Ignisardent je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Pa, to bi bilo tako idealno, ali s vremena na vrijeme dođu Pape, koji teško mogu biti dio života ičije duše, uključujući i svoju vlastitu. Ne govorim sad o Franji, nego načelno. Kad si citirao Bl. Ivana Merza, rekao si da se to odnosi na naš odnos prema Papi, a ne na njegove ljudske karakteristike. Znači da to vrijedi i onda kad se ne slažemo s njim. Npr. Aleksandar VI. je bio sigurno dio života duše Girolama Savonarole.
Ali ako tvrdiš da uvijek moramo štovati i voljeti karakter konkretnog Pape, njegov stil i mentalitet, njegove procjene i postupke i onda kad su i ako su krivi i pogrešni, griješiš. Kad bi kardinal Burke, ili netko drugi od velikih kardinala Benedikta XVI. postao Papa, ja ni tada ne bi rekao o Papi to što ti kažeš. Jer vrijeme je veće od prostora a stvarnost veća od ideja, ako ništa drugo.
Jer kad bih tada rekao to što ti sad tvrdiš, zar ne bih tada svoje osobne preferencije i subjektivno doživljavanje nametao braći kao normu, mjereći tako njihovu dušu kao da sam za to dobio nekakvu licencu.
Ovo je sada tvoj obračun s blaženim Ivanom Mercom koji ti je lakše uklopiti u obraćanje prema meni. ne bih na to odgovarao no zanimljiv mi je zbog spominjanja Aleksandra VI poznatijeg kao Borgia. Objektivna i poštena osoba neće podlegnuti jeftinom blaćenju tog pape već će kritički vrednovati i podmetanja koja su dolazila od pojedinih kardinala koji nisu dobili ono što su tražili od pape Aleksandra VI ili su mu iz nekih drugih razloga željeli uništiti ugled. Paralela u opisu ponašanja takvih podmetača i kardinala Burkea je očita no paralela između Aleksandra VI i pape Franje ne postoji. No i bez toga ja se ne želim uhvatiti u kolo izrugivača i kampanju protiv samog papinstva.
Po čemu moj obračun s blaženim Ivanom Merzom? Pa ti si sam rekao da se njegova izreka da u Papi vidi "Gospodina svoga i Boga svoga pod prilikama čovjeka" odnosi na naš odnos prema Papi a ne na njegove ljudske karakteristike. Onda si ti napisao "Papa mora biti predmet našeg posebnog štovanja i naše ljubavi, dio života naše duše". Ako Merz nije pod time mislio nužno na osobni karakter, nego u prvom redu na službu i našu poslušnost, kako onda ja napadam Merza. Ja imam dojam iz tvoje rečenice da takav odnos mora biti usmjeren baš na osobu, a Borgiju sam spomenuo kao primjer da to ne mora uvijek biti tako, a ne da bih ga usporedio sa sadašnjim Papom.
Što se tiče Borgije, užasna stvarnost o njemu je poznata, a zna se i koja su podmetanja (nema ih puno, stvarno; jedno je takvo da je bio otac sina svoje kćeri). Privatizacija Papinske države da bi stvorio kneževine za svoje sinove, ratovi u tu svrhu, spletke, atentati, ubojstva, promiskuitet, sve je to previše dokumentirano da bi se moglo svesti na podmetanja. Zato, ako ne bi na njega primijenio citiranu rečenicu, nemoj onda to predstavljati kao obavezu u svakoj situaciji.
Ovdje je prisutna identičnost u argumentaciji kao u slučaju protestanata što se može vidjeti
na linku dakle zna se tko spominje Aleksandra VI u napadima na Crkvu, ali me čudi tvoje rezolutno pristajanje kako je on bio apriori loš. Ipak taj Papa nam je ostavio divni dodatak u molitvi Zdravo Marijo, a rezolutno se može tvrditi kako je imao sinove tek poslije DNK analize, ali ona nije provedena. Isto tako treba uzeti u obzir i velika podmetanja kardinala koji su mu parirali i nisu podnosili što je neke žene uzeo u zaštitu kao i pretjerivanja kojima je to doba obilovalo.
I takvo podmetanje napada na blaženika radi tvog osobnog animoziteta prema mojim stavovima je još žalosnije od tvog poistovjećivanja s Merzom. Konačno, njegov izraz odanosti prema Papi ne spada u vjerske istine.
Iako ne spada u vjerske istine korisnije je takav stav gajiti nego napadati i pokušati relativizirati s Aleksandrom VI i Savonarolom.
Kad si već spomenuo kardinala Burkea, može se pročitati na internetu da su ga papinski pr Thomas Rosica i kardinal Wuerl, nadb. Washingtona, nazvali disidentom. Osobno, mogu reći da, ako je to mišljenje Pape Franje, zahvaljujem Bogu na postojanju Bratstva Sv. Pija X., jer ne bih želio imati nikakav fizički dodir s organizacijom koja smatra prelata Burkeove vjere disidentom. No, ako i dalje budem prisiljen na dodir s tom i takvom organizacijom unutar Crkve, neću se previše zamarati; sam Bog će pročistiti svoj hram. Sveto Pismo, Tradicija i Crkva su nedodirljivi.
Ako netko u budućnosti bude sudio o papi Franji na temelju spisa kardinala Burkea zaključit će nagore stvari. Što se ostalog tiče tu se vidi tvoj stav koji si izrazio i prije,
vidi link, dakle to nije nikava novost ali potvrđuje tezu kako samo želiš iznalaziti argumente za unaprijed donesen zaključak.