Giovi je napisao/la:
Istina je da je držanje predbračne apstinencije veliki problem mladima, no nije najteža stvar u životu.
Mislim da je teža nego neki Crkveni krugovi pokušavaju ostaviti dojam. Tu se ne radi samo o otporu prirodnom nagonu, već i problemima u društvenim vezama, a budući da je jako malo vremena posvećeno pripremi za istu, desi se i da imamo problema u braku radi skrupula koje su zadobivene prije njega.
Citat:
Predbračni odnosi su grijeh, koji u praksi uvijek vodi u još jedan grijeh - kontracepciju, te utječe na ostalo društeno ponašanje. Grijeh nikada nije samo nečija osobna stvar, već uvijek utječe na bližnje i na cijelo društvo. Zato se ne mogu odvajati "religiozni" razlozi od socioloških.
Ovdje se moram žestoko usprotiviti. Naime, zabranu kontracepcije vidim isključivo kao religioznu sferu, ne i društvenu. Za razliku od abortusa, kojeg čak i mnoštvo ateista smatra ubojstvom, kontracepciju većina ljudi na zemlji (uključujući Katolike) smatra prihvatljivim. Mi se možemo groziti na seks prije braka, ali on nije norma društva, već je njegova zabrana naše religiozno pravilo.
Ovo je važno za razumijeti jer utječe na sliku Katolicizma u društvu. Ateist koji se seksa prije braka, oženi se i vjeran je supružniku, koristeći kontracepciju napravi dvoje djece, usvoji još dvoje iz sirotišta i živi pošteno- u društvu se percipira kao moralnija osoba od nekog tko ima dvanaestero djece i živi na socijalnoj pomoći. Potonja je poštovala religiozne sfere, ali društvo ga ne doživljava moralnim.
Tako da moramo shvatiti da sfere religiozno i društveno prihvatljivog nisu iste, i ne možemo svoj nauk uvijek vezati za nešto van naše tradicije.
Citat:
Zanimljivo je pitanje zašto ljudi ako vole drugu osobu ne žele ući u brak?
Ako nekoga volimo, zašto je problem obvezati se na vjernost i vječnu ljubav?
Po meni ako netko nije spreman na takvu odluku nije spreman ni za ljubav, a time ni na potpuno predanje
postajući jedno tijelo, već se radi o djelomičnoj ljubavi i djelomičnom predanju.
Razlozi su različiti. Ja sam već rekao zašto nisam spreman na brak, i ne vjerujem da sam ičim time prekršio nekakvo pravilo, ili ispao kao čovjek koji ne voli dovoljno. Dapače, Crkva upozorava mlade ljude da ne srljaju uvijek, i da jasno proniknu što je zaljubljenost a što ljubav.
A ljubav je ipak nešto za što treba zrelost i odgovornost. Donijeti odluku o njenom vječnom trajanju treba napraviti s mnogo vjere i mudrosti.