"Kršćanstvo je samo jedna od ponuda, nemamo pravo pretendirati da naša ponuda bude jedina."
Moj biskup je skroz pobrkao lončiće. Žao mi je što tako govorim o biskupu, ali šokirala me ova izjava. Stoljećima kršćani krvlju mučenika šire Riječ, i onda biskup Katoličke Crkve kaže da je to samo jedna od ponuda.
Mislim da si i ti nešto pobrkao. Biskup je mislio reći da se mi ne smijemo ponašati kao da mi
jedini imamo pravo na javni prostor (tj. riječ je o građanskom odgoju), a to je istina: nametanjem se ne širi vjera (imaš puno primjera iz prošlosti kad su vladari nametanjem vjere postigli suprotan učinak, jer vjera se treba osobno prihvatiti prije svega - tek ako je opredjeljenje iz sveg srca i volje može se svjedočiti i krvlju). Mučenici sigurno nisu mučenici zato jer su htjeli nametati svoju vjeru drugima i širiti je potcjenjujući sve dobro što je u vanjskom svijetu...
Cijeli kontekst i nastavak biskupovog komentara je:
Ako se postavimo prema ovim pitanjima na način da namećemo svoje i ne želimo čuti drugo, onda se zapravo postavljamo u poziciju onih koji žele gospodariti društvom, a ne žele biti su-graditelji društva zajedno s drugima. Krist nam je model prema kojemu trebamo činiti sve što činimo. I iz početaka kršćanstva možemo puno naučiti. Kako su oni promijenili svijet? Tako što su ulazili u dijalog s njim, što su razgovarali, nisu ga nasilno željeli promijeniti. Ja doista vidim ovo kao priliku da i mi sami uđemo u taj svijet i naučimo puno iz građanskog odgoja, što onda možemo primijeniti i u vjeronauku, istaknuo je Uzinić.
https://www.ri-nadbiskupija.hr/2026/vje ... i-dijalog/"Ući u dijalog" ovdje znači razlučivati, kritički pogledati sve vanjske ponude i (znati) argumentirati svoju vjeru.