Isus kaže "Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini!" (Mk 10,18)
Nitko nije tako dobar da bi se bez Božje milosti mogao spasiti, da mu ne treba Bog.
Kriva je naša predodžba da se spašava "dobar", kvalitetan čovjek. Ne! Kome je više dano, više se od njega i traži, bez obzira na početnu poziciju, bogatstvo karaktera, sve talente.
Bez Boga se nitko ne može spasiti, uostalom tko to može svojim silama ljubiti neprijatelja, spasiti se može samo onaj koji ima potrebu za Bogom i koji se stalno mijenja u tom odnosu ljubavi.
Zašto misliš da se ne može spasiti onaj za koga drugi mole?... Ja mislim da može.
I da je samo jedno dobro djelo učinio ovoj ženi u životu mislim da se može spasiti...
Sjećam se da je netko na ovom forumu prije ohoho vremena postavio jednu zanimljivu primjedbu:
Zašto vi vjernici ne mislite da se mi ateisti ikako možemo spasiti?
U tom pitanju zapravo ne vidim teološku zamku ni ispit pravovjernosti, nego samo duboku želju određene osobe koja je po papiru ateist, a u duši vjeruje da nešto ipak postoji nakon smrti. Čak niti to "nešto" nije za osuditi, to je tek možda tihi Božji glas koji ga zove u nutrini, kako i počinje naš Katekizam... Sa velikom čežnjom za spoznajom Boga.
Zato unaprijed nikoga ne suditi, jer i Marija Magdalena se spasila, a farizeji su govorili: "Pa kako on ne zna tko je ova žena?!"