Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 16:15

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 288 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub vel 28, 2015 12:04 

patriot_1 je napisao/la:
sara je napisao/la:
Kakvu to euharistiju imaju protestanti bez pretvorbe? Nije li to spomen večera bez stvarne prisutnosti Kristove, osim u Duhu?

Baš takvu!
Kao na posljednjoj večeri,on sjedi sa njima i djeli kruh i vino!

A oprostit ćeš, nije baš isto: stvarna, materijalna prisutnost ili spomen večera!

Vrh

PostPostano: Sub vel 28, 2015 12:10 

Razlog za najveće neprihvaćanje između Katolika i Protestanata je ,transupstancijacija!
A evo,kad je crkva prihvatila tu dogmu:
Pretvorba ili transupstancijacija u katoličkom nauku predstavlja dogmu, odnosno vjerovanje da se kruh i vino u zajednici, misi, odnosno slavlju euharistije (grčki = eucharisteo = (dobro naklono) zahvaljivanje) pretvaraju u istinsku krv i istinsko tijelo Kristovo. Pretvorba se događa u unutarnjoj bîti (supstanci), a ne u vanjskom izgledu.

Povijest pojma[uredi VE | uredi]

Opat Pashasije Radbert prvi je zastupao u svomE spisu o Tajnoj večeri, učenje koje je danas prihvaćeno o stvarnoj, a ne simboličkoj prisutnosti Krista u kruhu i vinu, i pred javnošću obznanio Oko sredine 9. stoljeća, a tada i nastaju prvi sporovi oko učenja. Protiv takve ekstremne konkretizacije jednog simbola suprotno mišljenje je smjelo izrazio Ratraman (Ratramne de Corbie), koji je kao redovnik u istoj opatiji iskazao stanovište o samo simboličkoj prisutnosti Krista u euharistiji. Odlučnog protivnika Pashasije Radbert je međutim našao u usamljenom misliocu svoga doba, Skotu Eriugeni, opatu od Malmesberija, kojeag su kao glasnog protivnika Pashasijevog učenja ubila njegova subraća oko 889. godine (Hase - Povijest Crkve - po navodu C.G.Junga)

Prvi autor koji je upotrijebio sam pojam transubstantiatio bio je Ronaldo Bandinelli, budući Aleksandar III., papa. Pojam je kasnije preuzet od Tome Akvinskoga i općenito od skolastike, koji preciziraju značenje. U pontifikalnim dokumentima pojam se prvi put pojavljuje na IV. lateranskom saboru 1215.

Istu vjeru kasnije potvrđuje i definitivno formulira Tridentski sabor (1545.-1563.). Tridentski sabor u dogmatskoj definiciji 11. studenoga 1551. kaže: A budući da je Krist, Otkupitelj naš, o onom što je pružao pod prilikom kruha rekao da je zaista njegovo Tijelo, zato je uvijek u Crkvi Božjoj bilo uvjerenje, i to ovaj sveti Sabor sada ponovno izjavljuje: po posvećenju kruha i vina zbiva se pretvorba sve suštine (supstancije) kruha u supstanciju Tijela Krista, našega Gospodina, i čitave suštine vina u suštinu njegove Krvi. Tu je pretvorbu prikladno i u pravom smislu katolička Crkva nazvala transupstancijacijom. (Katekizam katoličke Crkve - 1376.)

Pozvavši se na Tomu Akvinskoga, koji kaže: Prisutnost istinskog Tijela i istinske Krvi Kristove u ovom sakramentu ne moze se spoznati osjetilima, nego samo vjerom koja se temelji na Božjem autoritetu. (Katekizam katoličke Crkve - 1381.)
>>Dakle,dotad se u crkvi nije ta dogma smatrala NAJVAŽNIJOM!
I kaj sad?

Vrh

PostPostano: Sub vel 28, 2015 16:42 

patriot_1 je napisao/la:
Razlog za najveće neprihvaćanje između Katolika i Protestanata je ,transupstancijacija!
A evo,kad je crkva prihvatila tu dogmu:
Pretvorba ili transupstancijacija u katoličkom nauku predstavlja dogmu, odnosno vjerovanje da se kruh i vino u zajednici, misi, odnosno slavlju euharistije (grčki = eucharisteo = (dobro naklono) zahvaljivanje) pretvaraju u istinsku krv i istinsko tijelo Kristovo. Pretvorba se događa u unutarnjoj bîti (supstanci), a ne u vanjskom izgledu.

Povijest pojma[uredi VE | uredi]

Opat Pashasije Radbert prvi je zastupao u svomE spisu o Tajnoj večeri, učenje koje je danas prihvaćeno o stvarnoj, a ne simboličkoj prisutnosti Krista u kruhu i vinu, i pred javnošću obznanio Oko sredine 9. stoljeća, a tada i nastaju prvi sporovi oko učenja. Protiv takve ekstremne konkretizacije jednog simbola suprotno mišljenje je smjelo izrazio Ratraman (Ratramne de Corbie), koji je kao redovnik u istoj opatiji iskazao stanovište o samo simboličkoj prisutnosti Krista u euharistiji. Odlučnog protivnika Pashasije Radbert je međutim našao u usamljenom misliocu svoga doba, Skotu Eriugeni, opatu od Malmesberija, kojeag su kao glasnog protivnika Pashasijevog učenja ubila njegova subraća oko 889. godine (Hase - Povijest Crkve - po navodu C.G.Junga)

Prvi autor koji je upotrijebio sam pojam transubstantiatio bio je Ronaldo Bandinelli, budući Aleksandar III., papa. Pojam je kasnije preuzet od Tome Akvinskoga i općenito od skolastike, koji preciziraju značenje. U pontifikalnim dokumentima pojam se prvi put pojavljuje na IV. lateranskom saboru 1215.

Istu vjeru kasnije potvrđuje i definitivno formulira Tridentski sabor (1545.-1563.). Tridentski sabor u dogmatskoj definiciji 11. studenoga 1551. kaže: A budući da je Krist, Otkupitelj naš, o onom što je pružao pod prilikom kruha rekao da je zaista njegovo Tijelo, zato je uvijek u Crkvi Božjoj bilo uvjerenje, i to ovaj sveti Sabor sada ponovno izjavljuje: po posvećenju kruha i vina zbiva se pretvorba sve suštine (supstancije) kruha u supstanciju Tijela Krista, našega Gospodina, i čitave suštine vina u suštinu njegove Krvi. Tu je pretvorbu prikladno i u pravom smislu katolička Crkva nazvala transupstancijacijom. (Katekizam katoličke Crkve - 1376.)

Pozvavši se na Tomu Akvinskoga, koji kaže: Prisutnost istinskog Tijela i istinske Krvi Kristove u ovom sakramentu ne moze se spoznati osjetilima, nego samo vjerom koja se temelji na Božjem autoritetu. (Katekizam katoličke Crkve - 1381.)
>>Dakle,dotad se u crkvi nije ta dogma smatrala NAJVAŽNIJOM!
I kaj sad?

Baš ništa, kao što su i dogme o Marijinom bezgrješnom začeću i uznesenju donesene puno kasnije od njihova prihvaćanja i slavljenja. Vjerska istina jest istina i to je to.

Vrh

PostPostano: Sub vel 28, 2015 19:44 

Ne mogu razumjeti riječi "Ovo je moje tijelo" ,drukčije nego li zvuče. Red je dakle na drugima da dokažu da tamo gdje riječ kaže : "Ovo je moje tijelo" , nema tijela Kristova. Ne želim slušati tumačenja utemeljena na razumu. Pred tako jasnim riječima, ne dopuštam pitanja ; odbijam razumsko razglabanje i zdravi ljudski razum. Materijalne dokaze, geometrijske dokaze ; sve posve odbijam. Bog je iznad svake matematike i treba se s čuđenjem klanjati Božjoj riječi.

Razgovori u Marburgu, god. 1529. Martin Luther

patriot_1 je napisao/la:
Protiv takve ekstremne konkretizacije jednog simbola suprotno mišljenje je smjelo izrazio Ratraman (Ratramne de Corbie), koji je kao redovnik u istoj opatiji iskazao stanovište o samo simboličkoj prisutnosti Krista u euharistiji.

Misliš li da je Ratranam pametniji od npr. sv. Augustina koji je živio u 3 stoljeću.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 01, 2015 08:26 

sara je napisao/la:
Baš ništa, kao što su i dogme o Marijinom bezgrješnom začeću i uznesenju donesene puno kasnije od njihova prihvaćanja i slavljenja. Vjerska istina jest istina i to je to.

A što je sa onima koji su do ustanovljenja te dogme primali kruh i vino,simbolički?Grešili su?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 01, 2015 08:34 

toni1 je napisao/la:
Ne mogu razumjeti riječi "Ovo je moje tijelo" ,drukčije nego li zvuče. Red je dakle na drugima da dokažu da tamo gdje riječ kaže : "Ovo je moje tijelo" , nema tijela Kristova. Ne želim slušati tumačenja utemeljena na razumu. Pred tako jasnim riječima, ne dopuštam pitanja ; odbijam razumsko razglabanje i zdravi ljudski razum. Materijalne dokaze, geometrijske dokaze ; sve posve odbijam. Bog je iznad svake matematike i treba se s čuđenjem klanjati Božjoj riječi.

patriot_1 je napisao/la:
Protiv takve ekstremne konkretizacije jednog simbola suprotno mišljenje je smjelo izrazio Ratraman (Ratramne de Corbie), koji je kao redovnik u istoj opatiji iskazao stanovište o samo simboličkoj prisutnosti Krista u euharistiji.

Misliš li da je Ratranam pametniji od npr. sv. Augustina koji je živio u 3 stoljeću.

Ne mislim,ali misliš li ti da je Augustin jedini pametan?
Od početka su neki vjerovali,i to glasoviti crkveni oci i teolozi u stvarnu ali i u simboličku prisutnost!
Da je sve to tako jasno,nikad nebi bilo različitih mišljenja a i dogma bi se donijela daleko prije.
Kako nekima rekoh,važno je da primamo euharistiju čista srca a dali je stvarna ili simbolična,to niti neznamo!Uostalom , to niti ne ovisi o našoj vjeri.
Onaj tko ne vjeruje u stvarnu,njemu je stvarna ako se događa bez obzira na njegovu nevjeru.Djelo je to Božje a ne stvar naše vjere.Ili ako je samo simbolična,i vama je ,iako vjerujete u stvarnu!Tako da i jedan i drugi pristup je u redu.Nije nikakav smrtni grijeh misliti da je simbolična.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 01, 2015 11:24 

patriot_1 je napisao/la:
toni1 je napisao/la:

patriot_1 je napisao/la:

Od početka su neki vjerovali,i to glasoviti crkveni oci i teolozi u stvarnu ali i u simboličku prisutnost!
Da je sve to tako jasno,nikad nebi bilo različitih mišljenja a i dogma bi se donijela daleko prije.
Kako nekima rekoh,važno je da primamo euharistiju čista srca a dali je stvarna ili simbolična,to niti neznamo!Uostalom , to niti ne ovisi o našoj vjeri.
Onaj tko ne vjeruje u stvarnu,njemu je stvarna ako se događa bez obzira na njegovu nevjeru.Djelo je to Božje a ne stvar naše vjere.Ili ako je samo simbolična,i vama je ,iako vjerujete u stvarnu!Tako da i jedan i drugi pristup je u redu.Nije nikakav smrtni grijeh misliti da je simbolična.

To je tvoje mišljenje. Za nas katolike euharistija je srce Crkve koja iz nje živi i raste. Iz euharistije izlaze svi drugi sakramenti. I kako bi onda trebalo shvaćati Isusove riječi s posljednje večere?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 01, 2015 11:58 

Hvaljen Isus i Marija braćo i sestre u Kristu! Pošto mi je ovo prvi post na forumima uopće, a i jedan od rijetkih na internetu uopće nemojte šta zamirit. Jednostavno sam se morao javit, tebi patriote prije sviju i preporučit ti da pročitaš knjigu Gozba Jaganjčeva od Scott Hahna( inače bivšeg protestanta). iako sam Katolik, ova mi je knjiga prominila život, u spoznaji Misne žrtve prije svega, a i dobio sam odgovor, koji me je stalno mučio, kako prominiti ravnodušnost većine vjernika prema Misi( pritom mislim na duhovnu stvarnost iste) i mlakosti vjernika općenito u pogledu življenja vjere! Isto tako me je učvrstila u ispravnost učiteljstva i predaje katoličke crkve, koju sam počeo izostavljat iz vjerovanja. Naime ja sam u sve sve sve počeo sumnjati jer mi je vjera bila mrtva i još je i danas u povojima(bar mi se tako čini na momente) al raste brate, raste! Hvala Bogu! Bog ju je oživio kad sam ja odgovorio na njegovu riječ ( tražite dat će vam se). Ne tipa na "putu za Damask kao tebi" al ju je oživio i na tom sam Mu zahvalan, jer me ljubi prije svega. Tako da ti nisi izgubio vjeru pa je naša kod protestanata nego je nisi ni ima! A ove tvoje primjedbe na vjernike i svećenike ja čujem svaki dan, al sam svaki dan na misi radi ljubavi prema Bogu, želje da se susretnem sa njim živim, da primim sakrivene mane( kao odgovor na moje, kruh naš svagdašnji daj nam danas), da se susretnem sa velikim svećenikom, da pjevam sa vojskom Nebeskom Svet i Hosana, da prinesem i svoj dar za taj dan( da mi Anđeo čuvar ne dođe pred Krista praznih ruku), da priznam svoje grijehe i da ih se odreknem, da čujem što mi Bog govori danas u svojoj riječi, da jednostavno slavim sa Nebom u jedinstvu crkve zajedno, kako je SV. Ivan apostol i vidio u svom viđenju iz apokalipse( na Hebrejskom: podignuti veo)! Veo je podignut sa očiju zaručnice, hramski zastor pokidan, Svetinja nad Svetinjama otkrivena svima( jer smo svi koji ga prihvaćamo njegovo tijelo velikog svećenika i sami posvećeni) ali nažalost malo ih je koji shvaćaju! Prvenstveno ovde mislim ovde na većinu Katolika ili onih koji se tako izjašnjavaju!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 01, 2015 12:05 

patriot_1 je napisao/la:
toni1 je napisao/la:

patriot_1 je napisao/la:

Dogma nije bila potrebna jer su kršćani vjerovali u stvarnu Kristovu prisutnost u Euharistiji. Dogme su se uvijek donosile nakon heretičnih nebuloza koje su se kroz cijelu povijest Crkve događale i događat će se. Ići uspoređivati sv. Augustina s Ratranamom je glupost. Pa i sam Luther je vjerovao u stvarnu prisutnost Kristovu. Evo ti crtica iz prvih stoljeća kršćanstva pa ti vidi što je Crkva vjerovala:

Sveti Tarzicije je po predaji bio rimski dječak.Živio je u Rimu za vrijeme progona Crkve i kršćana, i tu je radi svoje vjere u Isusa hrabro umro mučeničkom smrću.Budući da je živio prije više od preko 1700 godina, o tom hrabrom dječaku zapisano je vrlo malo.O tome zašto je Tarzicije umro, govori nam papa Damaz(+ 384),koji je nad njegov grob dao staviti natpis: „Kada je sv.Tarzicije nosio vjernicima u katakombe Kristovo Otajstvo, a zla ruka ga htjela obeščastiti, on je izbijen, radije predao dušu nego da Nebesku hranu dade bjesnim psima“.

Normalno uvijek se može naći nekakav heretik ,ali pozivati se na nepoznatog Ratranama i njega citirati kao da je on nekakav autoritet je isto, kao da se u mojoj obitelji pojavi netko koji tvrdi da je Napoleon, i ja ti njega predočim kao kontraargument za nešto.

No dobro, tvoja vjera tvoja stvar. Interesira me kako se protestanti misle spasiti ako se ne koriste sakramentom ispovijedi tj. imate li nešto slično i kako to izgleda ?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 01, 2015 15:22 

toni1 je napisao/la:
No dobro, tvoja vjera tvoja stvar. Interesira me kako se protestanti misle spasiti ako se ne koriste sakramentom ispovijedi tj. imate li nešto slično i kako to izgleda ?

Mi se obraćamo Bogu osobno:"Prosti mi moj grijeh!"
Kao razbojnik na križu!
Jel to dovoljno?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 01, 2015 23:33 

patriot_1 je napisao/la:
Mi se obraćamo Bogu osobno:"Prosti mi moj grijeh!"
Kao razbojnik na križu!
Jel to dovoljno?

Iv 20, 21-23

Isus im stoga ponovno reče: "Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas." To rekavši, dahne u njih i kaže im: "Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.

Čitajući ovaj odlomak koji se dogodio nakon Isusova uskrsnuća i čitajući tvoj argument razmišljam ovako: Protestanti se znači direktno obraćaju Kristu kao raskajani razbojnik. Raskajanom razbojniku je direktno Isus oprostio grijehe i obećao mu Raj. Vjerovatno su svi protestanti mistici. Kažu Kristu prosti i on im onako u slavi dođe u sobu i kaže im opraštam. Opet ako nema mistike gdje je garancija da im Isus oprašta.
S druge strane u Svetom Pismu ima ovaj simpatičan odlomak i Katolička Crkva od svojih početaka pridaje veliku važnost ispovijedanju grijeha i pokori za iste. Nitko nikad u Crkvi nije ovaj odlomak tumačio nikako drukčije nego onako kako piše. Kojima vi oprostite grijehe (apostoli) otpuštaju im se. Ne piše; kojima ja otpustim grijehe (Krist) ; nego kojima vi otpustite. Primjećuješ li to. Krist je ovlastio svoje učenike tj. dobili su vlast od Boga da oni otpuštaju ili ne otpuštaju grijehe.
Ne vjerujem da vam je ući u sobu i reći prosti dosta za spasenje.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 02, 2015 10:22 

[quote="toni1"

Iv 20, 21-23

.[/quote]
Trebalo je pisati "Oprosti" a ne "Prosti",mea culpa.
Naveo si stih koji stoji no,nema baš neke logike kad se tako tumači!Ima li grijeh koji se ne oprašta osim hule na Sv.Duha?Kako onda "Kojima zadržite ..."?
Zatim,nelogičnost druga,ako molimo Boga Oca ili Sina da nam oprosti,neće nam biti oprošteno ako to ne činimo preko posrednika?Po tebi!Čudan neki Bog!
On je sveprisutan,sve vidi,čuje,zna I zna kad se netko iskreno kaje.I prašta.Vidi:

"Sinko,oprošteni su ti grijesi"
7"Što to ovaj govori? Huli! Ta tko može grijehe otpuštati doli Bog jedini?" 8Isus duhom odmah proniknu da tako mudruju u sebi, pa će im: "Što to mudrujete u sebi? 9Ta što je lakše? Reći uzetomu: 'Otpuštaju ti se grijesi' ili reći: 'Ustani, uzmi svoju postelju i hodi?' 10Ali da znate: vlastan je Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe!"

Nije li logično da čovjek moli isti čas kad sgriješi?Kad osjeća krivnju!Ili treba čekati da se toga nakupi,do slijedeće ispovjedi!Što ako Isus dođe,a ti nisi bio na ispovjedi?(mislim na drugi dolazak).Na ispovjdi se često i skriva,mnogi ne kažu najgore stvari a kad to osobno Bogu govoriš,znaš da nemožeš sakriti.
Ne mislim da je ispovjed nešto lose,priznajući pred svećenikom priznamo i pred Bogom,no po meni nema logike"Ja ti opraštam",ta što mi svećenik treba opraštati,nisam sagrešio njemu nego Bogu!Zašto bi "Molim te Bože ,oprosti mi!" bilo nevažeće a ispovjed važeća?
Dali su Apostoli u praksi provodili tu uputu?Vidimo li igdje u Djelima i Poslanicama da ispovjedaju ljude?
Toliko!

Zadnja izmjena: patriot_1; Pon ožu 02, 2015 11:50; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 02, 2015 10:40 

patriot_1 je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:
[quote="Barnaba Moram utvrditi kako ti je pogled po pitanju jedinstva identičan pogledu lefebvreovaca. Međutim potreba za jedinstvom proizlazi iz činjenice kako bez Crkve nema spasenja te je onaj tko se on Nje udaljava u opasnosti gubitka života vječnoga.
>Ma hajte,molim vas,,ta spašava Krist a ne crkva!

Još bih na kraju napomenuo kako je stvarno teško čitati tvoje postove jer ne razdvajaš rečenice i nisi ispravno quotao pa te molim da cijeniš napor koji sam uložio u čitanje i odgovaranje. Ako i pored toga misliš nastaviti s trolenjem tipa „slažem se“ pa ne slažem i ako nisi zainteresiran prepoznati smisao potrage za Istinom onda ti unaprijed kaže kako u tom slučaju nisam zainteresiran za daljnju raspravu.

>Hvala na trudu,ali tvoja istina je meni nebitna!

Zašto se ljutiš jer nemaš argumenata za ozbiljnu raspravu koja bi dovela do istine? No, ako već ne držiš do mojih postova poslušaj bar Ignisardenta s kojim se bar načelno slažeš oko pitanja jedinstva.

Obrati pažnju na boldano,ispada da ja istinu neznam a ti ju znaš pa ja eto,moram tvoje mišljenje prihvatiti(ili nekog drugog).
Hoću svakako u nečemu ali možda sam bolje upoznat od tebe sa nekim"istinama"!
Svaki forum ima svoje neke šeme,ovdje sam novi pa se zasad ne snalazim najbolje!Ponekad!

Istina nije privatna stvar, a do nje se može doći ako se postupa logički i pošteno. Meni je žao što ti ne postupaš tako, već ovdje pokazuješ veliku dozu muljanja svega i svačega, počevši od nepreglednog pisanja pa do izigravanja znalca u stvarima koje ne poznaješ. Ja sam provjerio tvoju tvrdnju o "sotonskom okotu" i vidio kako na forumu TT nema takvog posta. Dakle zašto se služiš neistinama?

Vrh

PostPostano: Pon ožu 02, 2015 11:58 

[Barnaba"][
Istina nije privatna stvar, a do nje se može doći ako se postupa logički i pošteno. Meni je žao što ti ne postupaš tako, već ovdje pokazuješ veliku dozu muljanja svega i svačega, počevši od nepreglednog pisanja pa do izigravanja znalca u stvarima koje ne poznaješ. Ja sam provjerio tvoju tvrdnju o "sotonskom okotu" i vidio kako na forumu TT nema takvog posta. Dakle zašto se služiš neistinama?[/quote]
Ovaj forum ima malo drugčiji način "guotanja" od drugih,pa malo još treba da uočim sve fore!
Drugo,navedi gdje sam to pisao o stvarima koje ne poznajem ,u protivnom pišeš laži!
Treće,nisi ti pregledao TT forum(na kog se svi žale,pa i katolici) jer bi to lako našao.Najprije na Net forumu "vuk efendija" nas tako nazva i kasnije nije demantirao svoju tvrdnju gdje sam ga za to optužio,dapače,nastavio je istim stilom.Neznam mu nick na TT-u , zaboravih!
Budem našao,pa ćeš opet ispasti muljator ti a ne ja!

Vrh

PostPostano: Pon ožu 02, 2015 12:27 

Dakle,na temi"Tko su protestanti,što vjeruju" negdje na 4 stranici,"Samuel" olitiga "Vuk Efendija" stavio ovo:
"Viperea haereticorum vitate colloquia. Nihil vobis commune sit cum eis, qui catholicae adversantes fidei solo sunt nomine Christiani. Non enim templum Spiritus Dei, nec membra sunt Christi..."
("Izbjegavajte to zmijsko heretičko društvo. Neka vam ne bude ništa zajedničko s onima koji su, suprotstavljajući se katoličkoj vjeri, samo po imenu kršćani. Oni nisu hram Božjeg Duha, niti su udovi Kristovi...")
- sv. Leon Veliki, papa 440.-461.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 288 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata