Citat:
Nasjeo si na dezinformaciju. Crkva nikada nije zabranila seciranje mrtvih tijela. O toj navodnoj zabrani imaš u katoličkoj enciklopediji (
http://www.newadvent.org/cathen/01457e.htm) gdje se objašnjava kako je često prihvaćena dezinformacija da je Crkva u 14. st. dekretom zabranila seciranje leševa, te se ta izjava nalazi u mnogim knjigama, čak i u povijesti medicine. Dekret je naprotiv, zabranio barbarsko ponašanje prema mrtvima (rezanje na komade i kuhanje) a nikada znanstveno seciranje.
S druge strane nauk o kontracepciji nema veze s time, on je službeni nauk Crkve, za razliku od spominjanja Da Vincija. To što spominješ su legende i dezinformacije kojima se pokušava prikazati da je svaki Crkveni nauk sumnjiv i upitan i žalosno je da katolici na to nasjedaju.
Nemoj biti djetinjast, najmanje što pokušavam je prikazati da je svaki nauk Crkve kojoj pripadam sumnjiv. Ovo bi bilo kao da režem granu na kojoj sjedim. Dok je papa Bonafacije tek zabranio postupke na tijelima poginulih križara, problemi su bili s Koncilom u Toursu 1163 koji je glasno govorio protiv kirurgije i puštanja krvi, što se u jednom trenu povezalo s Leonardovim djelima. U jednom je trenu ovo skliznulo u radikalnu interpretaciju radi čega smo se bunili protiv kirurgije općenito, pa smo pojedince i ekskomunicirali isključivo jer su se bavili ovim zanatom.
Citat:
Petlja i zatvoreni krug je u protivljenju papinom učenju. Da istinu tražiš u crkvenim dokumentima umjesto wikipedie ili članaka koji žele opravdati kontracepciju vjerovatno bi shvatio da sjedinjenje u neplodne dane nije "uzalud bačeno sjeme", što bi bilo omalovažavanje Božjeg nauma koji je prirodu stvorio da je samo nekoliko dana u mjesecu plodno.
Očito si fokusiran samo na kontracepciju pa ne možeš shvatiti iskustvo normalnog bračnog odnosa koji ne rezultira uvijek začećem i koji ima svoju funkciju i u neplodnom razdoblju. Inače takvu glupost ne bi mogao napisati, potpuni odnos nije nikada uzaludan ni bačeno sjeme, bez obzira što ne rezultira svaki put plodom.
Sustavnost odnosa u neplodnim danima je bačeno sjeme, ako očekujemo da je svaki odnos "otvoren životu". Bez te sustavnosti, ne postoji regulacija poroda. Što ti govoriš je istina- nije grijeh voditi ljubav u neplodno vrijeme. Ali sustavnost takvog odnosa, nužno nas dovodi do toga da se sjeme unosi u te dane zato da bi se bacilo. Ovo se od tih odnosa očekuje, i zato se i bilježe dani na kalendaru. Na taj način, na općoj se razini ukida prokreativna dimenzija konkretnih odnosa, i postavljaju se razumna pitanja uzroka i posljedice.
Ja ne sumnjam u papinski autoritet dok ovo govorim. Sama enciklika se ne poziva na njega koliko na smisao svoga nauka, smisla kojeg ja ne povezujem, i kojeg mnogi teolozi ne mogu shvatiti, posebno u svjetlu dotadašnjeg učenja. Nisu ekskomunicirani, kao niti ja, i jedino se nadamo da će u budućnosti doći do nekih konstruktivnih promjena.
Citat:
Bezveze, to nije crkveno učenje, već se u tom slučaju suzdržava periodično.
Hajde malo razmisli kad smo uopće došli do spoznaje o ženinom ciklusu, i zapitaj se što smo dotad mogli učiti? Vjeruj mi, ovo je bila sfera našeg nauka, jer nismo znali što bi drugo rekli paru koji je prije 100 godina imao razloge radi kojih danas koristimo Billingsa.
Citat:
Ako su uvjeti nepovoljni duže, onda se porod prolongira sve dok se uvijeti ne promjene, koliko god dugo to bilo.
Odlično, ali tad budimo ljudi i prestanimo parove s malo djece zvati sebičnjacima i govoriti o divotama dječjih doplataka. Ako su ljudi ocijenili da su im uvjeti nepovoljni i koriste dane metode da bi se nosili s tim poteškoćama, čine što im je dano, i nema mjesta nikakvoj kritici.
Citat:
Možda ti je sjajna jer paše tvojim stavovima. Meni su sjajne knjige i dokumenti one koji daju i pojašnjavaju stav Crkve i čini mi se da ih nisi s dovoljno volje i zanimanja proučavao, već si se usredotočio na one koje pokušavaju opravdati kontracepciju.
Pošto nemam vremena objašnjavati sve dezinformacije i nelogičnosti na koje nasjedaš, neću više raspravljati o ovome.
Tvoja uzrujanost se osjeća, ali ja jedino mogu reći da ništa što sam dosad rekao nije sumnjalo u pravovjernost Crkve. U slučaju da sam te uznemirio, učinio sam tako iz promišljanja Katoličke Crkve, ne sumnjajući u dane vjere, već koristeći se njima da uvidim probleme s kojima se suočavamo. Činjenica da se opireš ljudima koji radi svojih mišljenja nisu niti ekskomunicirani niti
dovedeni pod prismotru govori da nastupaš više iz osobnog kuta nego iz teološkog. Na kraju krajeva, vjerojatno nisi niti pročitao Arraja, i upoznao se s njegovim promišljanjem.
Mogu li imati trenutak iskrenosti? Ovdje se govorilo o dječjim doplatcima, a počela je i nova tema o spremnosti za brak. Ljudi moji, sve što ste naveli posljedica je našeg nebavljenja problemima kakvi jesu. Laici, dio tijela Kristova kao i kler, žedni su socijalnog nauka koji će odgovoriti na izazove modernog svijeta. Socijalnog nauka koji će biti temeljen istim principima, Svetim Pismom i Apostolskom Tradicijom. Ako mislite da će se ovi problemi riješiti tako što će se ljudi ženiti s 20 godina, bez obzira na nezrelost i moguću zamjenu zaljubljenosti za ljubav, ja vam i ovdje velim da si uskačemo u usta jer su se prije ljudi ženili s 13. Društvo se mijenja, i mi moramo promišljati ne naše nauke, već njihovu provedbu u svijet. Najlakše je reći nekom da on to ne razumije, i da nemamo vremena odgovarati na dezinformacije- takav nas je stav koštao vjerodostojnosti, i udaljio vjernike od Crkve jer su željeli objašnjenja.
Ako ni radi čega drugog, ovo je naša dužnost kao Crkve. Naš jedini smisao je držanje nauka i njegova primjena.