Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet kol 21, 2026 17:35

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto kol 11, 2026 11:23 

Mučno je čitati. Strašno, imao sam grop u želucu. Neka od tih imena sam upoznao.
Imali smo u HR Crkvi afera i afera, ali ništa nije usporedivo sa ovim.
Ovo ne da je metak u HR Crkvu, nego je dinamit koji će detonirati u samim temeljima Crkve.
Veleizdaja Krista i Crkve!
Petorica aktualnih biskupa, dvojica biskupa u miru, dva bivša nuncija.... koliko duboko se Sotona uvukao u HR Crkvu?

Molimo za našu Crkvu, ovo će je strašno uzdrmati.
Kao da gledam uvećanu reprizu ono što se događalo u Rijeci i zbog čega je svojedobno zatvorena riječka teologija.
Nadam se da će Kutleša biti dorastao ovom trenutku i da će brzo i nemilosrdno odstraniti gnjilo tkivo. Nema druge.

https://dijalog.hr/vjera-i-duhovnost/ak ... ata/93833/

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2026 15:56 

O Bože...
Kako vidim, citira se Novi list, njima baš puno ne vjerujem.
Biskup Hranić mi se uvijek činio OK.

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2026 18:11 

... a najjače je ono na kraju "svi koji imate saznanja i svjedočanstva javite se na dijalog.hr"...
Katastrofa..

Dijalog.hr se pretvorio u "quo vadis, ecclesia" i u videe otpuštenog "fra Bože Radoša" i njegova "razotkrivanja prljavog veša unutar Crkve".
Ovo ide samo na ruku mrziteljima Crkve i na sablazan svim vjernicima.

Ne kažem da u Crkvi nema zlostavljanja i sablazni (ima, nažalost) ali ovo nije način obračuna. :cry:

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2026 18:24 

Razgovarao sam sa Alenom. Nije on ovo napisao na svoju ruku, ima dobre izvore kojima je dosta. Najgore je što naš crkveni vrh misli da ovo može zataškati. E pa sad više ne može. Tu su konkretna imena, nema više guranja pod tepih! Ovo se mora sada riješiti do kraja, koliko god bilo brutalno i bolno. Nemojte ni na trenutak davati potporu onima koji bi opet na sve zažmirili.

Što bi ti Adrijana učinila da dođeš do svih tih informacija i znaš da će se opet sve pokušati gurnuti pod tepih?

Zadnja izmjena: pints; Uto kol 11, 2026 18:27; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2026 18:25 

O Bože...
Kako vidim, citira se Novi list, njima baš puno ne vjerujem.
Biskup Hranić mi se uvijek činio OK.

Citira Jakova koji je sjajan novinar sa odličnim i afirmativnim tekstovima o Crkvi.

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2026 19:29 

Razgovarao sam sa Alenom. Nije on ovo napisao na svoju ruku, ima dobre izvore kojima je dosta. Najgore je što naš crkveni vrh misli da ovo može zataškati. E pa sad više ne može. Tu su konkretna imena, nema više guranja pod tepih! Ovo se mora sada riješiti do kraja, koliko god bilo brutalno i bolno. Nemojte ni na trenutak davati potporu onima koji bi opet na sve zažmirili.

Što bi ti Adrijana učinila da dođeš do svih tih informacija i znaš da će se opet sve pokušati gurnuti pod tepih?

Evo pitanje direktno za mene, hvala ti, a imam i ja potpitanje u ovoj situaciji. Pažljivo sam pročitala cijeli članak i pitanje za tebe i Alena: ima li taj slučaj ikakve veze s onim srpanjskim očitovanjem požeškog biskupa? Jer neki svećenici su optuženi za zlostavljanje i mislim da zato još uvijek biskup Martinović nije objavio dekrete o razrješenjima i imenovanjima...

A očitovanje iz Požeške biskupije glasi:
„Požeški biskup Ivo Martinović, po saznanju za predmetne navode, postupio je u skladu s važećim crkvenim i građanskim propisima te o njima obavijestio nadležna državna tijela i Nacionalni ured HBK za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba. Budući da su u tijeku postupanja nadležnih tijela, radi zaštite njihove provedbe i svih uključenih osoba, Požeška biskupija u ovom trenutku ne može davati dodatne informacije niti komentirati pojedinosti slučaja.“

Očitovanje iz HBK je sljedeće:
„Požeška biskupija je ove godine obavijestila Nacionalni ured Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba o spomenutom slučaju. Sukladno važećim propisima, Nacionalni ured HBK-a o navedenom je obavijestio nadležna državna tijela. S obzirom na to da su postupanja nadležnih tijela u tijeku, nismo u mogućnosti davati dodatne informacije niti komentirati pojedinosti predmeta.“
(23.07.2026.)
https://ika.hkm.hr/novosti/ocitovanja-i ... tavljanje/

Ako je to ta situacija, nešto se sigurno rješava, obaviještene su državne službe i imena su zaštićena dok se ne dokaže krivica..
Ako nije ta situacija, najbolje se obratiti vatikanskim službama.. Ako je papa Franjo smjenio washingtonskog nadbiskupa McCarricka 2019. g. i sveo ga na laički stalež, onda ima pravde i nije uzaludno čak ni duže čekati i istražiti sve.

U suprotnom, svećenike štiti kanonsko pravo od kleveta i lažnih optužbi, tako da novinari obično ne izlijetaju s imenima prije nego što državne službe istraže, kazna za klevetu je - unutar vjerskih krugova - izopćenje. Za pravdu se svakako treba boriti. Ja bih pisala Papi. Evo, to je moj odgovor na postavljeno gornje pitanje.

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2026 20:00 

Evo pitanje direktno za mene, hvala ti, a imam i ja potpitanje u ovoj situaciji. Pažljivo sam pročitala cijeli članak i pitanje za tebe i Alena: ima li taj slučaj ikakve veze s onim srpanjskim očitovanjem požeškog biskupa? Jer neki svećenici su optuženi za zlostavljanje i mislim da zato još uvijek biskup Martinović nije objavio dekrete o razrješenjima i imenovanjima...

A očitovanje iz Požeške biskupije glasi:
„Požeški biskup Ivo Martinović, po saznanju za predmetne navode, postupio je u skladu s važećim crkvenim i građanskim propisima te o njima obavijestio nadležna državna tijela i Nacionalni ured HBK za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba. Budući da su u tijeku postupanja nadležnih tijela, radi zaštite njihove provedbe i svih uključenih osoba, Požeška biskupija u ovom trenutku ne može davati dodatne informacije niti komentirati pojedinosti slučaja.“

Očitovanje iz HBK je sljedeće:
„Požeška biskupija je ove godine obavijestila Nacionalni ured Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba o spomenutom slučaju. Sukladno važećim propisima, Nacionalni ured HBK-a o navedenom je obavijestio nadležna državna tijela. S obzirom na to da su postupanja nadležnih tijela u tijeku, nismo u mogućnosti davati dodatne informacije niti komentirati pojedinosti predmeta.“
(23.07.2026.)
https://ika.hkm.hr/novosti/ocitovanja-i ... tavljanje/

Ako je to ta situacija, nešto se sigurno rješava, obaviještene su državne službe i imena su zaštićena dok se ne dokaže krivica..
Ako nije ta situacija, najbolje se obratiti vatikanskim službama.. Ako je papa Franjo smjenio washingtonskog nadbiskupa McCarricka 2019. g. i sveo ga na laički stalež, onda ima pravde i nije uzaludno čak ni duže čekati i istražiti sve.

U suprotnom, svećenike štiti kanonsko pravo od kleveta i lažnih optužbi, tako da novinari obično ne izlijetaju s imenima prije nego što državne službe istraže, kazna za klevetu je - unutar vjerskih krugova - izopćenje. Za pravdu se svakako treba boriti. Ja bih pisala Papi. Evo, to je moj odgovor na postavljeno gornje pitanje.

Ako je papa Franjo smjenio washingtonskog nadbiskupa McCarricka 2019. g. i sveo ga na laički stalež
Citat:
Citat:

Kako je moguće biskupa svesti na laički stalež.zar to nije trajni sakrament?

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2026 20:57 

Mučno je čitati. Strašno, imao sam grop u želucu. Neka od tih imena sam upoznao.
Imali smo u HR Crkvi afera i afera, ali ništa nije usporedivo sa ovim.
Ovo ne da je metak u HR Crkvu, nego je dinamit koji će detonirati u samim temeljima Crkve.
Veleizdaja Krista i Crkve!
Petorica aktualnih biskupa, dvojica biskupa u miru, dva bivša nuncija.... koliko duboko se Sotona uvukao u HR Crkvu?

Molimo za našu Crkvu, ovo će je strašno uzdrmati.
Kao da gledam uvećanu reprizu ono što se događalo u Rijeci i zbog čega je svojedobno zatvorena riječka teologija.
Nadam se da će Kutleša biti dorastao ovom trenutku i da će brzo i nemilosrdno odstraniti gnjilo tkivo. Nema druge.

https://dijalog.hr/vjera-i-duhovnost/ak ... ata/93833/
Ovo je ipak pretjerano napisano u ovom trenutku, a niti ne postoji HR Crkva već Katolička Crkva u Hrvatskoj. Katolička Crkva je Tijelo Kristovo pa za Nju nije razborito izjavljivati kako ima afere. Ljudi unutar Crkve mogu imati afere, ali ne Crkva.

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2026 21:48 

O Bože...
Kako vidim, citira se Novi list...

A ovo;

autor: Alen Fućak :)

Ili ovo;

Podržavaš neovisno novinarstvo?

Ako cijeniš naš rad i držiš da su ovaj i drugi naši tekstovi korisni za tebe i hrvatsko društvo u cjelini doniraj:

Primatelj: Dijalog
IBAN: HR5923400091111245038
Opis plaćanja: Donacija za Dijalog.hr
Model: 00
Poziv na broj: (upisati datum)

Dok je budala, Alen Fućak kruha nebu gladen. Pa ipak, prava šteta što pljuvanjem po Katoličkoj Crkvi zarađuje svoj kruh. :roll: :roll:

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2026 22:02 

Evo pitanje direktno za mene...

Na koje nisi odgovorila. :mrgreen:

Odgovor na tvoje pitanje je potvrdan. Ali rekao bih da podcjenjuješ doseg teksta. Jer tekst se ne bavi toliko zlostavljačima (je li spomenuto u tekstu da su braća zlostavljači bili i sami zlostavljani od svojeg sada već pokojnog župnika?) koliko zataškavanjem. Cijelim lancem zataškavanja. Tu su imena važnih i visokopozicioniranih klerika koji su navodno znali i gurali pod tepih problem, pa čak i uništavali dokaze.

Nadam se da ovo neće završiti "vješanjem" zlostavljača već da će Kutleša smoći snage riješiti ovo do kraja . Nije to napad na Crkvu već čišćenje. Što prije to bolje. Nije taj homo lobi masovan, samo je moćan i dobro povezan sa politikom i sebi sličnima. Što ih se prije makne iz Crkve to bolje.

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2026 22:04 

A ovo;

autor: Alen Fućak :)

Ili ovo;

Ako cijeniš naš rad i držiš da su ovaj i drugi naši tekstovi korisni za tebe i hrvatsko društvo u cjelini doniraj:

Dok je budala, Alen Fućak kruha nebu gladen. Pa ipak, prava šteta što pljuvanjem po Katoličkoj Crkvi zarađuje svoj kruh. :roll: :roll:

Razotkrivanje seksulanih predatora i njihovih pokrovitelja u Crkvi nije napad na Crkvu. Baš naprotiv.

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2026 22:07 

Ovo je ipak pretjerano napisano u ovom trenutku, a niti ne postoji HR Crkva već Katolička Crkva u Hrvatskoj. Katolička Crkva je Tijelo Kristovo pa za Nju nije razborito izjavljivati kako ima afere. Ljudi unutar Crkve mogu imati afere, ali ne Crkva.

Slažem se Majkićka, ali pišem kolokvijalno.
Nije pretjerano, ovo je strašna afera u kojoj imamo zlostavljanja, suicide, pokrovitelje, skrivače, pometače pod tepih.... I tako dugo vremena. To su strašne rane na Tijelu Kristovu.

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2026 22:19 

Razotkrivanje seksulanih predatora i njihovih pokrovitelja u Crkvi nije napad na Crkvu. Baš naprotiv.

A tebi ni malo čudno kak je baš Alen Fućak uvek taj koji razotkriva "seksualne predatore" "lažne" nadbiskupe, komunističke udbaše unutar Crkve i šta sve ne?! Ti to ne malo čudno da baš on zna za te ljude?! :lol:

Napisao sam ti, i nije mi problem ponoviti;

A ti Pints ako želiš, i ako dosad nisi, u što čisto sumjam :lol: , možeš podržati neovisno novinarstvo;

Ej kaj tje život. :roll:

Vrh

PostPostano: Uto kol 11, 2026 22:31 

Ne, nije mi čudno. Za takve tekstove moraš imati i ludosti i hrabrosti izložiti se opasnoj mafiji. Alen jest takav. Bio je svojedobno Andrijanić dok je bio urednik portala Bitno. Nakon njegovog odlaska portal se pretvorio u nezanimljivu kamilicu. Znam još par novinara takvog habitusa. A u Alenove dobre namjere spram Crkve nemam nimalo sumnje.

Postavljam i tebi pitanje, kao i Adriani. Da ti se obrate klerici sa informacijama o teškim zlostavljanjima i zataškavanjima, što bi učinio? Ne govorimo o "šaranju" seoskog župnika, već o strašnim zločinima koji razaraju Kristovo Tijelo. Alen je samo javno iznnio ono što se u upućenim kuloarima priča već godinama. I sada nema nazad.

Vrh

PostPostano: Sri kol 12, 2026 10:04 

Ne, nije mi čudno.

Vidiš! Meni je to prvo upalo u "oko".

Za takve tekstove moraš imati i ludosti i hrabrosti izložiti se opasnoj mafiji. Alen jest takav.

Ili, jednostavno biti željan senzacije i para?! Znaš onu otrcanu foru: donacije nisu potrebne ali su vrlo dobrodošle. :roll: Vidi šta na kraju tog senzacijskog članka piše;

Bio je svojedobno Andrijanić dok je bio urednik portala Bitno. Nakon njegovog odlaska portal se pretvorio u nezanimljivu kamilicu.

Drugim rečima: nema senzacije nema para.

A u Alenove dobre namjere spram Crkve nemam nimalo sumnje.

Za razliku od tebe, koliko pljuje po Katoličkoj Crkvi, ja imam tisuću sumnji u Alenove "dobre namjere". Zašto Alen to sve ne prijavi policiji?! E vidiš! To je dobro pitanje. Zašto sada, ovog trenutka ne ode na policiju i prijavi sve te ljude?! Samo nemoj sad napisati da jest sve prijavljeno ali da policija štiti te "predatore". Kao institucije ne rade svoj posao. :roll: :roll: Upleteni su ljudi sa "vrha" i te fore.

Postavljam i tebi pitanje, kao i Adriani. Da ti se obrate klerici sa informacijama o teškim zlostavljanjima i zataškavanjima, što bi učinio?

Prijavio policiji?! :roll: A zašto to Alen ne učini?! Boji se za svoj život?! Dajte najte.

Alen je samo javno iznnio ono što se u upućenim kuloarima priča već godinama. I sada nema nazad.

Kaj nema nazad, pa nije ni otišlo napred. Ništa se ne događa. Nitko nije uhićen, nikome nije pala vlas sa glave. Bura u čaši vode. Jedino gde se nešto događa jest;

Jer tu se mora nešto događati, ako se nebu, nebu ni penjuzi. :roll: :roll: Smo ni deca. E moj Pints. Ti čitaš Alen Fućaka a ja Jacques Maritaina. Ti;

... inženjerske sam struke.

A ja kao moj dobri prijatelj Kopitar;

Nemoj da ti takve stvari mora govoriti neko poput mene koji nema ni 4 razreda osnovne :roll:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata