Možda je greška kod mene ali ne nalazim odgovora na neka pitanja:
1.da li je i po tvom mišljenju molitveno proklinjanje u suprotnosti s Isusovim praštanjem kojem nas je učio. I ja sam kao i ti ustvrdila da mi ne trebamo naše žrtve iz rata zaboraviti i da je rat bio pravedan i oslobodilački ali sam se zapitala zašto Isus nigdje ne spominje niti domovinu niti obrambeni rat na što si odogovorila da mi trebamo uspostaviti pravdu koliko je to do nas...tako da mi nije jasno na što si konkretno, koji dio NZ mislila.
2. Pitala sam da li je, po tvom mišljenju, u skladu s Isusovim učenjem molitveno proklinjanje jer mi se čini da su ovo nespojive stvari: ako opraštaš, ne možeš ga istovremeno, makar i molitveno, proklinjati osim u smislu općenitom npr. proklet čovjek koji se u Boga ne uzdaje, a ovo je ipak nešto gore: proklinjati nečije potomstvo, čak i kad ne misliš na određenu osobu a u stvari zna se otprilike tko bi to mogao biti.
3.Da li po tvom mišljenju, Hrvati trebaju moliti takvu molitvu da bi se oslobodili neprijateljskog djelovanja svojih neprijatelja, to mi isto sad nije jasno, mada nagovještaš da su neki možda tako molili i osloobodili se od dušmana. I zanima me sad: kad bi se ti našla na takvom forumu, pretpostavimo to teoretski, i da ljudi očekuju tvoje mišljenje, da li bi se svrstala na stranu koja je za molitveno proklinjanje ili onu drugu ako radi se o interesu naroda da ga se možda može tako spasiti?
Evo sad ću odgovoriti najizravnije što mogu: takve molitve nisu u skladu s Isusovim učenjem i ja ih ne bih molila.
Te molitve dio su Starog zavjeta, jer je u to doba važilo "oko za oko, zub za zub". Ali Isus je u svom Govoru na gori jasno rekao:
Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?
Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!
Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne ‘Glupane!’, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’, bit će podvrgnut ognju paklenomu.
Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš.
Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.
Blago progonjenima zbog pravednosti:
njihovo je kraljevstvo nebesko!
Evanđelje po Mateju, 5. poglavljeTu je još događaj kada su u nekom mjestu Isusove učenike otjerali, a ovi pitali Isusa smiju li kazniti mještane zbog neprihvaćanja - Isus je to odbio.
Također i poslanice sv. Pavle isto kažu:
Blagoslivljajte svoje progonitelje, blagoslivljajte, a ne proklinjite! Radujte se s radosnima, plačite sa zaplakanima! Budite istomišljenici među sobom! Neka vas ne zanosi što je visoko, nego privlači što je ponizno. Ne umišljajte si da ste mudri! Nikome zlo za zlo ne vraćajte; zauzimajte se za dobro pred svim ljudima! Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima! Ne osvećujte se, ljubljeni, nego dajte mjesta Božjem gnjevu. Ta pisano je: Moja je odmazda, ja ću je vratiti, veli Gospodin. Naprotiv: Ako je gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga, i ako je žedan, napoj ga! Činiš li tako, ugljevlje mu ražareno zgrćeš na glavu. Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo.
Iz Poslanice Rimljanima 12, 14-21Ali to sve navedeno ne znači da trebamo napraviti kompromis sa zlom ili ne koristiti sva moguća sredstva da do pravde dođe, kao i širiti istinu, a upozoravati na laž.