Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub lis 05, 2024 16:57

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon tra 07, 2008 13:59 
Administrator

Ovdje možete dati svoja svjedočanstva i komentare za Neokatekumenski put kao jedan od puteva nove evangelizacije u Crkvi.
Priznanjem statuta od strane Crkve i prihvaćanjem nekih promjena od strane Puta, postajemo u još užem smislu braća u Kristu, jedna Crkva.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pon tra 07, 2008 14:27 

Pa formaciju Neokatekumenski put doživljavam jako pozitivno. Dobro je što su beskompromisno opredjeljeni za Gospodina. Isto tako imaju vrlinu poslušnosti koja je vrlo bitna. Oni se unatoč svim protivljenjima unutar Katoličke Crkve bore za priznanje svog Statuta, mjenjaju stvari koje treba mjenjati i taj proces su priveli gotovo do kraja.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 09, 2008 17:30 

Zanima me da mi netko pobliže objasni kakva je to zajednica i kako funkcionira?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet tra 10, 2008 08:25 

Neokatekumenski put je nastao u 20 stoljeću u Španjolskoj.
Francisco (Kiko) Argüello, slikar, rođen u Léonu (Španjolska), i Carmen Hernández, diplomirana kemičarka, formirana u Institutu Misioneras de Cristo Jesús, 1964. god. susreli su se među barakašima Palomerasa Altasa, u predgrađu Madrida . Nakon tri godine, u tom ambijentu, uglavnom sastavljenom od siromaha, oblikovala se kerigmatsko-katehetska sinteza, koja će, podržana Riječju Božjom, Liturgijom i iskustvom zajedništva, na tragu II. vatikanskog sabora, postati temelj onoga što će Neokatekumenski put nositi u cijeli svijet.
Ovaj izraz „kerigmatsko“ je vezan uz pojam „kerigmatska teologija“, prema kojoj je liturgija po naravi stvari došla na svoje mjesto, jer upravo liturgija u svojim slavljima omogućuje iskustvenu spoznaju vjere na način da je potpuno izjednačena s navještajem kršćanske poruke, što se zove kerigma. Taj pravac je razvijao, jedan od omiljenih teologa Pape Benedikta XVI, R. Guardini
Što se tiče pojma Kateheza "Kateheza je odgoj vjere djece, mladeži i odraslih, koji posebno uključuje poučavanje kršćanske nauke, na organski i sistematski način, s ciljem da se uvedu u puninu kršćanskog života"
Neokatekumenska zajednica djeluje isključivo u župi u koju ju pozove župnik. Dakle preduvjet osnivanja zajednice je župnikov poziv. Zajednica se formira nakon 2 mjeseca slušanja kateheza koje se održavaju jednom godišnje.
Zajednica se redovno sastaje dva puta u tjednu, čita Božju riječ i razgovara o njoj. Za razliku od redovne liturgije gdje su ljudi na misama uglavnom pasivni slušači ovdje se aktivno uključuješ i povlačiš nekakve paralele u vlastitom životu, taj dio se zove Odjek na čitanja. Razgovor te tjera da promišljaš svoj život u svjetlu Božje riječi.

Ovo je za početak a da previše ne zadavim temu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet tra 10, 2008 20:43 

Kakve veze imaju Španjolci s nama?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto tra 15, 2008 09:13 

Josip je napisao/la:
Kakve veze imaju Španjolci s nama?

Iz Španjolske gdje je nastao Put se proširio na dosta zamalja u svijetu.
Uostalom to nije ništa čudno da se recimo Crkveni redovi šire.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 16, 2008 16:16 

Inače u njihovim pjesmama ima dosta Španjolskog melosa to nekim koji sviraju u Crkvi smeta, meni recimo je to skroz uredu i veselim se tom vatrenom prikazu vjere.
Može im se spočitnuti nasljedovanje Kika na svakom koraku, i uvijek isticanje njega i njegovih djela. No generalno puno je više pozitivnih stvari koje su vezane uz Neokatekumenski put.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 16, 2008 22:08 

Više im prigovaraju zbog zatvorenosti i drugačije Euharistije.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet tra 17, 2008 09:19 
Administrator

Stil pjesama se ni mnogim neokatekumenima ne sviđa, jer mi imamo drugačiju glazbenu tradiciju od španjolskog melosa. To je stvar ukusa, meni se više sviđaju glazbeni izričaji koji su vezani uz nas ovdje u Hrvatskoj, koje možemo bolje osjetiti i lakše doživjeti.
Isto tako sve pjesme koje se pjevaju su napisane isključivo od Kika, dok se u pravilu druge kršćanske i katoličke pjesme nikad ne pjevaju. To je posljedica prevelike uloge Kika kao vođe Puta, iz čega proizlazi zatvaranje i u umjetničkom i u vjerničkom smislu.
Ipak, tekstovi pjesama su uglavnom biblijski (samo jedna-dvije pjesme koje sam čuo su imale neki dvojbeni dio teksta), a to je za kršćansku pjesmu i najbitnije.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pet tra 18, 2008 07:26 

Možeš li pobliže objasniti preveliku ulogu Kika, vođe Puta, i kako iz toga proizlazi zatvaranje i u umjetničkom i u vjerničkom smislu?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pet tra 18, 2008 09:52 
Administrator

Sve pjesme, kao i slike koje se koriste kod neokatekumena su isključivo od Kika. U umjetničkom smislu to znači da su zatvoreni za bilo kojeg drugog autora, čime su po meni njihove pjesme i slike osiromašene.
Ali ponavljam, tekstovi pjesama i motivi na slikama su biblijski, a to je najbitnije.
Ipak to strogo dijeljenje svega Kikovog od ostatka Crkve utječe i na zatvaranje u vjerničkom smislu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Ned tra 20, 2008 20:05 

Kako je, Kiko, uspio osigurati dominaciju svojih pjesama i slika?
Da li mu se ikada itko usprotivio, i kako je taj završio?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pon tra 21, 2008 15:19 
Administrator

Mislim da smo dosta rekli o prenaglašavanju Kika, da se ne pretvori tema u kritiziranje. Bitnije je da prihvatimo braću neokatekumene koji su evo i službeno priznati put unutar Katoličke Crkve.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet tra 24, 2008 23:14 

Treba ukazivati na greške ako ih ima?
Ima li nekih teoloških zamjerki?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pet svi 16, 2008 10:25 

Evo i mene ljudi...
Pa da nastavimo ovu raspravicu. Hvala Giovi što si me uputio!
Ovako. neokatekumeni...
Za mene jedno grozno iskustvo. Nikad više, nikad više u tako nešto uć ili dat se nagovoriti. Već sam bio govorio da bi možda bilo najbolje sve zajednice na neki način uvest u red, u župnu zajednicu i da nijedna nebude veća i 'jača' od župne zajednice. Smatram da se može u sklopu župne zajednice organizirati druženja i nije istina da je to nemoguće, jer je previše ljudi. Danas su župne zajednice zapuštene!!! Uopće ih ni nema. Ja nemogu smatrati župnom zajednicom nedjeljno okupljanje na misu, to nije i nemože biti župna zajednica!U župi se treba raditi, ako postoji više zajednica, sa svima na jednakoj razini. Nemože se jedna zajednica veličati i imati 17 svojih podzajednica dok se na druge zajednice ni negleda. Ako postoji već par zajednica unutar župe, onda ih treba sve jednako vrednovat. Opet ću ponoviti jednu stvar.
Kiko... Pa tko je on? Neznam jeste li ikada imali priliku čuti ga ili vidjeti, jer ja jesam. Za mene je on tajkun koji nije imao šta raditi pa je počeo osnivat neke svoje 'puteve'... Njegov način izražavanja i njegovih katehista, ne samo da vrijeđa čovjeka nego i Boga! Može li se tako nešto nazvati dobrim ili pouzdanim? Smatram da nemože i nesmije! Bio sam na susretu u VŽ koji je bio prije par tjedana. (susret hrvatske katoličke mladeži). Jedini koji su se posebno sa svojim transparentima isticali su bili upravo neokatekumeni! Dok su sve zajednice i svi mladi išli sa svojim župama, oni su naravno kao više vrijedne zajednice išli odvojeno od svojih župa... Jedan me se događaj potpuno doimo na susretu. Pod propovijedi je zapadala kiša i trava je bila mokra. No po pretvorbom je većina mladih kleknula na tu mokru travu da se pokloni Gospodinu. Dok neokatekumeni na svojim misama ni ne kleče nego stoje.... Ima toga jako puno, ali nećemo sve u jedan post... :D

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata