Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 21, 2025 05:00

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon pro 11, 2023 15:40 

Osvrćem se na ovo ( ni prvo ni zadnje ali trenutno aktualno) https://ika.hkm.hr/novosti/pocelo-je-ra ... m-crkvama/. Nikad mi nije bilo baš jasno (moguće sam i pisala nekad o tom) kako ljudi mogu odlučiti o potpunom oprostu?

Vrh

PostPostano: Sub pro 16, 2023 10:59 

Mogla bih ti to ja objasniti, ali budući ti pišeš u privatnim porukama kako me "ne bendaš" jer sam jadna itd itd, morati ćeš čekati da ti to netko od ateista koji su bolji nego neki "vjernici" objasni.
Što se teme tiče ja praktično ne mogu procijeniti koliko trebaš izmoliti potpunih i nepotpunih oprosta, kod franjevaca ili u drugim prilikama kada to vrijedi, a zbog slanja ružnih i uvredljivih privatnih poruka. No ako ne prestaneš s takvim ponašanjem neće ti ni to pomoći i dugo ćeš patiti u čistilištu dok se ne očistiš od toga.
To je ujedno i odgovor na tvoje pitanje kako čovjek može utjecati na oprost. Pa prvo trebaju prestati s lošim ponašanjem, ispovjediti se i nakon toga činiti pokoru za grijehe. Tako će dobiti potpuni oprost. Sad ti vidi možeš li ti to i možeš li se izdignuti iz situacije u koju si zapala?

Vrh

PostPostano: Ned pro 17, 2023 17:09 

Mislila sam na ozbiljne odgovore, no ljudi koji su to mogli ponuditi, makli su se odavde. Baš me bilo stah da se ne nalijepiš, pa te molim da ne radiš to više.
Možda se uređivanje stranice probudi pa makne tvoje trolanje. Evo dolazi Božić, vrijeme Božjeg rođenja i vrijeme da se ovo vrati na početno, na ljubav i katoličku vjeru, sve što je nestalo tvojim upisima. Uskoro ćeš zaokupiti i uništiti ovaj forum.

Vrh

PostPostano: Pon sij 08, 2024 11:44 

Mogla bih ti to ja objasniti, ali budući ti pišeš u privatnim porukama kako me "ne bendaš" jer sam jadna itd itd, morati ćeš čekati da ti to netko od ateista koji su bolji nego neki "vjernici" objasni.
Što se teme tiče ja praktično ne mogu procijeniti koliko trebaš izmoliti potpunih i nepotpunih oprosta, kod franjevaca ili u drugim prilikama kada to vrijedi, a zbog slanja ružnih i uvredljivih privatnih poruka. No ako ne prestaneš s takvim ponašanjem neće ti ni to pomoći i dugo ćeš patiti u čistilištu dok se ne očistiš od toga.
To je ujedno i odgovor na tvoje pitanje kako čovjek može utjecati na oprost. Pa prvo trebaju prestati s lošim ponašanjem, ispovjediti se i nakon toga činiti pokoru za grijehe. Tako će dobiti potpuni oprost. Sad ti vidi možeš li ti to i možeš li se izdignuti iz situacije u koju si zapala?

Treba dati primjer u poniznosti i prvi oprostiti i zamoliti za oprost.

Vrh

PostPostano: Pon sij 08, 2024 21:34 

Osvrćem se na ovo ( ni prvo ni zadnje ali trenutno aktualno) https://ika.hkm.hr/novosti/pocelo-je-ra ... m-crkvama/. Nikad mi nije bilo baš jasno (moguće sam i pisala nekad o tom) kako ljudi mogu odlučiti o potpunom oprostu?

Mogu, jer je Isus dao Crkvi ključeve kraljevstva nebeskog, da otvara i zatvara vrata... Ti oprosti su velika milost, a temelj im je vjera u sakramente (ako svećenik može u ispovijedi odrješivati grijehe i u ime Isusovo opraštati, može i Crkva potpunim oprostima).
Ali neće svi koji dolaze na oprost i dobiti ga (to ne ide magijski niti automatski).

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata