Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 16:20

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon ruj 21, 2009 14:06 

Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek. Bogočovjek.
Je li Isus čineći čuda za vrijeme ovozemaljskoga života koristio svoju Božansku svemoć ili je čuda mogao činiti kao čovjek zbog svoje savršene poslušnosti Ocu?

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2009 17:56 

Citat:
Benjamin je napisao/la:
Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek. Bogočovjek.
Je li Isus čineći čuda za vrijeme ovozemaljskoga života koristio svoju Božansku svemoć ili je čuda mogao činiti kao čovjek zbog svoje savršene poslušnosti Ocu?

:wink: Na to možemo dobiti pravi odgovor jedino iz samih Isusovih riječi. Kao npr. kada je rekao; kada biste imali vjere kao gorušićino zrno rekli biste onom dudu da se preseli u more.... , brda biste premiještali itd. itd...
Iz svega proizlazi da su čudesa plod vjere. I u prvom i u drugom slučaju koji navodiš Isus ima puninu vjere...
Daleko je važnije pokušati shvatiti narav čuda. Čudo nikada ne bi smjeli shvaćati bajkovito, poput poigravanja prirodnim zakonima, nego kao stvaralački čin....

Vrh

PostPostano: Uto ruj 22, 2009 13:55 

Slažem se s tobom. Čudesa su plod vjere a vjeru ima čovjek. Bog je savršen. Bog zna! Ne treba vjerovati.
Angeluse, je li se tebi kad dogodilo nešto što prkosi prirodnim zakonima? Je li to bitno kao dokaz vjere?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 23, 2009 06:00 

Citat:
Benjamin je napisao/la:
Slažem se s tobom. Čudesa su plod vjere a vjeru ima čovjek. Bog je savršen. Bog zna! Ne treba vjerovati.
Angeluse, je li se tebi kad dogodilo nešto što prkosi prirodnim zakonima? Je li to bitno kao dokaz vjere?

:wink: Od kud bih ja to mogao znati. Za mene je, od kad za sebe znam, sve što vidim i što postoji veliko čudo.
Zar nisu zakoni prirode ponekad malo ''rastezljivi''? :lol:

Vrh

PostPostano: Sri ruj 23, 2009 09:10 

Citat:
Od kud bih ja to mogao znati. Za mene je, od kad za sebe znam, sve što vidim i što postoji veliko čudo.
Zar nisu zakoni prirode ponekad malo ''rastezljivi''?

Sve se ja s tobom slažem. Život i svijet su najveće čudo. Dopusti ipak da pričamo o malo 'rastegnutim' stvarima. Većini nije zanimljiv sam život kao čudo ali sama naznaka da je pater Sudac bio istovremeno na dva mjesta golica ljudsku maštu, a priznat ćeš i ti da to nije baš nešto uobičajeno. Jedan Zlatko ovdje a drugi ondje. Koliko je to kreativan čin i može li se to podvesti pod pojam 'rastezljivosti'?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 23, 2009 14:55 

Citat:
Benjamin je napisao/la:
Citat:
Od kud bih ja to mogao znati. Za mene je, od kad za sebe znam, sve što vidim i što postoji veliko čudo.
Zar nisu zakoni prirode ponekad malo ''rastezljivi''?

Sve se ja s tobom slažem. Život i svijet su najveće čudo. Dopusti ipak da pričamo o malo 'rastegnutim' stvarima. Većini nije zanimljiv sam život kao čudo ali sama naznaka da je pater Sudac bio istovremeno na dva mjesta golica ljudsku maštu, a priznat ćeš i ti da to nije baš nešto uobičajeno. Jedan Zlatko ovdje a drugi ondje. Koliko je to kreativan čin i može li se to podvesti pod pojam 'rastezljivosti'?

:wink: Sudac nije pater, ali to sad nije bitno. Ako to on za sebe tvrdi da je istovremeno bio na dva mjesta onda će to biti isključivo njegov problem ili prednost kako god si on to tumačio. Vjerojatno sam posljednji na ovom svijetu koji bi u to povjerovao.
A sad malo o onima kojima sam život nije zanimljiv kao čudo.
To je njihov problem i veliki promašaj. Takvima bih savjetovao da nauče meditativno promatrati ovaj svijet i svoj vlastiti život, onda će se slatko nasmijati na istovremeno bivovanje na više mjesta kao što to i ja činim. :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 24, 2009 07:25 

Da da, nije pater. Tako se naziva redovnike. Hvala.
Nego Angeluse, možda sam te krivo shvatio, ti ne vjeruješ u stvari koje se protive Newtonovskoj mehanici?
Levitacija? Niks. (Levitacija može biti i od Zloga ali ne mislim na takvu.)

Vrh

PostPostano: Čet ruj 24, 2009 12:45 

pardooun...
ne bi se štela mešati, ali samo jedna mala napomenica :wink:
znam da bum dobila po nosu od pustinjaka...ali eto..

moram ipak reći kaj znam..a tto je da Sudac nije imal poma da se je "udvostručil" (bilociral) nego su ljudi govorili koji su ga vidjeli kod odra njegovog prijatelja u SAD-u..o tome je svjedočila pokojnikova kčer i još njih dvadesetak koji su bili prisutni u sobi gdje je bio odar s mrtvacem..Zlatko je došao do tog lijesa i pomolio se nad pokojnikom, a zatim je dao sućut ožalošćenoj obitelji dok je u isto vrijeme bio stotinama kilometara dalje u jednoj crkvi na misi.
:roll:

baš..čista fantastika i jako jako rastegnuta.... :mrgreen:
kilomeeetrima....

Vrh

PostPostano: Čet ruj 24, 2009 13:48 

Još je to i dobro tako. Zamisli da ljudi kažu da si u isto vrijeme bio i sa svojom i s tuđom ženom. To su gadne stvari. :roll:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 24, 2009 14:53 

Benjamin je napisao/la:
Još je to i dobro tako. Zamisli da ljudi kažu da si u isto vrijeme bio i sa svojom i s tuđom ženom. To su gadne stvari. :roll:

zaprav..ti nas zekaš... :roll:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 24, 2009 21:43 

Citat:
Benjamin je napisao/la:
Da da, nije pater. Tako se naziva redovnike. Hvala.
Nego Angeluse, možda sam te krivo shvatio, ti ne vjeruješ u stvari koje se protive Newtonovskoj mehanici?
Levitacija? Niks. (Levitacija može biti i od Zloga ali ne mislim na takvu.)

:wink: Newtonovskoj mehanici se ne protive samo kojekavi duhovnjaci i čudotvorci nego i moderni fizičari, no, to već nije moj teren pa se ne bi htio posliznuti, ali sa starim Newtonom sam u dobrim odnosima i ako postoji neka iglena ušica i deva koja će kroz nju proči - ruku v ogenj ne bih dal.
Ali kak sam negdje prije rekao mogućnost postoji. Srećom pa to nije putovnica za vječnost.
Hvala zumzici na pojašnjenju, jer mi bilokacije, levitacije i ine acije nisu prirasle srčeku. A kaj možemo, saki bedak ima svoje veselje.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 25, 2009 09:16 

angelus je napisao/la:

:wink:
Hvala zumzici na pojašnjenju, jer mi bilokacije, levitacije i ine acije nisu prirasle srčeku. A kaj možemo, saki bedak ima svoje veselje.

ah, molim angelusek....
malo sam se raspričala :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Čet lis 01, 2009 18:24 

Kada je Krist hodao po vodi, umnažao kruh i ribice te (što je najznačajnije od svega) ustao od mrtvih koristio je svoje božansko pravo. Apostoli su to shvatili i poklonili Mu se.

Doista, što je s ovim slučajevima iz Evanđelja? Čini se da Isus ipak nije čuda činio samo iz svoje vjere u Oca.

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 20:17 

Benjamine, pa jel bitno?
I da znas kako je Isus cinio to sto je cinio da li bi razumio?
Ne mozemo pojmit intuitivno mozgom npr. 4. prostornu dimenziju, a ti bi se pitao kako je Isus cinio sva ona cuda, za NAS cuda.
Ono sto trebamo znati, znamo. I tocka. Pitaj Ga poslije, hehe, jel, ako te bas toliko zanima. :wink:

Vrh

PostPostano: Ned sij 15, 2012 17:29 

Mislim da je Isus u nekim trenucima koristio Božanske moći.Da li vlastite ili očeve kako je navedeno u pitanju-sve je jedno jer je istobitan s Ocem.Ako jedna stvar ima istu bit znači da je to ista stvar-znači da je jedno.Moram napomenuti da je bilo pesudnih tranutaka kad nije koristio Božanske moći kad je izvršavao bit poslanja-tada je stvarno trpio.
Hvaljen Isus i Marija

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata