"Vječno spasenje mogu, naime, postići i oni koji bez krivnje ne poznaju Kristovo evanđelje i njegovu Crkvu, a ipak iskrena srca tragaju za Bogom te pod utjecajem milosti nastoje djelom ispuniti njegovu volju koju su spoznali po glasu savjesti.” Božanska providnost ne uskraćuje pomoć potrebnu za spasenje ni onima koji bez svoje krivnje još nisu došli do izričitoga priznanja Boga te nastoje, ne bez božanske milosti, ispravno živjeti. Sve dobro i istinito, što se kod njih nalazi, Crkva smatra pripravom za evanđelje i danim od Onoga koji rasvjetljuje svakoga čovjeka kako bi napokon imao život. No ljudi su se, obmanuti od Zloga, češće gubili u svojim mislima te su Božju istinu preokrenuli u laž tako da su više služili stvoru negoli Stvoritelju (usp. Rim 1, 21 i 25) ili se, pak, izlažu krajnjem očaju jer u ovom svijetu žive i umiru bez Boga. Zbog toga Crkva marljivo nastoji njegovati misije radi promicanja Božje slave i spasenja svih ljudi, spominjući se Gospodnjega naloga: »Propovijedajte evanđelje svakomu stvoru« (Mk 16,15)." ("Lumen Gentium", 16) - II. VATIKANSKI SABOR
Vidim da imaš problema s dogmom "Izvan Crkve nema spasenja.". I vidim da je ne shvacas na pravi način. Crkva je mistično Tijelo Kristovo, a bez Krista nema spasenja. Crkva je dio Krista, i zato ako bez Krista nema spasenja, ni bez Crkve nema spasenja. No to ne znači nužno da nas glava Krista ne može spasit. Itekako ima spasnja ako nisi član Katoličke Crkve, upravo po Katoličkoj predaji, teologiji. Krist nas sve može odvest u raj ako hoce, Bog je svemoguc i nije vezan sakramentima. Kako je otišao u raj razbojnik na križu; a nije dio Crkve, nikako. Rekao je: "sjeti me se kad budeš u raju." - nije se čak ni pokajao. Bog sve može, pa tako i spasit ateista. Ako tvrdiš da ne može, onda Bg nije svemoguć.
,,Isto tako treba spomenuti i odbaciti najtežu zabludu u kojoj se neki katolici jadno nalaze, a koji misle da vječni život mogu postići ljudi koji žive u zabludama i koji su izvan prave vjere i katoličkog jedinstva. A to se naime najviše protivi katoličkom učenju.”
“Poznato je nama i vama, da oni koji se nalaze u nesavlapom neznanju oko naše presvete religije, i koji revno obdržavaju naravni zakon i njegove zapovijedi koje je Bog upisao u srca svih ljudi, i koji su spremni pokoravati se Bogu, koji provode pošten i ispravan život, mogu snagom božanskog svjetla i uz pomoć milosti, postići vječni život, jer Bog koji u potpunosti vidi, istražuje i pozna duh, duše, misli i sklonosti svih, po svojoj najvećoj dobroti i milosrđu ne može nikako trpjeti, da itko bude kažnjen vječnim mukama tko nema krivnje slobodno počinjenog grijeha.’’ (QCM 7) - oba citata od Pape Pia IX
p.s.
Izbjegavaj sam tumačit Bibliju, jer je lako upast u zabludu, jer teško je znat sve napamet, kao npr ovo:
Rim 2,14-16 Ta kad se god pogani, koji nemaju Zakona, po naravi drže Zakona, i nemajući Zakona, oni su sami sebi Zakon: pokazuju da je ono što Zakon nalaže upisano u srcima njihovim. O tom svjedoči i njihova savjest, a i prosuđivanja kojima se među sobom optužuju ili brane. To će se očitovati na Dan u koji će, po mojem evanđelju, Bog po Isusu Kristu suditi ono što je skriveno u ljudima.
Imamo problem,"Izbjegavaj sam tumačiti Bibliju" kažeš meni a bez grižnje savjesti upravo to činiš ti,,sam!
Bibliju ne tumačim iz glave,pročitao sam masu komentara I katoličkih I protestantskih,slušao masu propovjedi I od svećenika jedne I druge crkve,studirao 2 g. katoličku bogosloviju i jednu g. protestantsku,utkano je to u meni,učio sam od drugih i nisam sam!
Drugi problem imaš ti,ja naime smatram Crkvom I Katolike,i Protestante I Pravoslavce a ti samo Katolike!
Ejjjj, "otrezni" se!Crkva sveopće smo svi mi ne samo vi!