Citat:
Sinke, ja sam kršćanin i svećenik i jučer sam u mladomisničkoj propovijedi koju je držao dr. Špiro Marasović čuo od prilike ovo što vrijedi i ovdje i time završavam diskusiju s tobom:
Citiram od prilike: danas se govori kako se mi svećenici moramo odreći i ovoga i onoga (celibat a onda i predbračna i bračna čistoća) Naš Bog nije neki satrap koji želi uništiti čovjeka tražeći od njega da se odriče darova koje mu je dao. On nas poziva u svoju službu: ako hoćeš. Možeš prihvatiti i odbaciti. Ako hoćeš... i mi smo prihvatili, hoćemo i nama je čast biti u službi toga Gospodina, nama je čast biti svećenik.. nama je čast biti izvan mode ... nama je čast ...
Bit ću iskren- kao Katolik Katoliku. Kao Crkva Crkvi.
Imam jedno golemo strpljenje za tvoj način diskusije. Što svijet radi Katoličkim svećenicima, duže vrijeme nije normalno. Dok je moje mišljenje da su mnoge kritike opravdane, vas se uvijek proziva kad nešto kiksnete, ali se nikada uistinu ne gurnu vaše kvalitete- niti u medijima, niti u društvu. Zato razumijem da imaš kratak fitilj, iako sam razočaran što u ovoj diskusiji nisi pokazao ništa više od nekog automatskog repliciranja, i kao da čitaš naslove topica, a ne sadržaje.
Problem ovog, mog, Crkvenog naraštaja jednim dijelom se da konstruktivno nadovezati na riječi koje si citirao. Mi, jednako kao i dr. Marasović, vjerujemo da Bog ne želi zakinuti čovjeka za išta-niti za seks , u krajnjoj liniji. Ali u tome i leži problem. Mi vrlo jasno osjećamo frustraciju i nemogućnost da se seksualno zadovoljimo unutar razumnih normi. I dok vi klerici ovo ne prihvatite kao činjenicu, mi laici nećemo moći shvatiti što želite od nas, i na koji način tumačite da Bog želi da budemo u ovom stanju.
Dakle, možda previše teoretiziram, tako da ću navesti, konačno- i svoj primjer. U svojih 28 godina podnio sam ogromne žrtve u privatnom i emotivnom životu radi seksualne apstinencije. Ona me je izolirala od neke "životne špagice"

i nanijela veliku neravnotežu u odnosima prema samome sebi, i prema ljudima koje volim. Sveto Pismo pružilo mi je utjehu. Ali niti izdaleka onakvu kakvu bi ste vi očekivali. U Svetom Pismu, Bog se prema seksu ponaša prilično "lagano", i ima rješenja koja iz kuta našeg trenutnog mjesta u teologiji izgledaju čudno. Primjerice, Pjesma nad Pjesmama 6:8 sugerira da je zaručnica najljepša žena u haremu.
Da poštedim dugog pisanja, reći ću ukratko svoje mišljenje "bez rukavica", tako da ga nemojte "secirati".
Uistinu, moje najdisidentskije mišljenje u ovim stvarima nije da seks prije braka nije grijeh. Moje najdisidentskije mišljenje je da, kad uzmemo Sveto Pismo u obzir, našu povijest, sve načine na koje smo interpretirali prirodu, sve načine na koje smo tijekom povijesti doživljavali seksualnost, te na koji smo je način provodili, i na kraju kad proučim iskustva koja sam imao u životu i u kojem sam probao sve te dijelove vjere ujediniti.... moje mišljenje je da je Bog negdje drugdje, i da misli nešto drugo.
Što uistinu misli, ne znam. Tu je moja najveća ranjivost u ovoj diskusiji, ali i najveća prednost.
Koliko god ispadam "pobunjenik", u isto vrijeme sam "pobunjenik Krista". Iskreno vjerujem da tijekom ove diskusije nisam napravio niti jedan heretički potez, niti sam doveo u pitanje naše fundamentalne nauke.