Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned ruj 20, 2026 00:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Sub kol 08, 2026 15:53 

Vidim, nažalost, da oni uvijek imaju materijala za prigovor - i to ne ovisi o manjkavostima s hrvatske strane - nego o nekoj dugogodišnjoj ukorijenjenosti u protivan stav. Kad predrasude prevladaju i svaka rasprava postane nemoguća. Stopiranje kauze pape Franje i ovo fra Bojićevo "provociranje" ipak mogu navesti ljude da više upoznaju Stepinca i istraže sve okolnosti njegovog doba...

Vrh

PostPostano: Sub kol 08, 2026 21:11 

Nejasan si kopitaru da opet provociraš i tražiš nekakvog heretičnog fratra da kadite s glupostima o Stepincu odnosno zašto ti administratore giovi ne reagiraš kad ga na početku totus upozorava na ponavljanje teme i očite loše namjere.

Vidim da si ga prije par godina upozoravao i nije naučio lekciju pa te molim da sukladno reagiraš!

Hvala

Vrh

PostPostano: Sub kol 08, 2026 23:53 

Vidim, nažalost, da oni uvijek imaju materijala za prigovor - i to ne ovisi o manjkavostima s hrvatske strane - nego o nekoj dugogodišnjoj ukorijenjenosti u protivan stav. Kad predrasude prevladaju i svaka rasprava postane nemoguća. Stopiranje kauze pape Franje i ovo fra Bojićevo "provociranje" ipak mogu navesti ljude da više upoznaju Stepinca i istraže sve okolnosti njegovog doba...

Zapravo nema nikakve promjene u odnosu na Stepinca što se tiče naše pravoslavne braće u Srbiji vezano za obične ljude iz naroda s obzirom na uvjetovanost događajima iz 2 svetskog i nepovjerenja spram Hrvatske i KC a zapravo i kod nas nije puno bolje osobito to vidimo zadnjih godina od rata u Ukrajini te ponovnog stavljanja fokusa na nacionalnu ugroženost te podjele u društvu na antifašiste i desničare.
Fra Bojić je zanimljiv lik radi se o relativno mladom i obrazovanom franjevcu provincije Bosne srebrene stručnjaku za medije, novinaru, publicionistu, teologu itd. koji se posvetio radu na međuteligojskom dijalogu pri čemu je oštar kritičar nacionalizma osobito kad je povezan sa religioznošću i to treba imati na umu kad govori o Stepincu, možda bi bilo dobro i spomenuti da je on jedno vrijeme bio i glavni urednik " svjetla riječi" i da je sa te funkcije smijenjen a također i maknut sa katedre predavača na teološkom fakultetu...da bi to shvatili morali bi se vratiti malo u prošlost 2 svjetskog i određenih ideoloških podjela između hercegovačke i bosanske provincije i eventualnog podržavanja fašizma ili antifašizma, budući da se puno toga promijenilo od kraja devedesetih postepeno je pojačan utjecaj mostarske provincije a samim tim je ideološka struktura antifašizma franjevaca Bosne srebrene osuđena na nemilost a koja nije zaobišla ni fra Dragu. Mislim da je dobro biti malo upoznat sa situacijom prije nego nešto konstatiramo u smislu fra Bojićevo provociranje ( dobro znam da si mislila u pozitivnom smislu jer zaista fra Bojić nije imao namjeru vrijeđati nego upozoriti na određene pojave).

On se kritički postavlja prema fenomenu miješanja nacionalno - religijskog sa vjerskim te korištenja tih elementa od strane nekih pastira u propovijedima i sl. kritizira pojmove kao što su Crkva u Hrvata i sl. o koltu Stepinca je također u pravu jer se ne vidi nekakva masovnost u zahvaćaju kod običnog puka više je to forsiranje određenih kleričkih struja.

Moje mišljenje je da je papa Franjo zaustavio kanonizaciju ne toliko zbog uvjetovanosti prigovora SPC nego više da se pokuša kroz osvjetljenje tih mučnih događaja ostvariti dijalog i pomirenje.

Vrh

PostPostano: Ned kol 09, 2026 07:14 

Slažem se s onim što su napisali Totus Tuus i Antezg o ovoj temi. Kopitar nije odustao od namjere gađenja blaženog Stepinca i afirmacije narativa srpske crkve prema njemu. Sada mu je namjera da svaki kutak foruma napuni sa takvim narativom pa je zato i otvorio ovu temu na ovom djelu foruma, a niti Bojić niti njegov stav nisu nikakav crkveni pokret da bi bili na ovom djelu foruma. Radi se o modernom franjevcu koji je kontraverzan i za sarajevske prilike.

Vrh

PostPostano: Ned kol 09, 2026 15:19 
Administrator

Spojene su prijašnje teme o Dragu Bojiću u jednu "Fra Drago Bojić i politički aktivizam".

Vrh

PostPostano: Uto ruj 01, 2026 14:36 

Nikad čula za fra Bojića niti tražila išta o njemu. Kako se sad zbog nekih događanja u Šibeniku(festival fališ) spominju "teolozi" Branko Sekulić i Zoran Grozdanov (prvi je iz pravoslavne obitelji, za drugog neznam, oba su "protestantski teolozi" i vode neki protestantski faks, zanimljivo i ona Bobićka ex Peti dan s takvog faksa), malo sam guglala o njima. Aktivizam protiv katoličke crkve, "desnice" i sl., već poznato. Kao i portali gdje objavljuju, naravno, Novosti, Peščanik, gdje, gle čuda, prvi put čitam o tom Bojiću kojeg oni brane jer ga je poglavar smijenio. Ha, svem i je bilo jasno. Nisam dalje čitala jer trenutno pokušavam što manje zagaditi mozak. Ali, gle, uvijek ima neka tajna veza.

Inače, kad smo već kod protestanata, postalo mi je sumnjivo koliko ih ima ovdje, koji su ekstremno lijevi i antikatolički raspoloženi. Odakle uopće ti protestantski faksevi? :oo
I da spomenem još jednog protestanta, točnije, zaluđenika Elen White, Tomislava Terzina. Poslušam koji put njegova videa za uspavati se, iako mi izgleda sve ekstravagantniji, pogotovo sa NLO- demonima :lol:
Dobila sam ovdje savjet da njega poslušam kad je riječ o nedoumicama iz Biblije. Opleo on po Vatikanu kao instituciji zla i to ono, lukavo, kao "da me krivo ne razumete, i majka mi je bila rimokatolik (?!), imam prijatelje rimokatolike, ima tu dobrih ljudi, razlikujmo rimokatolike od Vatikana..." Kako perfidno.
Znam da sam malo iskočila s teme, ali jedno vuče drugo, ne da mi se cjepkati...

Vrh

PostPostano: Čet ruj 03, 2026 10:19 

Nikad čula za fra Bojića niti tražila išta o njemu. Kako se sad zbog nekih događanja u Šibeniku(festival fališ) spominju "teolozi" Branko Sekulić i Zoran Grozdanov (prvi je iz pravoslavne obitelji, za drugog neznam, oba su "protestantski teolozi" i vode neki protestantski faks, zanimljivo i ona Bobićka ex Peti dan s takvog faksa), malo sam guglala o njima. Aktivizam protiv katoličke crkve, "desnice" i sl., već poznato. Kao i portali gdje objavljuju, naravno, Novosti, Peščanik, gdje, gle čuda, prvi put čitam o tom Bojiću kojeg oni brane jer ga je poglavar smijenio. Ha, svem i je bilo jasno. Nisam dalje čitala jer trenutno pokušavam što manje zagaditi mozak. Ali, gle, uvijek ima neka tajna veza.

Inače, kad smo već kod protestanata, postalo mi je sumnjivo koliko ih ima ovdje, koji su ekstremno lijevi i antikatolički raspoloženi. Odakle uopće ti protestantski faksevi? :oo
I da spomenem još jednog protestanta, točnije, zaluđenika Elen White, Tomislava Terzina. Poslušam koji put njegova videa za uspavati se, iako mi izgleda sve ekstravagantniji, pogotovo sa NLO- demonima :lol:
Dobila sam ovdje savjet da njega poslušam kad je riječ o nedoumicama iz Biblije. Opleo on po Vatikanu kao instituciji zla i to ono, lukavo, kao "da me krivo ne razumete, i majka mi je bila rimokatolik (?!), imam prijatelje rimokatolike, ima tu dobrih ljudi, razlikujmo rimokatolike od Vatikana..." Kako perfidno.
Znam da sam malo iskočila s teme, ali jedno vuče drugo, ne da mi se cjepkati...

Nisam Bojića stavio kao primjer nasljedovanja nego da kritički sagledamo što čovjek govori.
Njegov stav oko Stepinca i Crkve u Hrvata nama može biti sablažnjiv ali nije prekršaj nikakvog Crkvenog zakona jer jedno je osporiti da Stepinac nije blaženik a drugo da njegov kult u narodu nije onakav kakav bi trebao biti....s druge strane Bojić hvali papu Franju sa kojim mnogi imaju problema.

Zato kad idemo kritizirati Bojića zbog Stepinca i Crkve u Hrvata treba znati da je puno gora stvar kritizirati papu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata