Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 15:09

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Totus Tuus
PostPostano: Sri ruj 02, 2009 10:46 

Dali je netko čuo za tu vjersku zajednicu, dali mi može nešto više o njoj reći... :D

Vrh

Naslov: Re: Totus Tuus
PostPostano: Sri ruj 02, 2009 11:15 

:wink: To je crkvena organizacija tzv. Montfortijanaca koje je osnovao st. Louis. Jako su marijanski usmjereni i osim izreke totus tuus - sav tvoj, koriste i 'po Mariji k Isusu'.
To je ujedno bilo i geslo blagopokojnog pape Ivana Pavla II.
Kažu da je taj izra 'totus tuus' prvi uveo spomenuti st. Louis, međutim, po sjećanju, postojao i predratni (i naravno predkoncilski) pokret u okviru isusovačke pobožnosti u Hrvatskoj.
Grana tog pokreta u Hrvatskoj, nažalost, danas obiluje međugorskim nabojem i tom osebujnom pobožnošću.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 02, 2009 11:34 

Ja sam čula da u Hrvatskoj postoje u Čakovcu i u Osijeku....
Osobno prakticiram pobožnost prema Mariji i Iusu Montfortijanaca prema knjizi Rasprava o pravoj pobožnosti prema Mariji....
Često se o tome savjetujem s Ocem Slavkom Pavin, prije i sa bivšim ocem rektorom Ninom Kekić sam o tome puno govorila i on me lijepo vodio ali sada otkako je postao Vladika Križevačke nadbiskupije rijeđe ga susrečem.
Čula sam da zajednica Totus Tuus se bazira na pobožnosti Montfortijanaca i zato me jako zainteresirala.... Ma voljela bih saznati više o tome kako izgledaju njihovi molitveni susreti kakva postoji mogučnost da bi se proširili i u mojoj Petrinjskoj župi itd....

Vrh

PostPostano: Sri ruj 02, 2009 11:35 

Moja je župa što se toga tiće jako siromašna i župnik bi rado prihvatio jednu molitvenu zajednicu....

Vrh

PostPostano: Sri ruj 02, 2009 12:17 

Citat:
diba je napisao/la:
Moja je župa što se toga tiće jako siromašna i župnik bi rado prihvatio jednu molitvenu zajednicu....

:wink: Osnovna molitvena zajednica je župa. Klanjanje Presvetom, molitva krunice i druge pobožnosti ne bi smjele biti specifičnost samo nekih zajednica. Niti će se bilo što promijeniti ako nema onih koji će to prihvatiti u župi.
Jedna lijepa aktivna molitva je karitas. Karitativno djelovanje ima neograničen prostor pomaganja bližnjemu. Zašto to ne iskoristiti?
Karitas + euharistija = punina evanđelja.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 02, 2009 16:23 

Imaš potpuno pravo, pokušati ću popričati sa župnikom da organiziramo jednom tjeno klanjanje.... mislim za početak da bi bilo dovoljno....

Vrh

PostPostano: Sri stu 25, 2009 10:33 

diba je napisao/la:
....
Čula sam da zajednica Totus Tuus se bazira na pobožnosti Montfortijanaca i zato me jako zainteresirala.... Ma voljela bih saznati više o tome kako izgledaju njihovi molitveni susreti kakva postoji mogučnost da bi se proširili i u mojoj Petrinjskoj župi itd....

Tek sam sad vidjela ovu temu i moram reagirati na ovaj spomenuti ogranak „Totus Tuus“ iz Čakovca. Poznato mi je da je ta zajednica osnovana prema nadahnuću hodočasnika u Međugorje, a njihova duhovnost je znači marijanska i to karizmatskog tipa. (web-stranica: http://www.ofm.hr/zupa_cakovec/docs/TOTUS_TUUS/onama.htm)
Koliko je ta zajednica pravi montfortijanski model marijanske pobožnosti nije mi poznato.
Prema usputnom susretu s njima prije nekoliko godina, zaključila sam da njihovi molitveni susreti izgledaju otprilike ovako:
- moli se Gospina krunica
- čita se odlomak iz Svetog Pisma
- čitaju se određene poruke iz Međugorja
- slijedi razdoblje tišine, sabranosti i „kreativne“ molitve
- pjevaju se pjesme, većinom s karizmatskih seminara
Usput, knjižica sv. Ljudevita Montfortskog „Rasprava o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji“ nalazi se ovdje: http://www.tiha.net/symposion/prod/rasp ... mariji.pdf
Interesira me ima li netko iskustva s kojim drugačijim tipom molitvene zajednice, možda s nekim tradicionalnijim pristupom Djevici Mariji?...

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 10:31 

adrijana je napisao/la:
diba je napisao/la:
....

Tek sam sad vidjela ovu temu i moram reagirati na ovaj spomenuti ogranak „Totus Tuus“ iz Čakovca. Poznato mi je da je ta zajednica osnovana prema nadahnuću hodočasnika u Međugorje, a njihova duhovnost je znači marijanska i to karizmatskog tipa. (web-stranica: http://www.ofm.hr/zupa_cakovec/docs/TOTUS_TUUS/onama.htm)
Koliko je ta zajednica pravi montfortijanski model marijanske pobožnosti nije mi poznato.
Prema usputnom susretu s njima prije nekoliko godina, zaključila sam da njihovi molitveni susreti izgledaju otprilike ovako:
- moli se Gospina krunica
- čita se odlomak iz Svetog Pisma
- čitaju se određene poruke iz Međugorja
- slijedi razdoblje tišine, sabranosti i „kreativne“ molitve
- pjevaju se pjesme, većinom s karizmatskih seminara
Usput, knjižica sv. Ljudevita Montfortskog „Rasprava o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji“ nalazi se ovdje: http://www.tiha.net/symposion/prod/rasp ... mariji.pdf
Interesira me ima li netko iskustva s kojim drugačijim tipom molitvene zajednice, možda s nekim tradicionalnijim pristupom Djevici Mariji?...

Možda molitva krunice sa trećeredašicama.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata