Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto lip 09, 2026 05:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 43  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon sij 05, 2015 03:01 

Alan Ford je napisao/la:
Giovi je napisao/la:
Isus je stvarno umro jer je pravi čovjek, i stvarno je nakon smrti uskrsnuo, te pod euharistijskim prilikama blagujemo živo, proslavljeno Tijelo Kristovo. To njegovo uskrslo tijelo je pravo i stvarno, isto ono koje je mučeto i raspeto, no "istodobno posjeduje ipak nova svojstva uskrslog tijela: ono nije više u ovom prostoru i vremenu, nego se može na svoj način uprisutniti gdje i kada hoće". (645)
Misa se ne može usporediti sa sprovodom, ona je istovremeno i žrtva i gozba na kojoj možemo slaviti jer primamo živog Krista.

Ako mogu pitati, kad je na Misi žrtva, kad gozba, a kad se može slaviti??

Dobro pitanje! Ali ozbiljno...

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2015 07:00 

Sabran i prikladno odjeven kardinal za služenje mise.
Slika

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2015 13:18 
Administrator

Ignisardent je napisao/la:
Ja nisam nikad tvrdio da je Misa samo uprisutnjivanje smrti, niti da blagujemo samo onakvo Tijelo kakvo je bilo u smrti.

Zaista ne znam što si mislio reći, ni što misliš sada, jer od sveg teksta nisi objasnio to tvoje naglašavanje:
a to da ne blagujemo mrtvo nego uskrslo Tijelo - nije točno, i ne znam odakle ti to.
i onda u kontekstu toga spominjanje sprovoda u vezi pjevanja pod misom.

Treba razjasniti da mi ne jedemo "mrtvo tijelo" u obliku kakvo je bilo u jednom trenutku vremena, to tijelo je preobraženo i ono sadrži u sebi cijelog Krista, isto je ono koje je mučeno i raspeto, no "istodobno posjeduje ipak nova svojstva uskrslog tijela: ono nije više u ovom prostoru i vremenu, nego se može na svoj način uprisutniti gdje i kada hoće".
Nisam tvrdio da si ti napisao riječ "propadljivo", no iz tvog navoda zaista ispada da blagujemo mrtvo a ne uskrslo tijelo, umjesto da blagujemo proslavljeno tijelo koje onda sadrži u sebi cijelo Kristovo tijelo, dakle isto i jedno tijelo koje je i mučeno i raspeto, ali nije više mrtvo nego je proslavljeno, i zato može biti u drugom obliku, ukazanju, hostiji, i takvog proslavljenog Krista primamo u pričesti.

I nisam nigdje uspoređivao Misu sa sprovodom (iako postoji veza, s obzirom da se Kristova žrtva proteže na sve ljude, i da kršćanski sprovod nije nekakva proslava poraza, ili nešto slično). Usporedio sam neprikladnost određenih oblika glazbe na Misi s neprikladnošću ponašanja u situaciji u kojoj su ljudi najranjiviji i najosjetljiviji.

Ne slažem se da postoji veza misnog slavlja sa sprovodom. Jedini dan kada bi se to uopće moglo usporediti je Veliki petak, i baš zato je to jedini dan u godini kada ni nema misnog slavlja, ni pričesti, već samo obilježavanje muke i smrti.
A ono od čega je sve počelo je prikladnost glazbe pod misom, i zaista kako kaže toni1 ne može se na misi zabraniti radosna pjesma i slavlje kao na Veliki petak, jer primamo živoga Krista. Ujedno misa je istovremeno i žrtva i gozba, neodjeljivo, i ne može se pokušati umanjiti ni jedno od toga. A kada se konkretno mogu pjevati koje pjesme ovisi o djelu mise koji glazba treba nadahnuto pratiti.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2015 15:50 

Citat:
i zaista kako kaže toni1 ne može se na misi zabraniti radosna pjesma i slavlje kao na Veliki petak,

Tako je Giovi, tko ovome može zabraniti da čovjek radosno pjeva. E sad je pitanje gdje je granica, ili kraj dernecima!!
https://www.youtube.com/watch?v=hShUhz9ZvlY

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2015 17:17 
Administrator

Ne znam samo gdje izvlačiš te slučajeve umjesto da tražiš ono što ti može koristiti da budeš bliže Bogu.
Nevjerojatno mi je da ti je radost asocijacija na ovakve imitacije, radost je jedan od plodova Duha Svetog a ne neki osjećaj.
Ne vjerujem da nisi nikada radosno pjevao na misi.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2015 18:54 

Giovi je napisao/la:
Ne znam samo gdje izvlačiš te slučajeve umjesto da tražiš ono što ti može koristiti da budeš bliže Bogu.
Nevjerojatno mi je da ti je radost asocijacija na ovakve imitacije, radost je jedan od plodova Duha Svetog a ne neki osjećaj.
Ne vjerujem da nisi nikada radosno pjevao na misi.

Ovakvih slučajeva ima na sve strane, i dok se gura glava u pijesak i sve se naziva dobrim i OK, bit će još i boljih stvari!
Nije meni radost asocijacija na ovakve stvari, nego ljudi koji traže izgovor za ovakve stvari im je izgovor uvijek RADOST, RADOSNO SRCE, RADOSNO PJEVANJE i ostalo, iako ja mislim da su neke droge u pitanju!
A sad pogledaj iz koje župe dolazi Romanac i zašto je čovjek zamrzio tradicionalizam, a zamtzio je zbog svoje župe, evo ti njegove župe i župnika:
http://fox4kc.com/2015/01/03/kansas-cit ... ic-priest/

Vrh

PostPostano: Uto sij 06, 2015 21:51 

Slika

Romanac, živjelo kreveljenje!! :DD

Vrh

PostPostano: Sri sij 07, 2015 00:21 

EDIT: prebačeno sa teme Dei lefebvriani
Giovi je napisao/la:
Moram upozoriti da se na ovom forumu neće dopuštati bilo kakvo reklamiranje susreta koji nisu u zajedništvu s Crkvom.
Katolik treba prisustvovati misi u katoličkoj crkvi, u punom zajedništvu s papom. Tko bi se pričestio kod SSPX-a bio bi suprotnost znaku euharistije kao punog zajedništva. Posebno je sablazan kad se to ne govori vjernicima, pa svećenik čeka u ispovijedaonici ne govoreći da se kod njega ne može dobiti oprost grijeha, i tko bi svjesno tamo otišao na ispovijed ostao bi u stanju grijeha. A ako bi se tamo vjenčao, živio bi kao u preljubu, jer su takvi sakramenti od strane SSPX bez ikakvog učinka. Bez obzira što je na tom svećeniku odgovornost i grijeh zbog simuliranja sakramenta, kad se već spominje SSPX misa, treba upozoriti vjernike na te činjenice, i moliti da se vrate u jedinstvo s Crkvom.

Ako može pitanje za Giovija!!
A šta sa svim ovim misama od kojih sam stavio slike, gdje se krši sama liturgija, gdje se i sam sablažnjavaš, šta s time. Jesu li oni u zajedništvu s Crkvom!
Vidim kad se ovdje pojavi neki "tradicionalist" (ma štogod vam to značilo, jer obično zloupotrebljavate taj naziv da bi nekog sami izopčili, pa ujedno se dobije i dojam da po vama tradicionalist=izopčenik), odmah reagirate, i to cijela skupina "inkvizitora", a kad ja stavim slike sa modernih razno raznih misa, e onda šutnja!
I na kraju da pitam još jednom, zašto o tome šutite, gdje se očito vidi katastrofa na bogoslužjima i čitav nered protestantizma, gdje bi se i sami protestanti posramili! Dakle zašto šutite??

Onda još jedno pitanje za Giovija, kada laici i časne smiju dijeliti sv.Pričest??
Ima li crkva kakvo pravilo, ili je to do svakog svečenika kako se kome ćefne!?
Hvala Gioviju na odgvorima!!

Vrh

PostPostano: Sri sij 07, 2015 23:40 
Administrator

Alan Ford je napisao/la:
A šta sa svim ovim misama od kojih sam stavio slike, gdje se krši sama liturgija, gdje se i sam sablažnjavaš, šta s time.

Mogu reći samo za očite sablažnjive primjere, da nije dobro samo ih navoditi i ne činiti ništa, a još gore koristiti za ocrnjivanje Crkve. Dužnost katolika je prijaviti konkretan slučaj nadležnom biskupu (naravno ne negdje na Filipinima nego ako znamo za neku zloporabu u svojoj biskupiji). Za takvu odluku treba možda malo hrabrosti, a još više volje i ljubavi prema Crkvi da se određena zlouporaba ili problem pokuša stvarno riješiti.
Što se tiče pojma tradicionalist, taj pojam nema veze sa tradicionalnim vjernicima. Tradicionalisti nisu oni vjernici koji su tradicionalni, koji poštuju Tradiciju u cjelosti, već oni koji se u većoj ili manjoj mjeri protive 2. Vatikanskom saboru ili ga uopće ne prihvaćaju, što na kraju malo po malo vodi prema odjeljivanju od Crkve.

U vezi pitanja kad ovlašteni laici smiju dijeliti Pričest, oni to mogu kad je vjernika toliko da bi se misa previše odužila, ili kad svećenik uslijed bolesti ili starosti treba privremenu pomoć, tj. na pomoć u sličnim izvanrednim okolnostima.

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 09:28 

Giovi oprosti, mali dodatak - svaki laik, izvanredni dijelitelj pričest mora imati pismeni dokaz da je od biskupa primio ovlast dijeliti pričest u određenim prigodama. Dakle, tu nema nikakve samovolje, bilo čije.

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 11:37 

Citat:
Mogu reći samo za očite sablažnjive primjere, da nije dobro samo ih navoditi i ne činiti ništa, a još gore koristiti za ocrnjivanje Crkve. Dužnost katolika je prijaviti konkretan slučaj nadležnom biskupu (naravno ne negdje na Filipinima nego ako znamo za neku zloporabu u svojoj biskupiji). Za takvu odluku treba možda malo hrabrosti, a još više volje i ljubavi prema Crkvi da se određena zlouporaba ili problem pokuša stvarno riješiti.
Što se tiče pojma tradicionalist, taj pojam nema veze sa tradicionalnim vjernicima. Tradicionalisti nisu oni vjernici koji su tradicionalni, koji poštuju Tradiciju u cjelosti, već oni koji se u većoj ili manjoj mjeri protive 2. Vatikanskom saboru ili ga uopće ne prihvaćaju, što na kraju malo po malo vodi prema odjeljivanju od Crkve.

U vezi pitanja kad ovlašteni laici smiju dijeliti Pričest, oni to mogu kad je vjernika toliko da bi se misa previše odužila, ili kad svećenik uslijed bolesti ili starosti treba privremenu pomoć, tj. na pomoć u sličnim izvanrednim okolnostima.

Vidiš Giovi brate, takvih primjera ima da te glava zaboli, a dolazi se i kod nas! Ne volim prijavljivati biskupu da ne stvaram neke probleme svečenicima, ali kada ih pitaš onako nasamo, ondA dobiješ etiketu, kao što se zna dobiti ovdje na forumu, da si kao carinik, farizej, da nemaš ljubavi, da nije bitno kako izvana da je bitno kako iznutra (kao da netko zna što je unutra, a najčešće izvanjsko stanje pokazuje nutarnje), itd!
Ovo pod tradicionalist si dobro opisao, ali se to pogotovo na ovom forumu ne provodi pod tim pravilom, jer je retorika drugačija. Tradicionalistom se ovdje prokazuje bilo tko, kad kaže da nešto ne štima danas, pa bilo to argumentirano ili ne, ispada da je po tome tradicionalist nešto mračno i farizejski, pa se nazivaju samozvani učenjaci, krute apologete i čime sve ne!

Čak sam i sam prozvan takvim, iako me niti latinska Misa, niti 2 vatikanki nešt posebno ne zanimaju! Ali kada se po ovim slikama gore, ali i kod nas pogledaju, onda se Tradicionalistom može nazvati i onaj koji itekako poštuje 2. vatikanski, ali ne i ovo što se zloupotreblio 2.vatikanski pa se počelo sve i svašta trpati u ime nekakvog privlačenja ljudi na svetu Misu!
Iako se očito zlorabi i ono što je 2.vaikanski dopustio, ja mislim da se Tradicionaliste naziva danas i one koji žele da se poštuje i ono što je 2. vatikanski donio, jer ovo što se radi je katastrofa, i što dalje ide se prema gorem, iako se nadam da će to netko zaustaviti! Jer ljudi danas bježe u Tradicionalizam upravo zbog stvari koje su tako očite i koje se tako olako krše!
Kad smo kod toga tko ima pravo pričešćivati, dat ću samo jedan manji primjer!
Evo dat ću primjer iz Sl Broda, gdje odem nekad na Misu 8-og u mjesecu u svetište Gospi brze pomoći, i tamo sam vidjeo već par puta gdje od tri svečenika jedan ili dvojica pričešćuju, jedan sjedi i onda još tri časne, a Pričest traje ni 5 minuta!
A dobro se zna kakvo je pravilo, kako je rekao Giovi, Sara je rekla isto točno ali to je Giovi vjerovatno podrazumjevao, što je logično da se mora imati biskupova dozvola!
A kod mene u župi je isto počelo, časna i novi kapelan, podjele za 4-5 minuta. I onda kada sam prigovorio preko facebooka pred svima, vidim da je stalo!!
Ja ove "tradicionaliste" (ma kako im netko ovdje i što prištekao) uopće ne krivim toliko, jer oni su više revoltirani!
Mislim da se osjećaju kao djeca koja se strogo drže kućnih pravila, ali stalno im se nešto prigovara, etiketira i kažnjava, dok se razmažnu i buntovnu dijecu iz drugih kuća gladi po glavi i tepa! Eto, to je moje mišljenje!

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 11:47 

Samo da stavim link na you tube don Damira Stojića, koji me je jučer jako razveselio, najviše time što lijepo objasni neke danas česte pojave, ali kako i sam kaže da je nedavno saznao, pa se vidi da i svečenici još uvijek uče!
Baš me jako ugodno iznendaio jučer!! A ovo o ćemu priča je u skoro svakoj župi, pa ikod mene!
https://www.youtube.com/watch?v=zPMsBEz ... ture=share

Vrh

PostPostano: Čet sij 08, 2015 13:14 

Pisao sam već (mislim i više puta) o pjevanju na misi i kako mi ti zborovi i izmišljanje melodija i kao posljedica toga izvrtanje teksta znaju jako ići na živce.
Ne možeš sudjelovati u tome jer ili ne poznaješ melodiju (ispada da samo povlašteni zbor ima povlasticu slavljenja Gospodina) ili nisi u stanju glasovno izvesti to što zbor pjeva pa si opet frustriran jer ispada da nisi dovoljno talentiran za pjevanje (kao da si došao na natjecanje talenata) pa tako ni za slavljenje Gospodina. Frustrirajuće, kao da si na koncertu ili nekoj predstavi.
Zato sam osobno za opciju da se glavni dijelovi mise (Kyrie, Gloria, Sanctus, Agnus Dei) mole jer osim što tako svi nazočni mogu u potpunosti sudjelovati u sv. misi, u tom slučaju također koristimo upravo one riječi i formulacije koje don Stojić u videu tako hvali i priželjkuje - znači drevne molitve Crkve koje su sve sastavljene iz dijelova biblijskih pjesama (himana, kantika...čega već).

Eto, ja opet po tom što mene žulja. ;-)
Dakle, nikakvi bijesni zborovi. Eventualno svima poznate pjesme, a idealno - molitva.
I da, ne bih se složio da se što više pjesama/molitvi govori/pjeva na stranim jezicima pa bili to i jezici kojima su pisana Evanđelja ili pak latinski kao službeni jezik Crkve. Naravno, izuzimam riječi, fraze, uzvike i imena koja su se odavno ustalila u našem (liturgijskom) jeziku i koja ne treba prevoditi.
Jer kakav je to argument "Đavo bježi od Latinskog." Kao da bi bio loš učenik koji ne voli Latinski jezik. :lol:
Đavo bježi od molitve, od zahvaljivanja Gospodinu, od imena Isusova.

I pitanje znalcima za kraj, vjerujem da će Sara ovo znati.
Naime, radi se o tome da u sv. misama u božićnom vremenu sve molitve/glavni dijelovi mise jesu zamijenjeni božićnim pjesmama.
Što mu opet dođe kao (lagana) iritacija. U redu, pjevat ćemo božićne pjesme, naravno, ali glavni dijelovi sv. mise bi trebali ostati isti bez obzira što je božićno vrijeme. Ili?
Pitanje je, naravno, je li to samo u mojoj župi ili je i kod vas tako i da li je to uređeno kakvim posebnim pravilom? Postoji li Zakon ili vjerojatnije Pravilnik/Obrednik koji određuje točan tijek i izgled liturgijskog slavlja u raznim vremenima liturgijske godine i raznim prigodama ili je to ostavljeno na izbor časnoj sestri, orguljašici....koga već imate u župi?
Ljetos smo dobili novog župnika i vidim po tome kako ponekad pogleda prema sestri orguljašici da je očekivao npr. da se taj dio moli, a sestra umjesto toga odgovorila pjesmom.
Zapravo više i ne pogledava, valjda je sestra pokazala tko je tu "stara kuka" na župi, haha... Neće njoj nekakav mladac određivati što i kako. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2015 18:26 

ZANIMLJIVO:

Piše Pietro De Marco, umirovljeni talijanski profesor za religijsku sociologiju na teološkom fakultetu Sveučilište u Firenci.

Nedavno sam čuo izvješće o jednom slučaju koji je simptomatičan za novu klimu koja se sada širi u Katoličkoj crkvi . Iz jednog starog katoličkog udruženja u Firenci, prije nekoliko mjeseci isključeno je više zaslužnih članova. I to zbog toga što su bili osumnjičeni da su kritizirali Papu Bergoglija.

Navodni dokazi za to pronađeni su na društvenim mrežama na internetu, gdje su ovi članovi iznijeli svoje neslaganje sa papom. Njihovo Isključenje uslijedilo je bez ikakvog procesa, bez saslušanja, dakle bez ikakve mogućnosti da bi se oni mogli opravdati i braniti. Isključenje je uslijedilo na osnovu nekakvih zakonskih članaka u statutu udruženja, ali osumnjičeni nisu dobili nikakvo službeno objašnjenje.

Iz drugih crkvenih krugova u Toskani također stižu znakovi koji pokazuju spremnost na drastične disiplinarske mjere protiv “tradicionalista”. Takve mjere nisu se u prošlosti poduzimale niti protiv osoba niti kada su doista prekršile crkveno učenje i načela Crkve.

Naprotiv, onaj tko je zadnjih godina pažljivo pratio unutrašnji život Crkve zna da je, u ne baš beznačajnim crkvenim krugovima, vladala klima otvorenog protivljenja, pa čak i neprijateljstva prema papi Woytili i papi Ratzingeru. Iako je ovakvo ponašanje određenih osoba bilo poznato, najviše crkvene hijerahije (i biskupi, i ravnateljstva crkvenih općina) su ga tolerirale i nisu ga nikad sprječavale. Zato je utoliko zapanjujuće, što ista ta tolerantna hijerahija (koja je dopuštala otvoreno neslaganje sa prethodnom dvojicom papa), sada revno brani ovog sadašnjeg papu. I poduzima korake protiv pojedinih osoba, koji sasvim opravdano kritiziraju pojedine izjave i postupke pape Franje, a da ni u kom slučaju nisu prekršili pravovjerja crkvenog učenja, ili ga pokušali dovesti u pitanje.

Ovdje se, kao i kod svake stvarne represije, nikoga ne isključuje direktno. Uvijek se kaže, – optuženi su se svojim ponašanjem isključili sami. Na ovaj način se ovdje koristi jedna formulacija koja se zapravo primjenjuje u slučajevima ekskomunikacije, dakle formulacija koja se odnosi na jednu sasvim drugu razinu značenja. Uvjet za primjenu jedne takve formulacije je jedan težak objektivan prekršaj (protiv crkvenog učenja), koji je jasno definiran u crkvenom zakonu. Optuženima u ovom slučaju ne koristi ništa, što se sa svojom kritikom suprostavljaju jednoj rastezljivoj, samorazarajućoj religioznosti, koja se na širokom frontu, oslonjena na izvancrkveno postulirani relativizam, koristi s propovjedi, dušebrižništvom i katoličkom etikom. Naprotiv, kritika koju su optuženi izrekli, očigledno im se nameće kao otežavajuća okolnost. Ovdje se može primjetiti sličnost sa perfidnim napadima i hajkama protiv određenih osoba u javnom životu. Isto kao što se u javnom životu, hrabrim ljudima zbog opravdane kritike nametne uništavajuća etiketa “neprijatelji ustava”, tako i ovdje unutar crkve, kritičari dobiju etiketu: “neprijatelji koncila” ili odnedavno i “neprijatelji Franje”.

Dovoljno je podsjetiti na prvi ovakav slučaj, koji je bio presedan, – na komesarski proces franjevcima Immakulata. “Komesari” koriste crkveno pravo kao batinu i primjenjuju je na antipravni način. Komesari koji na kritiku reagiraju sa govorom zastrašivanja, koji više podsjeća na politički insceniranre procese iz drugih vremena. Ova rana (op. misli se na postupak protiv franjevaca Immakulata) je još uvijek otvorena i služi čak kao uzor za druge slične represivne akcije. Ovaj postupak sa teškim posljedicama, koji se primjenuje i u malim čistkama, kao što su one spomenute na početku članka, opravdava se pozivanjem na riječi i djela pape Franje. Tu se radi o jednom fenomenu koji je poznat u sociologiji: riječi i način djelovanja vođe, preuzimaju se i zlorabe za osobnu osvetu i odmazdu.

Ovdje se radi i o jednoj višoj stvari, nego samo o tome, svidjeti se papi i njegovoj pratnji. Nakon završetka pontifikata Benedikta XVI., čini se, da laici i klerici ne raspolažu sa antitjelima protiv postmodernog kršćanskog škarta. I ranije je bilo malo takvih antitijela, ali bilo ih je još i činilo se da se u pojedinim dijelovima oni regeneriraju i da to daje nadu. Sa ovim “škart” misli se na “uviđanje” i “„pokajanje”, koji vode ka onoj pokornoj samokritici o prošlosti Katoličke crkve, “u svjetlu evanđelja”, ali u stvarnosti se s tim želi prihvatiti svaka agenda, koju su pripremili velikih mediji i koja se zato u javnosti prihvata kao glavno vladajuće mišljenje.

Na taj način se katolička kultura dovodi u odnos podčinjenosti antiklerikalnom sindromu, koji propagira mnoge stereotipe, od križarsklih ratova, preko inkvizicije do pedofilije, i paralelno s time, se sve to širokoj javnosti prezentira kroz lavinu knjiga “bestestelera” i kino filmova.

Štoviše: “slobodnomisleći” katolici vide u jednoj takvoj Crkvi na koju se baca blato, potvrdu svojih predrasuda o “zaostaloj” Crkvi koja je izvan životne realnosti, koja sve zabranjuje i od koje se vjernici trebaju osloboditi. A ovaj sadašnji papa, to je sasvim izvjesno, ne predstavlja branu protiv ovakvog oblika samooštećenja Crkve.

Zato me uopće nije začudilo, da su kler, redovnici i laici nedavno aplaudirali jednom filmu koji je sniman sa državnim novcem. Oni su rekli da su aplaudirali zato što je redatelj “katolik”. Redatelj tvrdi da se u filmu predstavlja život u svećeničkim seminarima u pedesetim godinama. U stvarnosti, film konstruira optužnicu protiv katoličkog odgoja za vrijeme velikog pape Pija XII. Ovaj film je antikatolička optužnica, koja bi svakog katolika, koji posjeduje zdravi kućni razum, morala potaći na reakciju.

Nasuprot tomu, ona ravnodušna floskula “tko sam ja da vam sudim?”, pridobija sve više pristalica, osim,…osim, ako se radi o prošlosti Crkve. Za velike dijelove Crkve, pogledajmo mrežnu stranicu Opus Dei, katoličanstvo koje je tu grafički napravljeno vidljivim, počinje sa Ivanom XXIII. Iako je Opus Dei osnovan, kanonski ozakonjen i priznat od pape za vrijeme Pija XII. Ono “prije toga” (op.: autor misli na vrijeme prije 2. Vatikanskog koncila) ne postoji, ili ako ipak postoji, onda se oslikava u negativnom svjetlu, kao što je režiser Cecconi inscenirao svoju optužnicu. Iz brojnih osobnih razgovora, znam da mnogim mlađim osobama, među njima i onim dobronamjernima, onima koji su rođeni “nakon toga” (nakon koncila), taj prijelom (od predkoncilskog u podkoncilsko vrijeme) uopće nije poznat.

Ova nezainteresiranost postulirana od strane najviših crkvenih krugova da se “ne sudi”, komotno oslobađa od svake dužnosti,- ispitivati, razlikovati, suprostavljati se svijetu, podići svoj glas, braniti. Na ovaj način (“tko sam ja da vam sudim”) želi se otarasiti od specifičnog katoličkog svjedočenja u svijetu, koje se više ne treba širiti. “Oslobađanje” od svakog napornog tereta i crkvenih načela, što je u stvarnosti zapravo oslobađanje od katoličkog identiteta. To “oslobađanje”, se širi kroz Rim bez ikakve zapreke i vrši se pritisak i na one dobronamjerne, da moraju biti suglasni, na jednoj strani sa zbrkanim “humanim” idejama, načinima ponašanja i zakonima, a na drugoj strani da se priključe koru politički-korektnih, ritualnih osuda siromaštva, ratova, mafije.., što prosječnog katolika ništa ne košta, i od njega ništa ne zahtjeva, ne traži od njega, niti da mora o nečemu razmisliti.

Tako što zaboravljaju da nihilizam, koji ne sudi, uvijek ima jedno dobronamjerno “ljudsko lice” i zahtjeva opću sreću, kao što je činio Antikrist u djelu jednog poznatog ruskog pisca (Solovjeva), mnogi kvalificirani katolici, kler i laici ne ispunjavaju više svoju temeljnu zadaću, u koju spada i to: Zapad i svijet podsjetiti na kršćansku antroplogiju koja je temelj na kojemu i Zapad i svijet počivaju.

Radi se o tijelu i duši, o životu i smrti, o generacijskom i spolnom identitetu. Gotovo nitko iz službenih pozicija u Katoličkoj crkvi ne podiže svoj glas protiv, filozofski i znanstveno neodržive i neurotske manipulacije, koja želi izravnati i poništiti razlike između muškoga i ženskoga, sa kojom se pokušava potčiniti cijela kultura, pri čemu se koriste parlament, škola i sudovi kao sredstvo za njeno širenje. (op. ovdje se misili na rodnu ideologiju).

Pored ove čudne mješavine straha i privlačnosti prema papi Franji, mješavine koja otupljuje laike i kler, tu su još i usnulost katoličkog razuma, katolička samosvjest u svojim posljednjim ostacima i podčinjavnje tuđoj javnoj etici. Ohrabreni papom Bergoglijem, mnogi misle da sve to više uopće ne moraju sakrivati. Još gore: ovisni od javnog mišljenja koje hini da se bori za vrijednote i sa uvjerenjem, da od pape imaju legitimaciju za to, pape kojega “opinion makers” (tvorci mišljenja) reklamiraju po medijima, – pojedini laici i crkveni predstavnici pretvaraju se u “demokratske tiranine” prema onima koji misle drugačije .

U prošlosti su discpilinske mjere i sankcije u Crkvi bile obrazložene tako da se sa njima štiti integritet vjere i nužna institucija koja se bori za tu vjeru. Danas se maše batinom za one izvana nametnute formulacije jednog krivotvorenog kršćanstva. Formulacije koje konstruiraju lažne suprotnosti, kao “ljubav” i “milosrđe” protiv odgovornosti i pravoga suda, životna realnost protiv razuma, “priroda” i “sreća” protiv grijeha i spasenja, “koncil” protiv kršćanske tradicije. To je duhovni horizont mnogih propovijedi koje se mogu čuti širom zemlje i iz kojih se može čuti ono najgore iz postkoncilskog vremena.

Vodi li put Crkve u višestrukom smislu možda čak od velikog inkvizitora do Antikrista? Ne, niti jedno, ni drugo nije primjenjiva metafora kojom bi se adekvatno oslikala današnja realnost Crkve. Ali ovo pitanje treba u svakom biti slučaju izazivajući poticaj na razmišljanje, da bi se razmislilo o stanju crkve, čovječanstva i svijeta danas i ovdje.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2015 19:39 

Alan Ford je napisao/la:
....
Nasuprot tomu, ona ravnodušna floskula “tko sam ja da vam sudim?”, pridobija sve više pristalica, osim,…osim, ako se radi o prošlosti Crkve. Za velike dijelove Crkve, pogledajmo mrežnu stranicu Opus Dei, katoličanstvo koje je tu grafički napravljeno vidljivim, počinje sa Ivanom XXIII. Iako je Opus Dei osnovan, kanonski ozakonjen i priznat od pape za vrijeme Pija XII. Ono “prije toga” (op.: autor misli na vrijeme prije 2. Vatikanskog koncila) ne postoji, ili ako ipak postoji, onda se oslikava u negativnom svjetlu, kao što je režiser Cecconi inscenirao svoju optužnicu. Iz brojnih osobnih razgovora, znam da mnogim mlađim osobama, među njima i onim dobronamjernima, onima koji su rođeni “nakon toga” (nakon koncila), taj prijelom (od predkoncilskog u podkoncilsko vrijeme) uopće nije poznat........

Ostavio sam samo ovaj dio iz teksta pa bi kao odgovor zalijepio ovo:

Kako Weigel piše, riječ je o namjerno iskrivljenom prikazu Papinih riječi, koje se dopunjuju medijskim zanemarivanjem svih njegovih izjava koje nisu po ukusu liberlanih medija i ruše sliku koju oni stvaraju o njemu. Weigel piše da je dobar primjer “vađenja iz konteksta” izjava koju je Papa dao u zrakoplovu kojim se vraćao sa Svjetskog dana mladih u Rio de Janieru, kada je na pitanje o homoseksualcima odgovorio: Tko sam ja da im sudim?

“Kao što je kardinal Francis George nedavno istaknuo u svom razgovoru s novinarom Johnom Allenom, taj je citat ‘jako zlorabljen….Jer je Papa govorio o homoseksualnim osobama koje su tražile milosrđe i udijeljen im je oprost. To je potpuno drugačije nego govoriti o nekome tko traži biti prihvaćen, a ne traži oprost'”, citira Weigel kardinala Georgea i dodaje kako je puni citat koji nitko takvog ne navodi bio “Tko sam je da im sudim ako traže Gospodina u dobroj volji”.

http://www.bitno.net/vijesti/vatikan/ka ... pe-franje/

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 43  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata