zumzum je napisao/la:
Ovo je tema koja je počela s navodom propovijedi koju je održao fratar, pa se na to odnosi i moj odgovor. Njegova propovijed upravo podržava ono što je zlo i koliko možemo svi ovdje pročitati, fratar k tome osuđuje žene!!!! Duhovnik to čini bez imalo takta i osjećaja suosjećanosti sa žrtvama i slabijima.
Da ,on osudjuje ,u mnogo stvari smo mi osudjeni zbog nasih grijeha,onda se treba i nad njima zamisliti..Jer danasnji nacin zivota,pokazuje koliko zla ima danas medju nama...Ne samo alkohol,nego mnoga toga,a zasto..?
Bracni drugovi dobro znaju sta su obecali ,prilikom Sakramenta zenidbe.."I u dobru i u zlu"..Svakako ,da se nikoga ne smije uvjeravati,kako pod svaku cijenu mora ostati u braku,samo za to sto je to obecao...Ovako po ovim rijecima,i po sudjenju jednog Fratra...ne mozemo govoriti da to rade svi..Ne,znam da li si sama pogodjena s tim problemom ,ili ti je netko iz obitelji to podnosio,pa te pogadja...Ukoli to nije istina,onda ne mozes samo po prici drugih suditi,koliko tko trpi...
Citat:
Zaključujem po tvojem rasuđivanju, da si bračni drugovi trebaju sami misliti kako će ostati u braku .
Svi smo mi dobili od Gospodina slobodnu volju,ON nam prepusca sve na nasu slobodu,ono sto ON trazi od nas je jedino Ljubav...Jednom covjeku,koji je alkoholocar..tesko je dokazati s ljubavi,ali ako nema ljubavi ,onda nema ni spasa...za taj brak...on je osudjen na propast.
Citat:
Međutim ima jedna "kvaka" na koju si očito zaboravila, a koja je bitna kod kršćana! To je, da smo svi mi dio jedne zajednice ili kako Crkva uči, mi smo svi Tijelo Kristovo. Prema tome zajednice se i Crkve jako tiče kakvi smo ljudi, kako živimo i da li koga zlostavljamo i ugrožavamo u naša 4 zida.
Da, slazem se s tim...Da li ti poznajes ljude,koji su otisli da traze pomoc u svoju zupu kod Svecenika,a nisu dobili odgovor,pomoc,podrzku od Zupnika...?
Crkve se itekako tice kakvi smo mi ljudi..Crkva stalno govri ,sta ne smijemo ciniti,a mi cinimo to i pored svega toga...Pomisli samo na Abortuse,pogledaj danas mladez,koja goinama zivi zajedno prije braka,sto se svakako protivi nauku i zapovjedi..RKC..Tko je za to kriv..?
Toliko dugo prije braka zajedno,i onda i pored toga...okriviti Crkvu za to..?
Citat:
To što se pozivaš na državne institucija je također jedna znak tvoje neupućenosti u problematiku koju smo ovdje dotakli. Zbog čega se kod nas i u svijetu postavlja kao jedan od jačih problema, pitanje zlostavljačkih brakova? Zbog čega je toliko žena ubijeno od vlastitih supruga i kod nas u Hrvatskoj?
Zbog toga što susjedstvo šuti i misli da to nije njihova stvar....nego je to stvar

državnih institucija koje isto ne mogu ništa, sve dok se ne dogodi zločin!
Interesantno je koliko je kod nas to mišljenje o obostranoj krivnji /dakle krivica krvnika i žrtve se izjednačuje!/ ukorijenjeno u veliku većinu ljudi.
Vidim da ocito ne zelis procitati kako sam napisala..Na ovo tvoje sada ovdje...Zasto se uopce vode toliki ratovi,zasto je Hrvatska morala dati tolike zrtve...Zasto,netko ne reagira na to sve skupa..?Od kud ti mozes znati,dali sam ja upucena u to ili ne..Cim,pises ovako ,polazim od toga da ti draga sestro jesi..
Jos jednom potvrdjujem,da bi Crkva i drustvo ,trebali vise raditi na tome da se svima koji trpe i pate pomogne...Svi oni koji nisu sami sposobni pomoci samom sebi i svojem braku,duzni su potraziti pomoc,od Crkve...To je komplicirana stvar,da se cesto mora obije strane salusati,cuti njihove probleme i onda odluciti kako pomoci svima......
Citat:
evo opet

!!
Da li si pročitala početni post ove teme?
Jesam,u tome i jeste problem covjeka...Sto mi pretezno vidimo i citamo kako hocemo,a ne kako pise i kako u stvarnosti jeste..
Citat:
Citat:
..Tu,bi zene,djeca,starci...trebali vise razumjevanja...
Crkva,odobrava rastavu braka,ako je brak neizdrzljiv,"odvojenost od postelje"..
Ne razumijem što si ovime htjela reći, ali kako si napisala vbiše izgleda da želiš reći da bi žrtve i slabiji, trebali imati rqzumijevanja prema nasilnicima?
Nadam se da si samo nerazumljivo i nespretno napisala i da ne razmišljaš tako.
Crkva odsobrava rastavu braka? Ne. Crkva ne odobrava rastavu braka, ali preporučuje u ekstremnim situacijama razdvajanje partnera
Ovdje ti je dokaz,kako si me proctala ,onako kao si ti htjela...a ne kako sam ja napisala..
Da,ja bas tako razmisljam,kako sam napisala...nije nikakav nesporazum..Osudjujem svako zlo koje covjek pocini,njegov grijeh,ali ne covjeka..Bog ljubi svakog covjeka vise od nas,i od tebe i mene...Potrebno je zajedno traziti rijesnje,misliti na cijelu obitelj,na one koji vrsenasilje,na one koji su zrtve nasilja,a i one koji s njima skupa zajedno pate i trpe,svako nasilje i zlo..