Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 10:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto svi 05, 2015 08:23 

naletio sam na youtubu na raspravu između nekog Michela Vorisa i katoličkog svećenika Barrona u kojem ovaj potonji teološki tvrdi da postoji razumna nada da se svi spašavaju dok Voris pozivajući se na sv. Augustina, sv. Tomu i Knjigu Otkrivenja tvrdi malo.
Navodno je moderni teolog Balthasar (?) pokrenuo tu teoriju o "razumnoj nadi da se svi spašavaju".

što vi mislite je li ta moderna teologija pogubna za duše ili poticajna? Uzimajući da njezinu istinitost ili neistinitost ne možemo dokazati iako je po meni očito da je neistinita obzirom da je Gospa u Fatimi pokazala djeci kako nebrojene duše padaju u pakao...

Vrh

PostPostano: Uto svi 05, 2015 22:14 

KRIŽAR2 je napisao/la:
naletio sam na youtubu na raspravu između nekog Michela Vorisa i katoličkog svećenika Barrona u kojem ovaj potonji teološki tvrdi da postoji razumna nada da se svi spašavaju dok Voris pozivajući se na sv. Augustina, sv. Tomu i Knjigu Otkrivenja tvrdi malo.
Navodno je moderni teolog Balthasar (?) pokrenuo tu teoriju o "razumnoj nadi da se svi spašavaju".

što vi mislite je li ta moderna teologija pogubna za duše ili poticajna? Uzimajući da njezinu istinitost ili neistinitost ne možemo dokazati iako je po meni očito da je neistinita obzirom da je Gospa u Fatimi pokazala djeci kako nebrojene duše padaju u pakao...

Ja mislim da je veliki broj onih koji se spašavaju, mislim da se razumno nadati čak i većina, ali ne svi. Juda očito nije među njima, sudeći po Kristovim riječima u Evanđelju koje se odnose na njega. Mislim da je teza Hansa Ursa von Balthasara potencijalno štetna, s obzirom da realna opasnost od pakla prijeti mnogima, posebno s obzirom na današnji stil života i općeraširenu "mlakost" iliti "bljutavost". Ali isto mislim da su rasprave o broju spašenih i prokletih promašene jer samo Bog može procijeniti ljudsku dušu. Voris zaboravlja da individualna subjektivna prosudba spada u striktno Božje prerogative. U svakom slučaju, teško je nabrojati što sve zaboravlja von Balthasar.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sri svi 06, 2015 09:03 

Bog je pravedan koliko i milosrdan...i iskreno mislim da puno ljudi zavrsi u paklu....da ih dosta zavrsi s tom teorijom,ponasam se i radim sta hoću jer milosrdan je Bog...
Po meni je takva teorija dosta opasna jer se gubi strah od Boga....On ce oprostiti dovoljno se pokajati kad nam za to bude najzgodnije...
Ne suzdrzavamo se od gresnih prilika,uzivamo u njima jer po nama samo silovatelji,pedofili i slicni idu u pakao....
Bude li a hoće,suđeno na nacin bijah gladan niste me nahranili...bijah zedan niste mi dali piti,puno nas je kandidat za lijevu stranu odbačenih....

Vrh

PostPostano: Sri svi 06, 2015 09:18 

"Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje.
Matej 25,32 I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca.
Matej 25,33 Postavit će ovce sebi zdesna, a jarce slijeva.
Matej 25,34 "Tada će kralj reći onima sebi zdesna: `Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta!
Matej 25,35 Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me;
Matej 25,36 gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.`
Matej 25,37 "Tada će mu pravednici odgovoriti: `Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te?
Matej 25,38 Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te?
Matej 25,39 Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?`
Matej 25,40 A kralj će im odgovoriti: `Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!`
Matej 25,41 "Zatim će reći i onima slijeva: `Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim!
Matej 25,42 Jer ogladnjeh i ne dadoste mi jesti; ožednjeh i ne dadoste mi piti;
Matej 25,43 stranac bijah i ne primiste me; gol i ne zaogrnuste me; bolestan i u tamnici i ne pohodiste me!`
Matej 25,44 "Tada će mu i oni odgovoriti: `Gospodine, a kada te to vidjesmo gladna, ili žedna, ili stranca, ili gola, ili bolesna, ili u tamnici, i ne poslužismo te?`
Matej 25,45 Tada će im on odgovoriti: `Zaista, kažem vam, što god ne učiniste jednomu od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste.`
Matej 25,46 "I otići će ovi u muku vječnu, a pravednici u život vječni.

Vrh

PostPostano: Ned svi 10, 2015 14:31 

KRIŽAR2 je napisao/la:

Neki se previše uzdaju u nekakvo prosvjetljenje u posljednjem času života, u kojem se valjda svi griješnici dovoljno pokaju pa budu spašeni. Ja u to sumnjam. Spasenje nije jeftino. Sam Isus govori o uskim vratima i uskome putu spasenja u suprotnosti sa širokim putem propasti kojim mnogi hode. Mislim da nam malo pedagogije Straha Božjega nikako ne bi škodilo.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata