Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 30, 2026 21:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 388 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri srp 01, 2009 16:50 

Marijan je napisao/la:

Evo što kaže katekizam katoličke crkve:

2349 "Cistoca mora razlikovati osobe u njihovim razlicitim zivotnim stanjima: jedne u djevicanstvu i posvecenom celibatu, sto je izvrstan nacin da se covjek nepodijeljena srca lakse preda jedino Bogu, druge na nacin kako to za sve odredjuje moralni zakon, vec prema tome jesu li u braku ili nisu". Ozenjene osobe pozvane su da zive bracnu cistocu; ostali zive cistocu u uzdrzljivosti: Tri su oblika kreposti cistoce: jedna je bracna, druga udovicka i treca djevicanska. Ne hvalimo jednu od njih iskljucujuci druge. U tome je nauk Crkve bogat. 2350 Zarucnici su pozvani da zive cistocu u uzdrzljivosti. U toj ce kusnji otkriti uzajamno postivanje, vjezbat ce se u vjernosti i u nadi da ce se primiti jedno drugo kao dar Bozji. Odlozit ce za bracno vrijeme ocitovanje njeznosti vlastito supruznickoj ljubavi. Uzajamno ce se pomagati da rastu u cistoci.

2353 Blud je tjelesno sjedinjenje slobodna muskarca i slobodne zene, izvan braka. On se tesko protivi dostojanstvu osobâ i ljudske spolnosti koja je prirodno usmjerena bilo dobru supruznika bilo radjanju i odgoju djece. Osim toga to je teska sablazan kad se time kvare mladi.

Dakle, čistoća služi da se bude u kušnji vjernosti?

Ovo je nešto o čemu katolički laici govore već desetljećima- katekizam ne treba biti niti pisan niti čitan isključivo iz teorije koja se razvila tijekom godina u samostanima. Ako ja molim Boga za suprugu, i oženim se njome, nisam je primio kao djevicu ,ali je i dalje dar Božji. Shvaćam vrijednosti djevičanstva i ideju da apstinencija može biti smislena jer razvija uzdržljivost, ali u praksi ovo izgleda kao da čovjeku koji nema što za jesti govorite da time zapravo razvija suzdržanost od jela i pića.

Katekizam je jasan što se tiče teoloških zaključaka. Ali ako 90% Katolika veli da miješa uzroke i posljedice u ljudskim odnosima, tada je možda jednostavno previše teologije, a premalo Crkve u cijeloj priči.

Vrh

PostPostano: Sri srp 01, 2009 17:10 

Sinke je napisao/la:
sara je napisao/la:
Miješaš razine - govorimo li mi o načelima ili o pojedinačnim slučajevima?!
Ako govorimo o načelima, nemamo što spominjat pojedinačne slučajeve. Netko će imat silne posljedice predbračnog seksa (pa tu ima more različitosti), netko nikakve (je li baš to sigurno?). Postoji primjer gdje je prostitutka postala sjajna supruga i majka - sigurno nitko ne misli da bi to moglo bit pravilo!
Ako govorimo o pojedinim slučajevima, ma naći ćemo primjere za štogod hoćeš - ja ih znam svakakvih.
Ipak, ostaje pitanje - zašto Crkva inzistira na spolnom moralu, iz neznanja, zlobe prema ljudima ili duboke spoznaje o svetosti spolnosti i njezine svrhovitosti po božanskom naumu?

Crkva se ne može baviti niti općim načelima,niti pojedinačnim slučajevima. Ona se mora baviti ljudima, i na koji ih način dovesti do spoznaje Boga.

Crkva je tijekom godina imala različite spoznaje o svetosti spolnosti, i uglavnom je stanje na terenu takvo jer se nije slušao čovjek koji je spolnost prakticirao. Radi toga nauci Crkve više nisu jasni niti Crkvi samoj, jer većina vjernika ima seksualnost u životu.

Crkva se i te kako mora bavit načelima, jer ako tu postoji relativnost i nered, onda ni na kojem planu ne može biti red.
Crkva se bavi i pojedinačnim slučajevima, jer je se život živi pojedinačno i tu susreću problemi za koje trebaju i načela.
Mnogo puta je stanje na terenu odudaralo od načela, no to još nije razlog za mijenjanje načela - kroz povijest Crkve je bilo toga poprilično.
Spolnost imamo svi, svatko je od nas muško ili žensko i svatko od nas spolnost živi, kako to je druga stvar.

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 09:22 

Marijan je napisao/la:
zumzum je napisao/la:

zumzum je napisao/la:
Udala sam se u tridesetoj i nisam bila nevina. :shock:

..kao da se ponosiš time...
Ja nažalost isto nisam bio nevin, nepoznavajući vjeru u to vrijeme i ne mareći za duhovni život (kao većina današnjih "katolika"), no obrativši se, sve sam to ispovijedio i pokajao se...Bogu hvala!

Nije ništa Zumzum rekla što se tiče ponosa. Kao vjernica komunicira svoje iskustvo, i veli da grijeh ima svoj specifičan kontekst, koji nije nužno narušio njen život na način na koji pojedini dušebrižnici očajnički podcrtavaju kao objektivan.

Nemojmo se podbadati, ljudi. Ako ništa drugo, svakome se može nešto zamjeriti.

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 09:29 

Barnaba je napisao/la:
Molio bih sve da se uzdržimo od osobnih konotacija rasprave. Radi se o izuzetno osjetljivoj temi a svaka rasprava na osobnoj razini itekako može povrijediti.

Posve nepotrebno su se ovdje iznijele neke osobne činjenice koje time postaju legitiman predmet rasprave, umjesto da smo raspravljali načelno, te time štitili i sebe i druge od možebitnih neugodnosti.

Vezano uz ovu temu, Bog a time i Crkva kao naša Majka nikada ne osuđuje grešnika već počinjeni grijeh, tu je bitna razlika. Dakle i s obzirom na to, možemo raspravljati načelno.
Druga stvar je da se ovdje iznose neki argumenti tipa "poznam par koji su imali spolne odnose prije braka (činili grijeh bluda) a sada imaju dobar i stabilan brak". Ovo se ispaljuje kao da ne postoji sakrament pomirenja u kojem se ispovijedaju grijesi i kaje se za njih, a uobičajeno prethodi sakramentu ženidbe. Dakle zanemaruje se sakramentalna milost (ukoliko su se valjano ispovjedili, iskreno pokajali) kojom su ti parovi zadobili oproštenje i mogućnost da im brak bude stabilan i dobar.
O ovome ću još pisati kad uhvatim vremena, sve molim da raspravu vodimo obazrivo, na kulturan način, bez da se ikoga nastoji povrijediti preko njegove intime.

Hajdemo biti objektivni- ti se ljudi pokaju, ali unutar kajanja ne misle da su sagriješili išta bludno, i odgajati će djecu da seks prije braka nije grijeh. Ovo možemo smatrati neispravnom ispovijedi, ali na stranu ovo, i dalje imaju stabilan brak.

Ovdje jednostavno pričamo o odnosu grijeha i sekularnih učinaka, gdje su pojedini propusti klera nastali jer godinama nisu slušali laike, i njihova iskustva primjenili na stav prema svijetu.

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 09:40 

Marijan je napisao/la:
Sinke, il' se ženi, il' se redi!
Krajnje ti je vrijeme, jer po tvojim je postovima očito da si isfrustriran svojim stanjem koje si, kako kažeš, sam sebi nametnuo..., a je li to ono što Gospodin od tebe traži? On ne želi da budemo mazohisti...

Zapravo, u svojim postevima sam uvijek govorio da ovo stanje nisam niti izabrao, niti bih ga izabrao. Radi se o kolateralnim posljedicama mojih drugih izbora, želje da Crkvi služim kroz studij i kroz posao s kojime se bavim, želje da budem predan obitelji kojoj ću moći ponuditi stabilan i jak oslonac u teškim vremenima(radi čega sam morao neko vrijeme provesti uz knjigu, a ne u krevetu).

Da je bila stvar ženidbe ili reda, već bih se oženio ili zaredio prije mnogo godina, odmah nakon srednje škole. Ovako, moram živjeti najbolje što znam.

Da sam se oženio, bio bih tužan, jer bih taj sakrament primio zato da ne budem seksualno zakinut ( a on ovome ne služi ). Što se tiče svećeništva, ovo je zasebna priča. Ima razlog za sve. Zvanja ne padaju radi krize duhovnih vrijednosti, već i radi toga što svećenike polako svi prestajemo doživljavati kao ljude koji traže solucije ljudima u životu, već kao ljude koji prema službenoj dužnosti zagovaraju specifične solucije, često upitnog učinka.

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 10:51 

Ma jedna stvar nikako mi ne ide u glavu. Stalno se vraćaš na to kako bi se moral kojega Crkva propovijeda trebao prilagoditi vremenima! Kao da su dobro i zlo relativne kategorije pa ih treba prilagođavat vremenu.
O pojedinačnom grijehu nemamo što razgovarat, jer ulazimo u prostor između Boga i nečije savjesti. Nešto je objektivno zlo, a koliki je nečiji grijeh ja to pojma ne mogu imat. I nije moje da u to zabadam nos. Jasno da postoje stvari koje su evidentno teško zlo, teški grijeh - no kad je riječ o određenoj osobi tu niti znamo, niti trebamo znat.
Ako netko čini i uči drugoga činiti protiv vjere Crkve... hm, teško se može nazvati vjernikom. Danas je pak na djelu toliki individualizam da svatko misli da je on kriterij, odnosno da je njegovo promišljanje ispravno. Objektivnost postaje vrlo upitna.

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 11:50 

Sinke je napisao/la:
Zapravo, u svojim postevima sam uvijek govorio da ovo stanje nisam niti izabrao, niti bih ga izabrao. Radi se o kolateralnim posljedicama mojih drugih izbora, želje da Crkvi služim kroz studij i kroz posao s kojime se bavim, želje da budem predan obitelji kojoj ću moći ponuditi stabilan i jak oslonac u teškim vremenima(radi čega sam morao neko vrijeme provesti uz knjigu, a ne u krevetu).

Da bi bio jak oslonac u obitelji ne trebaš imati izobrazbu, nego samo povezan s Isusom Kristom...poslušan Njemu i Njegovoj crkvi koja je sagrađena na neukom Petru, običnom ribaru...

Ne želim ovime vrijeđati tvoju želju za znanjem i posvećenost tome (to je svakako pohvalno), nego samo skrenuti pažnju na uzročno posljedične veze koje u ovom slučaju ne drže vodu. Iz iskustva - tek ćeš nalaziti tko si i što si, kad budeš živio s osobom koju izabereš da vas Otac blagoslovi. Po toj osobi postaješ svet i ona po tebi, tada se razvijaju kreposti, tada, ako želimo, uviđamo čega se trebamo osloboditi da bi išli dalje... Ako si već sada stvoriš sliku kako bi brak trebao izgledati, mogao bi se jako razočarati.
Ne postoji prije braka: "...e, ja sam sad sve dobro naučio, pa mogu na ispit." Brak je konstantno učenje i ispitivanje, svaki dan...

Bog te blagoslovio i proslavio se po tebi, Sinke!

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 17:57 

Sinke je napisao/la:
sara je napisao/la:
Zar ima išta ljepše nego predat se naručju voljene osobe za koju znaš da je tvoja i ti njen i da nikakav atak od tuda ne može slijediti?!

Uistinu nema. Opet, uistinu nema niti sekularnih razloga da se čeka brak na ovo iskustvo.

Jedna pripadnica protestantske vjerske zajednice na jednom drugom forumu u diskusiji o temi sakramenta braka i predbračnih odnosa napisala je upravo ovo što si sada ti naveo. Nisam to od nje doživjela kao vrijeđanje katoličkih sakramenata jer je osoba jasno rekla vjersko opredjeljenje s kojeg je nastupala (a s uvažavanjem je prihvatila i moje mišljenje o svemu). Na katoličkom forumu ovo smatram uvredom sakramenta braka.
Mislim da bismo mi katolici trebali više držati do svojih svetinja i čudno mi je što sam se samo ja pobunila na ovu konstataciju.

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 18:07 

sara je napisao/la:
Ako netko čini i uči drugoga činiti protiv vjere Crkve... hm, teško se može nazvati vjernikom. Danas je pak na djelu toliki individualizam da svatko misli da je on kriterij, odnosno da je njegovo promišljanje ispravno. Objektivnost postaje vrlo upitna.

xxx
Kao da čovjek gubi vezu s Bogom...gdje su plodovi čitanja Božje riječi, svakodnevne molitve, redovne mise...ja i moje postaje važnije od Boga i bližnjeg.

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 19:30 

sara je napisao/la:
Ma jedna stvar nikako mi ne ide u glavu. Stalno se vraćaš na to kako bi se moral kojega Crkva propovijeda trebao prilagoditi vremenima!

Ne, u stvarnosti, samo ponavljam da ovo nikad ne zastupam. :)

sara je napisao/la:
Kao da su dobro i zlo relativne kategorije pa ih treba prilagođavat vremenu.
O pojedinačnom grijehu nemamo što razgovarat, jer ulazimo u prostor između Boga i nečije savjesti. Nešto je objektivno zlo, a koliki je nečiji grijeh ja to pojma ne mogu imat. I nije moje da u to zabadam nos. Jasno da postoje stvari koje su evidentno teško zlo, teški grijeh - no kad je riječ o određenoj osobi tu niti znamo, niti trebamo znat.

Da, ja uopće ne mislim da sam kriterij, niti da moram ulaziti u savjesti drugih. Govorim da je situacija koja nastaje u intimnim životima mladih vrlo kompleksna, i da je vrijeme da ove probleme proučimo kao Crkva, a ne kao kler i laici.

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 19:48 

Marijan je napisao/la:
Sinke je napisao/la:

Da bi bio jak oslonac u obitelji ne trebaš imati izobrazbu, nego samo povezan s Isusom Kristom...poslušan Njemu i Njegovoj crkvi koja je sagrađena na neukom Petru, običnom ribaru...

Ne želim ovime vrijeđati tvoju želju za znanjem i posvećenost tome (to je svakako pohvalno), nego samo skrenuti pažnju na uzročno posljedične veze koje u ovom slučaju ne drže vodu. Iz iskustva - tek ćeš nalaziti tko si i što si, kad budeš živio s osobom koju izabereš da vas Otac blagoslovi. Po toj osobi postaješ svet i ona po tebi, tada se razvijaju kreposti, tada, ako želimo, uviđamo čega se trebamo osloboditi da bi išli dalje... Ako si već sada stvoriš sliku kako bi brak trebao izgledati, mogao bi se jako razočarati.
Ne postoji prije braka: "...e, ja sam sad sve dobro naučio, pa mogu na ispit." Brak je konstantno učenje i ispitivanje, svaki dan...

Hvala na ovim iskrenim i mudrim riječima, ali stvar je vrlo praktična. Imao sam vokaciju da Crkvi služim kao osoba za čiju službu treba visoka stručna sprema, radi čega nisam bio u mogućnosti raditi na ulozi supruga i oca. Ako bih se kojim slučajem oženio prije studija, ne bih mogao biti student kakav želim, niti otac kakav želim biti, niti muž kakav želim biti. Razumijem tvoju mudrost, da se ne može u životu sve predvidjeti niti očekivati, ali i svećenici ulaze u celibat da bi bolje služili Bogu bez "brige" o obitelji.

Moraš shvatiti da sam bez uloge muža i roditelja bio mnogo uspješniji kao student, te sam uštedio novac državi, jer bih u slučaju da sam se oženio, vjerojatno dulje studirao. Mnogi, s druge strane, ne idu na studij, ali radi manjeg stupnja obrazovanja moraju dulje raditi da bi došli do ekonomske zrelosti i stabilnosti.

I dalje bi smo se ženili s 12 godina, da ovo nisu razlozi radi kojih se dob pomakla.

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 19:57 

ruta je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
sara je napisao/la:
Zar ima išta ljepše nego predat se naručju voljene osobe za koju znaš da je tvoja i ti njen i da nikakav atak od tuda ne može slijediti?!

Uistinu nema. Opet, uistinu nema niti sekularnih razloga da se čeka brak na ovo iskustvo.

Jedna pripadnica protestantske vjerske zajednice na jednom drugom forumu u diskusiji o temi sakramenta braka i predbračnih odnosa napisala je upravo ovo što si sada ti naveo. Nisam to od nje doživjela kao vrijeđanje katoličkih sakramenata jer je osoba jasno rekla vjersko opredjeljenje s kojeg je nastupala (a s uvažavanjem je prihvatila i moje mišljenje o svemu). Na katoličkom forumu ovo smatram uvredom sakramenta braka.
Mislim da bismo mi katolici trebali više držati do svojih svetinja i čudno mi je što sam se samo ja pobunila na ovu konstataciju.

Mislim da pretjeruješ. :) Kao prvo, sara je napisala da se krasno predati u naručje osobe koja te voli, na što sam ja naveo da uistinu brak nije potreban da bi se ovo postiglo u sekularnosti.

Ideje koje ti zastupaš u najmanju su ruku zbunile ljude van Crkve, i propitivali su razloge zašto Katolici misle da bi ateisti trebali čekati s intimnošću do braka. Ako pričamo o religijskim razlozima za apstinenciju, ja ću se prvi složiti da je apstinencija opravdana- ali govorimo o sekularnoj razini.

Jer htjeli mi priznati ili ne, nije prirodno da se apstinira nakon puberteta. Za ovo ne postoje nikakvi biološki niti emocionalni razlozi, a brak se i u Katoličkoj Crkvi može raspasti (od stola i postelje)- ali govoreći o religijskim dimenzijama sakramenta, kakav jest, naravno da je priča drukčija.

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 21:44 

E, pa ima i te kako razloga za sačekati do braka - počevši od "finih" odnosa u auto pa do zaljubljenosti koja lijepo odvede u krevet osobi koja nije podobna za brak, a o boleštinama da ne pričam. I jest prelijepo pripadati nekome, svim srcem, svim tijelom i svim svojim nadama za budućnost. Jednom jedinom - a to je moguće u braku. Ima iznimaka, ali iznimka je iznimka. Ima parova koji doista iz dubine osobnosti žive duboko zajedništvo u potpunosti prije braka, ali te možeš nabrojit na prste jedne ruke i oni ne mogu bit pravilo. Pravilo treba biti - sačekaj brak - potpunu, svjesnu, odgovornu odluku - dok nas smrt ne rastavi!

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 22:51 

sara je napisao/la:
E, pa ima i te kako razloga za sačekati do braka - počevši od "finih" odnosa u auto pa do zaljubljenosti koja lijepo odvede u krevet osobi koja nije podobna za brak, a o boleštinama da ne pričam. I jest prelijepo pripadati nekome, svim srcem, svim tijelom i svim svojim nadama za budućnost. Jednom jedinom - a to je moguće u braku. Ima iznimaka, ali iznimka je iznimka. Ima parova koji doista iz dubine osobnosti žive duboko zajedništvo u potpunosti prije braka, ali te možeš nabrojit na prste jedne ruke i oni ne mogu bit pravilo. Pravilo treba biti - sačekaj brak - potpunu, svjesnu, odgovornu odluku - dok nas smrt ne rastavi!

Ovo nisu nikakvi sekularni razlozi. Seksaš se, ne valja, ideš drugome, i tako dok ne uspiješ naći tko ti paše. Budući da kasnije zrelimo, seks nije unutar sekularnosti postavljen kao nešto što podrazumijeva vezu "zauvijek".Mislim, govorimo sekularno. U teološkom smislu, partner ti može zatražiti da se napravi rastava od stola i postelje, što znači da čovjek može i u Katoličkom braku doći u stanje kad "nije zauvijek". Meni nije u interesu da vama ovim raspravama otežavam vjeru, ali eto, razgovaramo se....

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2009 06:34 

Sinke je napisao/la:
sara je napisao/la:

Ovo nisu nikakvi sekularni razlozi. Seksaš se, ne valja, ideš drugome, i tako dok ne uspiješ naći tko ti paše. Budući da kasnije zrelimo, seks nije unutar sekularnosti postavljen kao nešto što podrazumijeva vezu "zauvijek".Mislim, govorimo sekularno. ....

Vara se grdo onaj koji misli da grijeh bludnosti ne šteti čovjeku, šteti mu i sekularno (psihički, zdravstveno) a kako udaljava čovjeka od Boga šteti duhovno najviše od svega.

Sinke je napisao/la:
Ozbiljno, statistike govore da otprilike 80%-90% Katolika imaju distancu spram službenih stavova Crkve u vezi seksa. Istina je da svoje neslaganje mnogi od njih formiraju kroz neposluh, ali ja nisam takav, ja jedino govorim da postoje razlozi radi kojih bi se ovaj problem trebao nanovo iskomunicirati kroz Crkvu.

Slažem se da se Crkva treba baviti problemom i to naravno nije upće bilo sporno. Ja bih se samo osvrnuo na argumentaciju i dokaze koje iznosiš. Naravno da ne očekujem da svaku raspravu na forumu potkrijepimo s točnim statistikama ali ako one postoje i ako za njih znamo onda ih treba i navesti. Međutim za forumske rasprave je dovoljno reći mišljenje i to je najviše što ova forma komunikacije dopušta, ako bi ju shvatili drugačije, mislim da bi pogriješili u pristupu.

Sinke je napisao/la:
Imaš potpuno pravo što se tiče nedostatka duhovne dimenzije u ovoj raspravi. Čovjek ne živi od kruha, već od Božje Riječi. S druge strane, dozvoli moju konstruktivnu repliku. Većina argumenata s "vaše" strane polazila je iz kuta sekularnog društva ("seks prije braka je sebičan") dok sam ja cijelo vrijeme govorio o trajnoj prisutnosti teoloških razloga za apstinenciju (seks prije braka je grijeh, dakle radi povredu duhovne prirode čovjeka).

Ne treba shvatiti raspravu na ovakav način kako ti činiš, pa imamati „vas“ i „mene“ pogotovo kad ti često odlutaš pa diskutiraš s pozicije ateizma a svi te ovdje smatramo vjernikom što i jesi, dakle nepotrebno odvajaš stvari i onda nije čudo da nikada ne dođemo do biti stvari koja je sama po sebi kompleksna.
Druga stvar je to što se uz duhovnu neprihvatljivost sexa prije braka, i baš zbog nje on može smatrati sebičnim, dok društvena kretanja to i potvrđuju.
Treća stvar, svaki problem ima više strana od kojih jedna ne isključuje drugu a čini mi se da si baš svojim načinom rasprve to poticao.

Sinke je napisao/la:
U tome je problem. Radi se o tome da GROZD pokušava biti predstavljen kao sekularan sustav koji se ne oslanja na duhovnu dimenziju, i koji želi ostaviti dojam kao da može živjeti bez svojeg socijalnog nauka "u pozadini" (Crkvenog). On pristupa iz kuta kao da bi ateisti trebali voditi isti način života kao i vjernici. Ovo nije nužno krivo, ali definitivno ne nastupamo iz duhovnog smjera.

Bez obzirana manjkavosti kroz taj program se može čuti da je i apstinencija način življenja prije braka, što je sasvim dovoljan argument da se taj program podrži jer je alternativa prestrašna u odgojnom smislu. Iako ateisti ne žive isto kao vjernici i među njima ima ljudi koji iz raznoraznih razloga žive apstinenciju a niti se svi sexsaju s 15 godina.

Sinke je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Da bi smo razumjeli taj fenomen, ne možemo gledati ovo isključivo iz našeg kuta. Ateisti gledaju često puta nas iz svoga, i činimo im se nerazumnima. Vele da smo prevarili supružnika zato što se nismo iživili u mladosti. Mnogi od njih su seksualno aktivni prije braka, i vjerni u braku, te na ovaj način objašnjavaju grijehe vjernih.

Ovo naprosto nije točno jer se lako može usporediti period povijesti kad je društveni trend bio ulazak u brak nevin i današnji trend kad to nije slučaj s brojem razvoda i bračne nevjere i sve će biti jasno. Naprosto je preočito koliko su seksualni odnosi prije braka utjecali na kvalitetu i stabilnost braka. Kad uključimo u to i duhovnu dimenziju da grijeh razara naprosto treba biti slijep pa to ne vidjeti.

Trebaš znati da postoji taj svojevrstni "sekundarni utjecaj na činjenice". Primjerice, u prošlosti su se ljudi manje razvodili jer je , naročito ženama, bilo teško ekonomski opstati bez muškarca.

Kad to uključiš, tim više bi prije dolazilo do rastava braka jer su muškarci skloniji promiskuitetu te bi tu poziciju ekonomske superiornosti iskorištavali (neki i jesu) za to da se ožene drugom. Tim više to nije argument jer je mogućnost rastave vrlo lako postala legalna u anglosaksonskim društvima pa ipak je brak bio stabilan i nije rezultirao masovnim rastavama. Do masovnih rastava i smanjenja kvalitete braka došlo je tek promjenom pogleda na sexualnost uopće. Odnosno kad se samo jedna njena dimenzija (užitak) odvojila od drugih te počela potencirati i komercijalizirati do neslućenih razmjera.

Sinke je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Mislim da trebamo biti iskreni. Crkva brani seks prije braka- točka- i nema tih manevara tipa "dajemo upute, preporučamo" itd.

Slažem se po pitanju iskrenosti ali onda tu treba jasno reći kako stvari stoje. Svaki grijeh (ne samo onaj bludnosti) stavlja vjernika van Crkve a sakramentom Pomirenja (ispovjedi) se on vraća (svojevoljno) natrag. Ne vidim razlog za protivljenje davanju uputa i preporukama za život bez grijeha?

Htio sam malo razbistriti činjenice. Što veliš i sam, nije krivo ( mada bih ja možda ipak, barem izdaleka, naveo da vjernik u smrtnom grijehu nije nužno "van Crkve", on je tek u jednom statusu kroz kojeg svi prolazimo, i nije istovjetan nečem što bi smo nazvali ekskomunikacijom- upravo činjenica da je ispovijed moguća, dokaz je njegove pripadnosti ).

Naravno da je stanje smrtnog grijeha drugačije od stanja ekskomunikacije ali naprosto je istina da se smrtnjim grijehom vjernik stavlja izvan Crkve, udaljuje od Boga i nema razloga da se to na neki način zataškava. To što postoji milost kroz sakramenat pomirenja je dokaz Božje brige a ne odobravanja grijeha.

Sinke je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Kad se promotre i ostale zapovjedi a ne samo ona koja se odnosi na grijeh bludnosti lako se vidi da i one važe za izmijenjenu formu. Neke je sada lakše ispuniti a neke teže ali to su izazovi vremena u kojem živimo i nije nam u nekim stvarima nimalo lakše no nije nemoguća misija.

Razumljivo, naravno. Biblijsko idolopoklonstvo rijetko se danas može sresti u suvremenom društvu. Ali mislim da je seks u izuzetno ekstremnoj poziciji. Tako je teško ispuniti misiju, da njena težina postaje zasebna misija.

Zamisli da se penješ na jedno brdo jedne godine, a zatim se vratiš nakon 2000 godina, i kreneš opet. U tih 2000 godina brdo je postalo strmo, i treba ti čak alpinistička oprema i obrazovanje da stigneš na vrh. Strmost postaje "zasebna prepreka", dok brdo biva stara. Da bi prešao strminu, moraš imati nov pristup, i nove "talente".

Brdo je uvijek bilo strmo, jer što reći o činjenici da je prije bilo manje resursa i da je većina gladovala te je sigurno bilo teško održati 10 zapovjed, čak je njeno kršenje značilo fizički opstanak pojedinca (npr kad bi oteo štogod od bogataša ili ubio jelena u kraljevoj šumi). Kako izmjeriti strminu brda kad je smrt i ubojstvo isto značilo opstanak ili nestanak čega je u prošlosti bilo daleko više a danas je služiti vojsku dobrovoljan čin.
Naprosto je činjenica da svako vrijeme nosi svoje teškoće ali i mogućnosti za svetost i djela ljubavi u nepovoljnim okolnostima.

Sinke je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Svjesna si i da ima majki koje svojoj djeci kupuju prezervative, i kasnije ta djeca nemaju problema s bračnom vjernošću.

Ovo je isto jedna od apsurdnih tvrdnji koja ničim nije potvrđena dapače toliko je sociološki dokazano (najviše u liberalnim zemljama poput Nizozemske) njena neodrživost da bi jednostavno bilo najbolje da to ne spominješ, jer nije nikakav argument.

Nisam siguran, ali rado ću promijeniti mišljenje ako mi predaš kakve dokaze, ili navedeš na stranicu koja bi ih poduprla. Što se kontracepcije tiče, moram priznati da katkad imam skepsu u način na koji branitelji njene zabrane interpretiraju činjenice "na terenu", ali o tome nećemo suviše, jer je tema čistoća (a i ne bih volio da bunim neke ljude koji možda ovo čitaju).

Pa dokaze sam ti već dao, ako razumno sagledaš situaciju u zemljama koje su liberalne po „pitanju kondoma“ i općenito sexualnosti prije braka možeš li reći da je kvaliteta i stabilnost braka kod njih veća? Mislim što od mene očekuješ da ti donesem statističke usporedbe i da to ima smisla u ovoj formi rasprave?

Sinke je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Na kraju ako sam tebe Sinke shvatio (a lako je moguće da nisam, unatoč trudu koji ulažem) ti se zalažeš samo za bolju pripremu mladih za predbračnu apstinenciju od sexa. Ako je tako onda je to sasvim legitimno, međutim da ne bi bilo zabune bilo bi mudro u to uključiti i duhovnu dimenziju koju ti do sada nisi spominjao što zajedno s olako iskazanim, neargumentiranim i nedokazanim tvrdnjama daje dojam da se zalažeš za neko rješenje u kojem bi Crkva mogla proglasiti bludnost negrijehom što ona nikako ne može jer je nauk vječan i nepromjenjiv.

Osobno, mislim da sam kvalitetno dosad branio svoju poziciju, te ću vrlo rado naći potvrde svojim teorijama. .

Mislim da kvalitetnije bilo bez friziranja nekih dokaza i zanemarivanja činjenica koje su dovele do toga da danas čovjek nije sretan i zadovoljan u sexu iako, kako ti pišeš, otprilike 80%-90% Katolika ima distancu spram službenih stavova Crkve u vezi seksa, ne drži do njih i praktički ih nikada nije provodilo. Stoga bi bilo za očekivati da su oni, najmanje u tom omjeru, sretni i zadovoljni svojom sexualnosti, da imaju čvrste i stabilne brakove što bi jasno pokazalo da je Crkveno učenje o predbačnoj apstinenciji krivo.

Sinke je napisao/la:
Marijan je napisao/la:
Sinke je napisao/la:

Hvala na ovim iskrenim i mudrim riječima, ali stvar je vrlo praktična. Imao sam vokaciju da Crkvi služim kao osoba za čiju službu treba visoka stručna sprema, radi čega nisam bio u mogućnosti raditi na ulozi supruga i oca. Ako bih se kojim slučajem oženio prije studija, ne bih mogao biti student kakav želim, niti otac kakav želim biti, niti muž kakav želim biti. Razumijem tvoju mudrost, da se ne može u životu sve predvidjeti niti očekivati, ali i svećenici ulaze u celibat da bi bolje služili Bogu bez "brige" o obitelji.

Moraš shvatiti da sam bez uloge muža i roditelja bio mnogo uspješniji kao student, te sam uštedio novac državi, jer bih u slučaju da sam se oženio, vjerojatno dulje studirao. Mnogi, s druge strane, ne idu na studij, ali radi manjeg stupnja obrazovanja moraju dulje raditi da bi došli do ekonomske zrelosti i stabilnosti.

I dalje bi smo se ženili s 12 godina, da ovo nisu razlozi radi kojih se dob pomakla.

Marijan ti je odista napisao iskren i istinit post koji i ja potpisujem jer se slažem sa svime što je napisao. Međutim ti izgleda da nisi shvatio kako je posljedica tvog stanja, tvoj odabir, a ne nemogućnost drugačijeg života u ovim društvenim uvjetima. Možda si trebao oslušnuti što Bog od tebe hoće a ne što ti hoćeš, možda bi drugi put da se oženiš i studiraš bio više po njegovoj volji i blagoslovljen te bi izmakao većini problema za koje sada smatraš da bi te zadesili. No to nećemo nikad saznati, stanje je takvo kakvo je.
To ne bi bilo ništa strašno, (jer je rješenje prilično jednostavno, da se konačno oženiš i probaš biti dobar muž i otac) da nema ovog htijenja u kojem ne znaš što tražiš od Crkve. Koliko sam shvatio to je neki dijalog koji se zapravo odvija, ali Crkva neće nikada grijeh proglasiti negrijehom jer bi ju to uništilo.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 388 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata