Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 14:53

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 29 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Naslov: Re: Okrunjen
PostPostano: Ned svi 21, 2023 01:00 

Nismo razgovarali o definicijama šizme i hereze, nego o prozivanju, obilježavanju, etiketiranju... Pravoslavci su posebna priča: obostrano izopćenje formalno je ukinuto 1965. godine (susret pape Pavla VI. i Atenagore, patrijarha), tako da spominjanje šizme nije fer (možda nisi bio upućen?).
Herezu su učinili oni koji su izokrenuli nauk, a današnje potomke njihove ne krivi Crkva zbog ničega, na njih gleda kao na odijeljene sestre i braću.
A u šizmi su, npr. također i svi tradicionalisti koji ne priznaju 2VK i nauk sadašnjih papa...
Za mene oni nisu šizmatici nego draga izgubljena braća i sestre. :;

Koga uopće boli briga što oni za tebe jesu ili nisu? Odbacuju dogme i heretici su uz to što su šizmatici.

Vrh

PostPostano: Ned svi 21, 2023 08:47 

Monarhija nije sama po sebi loša, usko je vezana uz kršćanstvo od vremena Konstantina (4. st.), a još se ne zna je li donijela kršćanstvu više dobra ili više zla. Bilo je svetih kraljeva, kao Stjepan I. Ugarski koji su svojom vladavinom širili evangelizaciju, a bilo je i primjera vladara (>> kako je nastao anglikanizam) koji su iskorištavali sva svoja prava i samovoljne odluke da bi odvojili narod od papinstva i zloupotrebljavali časno ime "kršćanskog vladara". U nekim trenucima povijesti i bilo je bitno da monarsi i Pape budu povezani, kršćanski zakoni oslobodili su plemena i narode od praznovjerja i poganstva, ali ta veza nije nužno potrebna za širenje kršćanstva (koliko je bilo kroz povijest samo izopćenja i ratova u odnosima papinske i kraljevske vlasti...). Sv. Ladislav Ugarski je, recimo i to, pristao potkraj svog života uz protupapu pa nije zbog toga manje svet... :;

Nismo razgovarali o povijesti monarhije već o njenoj percepciji u sadašnjosti pa si ti draga moja promašila bit odnosno opet okrenula pilu na prozivanje katoličkih monarhija. Čemu to?
Vidjela sam koliko ljudi u UK vole tradicionalne i drevne rituale koji su se održali unatoč šizmi i herezi pa sam to napisala, a ti kao da ti je to svojevrsna crvena krpa. Koliko modernizam ima uspjeha u evangelizaciji vidimo svakog dana i svaka monarhija je bila uspješnija od toga. Ja ne tvrdim kako je vraćanje monarhije moguće, ali jasno je da smo u situaciji da je svako spominjanje tradicije nepoželjno.

Vrh

PostPostano: Ned svi 21, 2023 21:08 

Nismo razgovarali o povijesti monarhije već o njenoj percepciji u sadašnjosti pa si ti draga moja promašila bit odnosno opet okrenula pilu na prozivanje katoličkih monarhija. Čemu to?
Vidjela sam koliko ljudi u UK vole tradicionalne i drevne rituale koji su se održali unatoč šizmi i herezi pa sam to napisala, a ti kao da ti je to svojevrsna crvena krpa. Koliko modernizam ima uspjeha u evangelizaciji vidimo svakog dana i svaka monarhija je bila uspješnija od toga. Ja ne tvrdim kako je vraćanje monarhije moguće, ali jasno je da smo u situaciji da je svako spominjanje tradicije nepoželjno.

Povijest monarhije pokazuje sve različite nijanse njenog odnosa prema Crkvi. I teološku (ne)opravdanost.
Slom posljednjeg europskog katoličkog monarha papa Pio XI. doživio je burno.. Sabravši se, napisao je encikliku kojom je ustanovio svetkovinu Krista Kralja. Otada je u teološkom središtu biblijski pojam "kraljevstvo Božje" (koje se više od 200 puta spominje u Starom i Novom zavjetu) ... Od Davidovog kraljevstva koje je stoljećima bilo u ruševinama do Isusovog nauka: "Obratite se, jer blizu je kraljevstvo Božje!"

I da, možeš li konačno objasniti tko su za tebe modernisti - sada, u Crkvi?
(...da znam s kojom vrstom tradicionalista razgovaram.) :DD

Vrh

PostPostano: Pon svi 22, 2023 00:36 

Povijest monarhije pokazuje sve različite nijanse njenog odnosa prema Crkvi. I teološku (ne)opravdanost.
Slom posljednjeg europskog katoličkog monarha papa Pio XI. doživio je burno.. Sabravši se, napisao je encikliku kojom je ustanovio svetkovinu Krista Kralja. Otada je u teološkom središtu biblijski pojam "kraljevstvo Božje" (koje se više od 200 puta spominje u Starom i Novom zavjetu) ... Od Davidovog kraljevstva koje je stoljećima bilo u ruševinama do Isusovog nauka: "Obratite se, jer blizu je kraljevstvo Božje!"

I da, možeš li konačno objasniti tko su za tebe modernisti - sada, u Crkvi?
(...da znam s kojom vrstom tradicionalista razgovaram.) :DD

Iako nije meni upućena poruka volio bih ti odgovoriti. S obzirom na to da unatoč svim dostuptnim informacijama koje imaš ne vidiš tko su ti famozni "modernisti", zaključujuem da si i sama jedna od njih. A to je itekako vidljivo po komentarima poput "za mene su (istočni raskolnici) draga braća, itd."

Vrh

PostPostano: Pon svi 22, 2023 08:29 
Administrator

Zamolio bih sve da se suzdrže od osobnog etiketiranja poput "modernist" ili "tradicionalist" i da se držimo zdravog dijaloga.

Vrh

PostPostano: Pon svi 22, 2023 14:10 

Zamolio bih sve da se suzdrže od osobnog etiketiranja poput "modernist" ili "tradicionalist" i da se držimo zdravog dijaloga.

Nazvati modernista modernistom i jest zdrav dijalog.

Vrh

PostPostano: Pon svi 22, 2023 20:54 

...a bile su tu i etikete šizmatik, heretik... kako kome paše...
Nema tu dijaloga s tradicionalistima, to je sve sektaški mentalitet. :??

Vrh

PostPostano: Pon svi 22, 2023 21:10 

Joj kako dosljedno, svi oblici dijaloga sa svakim su dobrodošli, ali nije moguć međukatolički dijalog. Ima li tvoja izjava smisla i logike?

Vrh

PostPostano: Pon svi 22, 2023 22:55 

Dakle, dokazano ti je da su istočni raskolnici ujedno i heretici i ti to zoveš "etiketiranjem". Crkva ih je od samog raskola tako nazivala upravo zato što to i jesu. Nisu oni magično prestali biti heretici i šizmatici s 2VK, nego su došli modernisti. Ako tvrdiš da oni nisu heretici i raskolnici ne samo da si u krivu, već također lažeš i samim time činiš grijeh.

Vrh

PostPostano: Uto svi 23, 2023 08:08 

Dakle, dokazano ti je da su istočni raskolnici ujedno i heretici i ti to zoveš "etiketiranjem". Crkva ih je od samog raskola tako nazivala upravo zato što to i jesu. Nisu oni magično prestali biti heretici i šizmatici s 2VK, nego su došli modernisti. Ako tvrdiš da oni nisu heretici i raskolnici ne samo da si u krivu, već također lažeš i samim time činiš grijeh.

Bitno je što Crkva kaže sada i to smo dužni slušati.
Negiirati odluku Crkvenog sabora ( 2VK) ili bilo kojeg drugog automatski vodi u raskol.
Crkva danas ne primjenjuje javne osude i anateme kao što je to radila u prošlosti ali sam vjernik koji svjesno čini navedeno postaje ili sam sebe izopćuje iz zajednice.

Oci su govorili da raskolnika ne može oprati ni krv mučeništva.
Također vam je poznato i ono da izvan Crkve nema spasenja zato treba pripaziti da sami sebe ne stavimo izvan Crkve.

I Naravno da ne zaboravimo sestru u Kristu koja je dio Njegovog tijela nazvati lažovom nije mala stvar.

Vrh

PostPostano: Uto svi 23, 2023 15:32 

I Naravno da ne zaboravimo sestru u Kristu koja je dio Njegovog tijela nazvati lažovom nije mala stvar.

Hvala ti na ovome, oprostit ću mu ako se ispriča...

A nauk Crkve naravno da govori o "odijeljenoj braći", ne samo od 2. vatikanskog, pa sve do katekizma koji je najbolje tumačenje Koncila i do papinskih enciklika (uključujući "Fratelli tutti" koja govori o svim vjerama i još šire, svim ljudima...)

Tu neki govore o nekom "prijašnjem" nauku Crkve, ali ja neću upasti u zabludu pa reći da se nauk mijenjao, da je prije bio onakav, a od 2. VK ovakav...
Sve je to kontinuitet, "izopćenje" je ukinuto i formalno 1965., a neformalno puno prije.
To su povijesne razmirice, a njih nije kršćanski razvlačiti još stotinama godina nego nadvladati (prema Isusovoj zapovijedi ljubavi...)

Vrh

PostPostano: Uto svi 23, 2023 19:20 

Ne sviđa mi se ovo prenemaganje i glumljenje žrtve kako bi se zabranilo korištenje ispravnih termina kao što su šizmatici i heretici. Što je slijedeće? Nećemo smjeti reći crkveni zbor već ćemo biti prisiljavani reći bend za slavljenje... Previše me to podsjeća na filozofiju i diktaturu političke korektnosti.
Dijalog ok, ali zar ga ne bi trebali pokazati prvo među katolicima i prema manjini koja je skona tradiciji kako bi bili bar mrvu vjerodostojni prema ostalima?!
Slažem se s Giovijem da ne nazivano jedni druge ad hominem modernistima i tradicionalistima iako meni uopće ne smeta kad me se zove tradicionalnom vjernicom.
No ovo kmečanje nad ostalim terminima koji su se tradicionalno koristili vjekovima mi je nelogično i neiskreno.

Vrh

PostPostano: Ned svi 28, 2023 19:53 

Ne sviđa mi se ovo prenemaganje i glumljenje žrtve kako bi se zabranilo korištenje ispravnih termina kao što su šizmatici i heretici. Što je slijedeće? Nećemo smjeti reći crkveni zbor već ćemo biti prisiljavani reći bend za slavljenje... Previše me to podsjeća na filozofiju i diktaturu političke korektnosti.
Dijalog ok, ali zar ga ne bi trebali pokazati prvo među katolicima i prema manjini koja je skona tradiciji kako bi bili bar mrvu vjerodostojni prema ostalima?!
Slažem se s Giovijem da ne nazivano jedni druge ad hominem modernistima i tradicionalistima iako meni uopće ne smeta kad me se zove tradicionalnom vjernicom.
No ovo kmečanje nad ostalim terminima koji su se tradicionalno koristili vjekovima mi je nelogično i neiskreno.

Znam da tebi ne smeta, ali ti i ja znamo da je modernizam = hereza, pa je i tvoje etiketiranje (ne)slučajno s ciljem diskvalifikacije...
A taj termin baš upotrebljavaju oni koji "modernizmom" nazivaju ovaj noviji dio crkvene povijesti (od 2VK gdje se uvelike govori o ekumenizmu, bratstvu... i svemu onome što "tradicionalnim vjernicima" smeta)...

Vrh

PostPostano: Pon svi 29, 2023 16:54 

Znam da tebi ne smeta, ali ti i ja znamo da je modernizam = hereza, pa je i tvoje etiketiranje (ne)slučajno s ciljem diskvalifikacije...
A taj termin baš upotrebljavaju oni koji "modernizmom" nazivaju ovaj noviji dio crkvene povijesti (od 2VK gdje se uvelike govori o ekumenizmu, bratstvu... i svemu onome što "tradicionalnim vjernicima" smeta)...

Ja mogu pristati da tebe osobno ne nazivam modernisticom. Iznenadila bih se da te to zadovolji jer mi se čini kako ti je cilj zabraniti svako spominjanje modernizma pa postavljaš te mine ne bih li se ja zaletila i ...
Neću te ja ad hominem prozivati, a ti ako se prepoznaš u nečem nisam ti ja kriva. Obrati se od toga i vrati na pravi put umjesto pokušaja ušutkavanja.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 29 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata