Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 12:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 75 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet srp 24, 2015 08:45 

Lucijan Antun, to je komplicirano pitanje. Uglavnom napisao si "Kako mogu Bog islama i Bog kršćanstva biti isti imajući u vidu slučajeve poput Asie Bibi?" - vjerovatno ovakvu logičku pogrešku nisi želio napravit, vec si zelio pitat; "Kako čovjek može doc do zakljucka da su ta dva Boga zapravo Jedan Bog, gledajuci slučaj Asie Bibi?". Je li to isti Bog ili nije nema nikakve veze s našim djelima, i našim osudama, našim pričama, itd.

U pravu si, riječ je o zaključku. Hvala za ispravak.

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 11:21 

U pravu si, riječ je o zaključku. Hvala za ispravak.

Opet, negdje duboko smatram kako to je zapravo jedan Bog, koji se manifestirao drugačije, tj želio bih u to vjerovat. Ali jednostavno ne vidim spoj Muhameda sa učenjem Krista. Ovaj prvi je s vojskom osvajao i ubijao(što se može reći i o staro zavjetnim proorcima), dok je Krist ljubavlju pobijedio.

Spomenuo si kako je MUHAMED samo priprava za Evanđelje. Nisam informiran o islamu, ali čini se zanimljivim, takav pogled. I koja je osnovna poruka Qurana, ako tko može napisat?

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 12:57 

Opet, negdje duboko smatram kako to je zapravo jedan Bog, koji se manifestirao drugačije, tj želio bih u to vjerovat. Ali jednostavno ne vidim spoj Muhameda sa učenjem Krista. Ovaj prvi je s vojskom osvajao i ubijao(što se može reći i o staro zavjetnim proorcima), dok je Krist ljubavlju pobijedio.

Spomenuo si kako je MUHAMED samo priprava za Evanđelje. Nisam informiran o islamu, ali čini se zanimljivim, takav pogled. I koja je osnovna poruka Qurana, ako tko može napisat?

Doista, postoji samo jedan Bog, ostalo su izmišljotine. No, ne postoji samo jedan pogled na Boga. Čovjek može shvaćati djelomično, imati pomiješanu istinu sa zabludom, a da dio toga i ne bude s njegovom krivicom.
Teško mi je prihvatiti da bi Muhamed bio priprava za Evanđelje kada je živio bitno kasnije, nekoliko stoljeća. Ipak, islam govori o pravednom Bogu, Stvoritelju koji će dobro nagraditi, a zlo kazniti.
Islam sam upoznala u Maroku i susrela krasne, iskrene vjernike koji su me upozoravali kako Kur'an traži posebnu obzirnost prema "religijama knjige" - dakle židovstvu i kršćanstvu. S druge strane vidimo toliko, bitno različitih, lica islama. Prema pravilima Kur'an se ne tumači, on se primjenjuje doslovno. No, kada se ozbiljno gleda, onda postaje jasno da i tu postoji niz stvari pa i kontradiktornih koje iziskuju tumačenje.

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 13:09 

Doista, postoji samo jedan Bog, ostalo su izmišljotine. No, ne postoji samo jedan pogled na Boga. Čovjek može shvaćati djelomično, imati pomiješanu istinu sa zabludom, a da dio toga i ne bude s njegovom krivicom.
Teško mi je prihvatiti da bi Muhamed bio priprava za Evanđelje kada je živio bitno kasnije, nekoliko stoljeća. Ipak, islam govori o pravednom Bogu, Stvoritelju koji će dobro nagraditi, a zlo kazniti.
Islam sam upoznala u Maroku i susrela krasne, iskrene vjernike koji su me upozoravali kako Kur'an traži posebnu obzirnost prema "religijama knjige" - dakle židovstvu i kršćanstvu. S druge strane vidimo toliko, bitno različitih, lica islama. Prema pravilima Kur'an se ne tumači, on se primjenjuje doslovno. No, kada se ozbiljno gleda, onda postaje jasno da i tu postoji niz stvari pa i kontradiktornih koje iziskuju tumačenje.

Islam možda nije priprava za Evanđelje u povijesnom smislu zbog vremena nastanka, ali u vjerničkom svakako da, gledajući sve ono što mu nedostaje, a što Evanđelje ima. Kad tomu tako ne bi bilo, tad bismo se morali složiti s onim muslimanima koji kažu da je Evanđelje (indžil) zapravo priprava za prihvaćanje islama u punini, svojevrsna anticipacija islama koji se pojavio kasnije.
Bez obzira na to što ovdje napisah, islam nam je svakako bliži od primjerice hinduizma i sličnog. Slažem se da među muslimanima ima dosta dobronamjernih ljudi kojima nije ni do kakvog nasilja. Poznajem takve. Najteže pitanje je međutim što da se radi s onima koji s islama konvertiraju na kršćanstvo.

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 13:12 

Otprilike ovo: Bog je samo jedan (nema drugih bogova), ima samo jednu osobnost (nema Trojstva), Muhamed je njegov posljednji i najveći poslanik-a sve ostalo se odnosi na to kako i zašto postati musliman. Prema Kuranu Bogu ćemo najbolje ugoditi posvemašnjom poslušnošću (zato "musliman" znači "onaj tko je poslušan odn. podložan Bogu").

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 13:45 

Premalo znam o Islamu za daljno konverzaciju.
Ali mislim da hinduizam ne spada među "ozbiljne" religije. Obično kad se spominje smisao života govori se o Židovima ili Kršćanima ili Islamu.
Hinduizam jedva da uspijeva odgovorit na jednostavna čovjekova pitanja..

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2015 14:53 

ISLAM is a religion of peace. There is a peace of you here and a peace of you there when a jihadist comes to town and blows your body parts. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Sub srp 25, 2015 11:55 

Mislim da je ovo tema o dijalogu s muslimanima.
Što vi mislite? Jesu li Bog islama i Bog kršćanstva jedan te isti Bog?

Nisu. Jednostavno, bog islama ne postoji, pa onaj koji ne postoji ne može biti jedan te isti s Onim koji postoji.

Ali postoji mogućnost dijaloga s muslimanima, postoji mnogo tema u kojima je moguća i suradnja, a teme u kojima nemamo ničeg zajedničkog, a to su fundamentalne teološke postavke i islama i kršćanstva, zato jer su nespojive, nema ni mogućnosti ni potrebe za "dijalogom".

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sub srp 25, 2015 12:04 

Naravno da nije i ne može da bude. Kršćani vjeruju u Trojstvo, a muslimani takvu ideju odbacuju kao pogansku. Zapravo u što muslimani zapravo vjeruju, ako je jedini Bog onaj trojedini, što muslimani odbacuju, znači da muslimani vjeruju u ništa, a opet, možda je taj njihov "Bog" zapravo sam Sotona, što me po njihovim djelima i nasilju koji čine zapravo ne bi uopće čudilo.

Moguće, ja osobno mislim da je tako, ali za nas je bitno da oni vjeruju u "sotonu" jer su prevareni i uslijed "nesavladivog neznanja" nisu krivi za to, a mnogi od njih, vjernih "prirodom zakonu" kojeg je Bog "upisao u srca" svih ljudi, čak i žive u skladu s Bogom. Zato bi morali imati poštovanja prema takvima, jer čudni su putevi Gospodnji...

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sub srp 25, 2015 12:32 

Pa nije baš istina da nemamo ništa zajedničkog s muslimanima - i oni vjeruju da je Bog sve stvorio i da će dobro nagraditi, a zlo kazniti. Makar toliko.

Vrh

PostPostano: Sub srp 25, 2015 13:15 

Pa nije baš istina da nemamo ništa zajedničkog s muslimanima - i oni vjeruju da je Bog sve stvorio i da će dobro nagraditi, a zlo kazniti. Makar toliko.

Jes, ali mi ne možemo o tome raspravljati izvan Trinitarizma i Utjelovljenja, a oni ne mogu o tome rapravljati unutar istih vjerovanja.

Vrh

PostPostano: Sub srp 25, 2015 15:43 

Zasad s muslimanima najbolje ide međukulturalni dijalog, tu su najbolji rezultati. Međutim čim se dotaknemo pitanja Boga, tad ne ide. http://www.bitno.net/kultura/kada-se-ci ... xvi-islam/

Vrh

PostPostano: Pon srp 27, 2015 10:59 

Zasad s muslimanima najbolje ide međukulturalni dijalog, tu su najbolji rezultati. Međutim čim se dotaknemo pitanja Boga, tad ne ide. http://www.bitno.net/kultura/kada-se-ci ... xvi-islam/

Upravo tako.

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2015 08:26 

pogledajte ovaj krasni dijalog u švedskoj: https://www.youtube.com/watch?v=9up0CLLPPpo#t=135

Vrh

PostPostano: Pon kol 17, 2015 11:01 

Moj čovik je jako protiv ekumenizma pa i ja moram bit

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 75 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata