Arijana, pišem po imenu jer ne znam kako citirati da mi podloga bude skroz svijetlo siva, kao kod svih.
Vigilare
Znam da se uz njih veže pojam militantnog kršćanstva;podizanja sudskih procesa protiv neistomišljenika i sl. Sjećam se da i i p. Nodilo reagirao na to.
Inače, bio sam u Palmi kada se Nodilo javno suprotstavio superioru vezano uz Mise, odnosno intencija koje se politiziraju, okupljanja pred bazilikom u duhu u kojem je neka nelagoda,a što se redovito ponovljalo svake godine. Rekao je s ambona kod koncelebracije: 'Dosta s time! Nije u duhu evanđelja.'
To je kada te prisile na reakciju. A moraš jer znaš kome odgovaraš.
Tako da što se tiče Batarela, s jedne strane, neukusno govori o 'moralnim nakazama', protivnicima, a s druge tvrdi koncert je bio ' duhovna obnova'. Što reć?
U Sinju koncert kasni. Gledam prijenos. I službena osoba zamoli posjetitelje da se pomaknu udesno kako bi svi mogli ući. I odmah negodovanje, a kada je drugi put zamolio isto zvižduci su postali masovni.
Ali ljubav i zajedništvo,jel? - dok me ne dirneš, pa makar i dobronamjerno, u interesu svih posjetitelja.
I nije ovo za one koji imaju svoje stavove, već one koji znaju što je masa ili vrli prijevod: svjetina.
Slažem se, nije koncert bio nikakva duhovna obnova. Potpuno razumijem p. Nodila, vjerojatno je i sam informiran tko stoji iza udruge Vigilare. Uvezena tradicionalistička grupacija TFP (Tradition, Family and Property), nazivaju ih pseudokršćanima jer je njihov pokret, ponikao u Brazilu kao političko- vjerski (neokonzervativni) bez odobrenja biskupa označen kao neka vrsta sekte. Gdje god dođu bacaju se u politiku, a u Crkvi rade podjele.
Kod nas su najprije napali biskupa Uzinića (ovaj im nije ostao dužan), zatim su na svom portalu stavljali Vigana (u međuvremenu je ekskomuniciran) i njegove govore o antikristu u Vatikanu, na mrežama su pratili i komentirali naoružanje Hrvatske, a cijelo ovo vrijeme skupljaju donacije od građana u zamjenu za svete sličice.. (isprobana kampanja "America needs Fatima")
Meni su postali sumnjivi prije par godina kad su pokrenuli sudski proces protiv Ive Josipovića ( koji su u međuvremenu izgubili), a svojim su donatorima (za svete sličice) slali obrasce da potpišu tužbu - oni će ih kao zastupati u njihovo ime jer je Josipović uvrijedio "sve katolike".
Mislim da sam i tu na forumu pisala baš o tome, nemojte im slati OIB-ove, dobit ćete pozive na sud, a nemate pojma o okolnostima tužbe.
Batarelova žena je sutkinja koja je oslobodila onoga koji je u kameru povikao ZDS - to je za nju radostan poklik.
Kako se veli, pametnome...