Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto lip 09, 2026 07:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 48 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned vel 22, 2015 15:58 

alojzije je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Očito je smisao takvog posta i nemrsa promašen bar kod onih kojima trebaju nepriznate poruke kako bi postili?

pitanje za ovdje „učenije” koji je smisao posta?

Imaš puno pravo pitati... evo stoga što kaže jedan od najučenijih teologa današnjeg vremena, papa u mirovini:
http://rijec-za-tebe.blogspot.com/2014/03/pravi-smisao-posta.html

:)

Vrh

PostPostano: Ned vel 22, 2015 23:03 

adrijana je napisao/la:
alojzije je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Očito je smisao takvog posta i nemrsa promašen bar kod onih kojima trebaju nepriznate poruke kako bi postili?

pitanje za ovdje „učenije” koji je smisao posta?

Imaš puno pravo pitati... evo stoga što kaže jedan od najučenijih teologa današnjeg vremena, papa u mirovini:
http://rijec-za-tebe.blogspot.com/2014/03/pravi-smisao-posta.html

:)

Papa je to odlično sročio , sviđa mi se ovaj tekst, posebno ovaj dio " Budimo umjereniji u riječima, hrani i piću, snu i igrama, a više pažnje posvetimo bdijenju".

Vrh

PostPostano: Sri ožu 04, 2015 08:02 

Gospa traži od nas srijedom i petkom post o kruhu i vodi.

Slika

"Ja znam da se mnogima od vas to baš i ne sviđa, da je to najteže što Gospa traži." Kaže vidjelica Mirjana i nastavlja:
" Jako je simpatično ovdje u Međugorju vidjeti toliko različitih nacija, različitih naroda, a kako smo zapravo svi jednaki i kako, kad nam je teško, svi na isti način plačemo i kukamo. Primjerice, kada kažem hodočasnicima post o kruhu i vodi, uvijek me pitaju, može li barem kava ujutro. Kažem im, može, ali prije nego što se Gospa probudi da vas vidi!

Slika

Onda neki pitaju, može li ručak a ne večera. Neki čak pitaju, a kako u srijedu, koliko je u srijedi sati. Kao da ne znaju koliko srijeda traje i koliko petak traje. I tako se na različite načine pokušavamo opravdati, ako ne bude baš onaj post koji Gospa traži. Ali, Gospa je bila jasna, ona kaže kruh i voda. Ona ne traži post od onih koji su bolesni, ako su zaista bolesni. Pod tim se ne misli na glavobolje, ako nekoga boli stomak. Ona misli na one koji su zaista bolesni. Ti ljudi će kroz molitvu shvatiti što drugo mogu učiniti u zamjenu za post o kruhu i vodi, a svi ostali neka mole da im Bog pomogne da mogu postiti onako kako Gospa želi. Moći postiti je dar Božiji. Gospa traži da se ispovijedamo barem jedanput mjesečno. Ona kaže da nema čovjeka na zemlji koji nema potrebu za mjesečnom ispovijedi. Traži da vratimo Bibliju u obitelji.

Kad Gospa dadne poruku meni kao vidjelici, ona je meni ne objašnjava. Ona je meni da na isti način na koji je ja odmah prenesem vama. Ja mislim da kad Gospa kaže „ Vratite Bibliju u obitelji“ ona želi reći da je otvorimo svaki dan, da pročitamo dvije-tri rečenice, nije bitno koliko, ali da je Biblija prisutna u našoj kući, a ne da je imamo kao jedan suvenir, da možemo reći da imamo Bibliju, ali da je nikad ne otvaramo. Za mene je jako važna Gospina poruka od 2. Travnja. To je prvi put u svim ovim godinama ukazanja da sam skupila hrabrosti i počela pred Gospom komentirati poruku.

Gospa je rekla:“Draga djeco, obnovite Crkvu.“ Prepala sam se, jer to nije baš lako. Osjetila sam se malenom, i svi oni koji su bili samnom... Tko smo mi da obnovimo Crkvu? I pitala sam je: „ Kako, Majko, to od nas očekuješ? Što mi možemo učiniti?“ Ona je rekla: „ Draga djeco, prvo obnovite sebe, obnovite svoje obitelji, a ja ću vam pomoći da obnavljate druge.“ I to ja vas molim sada: obnovite sebe, obnovimo svoje obitelji, da onda možemo obnavljati druge."

Vrh

PostPostano: Sri ožu 04, 2015 08:28 

Nije smisao posta impresionirati druge s vlastitom duhovnošću. Matej 6. 18.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 04, 2015 12:03 

O smislu posta mogu govoriti samo oni koji su ga iskusili!!
Takvima nije niti na kraj pameti da impresioniraju nekoga, to im je smiješno.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 04, 2015 12:28 

Riječi iz Emanđelja po Mateju 6,8 su riječi Gospodina našeg Isusa Krista koji je iskusio post.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 04, 2015 12:51 

Barnaba je napisao/la:
Riječi iz Emanđelja po Mateju 6,8 su riječi Gospodina našeg Isusa Krista koji je iskusio post.

Tako je, ali to je samo poruka onimakoji se spremaju svojim životom iskusiti post. Krist ih upozorava da nije smisao posta tugovati, iskrivljivati lice i hvalisat se postoma da bi nas drugi vidjeli i divili nam se. Dok postimo trebamo umiti lice i navuć vedrinu na oči da bi drugi prepoznali radost posta u nama.
Naravno, oni koji poste vremenom će spoznati pravu istinu života, istinu koja se protivi i nekim znanstvenim tvrdnjama. Ili, kroz post se može shvatiti kako se uz pomoć posta zaustavljaju ratovi..(nije niti približno što misliš)

Vrh

PostPostano: Sub ožu 07, 2015 15:06 

Gospa je u Međugorju preko vidioca zamolila da svakog četvrtka pročitamo sljedeći tekst iz Svetog pisma (Mt 6, 24-34). ...(dobra priprema za petak, za post o kruhu i vodi)

NE MOŽE SE SLUŽITI DVOJICI GOSPODARA

»Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.

POUZDANJE U BOŽJU PROVIDNOST

Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela?

Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih? A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane kako rastu! Ne muče se niti predu. A kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?

Nemojte dakle zabrinuto govoriti: ‘Što ćemo jesti?’ ili: ‘Što ćemo piti?’ ili: ‘U što ćemo se obući?’ Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. ...«

Vrh

PostPostano: Pet ožu 13, 2015 08:51 

"Postom i pokorom možete zaustaviti ratove i ukinuti prirodne zakone," naglasila je Gospa 21. srpnja 1982. "Postiti moraju svi, osim onih koji su bolesni." Gospa nam preporuča post za bolesnike i one u nevolji. Obično riječ "post" povezuje s riječju "molitva." "Postite i molite srcem. Postite i molite iz zahvalnosti Bogu što mi je dopustio da tako dugo ostanem u ovoj župi." Na upit o tome koji je post najbolji, odgovorila je, "onaj o kruhu i vodi."

U neočekivanom ukazanju Ivanu u njegovoj kući 14. kolovoza 1984. dan pred Blagdan Uznesenja, Gospa je iznijela sljedeći važan zahtjev: "Molim ljude da ovih dana sa mnom mole koliko god mogu. Strogo postite srijedom i petkom. Svaki dan izmolite barem jednu čitavu krunicu - radosna, žalosna i slavna otajstva."

Vrh

PostPostano: Čet ožu 19, 2015 11:59 

Jučer sam baš pravo postio o kruhu i vodi pa mogu posvjedočiti da je to moguće svim zdravim osobama.
Veličina osjećaja kojom sam malom ljudskom žrtvicom dao čast i priznanje Spasitelju i Otkupitelju je teško opisiva. Malo djelo kontrole svoga života daje velike duhovne darove.
Nadam se da ću tako nastaviti...

Vrh

PostPostano: Uto ožu 24, 2015 08:53 

Kresimir Fly je napisao/la:
Jučer sam baš pravo postio o kruhu i vodi pa mogu posvjedočiti da je to moguće svim zdravim osobama.
Veličina osjećaja kojom sam malom ljudskom žrtvicom dao čast i priznanje Spasitelju i Otkupitelju je teško opisiva. Malo djelo kontrole svoga života daje velike duhovne darove.
Nadam se da ću tako nastaviti...

Svaka ti čast što si posvjedočio svoju odluku!
Mogu mislit kako je to izgledalo; u tebi je naglo nastala neka čudna praznina. Nisi bio raspoložen za neke teške teme,- zar ne. Mislio si da ćeš idući dan jesti sve ono što su drugi jeli taj dan pred tobom.
Možda si osjetio kako se želudac brzo smanjuje na kruhu i vodi, idući dan treba manje hrane nego obično. Ja mogu posvjedočiti da me zadnjih tridesetak godina nikada nije zabolio stomak, niti znam kako to izgleda.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 24, 2015 10:11 

ja također postim svaku srijedu i petak na komadu kruha i 3 čaše vode dnevno! krenuo sam u to iz ljubavi prema Gospi tamo od 2009. godine i mogu vam reć da mi je teško, ima dana kada jedva izdržim a ima dana kada bez problema postim. jedanput mjesečno postim 3 dana zaredom na jednu nakanu i mogu vam reć da je post uvijek najteži prvi dan. već drugi i treći dan se organizam navikne.
najteže je u postu na kruhu i vodi što čovjeka zahvati nekakva pospanost, kao da se vrijeme uspori...u svakom slučaju je žrtva ali ako Gospa traži - POKORIMO SE! :!:

Vrh

PostPostano: Uto ožu 24, 2015 10:44 

KRIŽAR2 je napisao/la:
ja također postim svaku srijedu i petak na komadu kruha i 3 čaše vode dnevno! krenuo sam u to iz ljubavi prema Gospi tamo od 2009. godine i mogu vam reć da mi je teško, ima dana kada jedva izdržim a ima dana kada bez problema postim...

Lijepo je upoznati osobe sa takvim životnim navikama. Dakako, ima dana kad je post posebno težak, - jednostavno vas slomi. Nema govora da bi ga taj dan prekinuo, ne osjećam posebnu požudu za hranom, već te jednostavno slomi. Upravo tada znam da mi je to pravi post, Bog nam daje križ koji možemo s ljubavlju nositi,-niti manje niti više.

Citat:
.. jedanput mjesečno postim 3 dana zaredom na jednu nakanu i mogu vam reć da je post uvijek najteži prvi dan. već drugi i treći dan se organizam navikne.

Da,treći dan se navikne, u stvari,-organizam se obnovi ..ja bi tako rekao. Post ti je poseban Božji dar, mi to nemožemo sami ako za to ne izmolimo. Prošlu sam Korizmu postio svih 46 dana o kruhu i vodi (Korizma traje 46 dana, od Čiste srijede do Uskršnjeg jutra). To mi je bila, mislim, 15 Korizma u životu. Počeo sam od 90. u ratu sam ih nekoliko morao preskočiti zbog iscrpljenosti i manjka kila. Nisam se usuđivao započeti dugotrajni post ako nisam težio barem 77 kila. Obično sam gubio 7 kila, a u prošloj Korizmi svih 12. Ako mi Bog da tu milost volio bi u životu postiti još koju Korizmu, onako čisto o kruhu i običnoj vodi, - bez čaja, bez sokova i slično...

Citat:
..najteže je u postu na kruhu i vodi što čovjeka zahvati nekakva pospanost, kao da se vrijeme uspori...u svakom slučaju je žrtva ali ako Gospa traži - POKORIMO SE! :!:

Drago mi je ovo čuti, ti si doista imao veliku Milost posta. Još nešto; za vrijeme višednevnog posta nema košmara u snovima, snovi postaju kao java. O čemu razmišljam po danu to isto razmišljam ili radim u snovima, - jedno se u drugo pretoči.

Zadnja izmjena: Jeremija; Uto ožu 24, 2015 10:57; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 24, 2015 10:56 

mislim da je bila jedna Gospina poruka u kojoj stoji da nismo ni svjesni koliko milosti dobivamo postom!
ja isto mislim da što je post teži da je plodonosniji...imao sam i velike bludne napasti tokom nekih postova, znao sam osjetit kako mi vrag namješta nekakve svađe, baca klipove pod noge ali to je ta borba na koju smo pozvani, ako nam sve glatko teče i ide, nešto ne valja...barem tako mislim. ali nakon borbe dolazi duhovni mir koji je neprocjenjiv.

evo jedan zanimljiv članak o postu na kruhu i vodi: http://www.medjugorje-info.com/hr/vijes ... cenju-raka

p.s. svaka čast na korizmenom postu, skidam kapu i divim se. ja se ne bi usudio.....

Vrh

PostPostano: Uto ožu 24, 2015 11:04 

a je fina hrana dan nakon posta ajmeeee mmmmm! :DD

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 48 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata