Dakle ako na katoličkom forumu pišem o katoličkoj vjeri kao istini onda sam eto "vrlo isključiv". Isus Krist je rekao da je jedini "Put, Istina i Život", i da se samo po njemu možemo spasiti. To je vrlo isključivo, Isus je vrlo isključiv.
Nije problem u tome sto na katolickom forumu ti kao katolik pises iz katolicke pozicije. To uopce nije dvojbeno. To se od tebe i ocekuje. Ono sto jeste vrlo upitno je to sto bi ti htio voditi samo dijalog (ili vise monolog) sa svojim istomisljenicima. Sto te ocito ljuti i zivcira svaka rasprava s bilo kime tko drugacije misli, a posebno s nekatolicima. Sto te ljuti i samo njihovo sudjelovanje na formu. Sto nisi u stanju suvislo i normalno razgovarati s bilo kojim sugovornikom. Sto nesposobnost da vodis suvisao i pristojan dijalog s nekatolicima (pa cak i na temi otvorenoj samo za nekatolike) nadoknadjujes time da sabotiras njihovo pisanje do tocke da im se smuci sudjelovanje na formu i da sami odu odavde. To su pravi problemi na ovom formu, a ne to sto ti ili bilo koji drugi sugovornik iznose katolicke stavove.
Nije uopce upitno da zastupas stav da je Isus put, istina i zivot. To svi znamo da je istaknuti dio Isusovog ucenja. Ono sto bih ja kao profesor orijentalistike tome mogao dodati jeste da upravo taj dio krscanskog ucenja neodoljivo podsjeca na slicno ucenje u hinduizmu. Dvoje suvislih, zrelih i nacitanih sugovornika bi o tome mogli pristojno i otvoreno porazgovarati bez da se ljute jedan na drugoga. Mogli bi smo razgovarati o slicnostima i razlikama i na koncu se mozda sloziti (ili ne, posve svejedno ako su sugovornici pristojni) da odredjene slicnosti postoje, ali da je to posve drugacije razumljeno u evandjeljima, Bhagavad Giti ili puranama.
To bi se ocekivalo od suvislih sugovornika, a ne da zloupotrebljavas svoj polozaj moderatora i onemogucujes pisanje sugovorniku koji ne dijeli nuzno tvoje misljenje. Konacno, takvo ponasanje samo razotrkiva tvoju nemoc da vodis suvisao i obestrascen razgovor. A to ne baca bas najbolje svjetlo na cijeli formu. Pogotovo jer si ti moderator.
Ono što kršćanstvo razlikuje od drugih nauka je da ono nije rezultat ljudskog traženja. Nije tek jedan od putova kojim čovjek traži Boga, tako nešto nikad ne može biti puna istina, jer čovjek sam ne može spoznati potpunu istinu. Budizam ne može biti potpuna istina. Tvoja mišljenja (i moja) nikad ne mogu biti apsolutna istina.
A sto da ti kazem na ovo? Vrlo mi je zao sto si tako uskih pogleda. Ti si nesumnjivo zamislio ovu temu - Teme vezane za nekatolike - kao mjesto gdje ces blatiti svako ucenje koje nije katolicko, umjesto da to postane prostor dijaloga katolika s nekatolicima.
Ali dijalog nije to da ja od tebe (ili ti od mene, posve svejedno) trazim da odbacis svoje stavove i prihvatis moje. Dijalog je da upoznamo sto onaj drugi misli i da nadjemo slicnosti i razlike. Nema potrebe razgovarati na nacin da je katolicanstvo jedina istina, a budizam, islam, hinduizam i sl. laz.
Za budizam bi se doista moglo reci da je plod ljudskog trazenja. Buddha to nikada nije niti skrivao. Cak je isticao da je to nije nikakva nova religija, nego put ka prestanku patnje. U tom pogledu si potpuno u pravu, i vidis kako vec nalazimo mjesta slaganja. Ne samo slaganja mojeg i tvojeg osobnog misljenja, nego i mjesto tvojeg slaganja sa samim Buddhom.
Ono gdje se tvoje misljenje ne bi poklopilo sa Buddhinim jeste tvrdnja da covjek sam ne moze spoznati istinu. Ako budes imao volje mozemo popricati o tome sto je to istina za tebe ili mene osobno, sto za budiste, a sto za katolike ili neke druge religije. To je sigurno podrucje neslaganja tih religija i ja ne vidim problem u tome da se slozimo oko toga da se u tome te religije razlikuju. Zar je tako tesko reci - hm, vidim da se u tome razlikujemo, ali postujem tvoje misljenje.
Dapace, u usporedbi krscanstva i budizma, mi ih mozemo usporediti i s nekim drugim religijama. Recimo s islamom, judaizmom ili hinduizmom i mozda doci do zakljucka da postoji mnogo vise podudarnosti izmedju krscanstva i hinduizma, ili izmedju budizma i judaizma nego sto se to obicno misli.
Za razliku od ljudskih umovanja, Isusov nauk je istina koju nam je sam Bog objavio i jedino je apsolutna istina.
Eto mene bi u tom dijalogu zanimalo sto je kljucna poruka Isusovog nauka. Zasto mislis da je ona plod bozje objave, a ne Isusovog osobnog iskustva? Konacno, sto je to za krscane Bog? Sto bi Isusovom ucenju nedostajalo ako bi ono bilo plod njegovog osobnog iskustva, a ne plod bozje objave? Sto je to za tebe apsolutna istina?
Eto vidis koliko tema za pristojan i zanimljiv razgovor uz uvazavanje sugornika.