Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 20:18

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub ožu 14, 2009 09:18 

fedja je napisao/la:
Koliko sam video u poslednjim postovima kao veliki problem je način pevanja pesama što po meni znači nemoć onih koji su protiv NP jer nemajući neke ozbiljnije argumente pronašli su to kao problem.Niko od njih nije se zapitao od kolike koristi su čitanja iz Biblije koje čuje pripadnik NP, ni to kolko ih čuje u toku jednog meseca odlazeći redovno u zajednicu.Dali se neko zapitao koliko traju pripreme za jedno okupljanje zajednice, koliko se treba citata iz Biblije pročitati (ne samo pročitati nego i dobro rastumačiti)da bi se došlo do onih koji će se čitati u zajednici prilikom narednog okupljanja, od kolikog je značaja čitanje teme iz teološkog rečnika, o toj ogromnoj duhovnoj dobiti niko ne govori jer jako je bitno kojim tonalitetom će se pevati psalmi.Draga braćo Hrišćani naučite da prihvatate one koji nisu kao vi jer ni Bog nas nije stvorio sve iste a da je želeo mogao je.
Mir sa svima vama

Ima mnogo drugih stvari o kojima bi se dalo razglabati. Osobno neću jer toga nemam u župi. Načelno sam informirana o statutu kojega je odobrila Crkva i tu nemam što reći. Što se konkretnog življenja tiče to mogu govoriti samo oni koje to, na bilo koji način, konkretno dira. Ovo pitanje me dira jer razara baštinu koju su s ljubavlju gradili i moji pradjedovi.
Ja sam bila član zajednice dugi niz godina koja je i te kako bila dobro odgojno mjesto u vjeri, a eto nisu nam bile potrebne nekakve stranjske stvari.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2009 11:55 

sara je napisao/la:
Ima mnogo drugih stvari o kojima bi se dalo razglabati. Osobno neću jer toga nemam u župi. Načelno sam informirana o statutu kojega je odobrila Crkva i tu nemam što reći. Što se konkretnog življenja tiče to mogu govoriti samo oni koje to, na bilo koji način, konkretno dira.

Mislim da je ovo pošten stav, i s kršćanske i sa oćekulturne ljudske strane.

sara je napisao/la:
Ovo pitanje me dira jer razara baštinu koju su s ljubavlju gradili i moji pradjedovi.
Ja sam bila član zajednice dugi niz godina koja je i te kako bila dobro odgojno mjesto u vjeri, a eto nisu nam bile potrebne nekakve stranjske stvari.

Osvrnuo bi se na ovo jer mislim da je korisno i to reći. Mislim da je šteta što se taj model zajednice, koji si ti Saro spomenula, nije ostvario na općoj (katoličkoj) razini. Po meni bi bio najbolji način da se napisao statut i način djelovanja po tom modelu i to dalo Crkvi na provjeru. Kad bi to Sveta stolica odobrila moglo se krenuti s širenjem tog modela i izvan granica Hrvatske. Budući to nije učinjeno možda je sve odumrlo i kod nas. Ne možemo svoje štititi konzervativnim shvaćanjem, jer mislim da katoličanstvo nije dovoljno samo jednom narodu već je svima poslano. Možda bi ovakav afirmativni stav svima pomogao. Možemo i otvoriti posebnu temu za prezentaciju i razgovor o tome.

Druga stvar je ukus koji je različit i koji se ne smije nametati nikome ali baš zato je doro da ima raznolikosti te da vjernik odabere ono u čemu se najviše nalazi. Kalimero je dobro rekla da se svi trebali diviti bogatstvu koje nam Crkva daje i nudi a ne se osjećati ugroženim jer nam je zajednički Krist i vjera a način življenja vjere se može razlikovati.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2009 15:08 

Giovi je napisao/la:
Molim te da kažeš konkretno gdje i tko niječe žrtveni karatker mise, tko još uvijek tvrdi da nema euharistije bez zajednice i umanjuje ulogu svećeništva. Neokatekumeni su priznati dio Crkve, i takvo nešto nitko tko je u Crkvi ne može naučavati.
Trebamo gledati stanje danas, a ne ono što je bilo. Ako imaš saznanja za sadašnje probleme, o tome ima smisla pričati.

Navodi u tekstu na dotičnoj web stranici uzeti su iz knjiga (katehetskih priručnika) Kika i Carmen, iz njihovih govora, te iz osobnog iskustva njihovog bivšeg pripadnika. Kasnije sam, letimičnim pogledom na stranicu koju je nedavno poslao drugi forumaš vidio da imamo te iste primjedbe, još ljepše i detaljnije i na hrvatskom (npr. http://paxtibi.net/?page_id=42).
Sad, ako te dobro shvaćam, ti želiš sugerirati da su se oni u međuvremenu odrekli te svoje teologije s jakim protestantskim tendencijama i u potpunosti usvojili katoličko pravovjerje? Ako je doista tako, tada mogu samo reći u redu i Bogu hvala; no sam ću ipak ostati rezerviran jer mi se čini slabo vjerojatnim da njihov identitet i nije i dalje bitno određen teološkim shvaćanjima na kojima je jednom nastao.

Vidiš, kod nas se rasprava o njima obično vodi na površinskoj razini: zamjeraju im se stvari poput glazbenog i likovnog stila, ili zatvorenog karaktera, i sl. Ja pak mislim da je zanimljivo zaroniti malo dublje, u pozadinsku teologiju, pa će se onda bolje razumjeti i te površinske manifestacije.

Citat:
Na kraju tvoje iskustvo sa neokatekumenima na ovom forumu nazivaš "gotovo neurotičnom opsesijom s konfliktom radi konflikta", no koliko sam ja pratio ovu temu, ne mogu se s time složiti, ustvari ne znam koji su to postovi ili tvrdnje na koje imaš primjedbu?

Ako te baš jako zanimaju detalji, obrati mi se na PP.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2009 17:26 

T.H. je napisao/la:
Citat:
Na kraju tvoje iskustvo sa neokatekumenima na ovom forumu nazivaš "gotovo neurotičnom opsesijom s konfliktom radi konflikta", no koliko sam ja pratio ovu temu, ne mogu se s time složiti, ustvari ne znam koji su to postovi ili tvrdnje na koje imaš primjedbu?

Ako te baš jako zanimaju detalji, obrati mi se na PP.

Mene zanimaju detalji pa te molim pošalji i meni na PP.
Pogotovo me zanima jer si prije napisao:
T.H. je napisao/la:
(d) Konačno, premda teološki možda manje važno, ali svejedno zanimljivo jest zapažanje koje i sam mogu potvrditi iz sučeljavanja s nekim ovdašnjim forumskim neokatekumenima, a to je ono što autor u zadnjem poglavlju ("Dropping the masks") naziva "gotovo neurotičnom opsesijom s konfliktom radi konflikta".

Pratim raspravu na ovoj temi i to je bio tvoj prvi post na njoj, pa ne znam kako si mogao raspravljati s neokatekumenima?

Vrh

PostPostano: Sub ožu 14, 2009 23:03 

Barnaba je napisao/la:
T.H. je napisao/la:
(d) Konačno, premda teološki možda manje važno, ali svejedno zanimljivo jest zapažanje koje i sam mogu potvrditi iz sučeljavanja s nekim ovdašnjim forumskim neokatekumenima, a to je ono što autor u zadnjem poglavlju ("Dropping the masks") naziva "gotovo neurotičnom opsesijom s konfliktom radi konflikta".

Pratim raspravu na ovoj temi i to je bio tvoj prvi post na njoj, pa ne znam kako si mogao raspravljati s neokatekumenima?

A tko kaže da je riječ o ovoj temi? Pa sudjeluju neosi i na drugim temama...

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 06:49 

T.H. je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
T.H. je napisao/la:

A tko kaže da je riječ o ovoj temi? Pa sudjeluju neosi i na drugim temama...

Dobro zašto mi nisi poslao PP?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 15:35 

Barnaba je napisao/la:

Gioviju ću poslat ako zatraži. Tebi neću. Sorry.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 15, 2009 16:00 

T.H. je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Gioviju ću poslat ako zatraži. Tebi neću. Sorry.

:lol: :lol:

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 14:27 

Mislim da je ovo javni forum.
A vi ste zapeli oko PP.
Možda ste sve riješili u PP, i mi bi voljeli znati ako ima što novo.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 14:52 

Mirko je napisao/la:
Mislim da je ovo javni forum.
A vi ste zapeli oko PP.
Možda ste sve riješili u PP, i mi bi voljeli znati ako ima što novo.

Slažem se tim više što ovo ispada kao šaptanje u društvu, što se uvijek karakteriziralo kao pomanjkanje kulture i odgoja.
No dobro pustimo sad to.

Ja bih u vezi teme primjetio kako mi se čini da u averziji prema Neokatekumnima, prednjače krajnje konzervativne desničarske grupe. One krajnje nekorektno i šovinistički govore da je Kiki prikriveni Židov,porijeklom iz Španjolske, a da su Neoketekumeni cionisti itd.
Međutim samim tim dokazuju svoju pravu narav, koja ne poštuje narod u kojem se rodio Gospodin, i narod njegove Majke Marije. Takve stvari su obična nacistička propaganda koja je u velikoj mjeri pridonijeli masovnoj histeriji, u Njemačkoj, te koja je dovela do holokausta.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 15:18 
Administrator

T.H. je napisao/la:
Sad, ako te dobro shvaćam, ti želiš sugerirati da su se oni u međuvremenu odrekli te svoje teologije s jakim protestantskim tendencijama i u potpunosti usvojili katoličko pravovjerje? Ako je doista tako, tada mogu samo reći u redu i Bogu hvala; no sam ću ipak ostati rezerviran jer mi se čini slabo vjerojatnim da njihov identitet i nije i dalje bitno određen teološkim shvaćanjima na kojima je jednom nastao.

Svatko tko pripada Katoličkoj Crkvi mora usvojiti katolički nauk. U statutu i onome što je priznato od pape nema sumnjive teologije. Ako imaš saznanja da netko ipak u praksi još uvijek krivo naučava, o tome ima smisla razgovarati, a ne na temelju onoga što je bilo.

T.H. je napisao/la:
Gioviju ću poslat ako zatraži.

Neću zatražiti na PP, već ako želiš, napiši to objašnjenje javno.
Ako to ne misliš, možda nisi trebao ni iznositi svoje zapažanje,
jer tako ničemu ne doprinosi.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 15:53 

Mislim da tu nema nikakve averzije prema Neokatekumenima nego se samo u dobrom duhu upozorava na greške i zastranjenja od pravila liturgije KC,a i od statuta koji im je odobren. I sam
Papa naglašava:

potičem vas da pojačate vaše prianjanje uz sve smjernice kardinala Vikara, mog neposrednog suradnika u upravljanju pastoralom biskupije. Organsko ucjepljenje „Puta“ u biskupijski pastoral i njegovo jedinstvo s ostalim crkvenim stvarnostima donijet će dobro čitavom kršćanskom puku i učiniti još plodnijim napore biskupije

Neslažem se s tim:
Barnaba je napisao/la:
Ja bih u vezi teme primjetio kako mi se čini da u averziji prema Neokatekumnima, prednjače krajnje konzervativne desničarske grupe. One krajnje nekorektno i šovinistički govore da je Kiki prikriveni Židov,porijeklom iz Španjolske, a da su Neoketekumeni cionisti itd.

To mi liči na ono "Napad je najbolja obrana".

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 17:44 

:wink: Kao vjernika nikada me nisu zanimale fraze; desničar, ljevičar, napredan, konzervativan. Uvijek želim biti sitni kotačić ili zrnce pijeska u velikoj zajednici koja se zove Crkva. Pa ipak sam više nego skeptičan prema NP-u.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 18:42 

Mirko je napisao/la:
Mislim da tu nema nikakve averzije prema Neokatekumenima nego se samo u dobrom duhu upozorava na greške i zastranjenja od pravila liturgije KC,a i od statuta koji im je odobren. I sam
Papa naglašava:

potičem vas da pojačate vaše prianjanje uz sve smjernice kardinala Vikara, mog neposrednog suradnika u upravljanju pastoralom biskupije. Organsko ucjepljenje „Puta“ u biskupijski pastoral i njegovo jedinstvo s ostalim crkvenim stvarnostima donijet će dobro čitavom kršćanskom puku i učiniti još plodnijim napore biskupije

Neslažem se s tim:
Barnaba je napisao/la:

To mi liči na ono "Napad je najbolja obrana".

Ne bih rekao da je nešto u dobrom duhu ako se čovjeka nazove prikriveni Židov. Pa zar je tebi biti Židov nešto loše?
Naravno da ne smijemo tako misliti je je to duboko nekršćanski.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 16, 2009 20:38 

Dovoljno je reći da je Isus bio židov.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata