sneni je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Možeš li nam ti Sneni odgovoriti na prije postavljena pitanja:
Da li redovni oblik liturgije treba ponovo mijenjati i u kom smjeru?
Da li je restauracija (vraćanje na stari, sada izvanredni obred) rješenje za sve prijepore oko slavljenja liturgije?
Može li samo slušanje liturgije biti poniranja u temelje samog kršćanstva i naše vjere?
Koji bi oblici sudjelovanja u liturgiji bili prihvatljivi za sve vjernike?
A dodao bih još jedno: Da li je razultat slabe posjećenosti liturgije na zapadu rezultat promjene obreda ili društvenog trenda?
Evo da počnem od zadnjeg pitanja: prije 29 godima posjetio sam u Bellgiji jednu novo posvećenu crkvu. krcata mladih. Nakon Mise župnik me počasti i u razgovoru ja kažem: Za dvadeset godina ova će crkva biti prazna. On me začuđeno pogleda kako? Pa nigdje nisam vidio križa! I doista ne za 20 god nego za 10 godina više nikoga nije bilo, a zadnja iformacija koju imam je da je ta crkva prodana. Križa nigdje nego samo jedan "Proslavljeni Krist." Takav krist ne postoji! Vez umirućegpogrđenog Krista nema ni prslavljenog krista.
Vjerujem da je namjera bila iskrena međutim odgovor je pomalo nejasan i neodređen. Npr moglo bi se zaključiti kako je uređenje crkve (građevine) krivo za to što se ona na kraju prodala.
No kakav god odgovor bio, ja bi se osvrnuo na tezu da je reforma obreda isključivo kriva za slabe posjećenosti liturgije i opadanje broja vjernika. Što bi bio dokaz da je to istina?
Dokaz da je to istinita tvrdnja bi bio kad bi se jasno i nedvosmisleno dokazalo da promjena društvenih odnosa uopće ne utiče na slabu posjećenost liturgije i broja vjernika?
Drugo trebalo bi dokazati da broj vjernika ne opada i raste jedino u župama koje njeguju Tridentski obred, dok kod drugih opada.
sneni je napisao/la:
Mislim da za moju župu (svi sudjeluju ) nije potrebno mijenjati!
Za Crkvu u zapadnoj Evropi - liturgija ne znali ništa (ili znači za manjinu) (Evropa želi izbaciti vjeru iz javnog života... )
Istina je to ali to je društveni trend i pitanje je koliko ima veze s samom reformom liturgije.
sneni je napisao/la:
Ne mislim da je vraćanje na staro. radi vraćanja , ključ rješenja problema...
Slažem se potpuno.
sneni je napisao/la:
Da i samo slušanje može biti uvjet poniranja, jer apostoli su propovijedali... (vidiš sada na suncu dva sta popodne - ja sa mladima dogovaram organitzaciju sutrašnje procesije... shvaćađš što mislim reći...
Shvaćam ja da su apostoli propovijedali ali oni nisu imali liturgiju, ona je uvedena puno kasnije. Mislim da itekako ima prostora za obnavljanje liturgije u smjeru kako je to radila Crkva na svojim početcima kad je sudjelovanje (ne samo slušanje) vjernik, itekako bilo bitno.
sneni je napisao/la:
Nikada neće biti svi oblici slavljenja prihvatljivi za sve vjernike. Zato pastoralna umiješnost zahtijeva povezivanje i staroga i novoga,,,
Slažem se, međutim na tome se danas malo radi. Nije se počelo s prakticiranjem mise po izvanrednom (Tridentskom) obredu. Isto tako se ne gleda blagonaklono ni na druge varijante redovitog Rimskog obreda iako imaju odobrenje od Vatikana. Čini mi se da se baš hoće nametnuti jedan oblik Rimskog obreda za sve, mada je više nego očito da je to nemoguće, niti je to potrebno.