Danas je lako postati kum, uz uvjet da si i sam krizman, a ako si u braku da si crkveno vjenčan. I dakako uz dodatni uvjet da imaš i malo više novca, pošto je postala "normalna stvar" da nakon krizme (sv. potvrde) kum svome kumčetu mora pokloni sat i to ne nekakav kupljeni u bižuteriji ili kod Kineza. Ili najnoviji mobitel… . Sjetih se viđenih petnaestak satova našeg eks Premijera. Je li on ikome bio kum i poklonio sat? Možda je jedan od viđenih satova uspomena na mladost i njegovu krizmu…možda dar dobiven na vjenčanju? Dakako, mislim crkvenom. Ne znamo odgovore, i ne zanimaju nas baš toliko koliko neki drugi običaji vezani uz svatove…vjenčanja onog običnog srednjeg sloja, koji - kažu valjda s pravom - postepeno sve više nestaje. . S jednim sam svećenikom stajao na platou ispred katedrale. Tamburaši "tresu sve u 16", djeveruše pocikuju, svatovi iz jednog takvog srednjeg sloja pred crkvom pocikuju, a nekoliko ukrašenih boca s rakijom kruži od ruke do ruke - dok se mladenci u katedrali vjenčavaju. Odjednom grune pištolj, golubovi s katedrale panično počeše kružiti u ogromnom jatu. I svećenik i ja smo se prestrašili. . Svećenik je prišao sviračima i zamolio da siđu s platoa. Pronađe kuma i zamoli ga da ne dozvoli ovakve nedolične ispade - iz skrivenog pištolja. Kum obeća i "vanjski" svatovi se suzdrže…samo dok se mladenci ne pojave na vratima nakon vjenčanja. Taj "vanjski i veseli ostatak" svatova pojuri opet gore na plato. Nisu više pucali, zato preko mladenaca, dok su prelazili platoom počeše bacati rižu koja doletje do svećenika i mene. Dakako da je već bilo prekrasnih ruža i njihovih latica, ali eto…Njih treba brati a rižu "samo" kupiti? . Nakon 20-ak minuta plato je prazan, ali ostade zrnje riže, zgnječeno ili uvučeno u pukotine stepenica i platoa. Trebat će sat-dva da se to počisti. Sutradan je taj isti svećenik došao pred katedralu rano u jutro, kad je "zvonar" u nekoliko gomilica smeo one jadne tragove veselih svatova. Ponio je ručnu vagu i plastičnu vrećicu koju su brzo napunili. Na žalost jedna vrećica ne bi izdržala… Nisu mogli vjerovati očima, ali vaga je bila neumoljiva i iskrena: u vrećicama je bilo skupljeno 12,5 kg riže. . Od opisanih svatova je prošlo 5-6 godina, no i tada su nas naše misionarke, iz Benina npr. uvjeravale(zar su trebale?)da ljudi u Africi gladuju. Danas vidimo i čujemo preko svih medija da i Kina gladuje, da gladuje sav svijet, ali najviše zemlje tzv. 3. svijeta - jer se "lukavi" Amerikanac sjetio kako doskočiti(?) tvrdoglavosti veličanstvih emira, koji (navodno) ne žele povećati proizvodnju nafte, jer je, tvrde, ima dovoljno. I tako je Amerika počela proizvoditi biogorivo - iz hrane(ne kao rakiju iz otpada ili viška voća). Vjerojatno da nafte doista ima dovoljno za još 30-40 godina ali pod zemljom, a pošto emirati cvatu usred pustinje, onako neosjetljivi na sve oko sebe, emiri navodno ne vide niti žele vidjeti potrebu za povećanjem broja galona nafte na dan? I u čemu bi sad oni trebali biti "zločestiji" od osoba koje na umjetan način stvoriše cijeli ovaj kaos oko poskupljenja i nafte i hrane? Nisam imao prilike čuti komentar ni jednog emira na ovo istjecanje nafte, čak ni Engleze, pa bome ni Obamu…barem ne ono što sav svijet očekuje, naročito oni direktno pogođeni tom katastrofom. . Amerikanac ili oni "razdragani" svatovi - koja je razlika i između njih? Nikakva, jer ih nije briga što će uskoro gotovo pola kugle zemaljske leći na počinak - gladno, što već 1/4 umire od gladi! Raskoš nasuprot siromaštvu, pretilost nasuprot gladi i živim kosturima, uglavnom izgladnjele dječice, bahatost nasuprot stalnoj brizi za zrno pšenice, kukuruza ili riže - to je naša realnost. . Sjećam se"hajke" u doba komunizma na proizvodnju domaće rakije: "od 1 litre rakije se dobije toliko-i-toliko litara octa". No ona se i dalje proizvodi, tko će to zabraniti, nismo li baš po domaćoj šljivovici poznati izvan naših granica? Uostalom, rekosmo da se rakija dobiva i od tzv. otpada voća… A…ne čini li se da će tog otpada biti sve više, kad se uvozi Španjolsko voće(čak i masline i njeno ulje)? S druge strane, čuli smo, seljak će morati plaćati državi…što? Danak na nečiju bahatost, glupost, nesposobnost vođenja zemlje - Lijepe njihove, jer više i nije naša? Ali bogataši su bezbrižni jer naša "broš-dama" nikako da uvede porez na luksuzne jahte, na one 2-3 vikendice viška i na ostalu "sirotinju" tko zna na kakve sve nepoštene načine stečenu imovinu! . Čuo sam na Slavonskoj TV kako slavonski agronomi (i naši ostali stručnjaci) doniješe odluku da Slavonske žitarice neće u etanol! Za proizvodnju hrane će nafte biti dovoljno, a kome nafta treba za luksus neka ju sam potraži za sebe tamo gdje je ima. ja bih dodao: neka pitaju nekog našeg ministra ili premijerku, koji navodno već "brinu" da ruskog plina bude dosta za zimu. Pozlatila se oni agronomima odluka, još kad bi tako zaključivali svi koji još imaju čime proizvoditi hranu, jer hrana, to nije ona rakija! . Ako je u Kini normalna stvar šaka riže dnevno, koliko je to obroka bilo bačeno samo u onim jednim, netom opisanim "srednjeslojnim" svatovima(puta koliko svatova u dijelu svijeta gdje još nema gladi)? . Trebamo se moliti da Bog pomogne svima gladnima, dakako, ali i da Bog na svoj način svojim "lijevkom" ulije u glavu mušičavim osobama da bacanje riže ne spada ni u hrvatski folklor, još manje da riža može zamijeniti latice ruža npr. Ako su Kinezi davne 80-i-neke izjavili da bi samo s Vojvodinom prehranili cijelu ex Jugu, a sa Slavonijom cijelu Europu - što se to dogodilo sa Slavonijom koja nema više ni za sebe, kamoli za cijelu Hrvatsku? Sa Slavonijom ništa, ali se dogodilo sa cijelom Hrvatskom, točnije s Hrvatima koji se sada dijele ne više po regijama, nego stranački. Nekad je bila "praksa" da zemljom vlada najbogatiji, bio to grof, barun…svejedno, da bi dogurao do kralja, zar ne? I danas je slično, s razlikom da na vlast dođu siromašni, a onda se počnu bogatiti. A kako - to valjda svi osjećamo na svojoj koži. . Ako imam prijatelje koji mi - iz samo nama znanih razloga poklanjaju prstenje, zlatne privjeske, skupocjene satove - govori li to više o njima ili o meni? Svatko može imati 2-3 bogata prijatelja, ali 15!? Jer skupocjeni sat ne može pokloniti nitko iz srednjeg i poštenoga sloja(makar i bacali rižu). Onda ipak sa mnom nešto nije u redu i svi moji satovi ipak govore o meni, jer valjda i ovdje vrijedi ona narodna: s kim si takav si… Očito da je taj krug mojih "prijatelja" posve imun na vapaje gladnih, prezaduženih, gotovo na rubu očaja, a odakle im sredstva za skupocjeni sat kao poklon - ne mora nitko odgovoriti… Srećom da ja imam samo jedan jedini - kineski sat, iako radi kao "švajcarac". . Tko ima išta protiv bilo kakve i čije kolekcije? No, ako netko skuplja satove, dolare, eure, dragulje, a sada stvara i zalihe "svoje" nafte na štetu svih - tu nešto ipak nije OK. Bi li netko trebao raspaliti šakom o stol? Ali tko - zar Bog? Nemamo li svoje medije i zato? Umjesto nekakvog "dosta", naša TV npr. radi posve obrnuto. . Osobno nemam ništa protiv "glumaca"(aktera) novih i čestih emisija tipa kako načiniti ukusno jelo, ali protiv samih emisija imam…mada to bile i stare "kruške i jabuke". Što imamo(ili nemamo)danas? Od sveg materijala "uništenog" u jednoj VEČERI ZA 5, mada nisam kuhar, siguran sam da bih od nje načinio barem večeru za 20(osoba, ne mislim na ocjenu). Pogotovo kad mi sve potrebno kupuje drugi: meso, zelje, začine - sve - što vjerojatno čine i sada u Aninon kuhinji…Vidjeli smo da osim kuhanja zna i plesati…i to ne po notama Premijerke, točnije v.d. premijera, jer naša Jadranka samo galami, tupi, obećaje, prijeti pa i laže baš kao i svi oni ispred kojih stoji - a to su članovi Ivine vlade. Da, to je naša vlada. Ivina, stara, starog kova, izdresirana ili uvježbana? Ili skupljena po ključu "ti si dobar za mene, znaš svoj posao"? . Zar je cilj onih Aninih kuharskih emisija (ili onih večera za šestnaest a ne za pet) pokazati svijetu da Hrvati još uvijek imaju dobre i bogate trpeze? Smatram da bi to bila laž, pa se čini da su ovo ipak (možda i nesvjesne) provokacije vlastitog naroda, koji se može samo oblizivati gledajući kako npr. g-đa Ana veoma loše pleše u "zvijezdama", ali zato pravi krasne pečene batke i još slađe kolače…ili se varam? Možda će njeni recepti ipak dobro doći nekome tko slavi krstitke ili krizmu - uz veće slavlje nego u onim "rižinim svatovima" s početka teksta? Slijedom toga smijemo li reći da u Hrvatskoj srednjeg sloja više nema i da živimo loše? Smijemo i s pravom - jer ga više nema! To nam samo naše TV kuće demonstriraju sebe, šaljući poruku: "Nije nas briga za narod, već za sponzore, donatore…sve one koji se kod nas reklamiraju". Pa što onda ne žive od reklame, čemu TV pretplata, - pitamo, no...šutimo, zar ne? Uz tolike dažbine, sva davanja državi(ako ne, ona se snađe kako da sama uzme koliko joj treba)…tko više mari za još jednu ovakvu "sitnicu", zar ne? . Mislim da i dobri Bog zbunjeno kima glavom zureći u Hrvate…Sigurno ga podsjećaju na onaj narod kojeg je izvodio iz egipatskog ropstva: Nikada zadovoljni: "U Egiptu smo imali barem hrane, a ovdje skapavamo od gladi"! - Dobiše od Njega manu!, no odmah: "U Egiptu je bilo mesa…" - i dobiše prepelice; pa onda "U Egiptu nisu žeđali", te Mojsije štapom "otvori" vodu….E, pa moralo je Bogu dozlogrditi pa je poslao zmije! . Ne kažu li i mnogi Hrvat...danas i: "U Jugi smo imali…" - i nabrojiše svašta? Aha! Ali, ako ne po savjesti, išli smo u crkvu nekad i iz inata, a danas? Treba li nam Bog poslati one pustinjske guje, kad imamo svoje domaće? A grizu li ga, grizu, no nema Mojsijeve mjedene zmije... Dakako da znamo TKO je za nas uzdignut - na Križ, ali ćemo radije s transparentima i zviždaljkama na ulicu neguo u crkvu i Njemu predati svoje probleme. Ta, znamo koliko je još krunica ostalo u podrumima kad smo molili za Domovinskog rata! A ovo...nije li već počeo rat između Dobra i Zla? Jadan je Isus s nama Hrvatima.
|