Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned lip 07, 2026 06:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 75  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 62%  62%  [ 48 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 12%  12%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 26%  26%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 77
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Pet svi 08, 2015 15:01 

Ignisardent je napisao/la:
Kako smo uopće došli do pitanja Apostola Pavla i Sv. Katarine Sijenske? Da bih odogovorio na to pitanje moram se vratiti par postova unazad da objasnim šta sam mislio.
Prvo je Adrijana u odgovoru Barnabi napisala sljedeće: "A Pavao koji je u Djelima apostolskim opominjao Petra zbog pristranog držanja prema Izraelcima kad su se našli na zajedničkom blagovanju s poganima..
...

Zadržimo se na slučaju Pavlove intervencije protiv Petra, kad mu se "usprotivio u lice". Njegov istup nije bio ni u kakvoj izravnoj vezi s njegovim mističnim iskustvom ili stigmama koje je nosio, niti je ispravnost njegove intervencije tj. protivljenja Petru proizlazila iz njegovog poznavanja vjere i Objave. Njegov istup protiv Petra u ovom slučaju i njegove izvanredne osobine potvrđene Božjim čudesnim znakovima i njegovim kasnijim mučeništvom nisu međusobno u takvoj vezi da jedno iz drugog proizlazi. Niti je njegova intervencija proizlazila iz njegovog odabranja niti je postao svetac i mučenik zbog toga što je s pravom korigirao Petra, svog nadređenog. Njegova kritika Petra je bila ispravna zato jer je utemeljena na Božjoj istini a ne na njegovoj osobnoj vrlini ili zasluzi.

Hvala ti na ovom pojašnjenju. Jedino moram ispraviti samu sebe: ne radi se o Djelima apostolskim nego o Poslanici Galaćanima 2, 11-14. (Ako bi netko slučajno tražio, nadam se da sudionici na katoličkom forumu još uvijek imaju naviku čitati Sveto Pismo...)

Vrh

PostPostano: Pet svi 08, 2015 15:23 

sara je napisao/la:
Čekaj, ja sam pitala vrlo konkretnu stvar - nešto protivno nauku, a ti me upućuješ na novinarske uradke u kojima autori komentiraju stvari kako ih vide i doživljavaju.
Jedno je Papin doživljaj Kasperove knjige pa bilo to i oduševljenje, a drugo je kada bi Papa dirnuo u nauk o braku i pozivao se na Kasperovu knjigu. Ne vidim da treba miješati krumpire i kruške jer počinju istim slovom.

Izgleda da se nakon toliko godina i ne poznajemo baš najbolje. Ja nikad na ovom forumu (niti igdje drugdje) nisam tvrdila da Papa naučava krivi nauk. Nekoliko stranica unatrag kad je bio postavljen jedan od ovih linkova morala sam uskočiti jer se Barnaba toliko razgnjevio na Ivicu Šolu i napao ga offtopic ad hominem argumentima, da sam počela braniti Šolino pravo na drugačije mišljenje, pa bila to i oštra kritika Svetog Oca. Tu se postavilo pitanje koji je ispravan odnos prema Papi: što je kritika, a što je idolatrija? (Tu se Barnaba i ja još uvijek nismo složili). Treba li zbog ljudskih obzira prešutjeti istinu i ne izreći ono što ti je na savjesti? Nije li npr. Neron očekivao takvu vrstu podanosti, a Sveti Otac, uz sve dužno poštovanje prema službi koju obnaša, ipak malo realnije doživljava svijet i ulogu vjernika - stada koje mu je povjereno?

Vrh

PostPostano: Pet svi 08, 2015 15:53 

adrijana je napisao/la:
Nekoliko stranica unatrag kad je bio postavljen jedan od ovih linkova morala sam uskočiti jer se Barnaba toliko razgnjevio na Ivicu Šolu i napao ga offtopic ad hominem argumentima, da sam počela braniti Šolino pravo na drugačije mišljenje, pa bila to i oštra kritika Svetog Oca....

Lijepo je što o sebi imaš tako plemenito mišljenje, no ja bih te molio da ponoviš u čemu se sastojao taj moj ad hominem prema Šoli. Zar on treba biti predmetom idolatrije kojoj se ne smije izreći kritika? Ako se to svodi na onu rečenicu kako bi trebao nadvladati svoju povrijeđenost, onda si debelo pretjerala.

Vrh

PostPostano: Pet svi 08, 2015 19:40 

adrijana je napisao/la:
Izgleda da se nakon toliko godina i ne poznajemo baš najbolje. Ja nikad na ovom forumu (niti igdje drugdje) nisam tvrdila da Papa naučava krivi nauk. Nekoliko stranica unatrag kad je bio postavljen jedan od ovih linkova morala sam uskočiti jer se Barnaba toliko razgnjevio na Ivicu Šolu i napao ga offtopic ad hominem argumentima, da sam počela braniti Šolino pravo na drugačije mišljenje, pa bila to i oštra kritika Svetog Oca. Tu se postavilo pitanje koji je ispravan odnos prema Papi: što je kritika, a što je idolatrija? (Tu se Barnaba i ja još uvijek nismo složili). Treba li zbog ljudskih obzira prešutjeti istinu i ne izreći ono što ti je na savjesti? Nije li npr. Neron očekivao takvu vrstu podanosti, a Sveti Otac, uz sve dužno poštovanje prema službi koju obnaša, ipak malo realnije doživljava svijet i ulogu vjernika - stada koje mu je povjereno?

Zato sam te i pitala, jer mi ono što sam pomislila nije sjedalo kad si ti u pitanju. Očito se nisam snašla pa pohvatala ispravne konce i dobila sam krivi dojam. Jasno da svatko ima pravo izreći svoje mišljenje, no bilo bi dobro u tome imati i prilične rezerve ako se radi o reakciji na novinarske članke. Tu mislim na Šolu.

Vrh

PostPostano: Sub svi 09, 2015 17:42 

Preporučujem svim skepticima pape Franje odličan roman: Gospodar svijeta od Robert Hugh Bensona. Obratite pažnju u koje vrijeme je pisan roman.

Vrh

PostPostano: Ned svi 10, 2015 09:41 

brks001 je napisao/la:
Preporučujem svim skepticima pape Franje odličan roman: Gospodar svijeta od Robert Hugh Bensona. Obratite pažnju u koje vrijeme je pisan roman.

šta ti znači skepticima papae franje?..jesu to oni koji su za njega ili protiv?
možeš ukratko dati sinopsisi ili poantu romana kojeg spominješ?...vjerujem da će ga neki pročitati poslije male sinopsis reklame

kakav je tvoj stav prema papi franji ili općenito prema papama?

Vrh

PostPostano: Ned svi 10, 2015 10:59 

hrki je napisao/la:
šta ti znači skepticima papae franje?..jesu to oni koji su za njega ili protiv?
možeš ukratko dati sinopsisi ili poantu romana kojeg spominješ?...vjerujem da će ga neki pročitati poslije male sinopsis reklame

kakav je tvoj stav prema papi franji ili općenito prema papama?

Pod skeptike podrazumijevam one koji sumnjaju u ispravnost nauka pape Franje i općenito svih ostalih papa. Da ne govorim svojim riječima o romanu stavit ću link:http://verbum.hr/knjige/gospodar-svijeta-169/
Poanta romana da će u posljednjim vremenima doći do velikog otpada od vjere upravo takvim raznoraznim poluistinama i lažima koje izlaze u medijima kojima je primarni cilj umnožiti sumnju i razdor među vjernicima. Primjerice izjave papa se uzimaju iz konteksta i upotrebljavaju za sebične interese.
Čitao sam knjigu "Život i izreke pustinjskih otaca" pa sam zapamtio jedan dio u kojem jedan mladić dolazi provocirati jednog monaha govoreći mu da je bludnik, razvratnik i krivovjerac. On mu odgovara: "Jesam bludnik i razvratnik jer je to dobro za moju dušu, ali krivovjerac nisam!"
Dakle papa može biti i najveći grešnik što nam svjedoče i povijesne činjenice ali nezabludivost pape je neupitna.

Vrh

PostPostano: Pon svi 11, 2015 10:31 

toni1 je napisao/la:
Meni je uvijek nevjerovatno kako se ljudi uhvate za sv.Pavla ili sv. Katarinu. Ispada da stavljaš sebe u istu ravan s njima. Kao sv. Pavao je mogao, mogla je sv. Katarina pa evo i mene...

Ni meni to nije jasno, a uz to tvrde kako je Crkva u Krizi iako očito ima bezbroj sv. Pavli i sv. Katarina. Možda je u krizi baš zbog toga što neki ne gaje poslušnost već, baš hoće naturiti svoj stav i pri tom glume svetce i apostole?

Vrh

PostPostano: Pon svi 11, 2015 15:21 

brks001 je napisao/la:
Pod skeptike podrazumijevam one koji sumnjaju u ispravnost nauka pape Franje i općenito svih ostalih papa. Da ne govorim svojim riječima o romanu stavit ću link:http://verbum.hr/knjige/gospodar-svijeta-169/
Poanta romana da će u posljednjim vremenima doći do velikog otpada od vjere upravo takvim raznoraznim poluistinama i lažima koje izlaze u medijima kojima je primarni cilj umnožiti sumnju i razdor među vjernicima. Primjerice izjave papa se uzimaju iz konteksta i upotrebljavaju za sebične interese.
Čitao sam knjigu "Život i izreke pustinjskih otaca" pa sam zapamtio jedan dio u kojem jedan mladić dolazi provocirati jednog monaha govoreći mu da je bludnik, razvratnik i krivovjerac. On mu odgovara: "Jesam bludnik i razvratnik jer je to dobro za moju dušu, ali krivovjerac nisam!"
Dakle papa može biti i najveći grešnik što nam svjedoče i povijesne činjenice ali nezabludivost pape je neupitna.

slažem se ...papa je nezabludiv u pitanjima koja se tiču vjere i morala
barnaba je više puta govorio da si ti protestant?...po ovome što si sada napisao ispalo bi da nisi?
jesi li ,ako nije tajna, ili nisi?

ako jesi, onda si meni se čini rijedak koji priznaje nepogrešivost pape kada govori ex cathedra...svaka ti čast

inače , bio ili nebio protestant, najveći otpad od prave vjere i vjere je počeo protestantizmom, prosvjetiteljstvom, racionalizmpm
poslije 2 stoljeća opet francuskom anticrkvenom revolucijom...onda se kao derivat na kraju pojavio socijalizam/komunizam
nisu sada možda ništa gora vremena od onih kada je došlo do protestantizma i reformacije...

Vrh

PostPostano: Pon svi 11, 2015 15:42 

Barnaba je napisao/la:
Ni meni to nije jasno, a uz to tvrde kako je Crkva u Krizi iako očito ima bezbroj sv. Pavli i sv. Katarina. Možda je u krizi baš zbog toga što neki ne gaje poslušnost već, baš hoće naturiti svoj stav i pri tom glume svetce i apostole?

S ovim se u potpunosti slažem 8)

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon svi 11, 2015 20:47 

Barnaba je napisao/la:

Meni su to omiljeni sveci. To su mi uzori.

Vrh

PostPostano: Pon svi 11, 2015 20:57 

brks001 je napisao/la:

Tako je. Roman ima temelja u Drugoj poslanici Solunjanima, 2. pogl. 1-12. Otpad od vjere pape Franje i općenito svih ostalih papa, kako kažeš, otpad je od katolicizma.
Međutim, možda neće ići tim redoslijedom: najprije odricanje od Pape, a onda i od drugih stupova vjere (kao npr. protestantizam). Možda će ovaj put ići odricanje od samih temelja vjere, a na kraju napokon i od Pape.
Naravno, ovdje ne govorim o teologiji, nego o srcima ljudi...

Vrh

PostPostano: Uto svi 12, 2015 07:17 

hrki je napisao/la:

samo da napomenem...pitao sam te to u najboljoj vjeri...bez ikakvih provokacija isl....stvarno me je zanimalo koji ti je bio pogrešan odgovor

koje informacije ne želim dati?..ispada po tebi da sam ispunio anketu , ali da ne želim dati svoje rezultate :shock:
ako sam ispunio što ih ne bi dao...ako sam bio loš a želim se pokazati bolji, tko mi brani da kažem da sam imao 12 bodova...kao da itko znao koliko sam imao? ...ako sam pak bio dobar tko me sprečava da kažem imao sam 12 ili 13 bodova?...mislim uopće mi je glupo da ti moram na ovo odgovarati i oko ovoga raspravljati
ovo ti pišem jer vidima u zadnje vrijeme da si me uzeo na pik i pišeš samo da kontriraš... na temi Međugorje odgovori su ti totalno trivijalni i nerelevantni...u stvari ne daješ odgovore...samo cinične komentare i podbadačka pitanja---žalce i bockanja.... a i ovdje ovaj tvoj žalac - odgovor je totalno neargumentiran i bez temelja
kako ću ti dati informaciju o bodovima na anketi ako je nisam ispunio??
kako ću ti odgovoriti na koje ja pitanje nisam odgovorio ( TO SAM JA TEBE PITAO...osim toga uopće neznam da anketa još traje , jer je dosada nisam čitao)kada na njih nisam odgovarao?

ako ćemo tumačiti tvoj odgovor , ja bih sada trebao ispuniti anketu , javiti ti broj bodova i onda ćeš ti tek...ma bez veze , na kakve ti mene glupe replike prisiljavaš
zaboravi, batali ...nema smisla

Iz načina na koji pišeš da se zaključiti kako imaš problem s percepcijom tuđih postova pa ili ih zaljubljeno čitaš ili bezuspješno diskreditiraš. Mene zapravo ne zanima koliko ti imaš točnih odgovora u anketi već sam te, trivijalnim pitanjima, htio potaknuti na čitanje materije o kojoj postavljaš pitanja. Međutim, tebi je to nekorektno i besmisleno, a nije ti nekorektno ne pročitati ništa, već samo propitkivati druge. Mogu ti samo napisati kako se na taj način nikada nećeš biti jasan i korektan sugovornik o bilo kojoj temi. Nije mi jasno zašto se bojiš provjeriti svoje znanje o Papi?

Vrh

PostPostano: Uto svi 12, 2015 14:30 

Barnaba je napisao/la:
Iz načina na koji pišeš da se zaključiti kako imaš problem s percepcijom tuđih postova pa ili ih zaljubljeno čitaš ili bezuspješno diskreditiraš. Mene zapravo ne zanima koliko ti imaš točnih odgovora u anketi već sam te, trivijalnim pitanjima, htio potaknuti na čitanje materije o kojoj postavljaš pitanja. Međutim, tebi je to nekorektno i besmisleno, a nije ti nekorektno ne pročitati ništa, već samo propitkivati druge. Mogu ti samo napisati kako se na taj način nikada nećeš biti jasan i korektan sugovornik o bilo kojoj temi. Nije mi jasno zašto se bojiš provjeriti svoje znanje o Papi?

Ma ne bojim se ...kada sam ulazio na bitno.net nisam vidio tu anketu...ne znam gdje se nalazi?
mislio sam da je bila prije, i da je više nema...prije 2-3 dana ne znam točno, sam ušao da je nađem i nisam je našao...gdje se nalazi?
opet ti kažem...da sam je gledao rekao bih rezultate...
šta se imam bojati...tebe sam pitao jer kažeš da imaš 12 od 13...zato me je zanimalo da mi navedeš pitanje na koji si krivo odg...i da ga navedeš napominjem , jer ja ne znam nijedno pitanje :))
eto ,nadam se da nećemo trakavicu oko ovoga

Vrh

PostPostano: Uto svi 12, 2015 15:05 

hrki je napisao/la:

Ma ne bojim se ...kada sam ulazio na bitno.net nisam vidio tu anketu...ne znam gdje se nalazi?
mislio sam da je bila prije, i da je više nema...prije 2-3 dana ne znam točno, sam ušao da je nađem i nisam je našao...gdje se nalazi?
opet ti kažem...da sam je gledao rekao bih rezultate...
šta se imam bojati...tebe sam pitao jer kažeš da imaš 12 od 13...zato me je zanimalo da mi navedeš pitanje na koji si krivo odg...i da ga navedeš napominjem , jer ja ne znam nijedno pitanje :))
eto ,nadam se da nećemo trakavicu oko ovoga

Nemoj se izmotavati, dovoljno je slijediti link
Kod:
http://www.bitno.net/pitanja-o-vjeri/poznajes-li-papu-franju-ili-su-te-mediji-zaveli-provjeri-3/
http://www.bitno.net/pitanja-o-vjeri/po ... rovjeri-3/
Kviz istine je još tamo i čeka te. Zamima me koji će ti sada biti izgovor i kako uopće možeš očekivat korektnu raspravu kada se samo izmišljaš izgovore kao na onoj tvojoj omiljenoj temi?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 75  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata