Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 02:36

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 128 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Hipodrom
PostPostano: Sri kol 27, 2025 21:43 

Arijana, pišem po imenu jer ne znam kako citirati da mi podloga bude skroz svijetlo siva, kao kod svih.

Vigilare
Znam da se uz njih veže pojam militantnog kršćanstva;podizanja sudskih procesa protiv neistomišljenika i sl. Sjećam se da i i p. Nodilo reagirao na to.

Inače, bio sam u Palmi kada se Nodilo javno suprotstavio superioru vezano uz Mise, odnosno intencija koje se politiziraju, okupljanja pred bazilikom u duhu u kojem je neka nelagoda,a što se redovito ponovljalo svake godine. Rekao je s ambona kod koncelebracije: 'Dosta s time! Nije u duhu evanđelja.'
To je kada te prisile na reakciju. A moraš jer znaš kome odgovaraš.

Tako da što se tiče Batarela, s jedne strane, neukusno govori o 'moralnim nakazama', protivnicima, a s druge tvrdi koncert je bio ' duhovna obnova'. Što reć?

U Sinju koncert kasni. Gledam prijenos. I službena osoba zamoli posjetitelje da se pomaknu udesno kako bi svi mogli ući. I odmah negodovanje, a kada je drugi put zamolio isto zvižduci su postali masovni.
Ali ljubav i zajedništvo,jel? - dok me ne dirneš, pa makar i dobronamjerno, u interesu svih posjetitelja.
I nije ovo za one koji imaju svoje stavove, već one koji znaju što je masa ili vrli prijevod: svjetina.

Slažem se, nije koncert bio nikakva duhovna obnova. Potpuno razumijem p. Nodila, vjerojatno je i sam informiran tko stoji iza udruge Vigilare. Uvezena tradicionalistička grupacija TFP (Tradition, Family and Property), nazivaju ih pseudokršćanima jer je njihov pokret, ponikao u Brazilu kao političko- vjerski (neokonzervativni) bez odobrenja biskupa označen kao neka vrsta sekte. Gdje god dođu bacaju se u politiku, a u Crkvi rade podjele.
Kod nas su najprije napali biskupa Uzinića (ovaj im nije ostao dužan), zatim su na svom portalu stavljali Vigana (u međuvremenu je ekskomuniciran) i njegove govore o antikristu u Vatikanu, na mrežama su pratili i komentirali naoružanje Hrvatske, a cijelo ovo vrijeme skupljaju donacije od građana u zamjenu za svete sličice.. (isprobana kampanja "America needs Fatima")
Meni su postali sumnjivi prije par godina kad su pokrenuli sudski proces protiv Ive Josipovića ( koji su u međuvremenu izgubili), a svojim su donatorima (za svete sličice) slali obrasce da potpišu tužbu - oni će ih kao zastupati u njihovo ime jer je Josipović uvrijedio "sve katolike".
Mislim da sam i tu na forumu pisala baš o tome, nemojte im slati OIB-ove, dobit ćete pozive na sud, a nemate pojma o okolnostima tužbe.
Batarelova žena je sutkinja koja je oslobodila onoga koji je u kameru povikao ZDS - to je za nju radostan poklik.
Kako se veli, pametnome...

Vrh

PostPostano: Sri kol 27, 2025 22:04 

Meni je apsolutno OK da netko reagira tužbom na izjave bivšeg predsjednika u kojima napada HTV zbog kolicine vjerskog programa za Velu Gospu i pri tom kaže da nismo katolička džamahirija. Ili kada na propovijed biskupa reagira sa cinicnim komentarom kako je stigla bunika.

Kršćanski laici su itekako pozvani na politički i aktivistički angažman, za razliku od klerika.

Vrh

PostPostano: Sri kol 27, 2025 22:29 

Znam samo taj slučaj sa bivšim predsjednikom.
Mislim da je takve stvari kao što su uvrede mudrije prešutjeti. Oko ostalih stvari koje navodiš nisam upoznat.

Ovo sa hramom je djelovanje Crkve ad intra tak da nije dobar primjer.

Vrh

PostPostano: Sri kol 27, 2025 22:40 

Što se tiče pjesama najbolje su mu one Ninčevića Ako ne znaš šta je bilo, pa i Devedeset neka. Bar od ovih novijih koliko znam.
Ali kad zapjeva Moj Ivane kao jednu od zadnjih na repertoaru, a publika u sav glas.. Ajme! Besadržajna i mislim da ju treba maknuti sa repertoara. Isto i onu vile i hajduci.
Meni je najinteresantnija Pukni puško :D

Vrh

PostPostano: Sri kol 27, 2025 23:03 

Što se tiče 'retorike lijevih medija' Evo protupitanja: zar mislite da sa ljevice dolazi samo i isključivo laž? Nipošto.

Đavao u hramu na usta opsjednutog govori za Isusa: Znam tko si Svetac Božji!

Dakle, govori istinu. A zašto? Pa kad drugi vide od koga dolazi taj proglas zaključiti će suprotno. Ili navodi ih da tako zaključe.

Vrh

PostPostano: Sri kol 27, 2025 23:12 

Znam samo taj slučaj sa bivšim predsjednikom.
Mislim da je takve stvari kao što su uvrede mudrije prešutjeti

Nisu to bile uvrede, pa i sud je tako rekao. To je bilo ispipavanje granica, zauzimanje teritorija od strane protukršćanske ljevice. Pustiš probni balon, pa kad nema reakcije djeluješ.

Po istom principu su u Riječke vrtiće uvedene lgbt slikovnice, transrodne radionice za djecu... pa mi možemo šutjeti. Vigilare ne šuti i hvala im na tome. Kršćanski laici su pozvani oblikovati društvo u kojem žive.

Laž je kako se radi o militantnom aktivizmu. Ako želiš vidjeti što je pravi militantni aktivizam pogledaj kako izgledaju ulice nakon antifa ili blm marševa. Sve što Vigilare (ili U ime obitelji, nije Vigilare jedini) rade je u skladu sa zakonima RH.

Znam da se to nekim svećenicima ne sviđa, nekima se ne sviđa ni naša molitva po trgovima... što da se radi, ljudi imaju različite senzibilitete. Sa šutnjom smo dobili lgbt slikovnice u vrtićima danas, a budemo li i dalje šutjeli dobiti ćemo svo ovo transrodno ludilo koje gledamo na Zapadu.

Vrh

PostPostano: Sri kol 27, 2025 23:18 

Što se tiče 'retorike lijevih medija' Evo protupitanja: zar mislite da sa ljevice dolazi samo i isključivo laž? Nipošto.

Današnja moderna ljevica je toliko iznimno zlo da se naivnima može činiti kao nevina. Nije to više podjela spektra kakva je bila prije samo dvadesetak godina. Ljevičarski kršćanin je nekada bila normala, danas je oksimoron.

Vrh

PostPostano: Sri kol 27, 2025 23:50 

Sigurno da se treba boriti.
Imaš svjedočanstava kršćanskih roditelja, a koja su rijetka, i možda će zvučati arhaično za današnje uši ali djecu ne šalju u vrtić. Tata radi, mama je doma, baka.
Škola je kompleksnije pitanje.
Lijevi kršćanin ne postoji. Nažalost, moram reći, ne postoji ni desni. To je eufemizam. Molitvu svakako podržavam.
Uopće naziv demokršćanstvo je vrlo upitno. Oksimoron.

Vrh

PostPostano: Čet kol 28, 2025 06:39 

Slažem se, ne postoji kršćanska desnica, ali postoje kršćani koji djeluju na desnom političkom spektru. Imam dovoljno godina da se sjećam vremena kada su kršćani djelovali sa oba politička spektra, i lijevog i desnog, u većini uljuđenih zemalja kroz socijaldemokraciju i demokršćanstvo. A onda je pao ZID u Berlinu i u trenutku kada smo svi bili uvjereni da je to trijumf čovječanstva sve je krenulo nizbrdo. Zapravo je danas i glupo koristiti termine lijevo- desno, izgubili su smisao. Današnji kaos se može razumjeti samo kroz duhovnu prizmu: nalazimo se u intenzivnom ratu čiji korijeni su u duhovnoj dimenziji. Nisu samo kršćani na strani dobra, ali su pod najjačim udarom, posebno katolici.

Ako kroz takvu prizmu promatraš javno svjedočanstvo vjere koje se dogodilo na hipodromu kao i cijelu atmosferu, onda je jasnije zašto se mrak uzgibao i riga mržnju. Nije to stvar politike, puno je dublje.

Vrh

PostPostano: Čet kol 28, 2025 08:35 

Ako smo u intenzivnom duh. ratu, onda treba koristiti prikladna oružja.
U suprotnom, protivnik nadjačava, trošiš resurse, bivaš ranjen itd.
I to je ono o čemu možemo i moramo govoriti.
Duhovni rat treba voditi duhovnim sredstvima.
Ima ih više i nemaju sva istu težinu.
S druge strane, neprijatelj koristi i iskoristiti će svaku, ponavljam svaku, pukotinu. U tom smislu treba vidjeti što napuštati, a uz što čvršće prionuti. Zašto?
Da bi bili efikasniji, pobjeđivali i na koncu bili i ostali pobjednici.

Nitko ne zna sve, ali svatko zna nešto.

Vrh

PostPostano: Čet kol 28, 2025 09:14 

Ovo što kažeš očekivali smo nakon pada Zida.. Podsjeća me na izjavu bl. Pavla VI. koji je rekao da su se nakon Koncila očekivali svijetli dani, a došli su dani mraka. Kako? Zašto?
Časni sluga Božji F. Sheen tumači da je Koncil ( veliko višegodišnje okupljanje biskupa u molitvi i promišljanju) bio velika milost, ali radi toga Bog dopušta teške udare na Crkvu. Radi čega je Pavao VI govorio o dimu sotone koji je ušao u Crkvu; napuštanju mnogih svećeničkih zvanja, upravo nakon tih sjajnih dana.
A gdje smo danas? Može li se to uopće sagledati?
Jesmo li dostojni protivnici? Znamo li zbiti redove? Mislim da je na ovo zadnje pitanje najlakše odgovoriti. Govorila nam je covid kriza više od bilo čega. Nije li se to slutilo i prije toga? Je li moguće da smo toliko međusobno razdjeljeni? Mi koji smo unutra ili želimo biti da se poslužim riječima sv Augustina.

I to ti je ono što se kolokvijalno kod nas naziva rat na desnici ( čitaj među krštenima) a da je upitno koliko smo svjesni što je u igri, jer da jesmo ne bi olako diskvalificirali druge čineći tako štetu i samima sebi. Stoga ' razoružajmo riječi' (Lav XIV.)

Vrh

PostPostano: Čet kol 28, 2025 09:39 

Gospa u Fatimi je dala naslutiti gdje će se voditi duhovne rovovske bitke: oko braka i obitelji. Izgleda paradokslano, ali današnja duhovna vojska su svi oni mali obični ljudi koji se ne boje zasnovati obitelj, imati djecu i odgajati ih u vjeri. Tu je glavni front protiv mraka.

Vrh

PostPostano: Čet kol 28, 2025 09:43 

A gdje smo danas? Može li se to uopće sagledati?
Jesmo li dostojni protivnici? Znamo li zbiti redove?

Papa Benedikt je na to sjajno odgovorio svojim proročkim riječima davne 1969. godine:

Citat:
Nakon današnje krize Crkve sutra će se pojaviti – Crkva koja je mnogo izgubila. Ona će biti mala i morat će početi iznova, više ili manje od početka. Ona više neće moći živjeti u mnogim građevinama koje je izgradila u vrijeme blagostanja. Kako će se broj njezinih pristaša smanjivati, tako će izgubiti mnoge od svojih društvenih povlastica. Za razliku od ranijih vremena, na nju će se gledati puno više kao na dobrovoljno društvo, gdje ljudi ulaze samo slobodnom voljom.

Kao malo društvo, pred nju će se staviti puno veći zahtjevi na poticaj njezinih pojedinih članova. Nema sumnje da će otkriti nove oblike službe i da će zarediti za svećenika odabrane kršćane koji već slijede neku profesiju. U mnogim manjim zajednicama ili samostalnim društvenim skupinama, pastoralna skrb će se obavljati po ovom modelu. Uz to, služba svećeništva s punim radnim vremenom će biti neophodna baš kao i nekad.

No, unatoč svim promjenama koje bi se mogle dogoditi, Crkva će naći svoje utočište iznova i s punim uvjerenjem u onome što je uvijek bilo u njezinom središtu: u vjeri u Trojedinog Boga, u Isusa Krista, Sina Božjega koji je postao čovjekom, u prisutnosti Duha sve do kraja svijeta. U vjeri i molitvi ona će ponovno prepoznati svoje pravo središte i doživjeti sakramente opet kao štovanje Boga, a ne kao predmet liturgijskog učenja.

Crkva će postati više duhovna Crkva, ne pretpostavljajući nekakav politički mandat, ne koketirajući niti s lijevim niti desnim strankama. Biti će to teška vremena za Crkvu jer proces kristalizacije i pojašnjenja stajat će je puno vrijedne energije. To će je osiromašiti i uzrokovati da postane Crkva krotkih.

Proces će biti još i teži jer će se morati odustati od crkvene uskogrudnosti pa i od pompozne samovolje. Može se predvidjeti da će za sve ovo trebati vremena. Proces će biti dug i zamoran kao što je bio put od lažnog progresivizma uoči Francuske revolucije – kada se za biskupa mislilo da je pametan ako ismijava dogme ili čak da sumnja u samo postojanje Boga – sve do obnove u devetnaestom stoljeću.

No, kada ovaj proces postane dio prošlosti, velika će moć poteći iz ovakve, više produhovljene i pojednostavljene Crkve.

Ljudi će u potpuno planiranom svijetu biti neopisivo usamljeni. Ako su u potpunosti izgubili iz vida Boga, osjećat će cijeli užas svog siromaštva. Tada će otkriti malo stado vjernika kao nešto posve novo. Otkrit će ga kao nadu koja je im je namijenjena, odgovor koji su uvijek tražili u tajnosti.

I tako mi se čini da se Crkva suočava s vrlo teškim vremenima. Prava kriza jedva da je počela. Moramo računati na nevjerojatne preokrete. Ali sam isto tako siguran u ono što će ostati na kraju: ne Crkva političkog kulta, koja je umrla još s Gobelom, nego Crkva vjere. Ona možda više i neće biti dominantna društvena sila u mjeri u kojoj je bila sve donedavno, ali će uživati u svježem procvatu i biti prepoznata kao čovjekov dom, gdje će naći i život i nadu nakon smrti.

Vrh

PostPostano: Čet kol 28, 2025 11:33 

Đavao u hramu na usta opsjednutog govori za Isusa: Znam tko si Svetac Božji!

Dakle, govori istinu. A zašto? Pa kad drugi vide od koga dolazi taj proglas zaključiti će suprotno. Ili navodi ih da tako zaključe.

Da, poprilično dolazi laž, baš to mislim. Pa njihova je ideologija zasnovana na laži da nema Boga.

Vrh

PostPostano: Čet kol 28, 2025 11:35 

Nisu to bile uvrede, pa i sud je tako rekao. To je bilo ispipavanje granica, zauzimanje teritorija od strane protukršćanske ljevice. Pustiš probni balon, pa kad nema reakcije djeluješ.

Po istom principu su u Riječke vrtiće uvedene lgbt slikovnice, transrodne radionice za djecu... pa mi možemo šutjeti. Vigilare ne šuti i hvala im na tome. Kršćanski laici su pozvani oblikovati društvo u kojem žive.

Laž je kako se radi o militantnom aktivizmu. Ako želiš vidjeti što je pravi militantni aktivizam pogledaj kako izgledaju ulice nakon antifa ili blm marševa. Sve što Vigilare (ili U ime obitelji, nije Vigilare jedini) rade je u skladu sa zakonima RH.

Znam da se to nekim svećenicima ne sviđa, nekima se ne sviđa ni naša molitva po trgovima... što da se radi, ljudi imaju različite senzibilitete. Sa šutnjom smo dobili lgbt slikovnice u vrtićima danas, a budemo li i dalje šutjeli dobiti ćemo svo ovo transrodno ludilo koje gledamo na Zapadu.

Ovo je užasno, dolazi i naredba "roditelj 1 i roditelj 2, da ne bi bilo mame i tate.
Nikakvo čudo da takva ekstremna politika dobije i ekstreman odgovor. Ljudima kipi, a svaka akcija ima reakciju.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 128 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata