Što je loše u anarhizmu? Po meni Isus je bio anarhist. Nije "priznavao" nikakvu zemaljsku hijerarhiju.
Ako pod anarhijom smatraš stav koji odbacuje svaku prisilu od strane zemaljske vlasti tj. države, vojske, policije, suda itd., onda si u pravu, ali je danas pod pojmom anarhija sve češće tumačeno bezvlašće, svatko radi što želi ("teški" liberalizam).
Da, Isus je sam rekao: Bogu božje, caru carevo. A Lucijan Antun je "zagrizao" u bit: može li Crkva, kao institucija funkcionirati bez autoriteta, bez podložnosti "niže rangiranih" onima iznad sebe? Ne može!
Giovijeva konstatacija, nakon citiranja M. Holy da tu onda nema demokracije, je ono pravo, srž. Jer što je demokracija, pogotovo današnja?
Pa pod krinkom demokracije se radi upravo ovo što je i naslov ove teme!
Zabrinjavajuće je kako mediji prenose svaki šapat izrečen na račun Ugovora HR sa Sv. Stolicom, nije li; "potrebu" sklanjanja raspela iz škola i sl.!
I mada sam tu čitao kako u Hrvatskoj nema slobode medija, smatram da ju pojedini mediji imaju i previše, da tu slobodu koriste u svrhu propagiranja ideja pojedinaca, a najčešće kao oruđe upereno protiv Crkve i katoličanstva opčenito. Kad ste čuli da Jutarnji npr. kritizira SPC? Ni ne treba, dakako, ali...
Svi imamo iskustva kad na svom FB-profilu objavimo nešto katoličko. Kakve su reakcije? I slažem se s Dr. Herbert Madingerom:
"Tko danas svoju kršćansku vjeru uzima ozbiljno, taj mora znati da ga čekaju progoni Milijuni kršćana žive danas pod teškim pritiskom, spremni čak i na posljednje što čovjek može dati."
A od izdanja njegove knjige pošla su desetljeća!