patriot_1 je napisao/la:
toni1 je napisao/la:
Ne mogu razumjeti riječi "Ovo je moje tijelo" ,drukčije nego li zvuče. Red je dakle na drugima da dokažu da tamo gdje riječ kaže : "Ovo je moje tijelo" , nema tijela Kristova. Ne želim slušati tumačenja utemeljena na razumu. Pred tako jasnim riječima, ne dopuštam pitanja ; odbijam razumsko razglabanje i zdravi ljudski razum. Materijalne dokaze, geometrijske dokaze ; sve posve odbijam. Bog je iznad svake matematike i treba se s čuđenjem klanjati Božjoj riječi.
Razgovori u Marburgu, god. 1529. Martin Luther
patriot_1 je napisao/la:
Protiv takve ekstremne konkretizacije jednog simbola suprotno mišljenje je smjelo izrazio Ratraman (Ratramne de Corbie), koji je kao redovnik u istoj opatiji iskazao stanovište o samo simboličkoj prisutnosti Krista u euharistiji.
Misliš li da je Ratranam pametniji od npr. sv. Augustina koji je živio u 3 stoljeću.
Ne mislim,ali misliš li ti da je Augustin jedini pametan?
Od početka su neki vjerovali,i to glasoviti crkveni oci i teolozi u stvarnu ali i u simboličku prisutnost!
Da je sve to tako jasno,nikad nebi bilo različitih mišljenja a i dogma bi se donijela daleko prije.
Kako nekima rekoh,važno je da primamo euharistiju čista srca a dali je stvarna ili simbolična,to niti neznamo!Uostalom , to niti ne ovisi o našoj vjeri.
Onaj tko ne vjeruje u stvarnu,njemu je stvarna ako se događa bez obzira na njegovu nevjeru.Djelo je to Božje a ne stvar naše vjere.Ili ako je samo simbolična,i vama je ,iako vjerujete u stvarnu!Tako da i jedan i drugi pristup je u redu.Nije nikakav smrtni grijeh misliti da je simbolična.
Dogma nije bila potrebna jer su kršćani vjerovali u stvarnu Kristovu prisutnost u Euharistiji. Dogme su se uvijek donosile nakon heretičnih nebuloza koje su se kroz cijelu povijest Crkve događale i događat će se. Ići uspoređivati sv. Augustina s Ratranamom je glupost. Pa i sam Luther je vjerovao u stvarnu prisutnost Kristovu. Evo ti crtica iz prvih stoljeća kršćanstva pa ti vidi što je Crkva vjerovala:
Sveti Tarzicije je po predaji bio rimski dječak.Živio je u Rimu za vrijeme progona Crkve i kršćana, i tu je radi svoje vjere u Isusa hrabro umro mučeničkom smrću.Budući da je živio prije više od preko 1700 godina, o tom hrabrom dječaku zapisano je vrlo malo.O tome zašto je Tarzicije umro, govori nam papa Damaz(+ 384),koji je nad njegov grob dao staviti natpis: „Kada je sv.Tarzicije nosio vjernicima u katakombe Kristovo Otajstvo, a zla ruka ga htjela obeščastiti, on je izbijen, radije predao dušu nego da Nebesku hranu dade bjesnim psima“.
Normalno uvijek se može naći nekakav heretik ,ali pozivati se na nepoznatog Ratranama i njega citirati kao da je on nekakav autoritet je isto, kao da se u mojoj obitelji pojavi netko koji tvrdi da je Napoleon, i ja ti njega predočim kao kontraargument za nešto.
No dobro, tvoja vjera tvoja stvar. Interesira me kako se protestanti misle spasiti ako se ne koriste sakramentom ispovijedi tj. imate li nešto slično i kako to izgleda ?