Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub ožu 21, 2026 04:45

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 771 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 52  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri kol 19, 2020 17:46 

O sukobu dijaceze i fratara samo u Međugorju govorim. Jer, koliko sam vidjela, većina dijacezana je pozitivna spram Međugorja.

1990. g. bilo je ispitivanje cijelog slučaja od strane Biskupske konferencije. Zaključak nije baš išao u prilog Međugorju.
A onda je počeo rat.

Nastojala se omogućiti svehrvatska nacionalna pomirba, pa su sve nesuglasice pale u drugi plan.
Mediji su nastojali promovirati M. kao vjersko utočište, a ono je zapravo imalo određenu ulogu u obrambenom ratu, što se prikrivalo.
Zato se sve opraštalo.

Malo tko zna da je nažalost tih ranih '90-tih mostarski biskup bio otet i zatočen od strane "miroljubivih" međugorskih pobornika, a kroz tu stranu proširila se i jadna kleveta da biskup surađuje s Udbom i zato ne želi "priznati" Međugorje. Ta kleveta se još i danas provlači kroz neke članke, knjige i komentare (jad i bijeda hrvatskih laži), ali prava je istina da Netko Gore sve vidi i sve zna..

Ako netko pita: koji je moj grijeh, zašto me stiže pokora...

Vrh

PostPostano: Čet kol 20, 2020 14:57 

1990. g. bilo je ispitivanje cijelog slučaja od strane Biskupske konferencije. Zaključak nije baš išao u prilog Međugorju.
A onda je počeo rat.

Nastojala se omogućiti svehrvatska nacionalna pomirba, pa su sve nesuglasice pale u drugi plan.
Mediji su nastojali promovirati M. kao vjersko utočište, a ono je zapravo imalo određenu ulogu u obrambenom ratu, što se prikrivalo.
Zato se sve opraštalo.

Malo tko zna da je nažalost tih ranih '90-tih mostarski biskup bio otet i zatočen od strane "miroljubivih" međugorskih pobornika, a kroz tu stranu proširila se i jadna kleveta da biskup surađuje s Udbom i zato ne želi "priznati" Međugorje. Ta kleveta se još i danas provlači kroz neke članke, knjige i komentare (jad i bijeda hrvatskih laži), ali prava je istina da Netko Gore sve vidi i sve zna..

Ako netko pita: koji je moj grijeh, zašto me stiže pokora...

Možeš li pojasniti boldano?
Kako bilo da bilo, Međugorje je za većinu vjernika ovdje a i u svijetu sveto.
https://radio-medjugorje.com/
https://zenavrsna.com/medjugorje-lurd-fatima/5768

Vrh

PostPostano: Čet kol 20, 2020 22:07 

Kao što se javila tamo prije rata, tako se i ovdje javila da bi nas upozorila na obraćenje prije kataklizme u obliku rata koji je došao na naše prostore.

ima li neka poruka gdje spominje obraćenje i domovinski rat?

Vrh

PostPostano: Pet kol 21, 2020 16:26 

ima li neka poruka gdje spominje obraćenje i domovinski rat?

Poruka, 25. siječanj 1988

Draga djeco! I danas vas pozivam na potpuno obraćenje, koje je teško onima koji nisu odabrali Boga. Ja vas pozivam, draga djeco, na potpuno obraćenje u Bogu. Bog vam može dati sve što od njega tražite. Ali vi tražite Boga tek kad vas stignu bolesti, problemi i poteškoće, pa mislite da je Bog daleko od vas i da vas ne sluša i ne čuje vaše molitve. Ne, draga djeco, to nije istina! Kad ste daleko od Boga, ne možete primiti milosti, jer ih ne tražite čvrstom vjerom. Ja iz dana u dan molim za vas i želim vas sve više i više približiti Bogu, a ne mogu ako vi to ne želite. Zato, draga djeco, stavite svoj život u Božje ruke. Ja vas blagoslivljem. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu!”

Imaš sve poruke tu : http://www.medjugorje.hr/hr/medjugorski ... e/?msg=all
Kako se bliži 90- ta, sve je više poruka o molitvi za mir...

Vrh

PostPostano: Pet kol 21, 2020 16:37 

Poruka, 25. siječanj 1988

Draga djeco! I danas vas pozivam na potpuno obraćenje, koje je teško onima koji nisu odabrali Boga. Ja vas pozivam, draga djeco, na potpuno obraćenje u Bogu. Bog vam može dati sve što od njega tražite. Ali vi tražite Boga tek kad vas stignu bolesti, problemi i poteškoće, pa mislite da je Bog daleko od vas i da vas ne sluša i ne čuje vaše molitve. Ne, draga djeco, to nije istina! Kad ste daleko od Boga, ne možete primiti milosti, jer ih ne tražite čvrstom vjerom. Ja iz dana u dan molim za vas i želim vas sve više i više približiti Bogu, a ne mogu ako vi to ne želite. Zato, draga djeco, stavite svoj život u Božje ruke. Ja vas blagoslivljem. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu!”

Imaš sve poruke tu : http://www.medjugorje.hr/hr/medjugorski ... e/?msg=all
Kako se bliži 90- ta, sve je više poruka o molitvi za mir...

nisam mislio to nego poruka gdje se spominje oboje.Neka konkretna poruka koja se i obistinila kao ovo npr. troje malih pastira su imali viđenje pakla koji im je pokazala Gospa, ali su dobili i upozorenje da će, ako se u svijetu ne prestane s vrijeđanjem Boga, doći do još strašnijeg rata za vrijeme pontifikata Pija XI. Predznak će biti noć obasjana svjetlošću (što se uistinu i zbilo u noći s 25. na 26. siječnja 1938. godine). Taj put BDM je govorila i o obraćenju Rusije, odnosno mogućnosti da ona svoje zablude proširi po svijetu. Također je upozorila na silne patnje koje čekaju Svetog Oca i ljude dobre volje.

Vrh

PostPostano: Sub kol 22, 2020 20:45 

Možeš li pojasniti boldano?
Kako bilo da bilo, Međugorje je za većinu vjernika ovdje a i u svijetu sveto.
https://radio-medjugorje.com/
https://zenavrsna.com/medjugorje-lurd-fatima/5768

Mogu pojasniti boldano... Napisala sam da se prikrivalo, jer se naravno neprijatelju nisu odavale sve tajne. Međugorje je tada bila sigurna zona, u okružju je bio Unprofor (španjolska baza), a pošto je mjesto imalo i onda dovoljno kapaciteta primalo je izbjeglice i veliku pomoć iz inozemstva (legenda kaže da su Međugorci američku hranu prodavali na tržnici u Čitluku).

U Međugorju je sklopljeno i primirje između hrvatskih i muslimanskih snaga koje su prije toga imale "rat u ratu" (priča kaže da su muslimani bili nezadovoljni raspodjelom nabave oružja iz inozemstva), a za mnoge vojnike ono je bilo utočište i izvor posebne duhovne energije i naboja.

Zaista, u porukama rat uopće nije naviješten, a to što se spominjao mir, to je u stvarnosti ispalo kao naša verzija pax americane. Kakav mir je to Gospa željela, je li to bio "jugoslavenski mir", je li to bila velika kušnja u kojoj su svi bili protiv svakoga...?

Kod nas je Međugorje velikom većinom prihvaćeno (mnogi ga vole kao majka svoje dijete, jer je "naše"), ali u svijetu baš i ne. Puno ima suzdržanosti (i karizmatski pokret i franjevačke zajednice), jer kad se usporedi s ostalim nadnaravnim pojavama nedostaje bitno životno svjedočanstvo vidioca (redovnički poziv, odricanje od zemaljskih taština, vjerodostojnost poruka...)

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2020 13:45 

Osobno u Međugorska "ukazanja" ne vjerujem. Vjerujem biskupu i prosudbi dosadašnjih komisija. Provedena je detaljna analiza događanja i to ne jednom. Previše je laži, manipulacija i razdora proizašlo zbog Medjugorja. Plodovi ukazanja nisu silne ispovijedi niti obraćenja niti molitva, ozdravljenja itd. To su plodovi sakramentalnog života (koji proistječe iz Crkve) i čovjekove otvorenosti srca Božjoj milosti. Ima odličnih članaka na tu temu napisanih s teološke strane a ne fanatične, osjećajne i slično tome.
Osobno ne mogu podnijeti ljude koji sile da vjeruješ u ukazanja. Ako se usprotiviš nisi normalan, heretičan si, ohol i ne voliš Gospu. Vjerujem u većinu priznatih ukazanja a iz nekih je proizašla i moja osobna pobožnost (Čudotvorna medaljica npr.)

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2020 14:53 

nisam mislio to nego poruka gdje se spominje oboje.Neka konkretna poruka koja se i obistinila kao ovo npr. troje malih pastira su imali viđenje pakla koji im je pokazala Gospa, ali su dobili i upozorenje da će, ako se u svijetu ne prestane s vrijeđanjem Boga, doći do još strašnijeg rata za vrijeme pontifikata Pija XI. Predznak će biti noć obasjana svjetlošću (što se uistinu i zbilo u noći s 25. na 26. siječnja 1938. godine). Taj put BDM je govorila i o obraćenju Rusije, odnosno mogućnosti da ona svoje zablude proširi po svijetu. Također je upozorila na silne patnje koje čekaju Svetog Oca i ljude dobre volje.

Možemo reći da je to bila polarna svjetlost, da se Rusija još nije obratila, a ni Portugal baš nije više stup vjere...

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2020 15:02 

Mogu pojasniti boldano... Napisala sam da se prikrivalo, jer se naravno neprijatelju nisu odavale sve tajne. Međugorje je tada bila sigurna zona, u okružju je bio Unprofor (španjolska baza), a pošto je mjesto imalo i onda dovoljno kapaciteta primalo je izbjeglice i veliku pomoć iz inozemstva (legenda kaže da su Međugorci američku hranu prodavali na tržnici u Čitluku).

U Međugorju je sklopljeno i primirje između hrvatskih i muslimanskih snaga koje su prije toga imale "rat u ratu" (priča kaže da su muslimani bili nezadovoljni raspodjelom nabave oružja iz inozemstva), a za mnoge vojnike ono je bilo utočište i izvor posebne duhovne energije i naboja.

Zaista, u porukama rat uopće nije naviješten, a to što se spominjao mir, to je u stvarnosti ispalo kao naša verzija pax americane. Kakav mir je to Gospa željela, je li to bio "jugoslavenski mir", je li to bila velika kušnja u kojoj su svi bili protiv svakoga...?

Kod nas je Međugorje velikom većinom prihvaćeno (mnogi ga vole kao majka svoje dijete, jer je "naše"), ali u svijetu baš i ne. Puno ima suzdržanosti (i karizmatski pokret i franjevačke zajednice), jer kad se usporedi s ostalim nadnaravnim pojavama nedostaje bitno životno svjedočanstvo vidioca (redovnički poziv, odricanje od zemaljskih taština, vjerodostojnost poruka...)

Ovo prvo boldano- je li to trač ? Pa i da je istina, što to treba značiti, ogadiš li nekog iz Međugorja, to je znak da nema Gospe? I u mom mjestu su izbjeglice iz BIH prodavale unproforovu pomoć.
Ovo "Jugoslovenski mir" je već ispod razine.
U svijetu je Međugorje još i cjenjenije nego ovdje. Ima stranaca koji su se trajno preselili u Međugorje, zbog duha koji tamo vlada. A vidioci su ostali itekako vjernici, Božji plan neznamo, ali moguće je da na ovaj ajmo reć svjetovan način još više šire vjeru.

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2020 15:05 

Osobno u Međugorska "ukazanja" ne vjerujem. Vjerujem biskupu i prosudbi dosadašnjih komisija. Provedena je detaljna analiza događanja i to ne jednom. Previše je laži, manipulacija i razdora proizašlo zbog Medjugorja. Plodovi ukazanja nisu silne ispovijedi niti obraćenja niti molitva, ozdravljenja itd. To su plodovi sakramentalnog života (koji proistječe iz Crkve) i čovjekove otvorenosti srca Božjoj milosti. Ima odličnih članaka na tu temu napisanih s teološke strane a ne fanatične, osjećajne i slično tome.
Osobno ne mogu podnijeti ljude koji sile da vjeruješ u ukazanja. Ako se usprotiviš nisi normalan, heretičan si, ohol i ne voliš Gospu. Vjerujem u većinu priznatih ukazanja a iz nekih je proizašla i moja osobna pobožnost (Čudotvorna medaljica npr.)

Tko te sili na išta? I tko koga može u išta na silu uvjeriti?
Ja u Međugorje vjerujem i vjerujem procjeni tamošnjih fratara.
Ako te netko sili na nešto, prijavi ga.
Ako ne možeš podnijeti neke ljude, moli se...

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2020 20:58 

Ovo prvo boldano- je li to trač ? Pa i da je istina, što to treba značiti, ogadiš li nekog iz Međugorja, to je znak da nema Gospe? I u mom mjestu su izbjeglice iz BIH prodavale unproforovu pomoć.
Ovo "Jugoslovenski mir" je već ispod razine.
U svijetu je Međugorje još i cjenjenije nego ovdje. Ima stranaca koji su se trajno preselili u Međugorje, zbog duha koji tamo vlada. A vidioci su ostali itekako vjernici, Božji plan neznamo, ali moguće je da na ovaj ajmo reć svjetovan način još više šire vjeru.

Bez stresa... Pa nije baš M. cjenjenije u svijetu, bojim se (za tebe) da je baš suprotno. :| Ima ljudi koji dolaze, ali još više njih koji ne namjeravaju doći jer znaju da je to sve nepriznato i slušaju kako se Crkva postavlja prema tome.

Ovo što sam navela nije trač, nego ulomak iz stranih medija o zbivanjima u M. tijekom rata. Ostavimo po strani sve srpske i sve zlonamjerne laži, nije do toga... Mnogi su vanjski posjetitelji uočili tu "nacionalističku žicu" koja je jednostavno nespojiva s mirom koji je Gospa naviještala i sa situacijom u zemlji koja ima tri vjeroispovjesti na malom prostoru. Mira između ljudi nema, broj Hrvata se drastično smanjio u BiH, a broj mercedesa po glavi stanovnika nakon rata naglo porastao. Sad to možda zvuči dosta cinično od mene, ali mogu neke činjenice pisati i suhoparnije, no to ne mijenja na stvari.

Životni stil koji osoba odabere i na koji se navikne na neki je način ogledalo duhovnosti i obraćenja. Katolička se vjera nije puno promijenila u ovih 2000 godina. A promijenio se odnos vjernika prema autoritetu, velika je kriza "poslušnosti", tolika da se neposlušnost katkad predstavlja kao sama krepost. :wink:

Vrh

PostPostano: Uto kol 25, 2020 10:21 

Evo, na radio Mariji čita se svaki dan knjiga u 13 h i u 03,30...sad se čita knjiga oca Ante Katalinića, mariologa o Mariji...baš sad je na redu Međugorje, pa neka posluša tko hoće. Inače nisam nikad na r-Mariji čula nekog da govori loše o Međugorju. Dapače, suprotno. Čula sam svjedočenja mnogih obraćenja u Međugorju. I da, bilo bi i bez ukazanja svijeta, molitve i vjere, ali ne ovoliko, To su plodovi, a "po plodovima ćete ih prepoznati". Pa to je najveća ispovjedaonica u ovom djelu svijeta, ako ne i na svijetu. Sada je doba korone, ima svijeta, ali vjerovatno ne kao prije. A prije- ispovjednici svako nekoliko metara, na svim jezicima svijeta, svećenici i časne iz svih zemalja što postoje, ljude, mlade i stare obogaljene prijatelji nose na podbrdo, a ljudi, veselja, molitve, Duha Svetoga, koliko hoćeš. Neznam jesi li bila tamo. O "nacionalističkoj žici" : http://www.medjugorje.hr/hr/. Ti kao da čitaš neku antipropagandu, srpsku, kažeš? :?

Vrh

PostPostano: Uto kol 25, 2020 11:09 

Evo, na radio Mariji čita se svaki dan knjiga u 13 h i u 03,30...sad se čita knjiga oca Ante Katalinića, mariologa o Mariji...baš sad je na redu Međugorje, pa neka posluša tko hoće. Inače nisam nikad na r-Mariji čula nekog da govori loše o Međugorju. Dapače, suprotno. Čula sam svjedočenja mnogih obraćenja u Međugorju. I da, bilo bi i bez ukazanja svijeta, molitve i vjere, ali ne ovoliko, To su plodovi, a "po plodovima ćete ih prepoznati". Pa to je najveća ispovjedaonica u ovom djelu svijeta, ako ne i na svijetu. Sada je doba korone, ima svijeta, ali vjerovatno ne kao prije. A prije- ispovjednici svako nekoliko metara, na svim jezicima svijeta, svećenici i časne iz svih zemalja što postoje, ljude, mlade i stare obogaljene prijatelji nose na podbrdo, a ljudi, veselja, molitve, Duha Svetoga, koliko hoćeš. Neznam jesi li bila tamo. O "nacionalističkoj žici" : http://www.medjugorje.hr/hr/. Ti kao da čitaš neku antipropagandu, srpsku, kažeš? :?

Nitko nije prorok u svome zavičaju, dragićka
Međugorje puno više priznaju u svijetu nego kod nas...oni gledaju na plodove, a naši čija je vidjelica , iz kojeg je sela isl.

Vrh

PostPostano: Uto kol 25, 2020 11:26 

Tko te sili na išta? I tko koga može u išta na silu uvjeriti?
Ja u Međugorje vjerujem i vjerujem procjeni tamošnjih fratara.
Ako te netko sili na nešto, prijavi ga.
Ako ne možeš podnijeti neke ljude, moli se...

Nitko me ne sili na ništa niti me može prisiliti, to nisam niti napisala. Spominjem osobe koje sile druge na vjerovanje u ukazanja koja nisu priznata - pogotovo Međugorje, možda se nisi susreo/la s njima ali ja osobno jesam dosta puta i to je ono što mi je baš teško podnošljivo jer su agresivni i ponekad završava prekidom prijateljstva.
Ne planiram nikoga prijavljivati jer svatko osobno može vjerovati u što želi, osim u slučaju kad bi netko počeo širiti nekakvu pobožnost koja je duhovno sumnjiva ili protivna nauku Crkve - takve stvari treba prijaviti da se ispitaju i daju upute za puk.
Međutim, uvijek sam za civiliziranu raspravu bilo o toj temi ili nečem drugom.

I naravno da molim za ljude koje mi je teško podnijeti :) :)

Vrh

PostPostano: Uto kol 25, 2020 11:37 

Inače nisam nikad na r-Mariji čula nekog da govori loše o Međugorju. Dapače, suprotno. Čula sam svjedočenja mnogih obraćenja u Međugorju. I da, bilo bi i bez ukazanja svijeta, molitve i vjere, ali ne ovoliko, To su plodovi, a "po plodovima ćete ih prepoznati". Pa to je najveća ispovjedaonica u ovom djelu svijeta, ako ne i na svijetu. :?

Nikada ni nećeš čuti (osim ako ne dođe na "vlast" netko tko ga ne podržava) da se na Radio Mariji govori protiv Međugorja jer je vlasnik i urednik prihvatio Medugorje i uredno ga promovira.

To nisu plodovi Medugorskih ukazanja nego plodovi sakramentalnog života, Božje milosti i otvorenosti istoj. Da ondje nema crkve i sakramenata čega bi bilo? Čudesa možda i da ali nisu sva čudesa od Boga niti čudesa postoje samo u Katoličkoj Crkvi.

Plodovi Međugorja su nešto drugo od ovog što spominješ a upravo se po tim plodovima Medugorje ne prepoznaje ili prepoznaje - kako kome bolje odgovara.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 771 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 52  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata