sneni je napisao/la:
Odgovoriti na ovo pitanje nije baš jednostavno. Napisane su brojne knjige, da ne kažem biblioteke na tu temu. No evo ipak ono najvažnije.
Posljednja reforma prije ove sadašnje bila je liturgijska reforma Tridentinskog sabora. Sasvim sigurno da je ta reforma donijela divne plodove u Crkvi.
No ipak 400 godina je učinilo svoje i osjećala se potreba promjena. Papa Pio X čini prve promjene, dopušta svagdanju pričest i smanjuje dob za prvu pričest koja je i sada – doba razuma – oko sedme godine.. Negdje se raznim običajima poukama malo produžuje.
Pio XII čini sljedeći korak reformira obrede Velikog tjedna i uvodi popodnevnu misu. Sjećam se kakvi su to bili šokovi. Smanjuje euharistijski post na 3 sata prije pričesti. Ja sam išao na prvu pričest a da nisam smio okusiti od polnoći do pričesti smio ni kap vode..
Drugi Vatikanski sabor nastavlja pa uvodi narodni jezik u liturgiji, reformira liturgiju (obrede mise, časoslova i dijeljenje sakramenata.) Kakve je to lomove izazvalo (Lefebre na pr.). Uvodi se drugačiji red čitanja Riječi Božje u liturgiji i brojne druge promjene, svakako su najveće sudjelovanje vjernika u liturgiji. To je ono najvažnije.
Međutim vrijeme liturgijskih promjena je došlo u razdoblje velikih društvenih promjena a posebno pad zainteresiranosti za Crkvu. U želji da ljude privuku, ili zaustave otpad mnogi su shvatili liturgijske promjene kao svoju mogućnost raznih improvizacija.
Promjenjen način života od seljačkog – radničkog svijeta došli smo u postindustrijsko razdoblje - gubitkom brojnih vrijednosti i osjećaja najviše se izgubio osjećaj za sveto. I sve je to utjecalo i utječe i danas pa liturgijske reforme nisu dale onaj plod koji se očekivao. Pa se danas razmišlja o nekoj obnovi liturgijske reforme.
Nadam se da sam pružio zadovoljavajući odgovor a jasno da se i druga pitanja mogu postaviti,
Odgovor je sasvim zadovoljavajuć.
Pošto sam ministrant spominjao sam nešto tridentsku misu u sakristiji, pa je svećenik rekao da bi nam on mogao naštampati te tekstove na latinskom da se pripremimo jer nismo dugo imali tridentsku misu.