Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub lis 05, 2024 17:42

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Knjiga postanka
PostPostano: Uto lip 11, 2019 13:01 

Više puta uzmem čitati Bibliju...Novi Zavjet,naravno,pročitah puno puta i uvijek ponovo.
Ali Stari...tu ima toliko konfuzija,iako se rukovodim da ništa ne shvaćam doslovno,puno je ljudi to pisalo...No,evo,već na početku,vjerovatno,više puta postavljano pitanje,no,ja ću opet pitati,jer zbunjuje me totalno.Molim da mi odgovori netko tko zna što bi ovo trebalo značiti(preferiram Giovija,teologa):"Kad su se ljudi počeli širiti po zemlji i kćeri im se narodile,opaze sinovi Božji da su kćeri ljudske pristale,pa ih uzimahu sebi za žene koje su god htjeli.(...)
U ona su vremena-a i kasnije-na zamlji bili Nefili,kada su Božji sinovi općili s ljudskim kćerima pa im one rađale djecu."
Dalje,da ne citiram,ti su"križanci"bili mudri i dugovječni itd...Kao stvoreno za teorije o porijeklu ljudi križanjem sa "svemircima"...

Vrh

PostPostano: Sri lip 12, 2019 20:04 

Više puta uzmem čitati Bibliju...Novi Zavjet,naravno,pročitah puno puta i uvijek ponovo.
Ali Stari...tu ima toliko konfuzija,iako se rukovodim da ništa ne shvaćam doslovno,puno je ljudi to pisalo...No,evo,već na početku,vjerovatno,više puta postavljano pitanje,no,ja ću opet pitati,jer zbunjuje me totalno.Molim da mi odgovori netko tko zna što bi ovo trebalo značiti(preferiram Giovija,teologa):"Kad su se ljudi počeli širiti po zemlji i kćeri im se narodile,opaze sinovi Božji da su kćeri ljudske pristale,pa ih uzimahu sebi za žene koje su god htjeli.(...)
U ona su vremena-a i kasnije-na zamlji bili Nefili,kada su Božji sinovi općili s ljudskim kćerima pa im one rađale djecu."
Dalje,da ne citiram,ti su"križanci"bili mudri i dugovječni itd...Kao stvoreno za teorije o porijeklu ljudi križanjem sa "svemircima"...
To je bilo misteriozno predpotopno vrijeme. Postoji teorija da su ti nefili vjerojatno bili polubogovi koji se spominju u grčkoj mitologiji. To je i bio vjerojatno razlog Božjeg gnjeva jer su se kćeri ljudske mjesale s palim andelima te su ti potomci imali neke nadljudske moci.

Vrh

PostPostano: Sri lip 12, 2019 20:54 
Administrator

Biblija nije pisana da razjasni sve povijesne činjenice, nego da prenese duhovnu poruku povijesti spasenja. Komentar Jeruzalemske Biblije na taj redak (Post 6,4) je:
"Težak odsjek iz jahvističke predaje. Sveti pisac oslanja se na
neku pučku legendu o divovima, hebr. Nefilim, koji bi bili istočnjački
titani, rođeni iz veza smrtnih i nebeskih bića. Ne izjašnjavajući
se o vrijednosti toga vjerovanja i prikrivajući njegov mitski
vid, on navodi taj spomcn na neku oholu nadljudsku rasu, samo
kao primjer sve veće iskvarenosti koja će izazvati potop
. Kasniji
judaizam i skoro svi crkveni pisci prvih stoljeća vidjeli su u tim
»sinovima Božjim« grešne andele. Ali od IV. st. dalje. s obzirom
na duhovnije shvaćanje andela, Oci su općenito »sinove Božje«
poimali kao potomke Šetove, a »kćeri Ijudske« kao potomstvo
Kajinovo."

Don Damir Stojić je pokušao dodatno objasniti ovako:
"Dok mnogi bibličari otpisuju ovaj izvještaj kao mit preuzet iz poganskih kultura drevnog bliskog istoka, prikladnije je potražiti neku istinu i stvarnost koja se skriva iza ovog teksta koji uistinu može zvučati mitološki. Neki su crkveni oci, kao sveti Augustin, sveti Ivan Zlatousti i sveti Ćiril Aleksandrijski smatrali da izraz „sinovi Božji“ može označavati pravedne muške potomke Šetove koji su uzeli ženske potomke Kajinove za žene. U tom slučaju, „sinovi Božji“ izraz je koji označava sudjelovanje u Božjoj dobroti, dok je izraz „kćeri ljudske“ kontrast ovome. „Ljudsko“ bi ovdje bilo praktički „đavolsko“, kao i u Jak 3,15. To bi, dakle, bili semitski izrazi koje ne treba tumačiti doslovno, već u skladu s jezičnom kulturom toga vremena.

Znajući da je Kajin bio ubojica i da je u njegovim potomcima kolala „loša krv“, nije čudno da bi se takve zajednice promatrale kao nešto negativno, što dalje korumpira ljudski rod i čini ga Bogu neprihvatljivim. S druge strane, rečeno je o Šetu i njegovoj lozi da su prvi zazivali ime Jahvino. Riječ „Nephalim“ doslovno znači „Oni koji su pali“, što bi se moglo uklopiti u ovu interpretaciju.

Drugi su komentatori smatrali da su „sinovi Božji“ (pali) anđeli koji su nekako općili sa ženama, ali to predstavlja metafizičke komplikacije u svjetlu obiju naravi, anđeoske i ljudske. Stoga je za sada možda najbolje mišljenje otaca koje sam naveo."

U svakom slučaju nema jednoznačnog tumačenja oko objašnjenja Nefila u povijesnom smislu, Crkva pojašnjava samo kontekst i poruku koja je bitna za spasenje.

Vrh

PostPostano: Čet lip 13, 2019 16:52 

Zanimljivo...hvala što si se potrudio razjasniti mi...nekako mi je najbliže tumačenje,da je preuzet mit iz poganskih kultura...jer se spominje dugovječnost"križanaca",a inače,dosta je ljudi u početku,po Bibliji živjelo puno godina,preko 900(Adam,Metuzalem itd),pa me navodi na zaključak o njima kao križancima?
Ni priča o Noi ne drži vodu,i to gledam u nekom prenesenom značenju.Moram naglasiti da moji upisi nisu želja za provokacijom,već želja za spoznajom,produbljenju vjere.
P.s.i Brksu hvala.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata