Ignisardent je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
hrki je napisao/la:
kako možete tvrditi da je završio u paklu, to samo Bog zna?
jesmo li na drugim temama zaključili da pripadnost KC nije jedina ulaznica u raj...jeli bilo zaključeno da po Božjem milosrđu se svi mogu spasiti?
da spas nije vezan ni sakramentima( krštenjem), ni pripadnošću KC...po tome ako je netko formalno izopćen i njemu se milosrdni Bog može smilovati
pogotovo ako je radio nešto što nije bilo materijalno loše, nego samo nije bilo u skladu sa procedurom ili formalnim kanonom koji je tada vladao...još više ako je izopćen samo zbog toga jer je bio politički nepodoban u neko vrijeme povijesti kC
Da odmah prekinem udaljavanje od teme i skretanje u tebi omiljenu temu o spasenju (iako na za to predviđenoj temi nije bilo riječi o izopćenicima pa nema poveznice koju navodiš) pozivam te: Pročitaj cjelovito, a ne brzopleto! Napisao sam "
izopćenik i završio u paklu (po katekizmu sv. Pia x)". To je zbog toga jer se pokazuje paradoks i licemjerstvo lefebvreovske pozicije, koji se pozivaju na svetog papu Pia X-tog sve tog izričaja koji ozbiljno derogira poziciju Lefebvrea.
Inače tvoje pisanje vrvi netočnostima koje najčešće prepisuješ iz tko zna kuda pa bi bilo dobro umjesto brzoplete
reakcije više vremena posvetiti pronalaženju istinitih činjenica. Da ti je istina na pameti onda bi napisao kako je Lefebvre, sam svojim djelima, upao u unaprijed izrečenu kaznu izopćenja. Dakle njegovo izopćenje nije posljedica političke nepodobnosti.
Drago mi je da je Hrki povjerovao da je spasenje moguće za one koji nisu članovi vidljive KC.
Tu činjenicu neskromno,a samim time i grešno, pripisujem sebi jer ga moj napis potaknu na to. Naravno kako taj grijeh ne proizvodi nikakve korisne učinke po mene jer mi ne biva uračunat u nebesku plaću, a nekako sam uvjeren da će i Hrki poslije nekog vremena doći s postom koji će to sve negirati. Onako ko s neba pa u rebra kad se prisjeti ili pročita nešto od njemu poznatih forumaša. Eto počeo sam odgovor u šaljivom tonu, a obećavam kako ću tako i završiti ovaj post.
Što se tiče Katekizma Sv. Pija X. niti taj katekizam, ni ijedan drugi dokument Crkve ne određuje kaznu izopćenja za one koji se odupiru poglavarima (uključujući i Papu) koji bi otpali od vjere.
Podsjećam te kao sveti Ivan Papavo II nije otpao od vjere već je svet. Prema tome Lefebvreov otpor prema svetcu je proizveo učinke izopćenja.
A je li Lefebvre opravdano postupio, to ne možemo saznati iz samog kanonskog prava ni iz samog katekizma; to bi bilo kao da sudac presudi da je optuženik kriv samo na osnovu čitanja zakona krivičnog prava, odnosno bez proučavanja dotičnog slučaja. U Lefebvreovom slučaju, dolazimo do zaključka da vrednovanje njegovog postupka ovisi o prethodnim stavovima o naravi Crkve i Magisterija.
Takav zaključak je kriv s obzirom da je Lefebre sam sebe izopćio počinivši akt koji izaziva takvu kaznu. On nije morao počiniti takav akt pa su izgovori takvog tipa nakaradni jer relativiziraju disciplinu i kazne u Crkvi.
hoćemo li doživjeti posljedice uvođenja Novus ordo Missae kao dobrog ili lošeg. Npr. Martin Luther (kao i većina protestanata) bio bi vrlo zadovoljan kad bi vidio novus ordo missae (što je jedan od protestantskih promatrača izričito i rekao), uostalom, Luther je i prvi koji je predložio okretanje svećenika prema narodu (versus populum);
Bilo bi ti korisno stati na loptu i ne omalovažavati Redoviti oblik svete Mise. Pišem ti to jer se kao prvo radi o jednom te istom obredu u različitim i odobrenim oblicima i jer je očita laž kako u njemu svećenik nije okrenut Kristu već samo narodu kako je to Luther predložio koji u ostalom ne priznaje stvarnu prisutnost Božju pa mješaš kruške i jabuke. U redovitom obliku je bolje naglašeno njegovo centralno mjesto u Crkvi. No, no u oba oblika je svećenik okrenut prvenstveno Kristu. Možda mogu naslutiti kako na svu silu želiš biti u pravu no zašto se pri tome koristiš lažima i omalovažavanjem jednog te istog obreda?
isto tako, SV. PIO X. SASVIM SIGURNO NE BI BIO NI MALO ZADOVOLJAN NOVUS ORDOM, I VJEROVATNO BI GA SMATRAO HERETIČNIM, S OBZIROM NA OSTALE NJEGOVE STAVOVE I REPUTACIJU "BIČA MODERNISTA"
O tim stavovima ovisi hoćemo li prihvatiti 2. vatikanski kao djelo Duha Svetoga, ili sve ostale ekumenske sabore prije njega, ali ne možemo prihvatiti u potpunosti i 2. vatikanski i sve ostale, JER TO SPREČAVA PRINCIP ISKLJUČENJA TREĆEG, i to nikakav Papa ni koncil ne mogu promijeniti.
Suprotstavljanje Levebvrea i Sv. Pija X. moguće je jedino uz ignoriranje činjenice u kojoj je mjeri 2. vatikanski ignorirao Sv. Pija X. kao i sve prije "ludih 60-ih" (osim ako nije dolazilo izvan Crkve, kao npr. Lutherovo trabunjanje o liturgiji), kao i uz pretpostavku da Crkva postoji zbog kanonskog prava, a ne obratno. Sv. Pio X. nikad ne bi dopustio 2. vatikanski.
Ovo sve je ponavljanje koje pada u vodu jer ima krive polazne pretpostavke uz igranje Nostradamusa, vikanje itd. Što bi bilo kad bi bilo, spada u neozbiljnu kategoriju koju nazivamo alternativna povijest, a njoj pribjegavaju oni koji su nezadovoljni kontekstom i istinitim slijedom događanja.
Biču modernista, moli za nas! Oče Marcel, moli za nas. Molite za našeg Papu, i za papu-mučenika Benedikta.
I sada, obećana šala za kraj. Pretpostavljam kako ovakvu demagogiju pišeš dok zamišljaš kako si ispred kremanjača vojnika iz francuske revolucije. To možeš jer ti vremenski slijed itako nije bitan.