kalimero je napisao/la:
Sto se tice otvorenosti zivotu, ja sam iznijela svoje misljenje u svojoj zajednici, a to je da nam se ne govori
potpuni stav i nauk KC o tome. Nikad se nije ni natuknulo da imas izbor plodnih i neplodnih dana, ukoliko zelis/trebas
napraviti razmak izmedju poroda... i time pokrenula lavinu.
Nama ne da se nije rekao potpuni stav nego se izbor plodnih i neplodnih dana naziva "katoličkom pilulom". Ljude se baš ucjenjuje.
Meni su rekli "dali ti misliš da si pametniji od pape Pia (neznam kojeg)". Mislim ja netrebam bit teolog da vidim da su križarski ratovi , ubijanje vještica i manipuliranje ljudi bili loša stvar, a ako i neki papa kaže da je to sve bilo opravdano onda to nešto govori o njemu a ne o meni.
Citat:
Kako je to tko cuo, ne bih ulazila u to,
jer godinama smo zadojeni jednom retorikom, pa se to tako stoji ukopano negdje duboko i tesko je otvoriti svijest
(ako me kuzis)
Ljudi čuju što hoće i što očekuju da je istina a ovo drugo ne razumiju. Jako dobro kužim. Mene je odgovorni poslao katehistima i rekao mi da sam u krizi jer sam rekao da nesmijemo izmišljati o ateistima i muslimanima i da trebamo sa njima ulaziti u dijalog i upoznati ih. Zato i kažem da Put ima strukturnih problema jer nema dovoljno nadzora nad zajednicama jer svi pretpostavljaju da "Bog stvari izvede na dobro". Tamo više vladaju evolucijski mehanizmi koji eliminiraju slabije nego Bog. "Bog " je izgovor za nemar i neodgovornost.
Citat:
Zapravo, cim se spomene planiranje obitelji, to bude shvaceno = sebicnost.
Ne ulazi se previse u razloge, koji mozda cesto i budu neopravdani, pa se valjda zbog toga katehisti
zadrzavaju na ohrabrivanju za djecu.
Uzrujam se jako na ovakve stvari.
Kome se ti trebaš opravdavati što ti ne želiš imati još jedno dijete baš sada? To nije sebičnost, tvoj život je tvoj život. Mili bože tamo nerođena djeca i zigote imaju veća prava nego odrasli ljudi. Svi se bore za pravo jedne stanice da se rodi a čim se rodiš odmah ti se daju nameti, ovo papi , ovo kiku, ovo Bogu a ovo Liniću. Kao da je cijela svrha tvog postojanja da živiš i umireš za nekog drugog, da daješ durgom jer su drugi toga vrijedni.
A jesi li ti vrijedan??? Jesi li ti osoba koja ima pravo da joj se daje, da daješ sam sebi??? Prva stvar koju sam napravio odkad sam otamo otišao je da sam naučio voljeti sam sebe. I to ne znači da sam sebičan jer ja dajem i drugima. Ja nemogu opisati mir koji imam na momente koji nisam nikada imao tamo. Tamo se ljude praktički uči da mrze sami sebe jer tu i tamo žele nešto za sebe. Katehiste doživljavam kao osobe koji ti zabijaju svoje kandže u tvoj um, u tvoje srce i u maternicu ako je imaš. Oni nisu takvi stalno. Znaju biti obzirni i suosjećajni ali na momemnte ih ovako doživljavam.
Od slobodnih ljudi koji su tamo došli da riješe svoje probleme stvore robove koji moraju živjeti samo za druge.
Tamo je nemoralno živjeti život kako ti hoćeš, kao da nije tvoj nego ga netko drugi posjeduje. Pa da bar katehisti snose odgovornost za posjedovanje tuđih života ali kad oni nešto zaj... onda te otpile ko staru krpu i odgovornost prenose drugdje.
Dali oni umiru za nas kao što oni žele da mi umiremo za Put? Oni neće potrošiti 5 minuta telefonskog poziva na tebe od kojeg su tražili tolike žrtve nakon što odeš sa Puta. Oni se neće udostojiti dati ti jedan normalan odgovor nego te otpile sa nekakvim parolama koje kao da čitaju iz nekakve tablice. I onda žele da ja na njima vidim Isusa Krista. Jel se ovako ponaša Isus ili sotona koji te cijedi za svoje ciljeve.
Svi oni koji ne poštuju tvoj integritet i ne priznaju da si osoba koja ima pravo da živi svoj život kako hoće i manipuliraju te sa krivnjom , strahom, egom itd... svi oni nisu spremni napraviti 1% onoga šta od tebe traže, nisu spremni dati niti jedan komadić sebe za nekog drugog ako njima nije u interesu.
Pošalji mi mail od Điacoma na PM molim te.