Citat:
Ja se s tim slažem ali to ne negira moje prijašnje tvrdnje o neodvojivosti vjere, ufanja i ljubavi. Te činjenice da se neko poučavanje o ispravnosti vjere ne može obavljati bez te prožetosti (odnosno bez pokazivanja ljubavi i poticanja nade).
Sve ovo je točno, ali prilično teško je vjeru, ufanje i ljubav spojiti sa strahom na kojeg poziva i Sveti Pavao. Ne kažem da nije moguće, ali stavlja nas u jednu tešku potragu za vlastitim stavom prema svojoj grešnoj prirodi. Možemo je prezirati, ali je opet, radi stanja pada, držimo. Da li je preziremo dovoljno, i na koji način ona utječe na naše pokajanje, teško je za formirati.
Citat:
Što se tiče Božjeg identiteta nisam primijetio nikakvu razliku. Što se tiče dinamike Božjeg djelovanja tu postoje razlike u naglašavanju onog bitnog. Ja smatram da je konzervativno shvaćanje vjere pogrešno, naprosto jer zbog takvog shvaćanja nije došlo do prepoznavanja Mesije kad je On došao na zemlju.
Kad sam naveo Božji identitet, mislio sam i na način na koji Bog provodi Svoju dinamiku odnosa spram nas. U Srednjem je Vijeku vladala misao da Bog blagoslivlja inkviziciju, i da djeluje kroz nju, štiteći svoje vjernike od hereze i magije. Danas smatramo da se tad desilo nešto što se nije smjelo, i da Bog s time nije imao nikakve veze.
Prije nekog sam vremena razgovarao s ultra-tradicionalnim Katolikom koji je čak branio inkviziciju ,tvrdeći da je ipak smislenije ubiti petnaest tisuća heretika, nego ih pustiti da zavedu milijune u krivovjerje. Možemo reći što god želimo, ali pitanje spoznaje Božjeg identiteta ostaje. Ovo nije relativizam. Ovo je fenomen koji postoji u našem svijetu.
Citat:
Problem Crkve je prvenstveno vezan uz grijeh a ne seks. Istina je da se kroz nedopušteni seks oslikava svih sedam glavnih grijeha a ne samo bludnost.
Situacija u društvu ne dokazuje da je puno onih koji apstiniraju od predbračnog seksa zbog straha od Božjeg bijesa, a gotovo da i nema onih koji iz tog razloga ne upražnjavaju izvanbračni seks. Naprosto je malo iskrenih vjernika u društvu i onih koji apstiniraju od tih vrsta nedopuštenog seksa da bi se takvo što moglo tvrditi.
Psihoterapija i psihijatrija je izvan domene pravovjernosti o čemu ovdje raspravljamo i na njima ne završe oni koji ne upražnjavaju nedozvoljeni seks već oni koji su ga upražnjavali pa se iz nekog razloga razočarali, bili ostavljeni itd. no to je stvarno skroz izvan ove teme.
Ovo nije tema, pa se ne bih ovdje dugo zadržavao. I bez hiper-seksualnosti koja je karakteristika današnjice, ostaje činjenica da je čistoća sve više borba protiv prirodnog nagona- manje je borba protiv jasnih slučajeva bludnosti.
Mi imamo i psihijatre i psihoterapeute u Crkvi , koji se brinu o mentalnim bolesnicima. Ne samo da su pravovjerni, već su sluge Crkve, iako barataju sferama koje znaju biti škakljive za teologiju. Njihova su iskustva prilično drukčija od ovog što ti navodiš. Vjerojatno nitko ne završi tamo zato što se razočarao u seksu, a biti ostavljen možeš i u vezi bez seksualnog čina.
Ideje da seks prije braka može slomiti um su plod jednog specifičnog problema u Crkvi (vrlo velikog), a radi se o proizvodnji upitnih doživljaja realnosti kod vjernika koji postaju isprika za nemogućnost nalaska konstruktivnijih rješenja dušebrižnika. O ovome možemo negdje drugdje.
Postoji sasvim konkretna pojava seksualno frustriranih mladića i djevojaka, s razvijenim opsesivno-kompulzivnim poremećajima religijskog predznaka (tzv. skrupuloza) koja je nastala apstinencijom i životom u istoj. Više sam nego siguran da se u to stanje danas dolazi češće nego radi razočaranja u seksu ili seksualnog života koji završi prekidom veze. Ovo je realnost koju moramo prihvatiti. Tek tada ćemo se sukobiti s pravim problemima moderniteta.