Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 03, 2026 17:28

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 52 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Luterani
PostPostano: Ned svi 10, 2015 14:24 

"Ne usuđujem se poreći mogućnost njihova spasenja iako su u grob ponijeli uvjerenje potpuno nespojivo s istinom". (Richard Hooker, poznat protestantski anglikanski teolog iz 16. stoljeća).

Vrh

PostPostano: Sub svi 23, 2015 09:20 

Problem je u tome što za skandinavske (i ostale) luterane nema razlike između šofera, bauštelca i luteranskog svećenika, sve su to samo zanimanja. U tome je i razlika u odnosu prema katolicima. Zato žena i može biti svećenik i biskup.

U Stockholmu je luteranski biskup lezbijka Eva ( :DD ) Brunne, a njezina supruga je isto svećenica.

Jesi našao uzor,"svaka cast"!
Jedna lasta ne čini proljeće!
U Rijeci na Katoličkoj Bogosloviji jedan svećenik professor predmeta "Uvod u Novi Zavjet" je bio homosexualac.
Zar da onda sve profesore proglasim za homiće?A divnih profesora je bilo,dok sam studirao!

Vrh

PostPostano: Uto svi 26, 2015 20:57 

Možda bi bilo bolje da si spomenuo Luterane , općenito a ne samo Švedske!
Jer kod nas Protestanata ima razlika ko u priči,čak i kod sljedbenika iste struje!Npr. Njemačka je pola Protestantska zemlja,a Luterani Njemci nisu jednaki sa Šveđanima glede nauka!I u Njemačkoj ne vlada takav animozitet među Protestantima i Ketolicima kao unas!

To sto kod vas protestanata ima razlika kao u prici je samo dokaz da niste Kristova crkva buduci ste razdjeljeni,a Krist vas nije osnovao,a on je rekao da ce njegova Crkva trajati i biti jedinstvena i on je s njom do kraja svijeta,a to je Katolicka crkva.

Vrh

PostPostano: Uto svi 26, 2015 21:19 

To sto kod vas protestanata ima razlika kao u prici je samo dokaz da niste Kristova crkva buduci ste razdjeljeni,a Krist vas nije osnovao,a on je rekao da ce njegova Crkva trajati i biti jedinstvena i on je s njom do kraja svijeta,a to je Katolicka crkva.

Odavno je razdijeljena,od 1954 g.
Znači,Pravoslavna Crkva nije crkva?

Ja se nebi igrao sa takvim izjavama,Apostol kaže da je crkva tijelo Kristovo i tko razara to tijelo njega će razoriti Bog!Za mene je tijelo Kristovo , jedno,Katolici,Pravoslavci i Protestanti!I to ne svi,nisu svi u tim crkvama Kristovi!
Ima dosta đavoljih sluga,pa i oni su to koji misle da dobar protestant nije Kristov sluga!
Vuci u ovčjem runu!

Vrh

PostPostano: Uto svi 26, 2015 22:23 

Odavno je razdijeljena,od 1954 g.
Znači,Pravoslavna Crkva nije crkva?

Ja se nebi igrao sa takvim izjavama,Apostol kaže da je crkva tijelo Kristovo i tko razara to tijelo njega će razoriti Bog!Za mene je tijelo Kristovo , jedno,Katolici,Pravoslavci i Protestanti!I to ne svi,nisu svi u tim crkvama Kristovi!
Ima dosta đavoljih sluga,pa i oni su to koji misle da dobar protestant nije Kristov sluga!
Vuci u ovčjem r
unu!

Nisam spominjao dobre i lose ljude i vjernike,niti sam rekao da Pravoslavna crkva nije crkva,niti da Protestantska crkva nije crkva.Rekao sam da Protestantska crkva nije Kristova crkva buduci ju nije osnovao Krist nego covjek.A tijelo Kristovo razaraju oni koji su se od njega odvojili.Vuci u ovcjem runu,dobro si rekao.I molim da mi se ne stavlja u usta ono sto nisam rekao,tj napisao.Hvala.

Vrh

PostPostano: Sri svi 27, 2015 11:18 
Administrator

Jesi našao uzor,"svaka cast"!
Jedna lasta ne čini proljeće!
U Rijeci na Katoličkoj Bogosloviji jedan svećenik professor predmeta "Uvod u Novi Zavjet" je bio homosexualac.
Zar da onda sve profesore proglasim za homiće?A divnih profesora je bilo,dok sam studirao!

Nije riječ o pojedinim grešnicima, kojih uvijek ima, već o tome da nijedna Crkva ne može i ne smije opravdavati i legalizirati grijeh. Protestantske crkvene zajednice to čine, pa su tako Luterani u Švedskoj službeno usvojili homoseksualno vjenčanje. Takvo naučavanje je neprihvatljivo i predstavnici Katoličke Crkve su ga osudili kao korak nazad ne samo u kršćanskoj tradiciji već čak i u odnosu na druge religije.
Treba pritom reći da ne postoji Protestantska crkva, već samo Protestantske crkvene zajednice, od kojih svaka pojedino naučava kako joj paše.
Katolička Crkva jasno osuđuje grijeh homoseksualnosti i bori se protiv toga. Prošle godine papa Franjo ekskomunicirao je svećenika koji je podržavao homoseksualne brakove, a 2005. je donesena odredba da muškarci skloni istom spolu ne mogu postati svećenici.
Ne može se opravdavati "gay" nauk Protestantskih zajednica time da grešnika uvijek ima, pa i u KC. Grešnika ima, ali grijeh treba osuditi, pozvati ih na obraćenje i naučavati jedan Kristov nauk.

Vrh

PostPostano: Sri svi 27, 2015 22:01 

Nije riječ o pojedinim grešnicima, kojih uvijek ima, već o tome da nijedna Crkva ne može i ne smije opravdavati i legalizirati grijeh. Protestantske crkvene zajednice to čine, pa su tako Luterani u Švedskoj službeno usvojili homoseksualno vjenčanje. Takvo naučavanje je neprihvatljivo i predstavnici Katoličke Crkve su ga osudili kao korak nazad ne samo u kršćanskoj tradiciji već čak i u odnosu na druge religije.
Treba pritom reći da ne postoji Protestantska crkva, već samo Protestantske crkvene zajednice, od kojih svaka pojedino naučava kako joj paše.
Katolička Crkva jasno osuđuje grijeh homoseksualnosti i bori se protiv toga. Prošle godine papa Franjo ekskomunicirao je svećenika koji je podržavao homoseksualne brakove, a 2005. je donesena odredba da muškarci skloni istom spolu ne mogu postati svećenici.
Ne može se opravdavati "gay" nauk Protestantskih zajednica time da grešnika uvijek ima, pa i u KC. Grešnika ima, ali grijeh treba osuditi, pozvati ih na obraćenje i naučavati jedan Kristov nauk.

Jel ti koristiš mozak ponekad?
Sad ćeš me opet banirati!
Dakle,neki tamo anonimci odobravaju GAY brakove,crkvica od parsto članova,,jedna od 20 000 protestantskih crkava I ti sad to pripisuješ SVIMA protestantima!Pa jesi li ti normaklan?
Ja ti kažem da u postotku ima geyeva katolika koliko i geyeva protestanata ,,i kaj sad?
I drugo,evo ti Irske!Katolici svi,a glasali za isotopolne brakove!
Sram vas bilo!

Zadnja izmjena: patriot_1; Sri svi 27, 2015 22:04; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Čet svi 28, 2015 15:46 
Administrator

Tema je ovdje odnos katolika prema skandinavskim luteranima. Luteranska crkva u Švedskoj je najveća crkva u Švedskoj i pripada joj 65% švedske populacije. Ona u svom nauku prihvaća homoseksualni brak, a sasvim druga stvar je koliko posto vjernika živi po njezinom nauku.
Još jednom ponavljam ne postoji "Protestantska crkva", koja bi naučavala isti nauk već samo odijeljene crkvene zajednice koje naučavaju kako im paše, dakle ovo se konkretno odnosi na Luteransku crkvu u Švedskoj.

Vrh

PostPostano: Pet svi 29, 2015 09:01 

Dakle,neki tamo anonimci odobravaju GAY brakove,crkvica od parsto članova,,jedna od 20 000 protestantskih crkava I ti sad to pripisuješ SVIMA protestantima!Pa jesi li ti normaklan?
Ja ti kažem da u postotku ima geyeva katolika koliko i geyeva protestanata ,,i kaj sad?
I drugo,evo ti Irske!Katolici svi,a glasali za isotopolne brakove!
Sram vas bilo!

Patriote, daj malo smiri temperament.
U svibnju ove godine Ujedinjena francuska protestantska crkva (ujedinjeni luterani i kalvinisti) donijela zaključak prema kojemu dopušta pastorima da blagoslivlju homoseksualne životne zajednice (tzv. gay brakove). Dakle, to je službeno mišljenje vrha denominacije, iako je većina francuskih protestanata protiv toga.
Čini mi se da nisi shvatio Giovijevu nakanu. Za nas katolike bitno je mišljenje vrha Crkve zato što ono određuje ponašanje i praksu svećenika bez obzira na to što on mislio. Ako je Crkva protiv blagoslivljanja gay brakova, to znači da to svećenici neće raditi bez obzira na to što mislili pojedini vjernici ili koliko bilo prikrivenih homoseksualaca među njima.
Ukoliko Crkva odobri blagoslivljanje gay veza, tada će to svećenici (ili pastori u prot. Crkvama) raditi bez obzira na mišljenje vjernika koji su protiv toga.
Teološko stajalište vrha ili uprave denominacije prevažna je stvar. Za praksu crkava važnije je službeno stajalište denominacije nego pojedinca vjernika.
Istina je da kod vas nije takav sustav i da Savez baptista Hrvatske ne može ništa slično nametnuti pojedinoj crkvi jer je ona samostalna (v. slučaj ekumenizma-pojedine baptističke lokalne crkve sudjeluju u ekumenskim molitvenim osminama, pojedine ne zbog teološkog fundamentalizma). Međutim, i mišljenje zajednice može se promijeniti, recimo u slučaju ekumenizma su baptisti godinama bili protiv toga, ali su s vremenom neke zajednice prihvatile da to i nije tako loše. Tvoja riječka crkva poznata je po ekumenskoj suradnji, ali od triju zagrebačkih samo jedna sudjeluje u ekumeni, a dvije su protiv. Danas sutra može se mišljenje zajednice promijeniti i u svezi s ređenjem žena za pastorice (u Zagrebu već imaju đakonice, što je prije bilo nezamislivo). I da ti kažem: poznajem osobno neke baptističke vjernike koji smatraju da je blagoslivljanje gay veza u redu. Na sreću su vodstva njihovih crkava izričito protiv toga. Ali ako bi broj takvih vjernika porastao, vodstva zajednica mogla bi se s vremenom naći pod pritiskom da promijene nauk zbog mišljenje većine članova skupštine zajednice.

Vrh

PostPostano: Pet svi 29, 2015 15:41 

A cemu tolika prepirka oko gayeva?Pa svatko ce pred Bogom osobno odgovarati.I u Bibliji lijepo pise u poslanici prvoj Korincanima 6,9,a i u knjizi Postanka o Sodomi.Ne osudjujmo nikoga,nego se molimo za njih da se promjene,ako mogu,jer po meni je to poremecaj.

Vrh

PostPostano: Pet svi 29, 2015 21:46 

Patriote, daj malo smiri temperament.
U svibnju ove godine Ujedinjena francuska protestantska crkva (ujedinjeni luterani i kalvinisti) donijela zaključak prema kojemu dopušta pastorima da blagoslivlju homoseksualne životne zajednice (tzv. gay brakove). Dakle, to je službeno mišljenje vrha denominacije, iako je većina francuskih protestanata protiv toga.
Čini mi se da nisi shvatio Giovijevu nakanu. Za nas katolike bitno je mišljenje vrha Crkve zato što ono određuje ponašanje i praksu svećenika bez obzira na to što on mislio. Ako je Crkva protiv blagoslivljanja gay brakova, to znači da to svećenici neće raditi bez obzira na to što mislili pojedini vjernici ili koliko bilo prikrivenih homoseksualaca među njima.
Ukoliko Crkva odobri blagoslivljanje gay veza, tada će to svećenici (ili pastori u prot. Crkvama) raditi bez obzira na mišljenje vjernika koji su protiv toga.
Teološko stajalište vrha ili uprave denominacije prevažna je stvar. Za praksu crkava važnije je službeno stajalište denominacije nego pojedinca vjernika.
Istina je da kod vas nije takav sustav i da Savez baptista Hrvatske ne može ništa slično nametnuti pojedinoj crkvi jer je ona samostalna (v. slučaj ekumenizma-pojedine baptističke lokalne crkve sudjeluju u ekumenskim molitvenim osminama, pojedine ne zbog teološkog fundamentalizma). Međutim, i mišljenje zajednice može se promijeniti, recimo u slučaju ekumenizma su baptisti godinama bili protiv toga, ali su s vremenom neke zajednice prihvatile da to i nije tako loše. Tvoja riječka crkva poznata je po ekumenskoj suradnji, ali od triju zagrebačkih samo jedna sudjeluje u ekumeni, a dvije su protiv. Danas sutra može se mišljenje zajednice promijeniti i u svezi s ređenjem žena za pastorice (u Zagrebu već imaju đakonice, što je prije bilo nezamislivo). I da ti kažem: poznajem osobno neke baptističke vjernike koji smatraju da je blagoslivljanje gay veza u redu. Na sreću su vodstva njihovih crkava izričito protiv toga. Ali ako bi broj takvih vjernika porastao, vodstva zajednica mogla bi se s vremenom naći pod pritiskom da promijene nauk zbog mišljenje većine članova skupštine zajednice.

Pa "patriot" je u pravu,on bjesni kad netko kaže"Vi protestanti odobravate Gay svećenstvo" a to je gnjusna laž jer NEKi to odobravaju.
U postotku,zanemariv broj njih,oni su PROTIV a kako su njihove crkve slobodnjačke,tko onim jadovinama može zabraniti da ih zarede?
Nemaju središnjice,nemaju Papu,svak po svom!Glede sexualne čistoće,imam rodbine I protestanata I katolika,kao dečko sam hodao I sa curama katolkinjama I protestantkinjama,,iskreno,protestanti vise drže do sexualne čistoće prije braka!

Vrh

PostPostano: Pet svi 29, 2015 22:05 

Tema je ovdje odnos katolika prema skandinavskim luteranima. Luteranska crkva u Švedskoj je najveća crkva u Švedskoj i pripada joj 65% švedske populacije. Ona u svom nauku prihvaća homoseksualni brak, a sasvim druga stvar je koliko posto vjernika živi po njezinom nauku.
Još jednom ponavljam ne postoji "Protestantska crkva", koja bi naučavala isti nauk već samo odijeljene crkvene zajednice koje naučavaju kako im paše, dakle ovo se konkretno odnosi na Luteransku crkvu u Švedskoj.

Misliš li doista da Švedski Luterani stoje iza te konstatacije?
Svi?
Ja bih na tvom mjestu proguglao malo,da se vidi točno TKO i koliko njih odobrava to!
I zašto baniraš svako toliko tog patriota,,tip je zanimljiv,gušt mi ga je čitati.Inkvizitore!

Vrh

PostPostano: Sub svi 30, 2015 07:35 
Administrator

Za sva pitanja oko moderiranja postoji tema: Pitanja za adminstratora i moderatore, a vrijeđanje se ovdje ne tolerira.

U vezi teme, Švedska crkva je sa skoro 7 milijuna vjernika najveća Luteranska crkva u svijetu. Navode da su prva veća crkva koja je uvela vjenčanje istospolnih parova, no ukoliko neki pastor to ne želi obavljati, ima pravo odbiti, ali crkva će u tom slučaju naći zamjenu.
Nakon nje homoseksualni brak uvela je službeno i Luteranska crkva u Danskoj, koja je najveća denominacija u Danskoj i Grenlandu.
Luteranska crkva u Finskoj još nije donijela takvu odluku, no njihov nadbiskup je najavio: "Mi smo u istoj situaciji kao i naše susjedne nordijske Crkve: naš koncept braka treba temeljno ispitati". Ima onih koji su zbog takvih najava već istupili iz Finske crkve, no čini se da se taj val prihvaćanja grijeha dalje širi. Skandinavske države vrše veliki pritisak na crkve da prihvate takav brak, a bez pravog vodstva te zajednice su izgubljene i naučavaju kako im paše.

Vrh

PostPostano: Sub svi 30, 2015 10:14 

Za sva pitanja oko moderiranja postoji tema: Pitanja za adminstratora i moderatore, a vrijeđanje se ovdje ne tolerira.

U vezi teme, Švedska crkva je sa skoro 7 milijuna vjernika najveća Luteranska crkva u svijetu. Navode da su prva veća crkva koja je uvela vjenčanje istospolnih parova, no ukoliko neki pastor to ne želi obavljati, ima pravo odbiti, ali crkva će u tom slučaju naći zamjenu.
Nakon nje homoseksualni brak uvela je službeno i Luteranska crkva u Danskoj, koja je najveća denominacija u Danskoj i Grenlandu.
Luteranska crkva u Finskoj još nije donijela takvu odluku, no njihov nadbiskup je najavio: "Mi smo u istoj situaciji kao i naše susjedne nordijske Crkve: naš koncept braka treba temeljno ispitati". Ima onih koji su zbog takvih najava već istupili iz Finske crkve, no čini se da se taj val prihvaćanja grijeha dalje širi. Skandinavske države vrše veliki pritisak na crkve da prihvate takav brak, a bez pravog vodstva te zajednice su izgubljene i naučavaju kako im paše.

Malo sam proguglao,,u pravu si,,,ovo je strašno!
Nikakvo čudo da katolici imaju averziju prema protestantima.No ti Švedski Luterani su 2% protestantizma,kako znamo,njih ima 20 000. :))Različitih crkava!20 000,,nemreš belivit!Neke su dobre,neke jako dobre,neke loše a neke pak jako loše!
Ma nismo ni mi puno bolji,,bio sam na nekima Misama,,,,samo jednom,i nikad više!Kad svećenik na Misi laprda o politici,kad je strog I krut,kad ne živi moralno,,u tu crkvu ne zalazim više!

Vrh

PostPostano: Sub svi 30, 2015 10:29 

ŠVEDSKA Luteranska crkva od sljedećeg će mjeseca moći vjenčati istospolne parove, odlučila je njihova sinoda.

Oko 70 posto od 250 članova sinode podržalo je prijedlog čime je švedska Luteranska crkva postala jedna od rijetkih koja dozvoljava gay brakove. Oko tri četvrtine Šveđana pripada Luteranskoj crkvi, no odaziv na misu je nizak.

Čelnici švedske Luteranske crkve kažu kako bilo koji od njihovih svećenika može vjenčati istospolne parove, ali ukoliko neki svećenik to ne želi obavljati, ima pravo odbiti, no crkva će u tom slučaju naći zamjenu.

Država je legalizirala homoseksualne brakove u svibnju ove godine te je ovim potezom crkva poduprla taj stav, iako se 2000. godine potpuno odvojila od države.

Švedska je jedna od prvih zemalja koja je homoseksualnim parovima dala pravo "legalnog partnerstva" sredinom 1990.-ih godina, a 2002. im je odobrila usvajanje djece. Osim nje, gay brakove u Europi priznaju još Nizozemska, Belgija, Norveška i Španjolska.

"O vremena o ljudi!"
Šveđani=Protestanti pretežno,ima i Katolika
Nizozemci = Katolici ali većinom ali ima dosta Protestanata
Belgija=75% Katolici a ostalo ,,svašta
Norveška=velika većina Protestanti
Španjolska =90% Katolici!
Sad mogu dodati i Irsku,,,NOVO,,Katolici a glasali za legalizaciju istospolaca!

Vidim,,Katolici vode 4:2 ha ha

U većini zemalja se došlo referendumom ,glede legaliziranja,(bar tako mislim) dakle,,ljudi izglasali,,i njihove žene!
Jako sam ponosan što smo mi Hrvati rekli "NE"

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 52 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata