Gutaperka je napisao/la:
Koliko sam upoznat u Evanđeljima jedini uvjet da bi nekome bilo oprošteno je da on oprosti bližnjemu.
E sad postavljam dva pitanja:ako sam recimo oprostio bližnjemu i ja molim Boga da meni oprosti ali npr.nisam u mogućnosti da u bližoj budućnosti odem na ispovijed hoće li meni biti oprošteno?
I drugo,ja bližnjemu nisam oprostio a odem na ispovijed i ispovijedim grijeh hoće li meni biti oprošteno iako je Isus rekao da ni nama neće biti oprošteno ako ne oprostimo bližnjemu?
Napisano se ne slaže sa naukom katoličke Crkve.
1. Isus je rekao "Primite Duha Svetoga, kome oprostite grijehe oprošteni su im kome zadržite zadržani su im." Tim riječima je ustanovljen sakramenat ispovijedi.
Da se dobije oproštenje grijeha nije samo uvjet oprostiti bližnjemu nego nema valjane ispovijedi
1 ako se ne ispovijede svi grijesi kako su počinjeni
2 ako nema kajanja za počinjene grijehe (vrlo čest slučaj u praksi)
3. ako se ne popravi zlo proizašlo iz grješnog čina - grijeha (mnogi na to uopće ne misle)
4. izvršiti pokoru za grijehe (ja sam dao najtežu pokoru u životu - financirati školovanje jednog djeteta do kraja škole)
I pazite papi su rezervirani samo neki grijesi (imao sam dva slučaja na početku svećeništva ubojstvo svećenika za vrijeme rata)
A kazne za počinjene grijehe - to je sasvim drugo nego grijeh i to treba razlikovati. (U smrtnoj opasnosti vrijede neka druga pravila)