sara je napisao/la:
Ponajprije vrlo je jasno da problem predbračnih odnosa nije postojao. U vrijeme SZ-a su se takvi morali oženit. A ako cura nije bila djevica, nitko je nije htio, zato se se cure udavale mlade, a roditelji nad njima bdjeli.
Izraz spoznati se odnosi na spolni odnos što jasno ukazuje na dubinu toga odnosa, ne samo tjelesnu nego sveukupnu. Time njih dvoje postaju jedno tijelo, a još nisam čula da se jedno tijelo može razdijelit a da sve ostane u redu.
Dakle, seks prije braka je fingiranje zajedništva kojega nema, on je zapravo laganje o stvarnosti tj. zajedništvu kojega nema. A sam Isus nas uči da kršćanin mora bit dosljedan, a ne prevrtljiv.
Da ne pričamo o posljedicama - seksom se "prave" djeca, a ona trebaju oca i mater, zajedno u ljubavi i trajnosti.
Uz to, seks je kao opijum. Dvoje su tako opijeni da ne vide ništa drugo, a onda prođe vrijeme i nije im jasno što čine zajedno pa idu dalje i tako ide, pa ide...na kraju ništa, ostaje praznina
Ako je se u SZ podrazumijevalo da se ljudi moraju ženiti, ostaje jako čudno kako to da je ta, očigledno
izuzetno važna norma onog vremena, ostala ni manje ni više izvan svih 10 Božjih zapovijedi i svih obraćanja Boga čovjeku kroz Bibliju. Meni to više izgleda kao socijalna norma onog doba i onog društva, nego kao Božja zapovijed, jer ako bismo se vodili socijalnim normama onog doba, bilo bi posve iskrivljeno dosta stvari, a meni se čini da Božje zapovijedi ne mogu biti iskrivljene i pogrješive kao ljudske. Recimo, muž je mogao kamenovati ženu radi preljuba (a što je sa zapovijedi ''Ne ubij''?) ali muž radi preljuba nije morao odgovarati. Jednako tako, muž je mogao ''otpustiti'' ženu bez osobitog razloga i uzet novu itd, ima dosta sličnih, prilično naopakih primjera. Ljudski običaji i kultura života su jedno a Božje zapovijedi drugo.