Citat:
Kako misliš,Adrijana,da Bog ne traži poniznost kao vrlinu u odnosu s ljudima?Pa koliki mistici,teolozi,crkveni naučitelji,ukazuju baš na važnost toga-biti ponizan,umanjiti sebe,čak da su nam drugi važniji od nas?Ili te nisam dobro razumjela?
Hvala na potpitanjima, sad vidim da je bez dodatnog objašnjenja ovo možda i nerazumljivo...
Dakle, Isus sam (kao Bog!!) je bio ponizan - rođen je u štalici, nije tražio ljudsku slavu (to je bila đavlova zamka), rekao je "Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca!"
Ja sam mislila na drugu vrstu poniznosti - onu sasvim ljudsku, lažnu poniznost koja najčešće pogađa ljude kad nisu ponizni prema Bogu i ne traže Božju volju.
Crkveni naučitelji su nekako ovako pisali - da ljubav prema stvorenjima ponekad zna zasjeniti ljubav prema Bogu i ljude odvesti pogrešnim putem (putem grijeha). Inače, ljubav sama po sebi je ne samo dobra nego i Božja zapovijed.
Kriva poniznost bila bi:
-kad smo ponizni samo naizvan, u vanjštini, ali ne i iznutra
-kad sami sebe (i darove dobivene od Boga) potcjenjujemo
-kad nastojimo omiliti ljudima na način koji se Bogu ne sviđa
-kad svojim neprestanim "žrtvovanjem" za druge, gušimo njihovu slobodu (kao što je dobre primjere dao Paul C. Vitz u knjizi "Psihologija kao religija")
-kad se iza naše poniznosti krije gorčina zbog nepravednosti (živa je istina da ljudi znaju iskorištavati ljude koji su doista ponizni)
Mislim da se kod žena kriva poniznost ponekad razvije pogrešnim (pretjerano strogim) odgojem. Kao što je Jesper Juul rekao: to su obično dobre, poslušne djevojčice koje u školi dobro uče i bez puno prigovora sve rade što im se kaže... Takva djeca kad odrastu postanu sama sebi i drugima velik problem, jer njihov obrazac ponašanja vodi autodestruktivnim emocijama, depresijama, anksioznosti, opsesijama koje se razviju oko 35.-40. godine života. Zašto se to događa, više kod psihologa, ali ono pretjerano prilagođavanje "svijetu" koji nije ni dobar ni pravedan vodi različitim neurozama. Na to također može utjecati i djetinjstvo obilježeno emocionalnim, fizičkim ili čak seksualnim uznemiravanjima ili zlostavljanjima koje osoba potisne ili pak osjeća duboku krivnju. Istraživanja pokazuju da je oko 70% osoba koje nekad u životu dožive poremećaj napada panike bilo u djetinjstvu (sexualno) zlostavljano. Kao vjernica, kad sam saznala za dogmu o istočnom grijehu, to mi se učinilo puno realnijim i istinitijim nego sve svjetovne i znanstvene teorije o "čovjekovoj urođenoj dobroti".