Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 10:00

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet stu 27, 2009 10:48 

Citat:
HTV je u zadnje vrijeme poznat kao mjesto "nezavisnog novinarstva" koje potresaju mnoge afere.

Da je HRT1 nešto iznjeo netočno, spomenuta organizacija bi već 55 puta reagirala a o tome bi s užitkom izvještavale konkurentske komercijalne televizije i razno razni portali.
U Dnevniku HRT-a je osim toga objavljen intervju sa tim ljudima iz centra za mirovne studije, pa je također izuzetno nemoguće da se pogriješi baš dvaput i to u istom dnevniku i da na to ne bude baš nikakvih reakcija.

Istraživanje je istraživanje i nije ga lako pobiti a tvoj napis opet potvrđuje ono što odavno znam, kada ti se ne sviđaju argumanti, onda ih vrlo slabašno diskvalificiraš pa kako ni to ne uspijeva, onda horda tvojih istomišljenika prelazi u taktiku znanu kao nadglasavanje.
No kako često ni to ne uspijeva, naposlijetku se brišu nepoželjni postovi, odnosno baniraju članovi koji se ne mogu prilagoditi jednoumlju.

Citat:
Međutim na pitanje bi se ipak moralo odgovoriti.
Od ateista bi se moglo naučiti kako osnovati kazamate i logore u kojima je pobijeno više ljudi nego u doba nacizma. Uglavnom bi se mogli naučiti perfidnoj represiji prema neistomišljenicima.

Eto, ovo je očigledna predrasuda i još jedna potvrda spomenutih istraživanja.

Biti Ateist ne znači automatski biti i komunist, pa čak ni na našim prostorima a ni na Istoku Europe, postoji jako jako puno ateista koji nisu i neće zgaziti ni mrava.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 10:53 

modus vivendi je napisao/la:

Biti Ateist ne znači automatski biti i komunist, pa čak ni na našim prostorima a ni na Istoku Europe, postoji jako jako puno ateista koji nisu i neće zgaziti ni mrava.

Naravno da ne znači ali ateizam je dominantna odlika komunizma, ne treba to negirati jer se gore spomenuto itekako moglo naučiti od nekih ateista.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 11:01 

Barnaba je napisao/la:

Naravno da ne znači ali ateizam je dominantna odlika komunizma, ne treba to negirati jer se gore spomenuto itekako moglo naučiti od nekih ateista.

Komunizam je prošlost ovdje se govori o sadašnjosti, novi ateisti nemaju baš nikakve veze sa komunistima, jednako kako nemaju ni gotovo svi ateisti sa Zapada.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 12:49 

Barnaba je napisao/la:

Komunizam je prošlost ovdje se govori o sadašnjosti, novi ateisti nemaju baš nikakve veze sa komunistima, jednako kako nemaju ni gotovo svi ateisti sa Zapada.

Zanimljivo je da istu logiku ne primjenjuješ na nas katolike pa itekako inzistiraš na nekim pogreškama koje su počinili pojedinci, koje poslije pripisuješ dominantnom ponašanju Crkve.
Ateisti itekako imaju veze s komunistima jer se ateistički sustav u svojoj punini ostvario u zemljama koje su pokušavale graditi socijalizam odnosno komunizam.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 12:57 

Citat:
Zanimljivo je da istu logiku ne primjenjuješ na nas katolike pa itekako inzistiraš na nekim pogreškama koje su počinili pojedinci, koje poslije pripisuješ dominantnom ponašanju Crkve.

Pa to bi trebalo biti jasno, komunizam je debela prošlost i nema nikakve životne veze sa današnjim dobom, osim ako se ne furaš na ''prošle priće'' kako to rade ''drugovi'' i ''ustaše'' ali ako je netko u crkvi pedofil, onda je to DANAS problem, ako je netko netolerantan i širi predrasude, onda je to opet DANAS problem.

Citat:
Ateisti itekako imaju veze s komunistima jer se ateistički sustav u svojoj punini ostvario u zemljama koje su pokušavale graditi socijalizam odnosno komunizam.

Novi ateisti, nemaju baš nikakve veze sa komunizmom, to su da posdjetim, mnogi ljudi koji su bili vjernici pa su se razočarali zbog nekog razloga i postali ateisti, pa onda ''nova'' mladež, ljudi odgajani u ateističkim obiteljima itd.

Na zapadu je ova tvoja teza vrlo smiješna, tamo nemaš niti si imao komunizma, pa čak se ne može ni povuči jasna linija ''svi ljevičari su ateisti'' već ne postoje osobita pravila u pojavnosti ateizma.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 13:13 

Citat:

Pa to bi trebalo biti jasno, komunizam je debela prošlost i nema nikakve životne veze sa današnjim dobom, osim ako se ne furaš na ''prošle priće'' kako to rade ''drugovi'' i ''ustaše'' ali ako je netko u crkvi pedofil, onda je to DANAS problem, ako je netko netolerantan i širi predrasude, onda je to opet DANAS problem.

Nemaš ti niti jedn argument osim pedofilije koja je problem društav a ne samo Crkve dok ti sav teret generalno stavljaš Crkvi što je antikatoličko misionarenje. To što su Polanskog pustili uz plaćanje je samo dokaz koliko je zapad jadan po tom pitanju i jako pristran. Naravno da pristranost hedonističkog zapada ne znači da se Crkva treba prestati boriti protiv pedofilije.

Citat:

Novi ateisti, nemaju baš nikakve veze sa komunizmom, to su da posdjetim, mnogi ljudi koji su bili vjernici pa su se razočarali zbog nekog razloga i postali ateisti, pa onda ''nova'' mladež, ljudi odgajani u ateističkim obiteljima itd.

Na zapadu je ova tvoja teza vrlo smiješna, tamo nemaš niti si imao komunizma, pa čak se ne može ni povuči jasna linija ''svi ljevičari su ateisti'' već ne postoje osobita pravila u pojavnosti ateizma.

Ideologija ateizma je itekako na zapadu ta zar su Marx, Engels iz Rusije?
Da ne govorim da je ateizam osnovna potka anarhizma koji je više zaživio na zapadu od socijalizma koji je istočni eksperiment ideološkog ateizma sa zapada. Ako to mladi na zapadu ne vide njihov problem.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 13:19 

Barnaba

Opet sve po tvom stilu, nisi odgovorio, već si udario po svojim promašenim tezama.

Iznenadio bi se koliko je mnogo mladih ateista koje uopće ne zanimaju ni ljevica ni desnica, koji samo ne vjeruju u ništa.

Znam dosta takvih ljudi a koji nisu ni anarhisti ni ljevičari, čak bi se za neke od njih moglo reći i da su ''desniji''.

Inače, reci mi što je sa Njemačkim, Francuskim, Talijanskim socijalizmom pa Skandinavskim zemljama i tamošnjim socijalizmom?

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 13:26 

Barnaba

Opet sve po tvom stilu, nisi odgovorio, već si udario po svojim promašenim tezama.

Iznenadio bi se koliko je mnogo mladih ateista koje uopće ne zanimaju ni ljevica ni desnica, koji samo ne vjeruju u ništa.

Znam dosta takvih ljudi a koji nisu ni anarhisti ni ljevičari, čak bi se za neke od njih moglo reći i da su ''desniji''.

Inače, reci mi što je sa Njemačkim, Francuskim, Talijanskim socijalizmom pa Skandinavskim zemljama i tamošnjim socijalizmom?

Pitaj njih zovu li to oni socijalizmom i je li im ateizam ideologija. Pogotovo u Skandinaviji gdje se pripadnost protestantskoj crkvi dobiva rođenjem?

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 13:29 

Barnaba je napisao/la:
Barnaba

Pitaj njih zovu li to oni socijalizmom i je li im ateizam ideologija. Pogotovo u Skandinaviji gdje se pripadnost protestantskoj crkvi dobiva rođenjem?

Neznam zašto povezuješ socijalizam i ateizam, kada je jasno da ta veza nije nužna.

Ateizam nije ideologija iz jednostavnog razloga; jer ni Katoličanstvo nije ideologija.

Ateizam je oblik duhovnosti, da ne kažem vjerovanje da duhovnost nije svojstvena odnosu s Bogom i vjerovanju da je čovjek sam samcat.

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 13:32 

Barnaba je napisao/la:
Barnaba

Neznam zašto povezuješ socijalizam i ateizam, kada je jasno da ta veza nije nužna.

Ateizam nije ideologija iz jednostavnog razloga; jer ni Katoličanstvo nije ideologija.

Ateizam je oblik duhovnosti, da ne kažem vjerovanje da duhovnost nije svojstvena odnosu s Bogom i vjerovanju da je čovjek sam samcat.

Ajme svašta :lol: :lol:
gdje isčupa ovu definiciju?

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 10:02 

Citat:

Citat:

Pa do te i sličnih definicija nije teško doći ako si ikada bio u kontaktu sa ateistima.

A što možemo naučiti od ateista, kao prvo, daleko su otvoreniji i opušteniji od nas Katolika i neznaju za tabu teme, kod njih nema frustracija zbog stvari o kojima mi Katolici naprosto ne smijemo pričati.

Također, često imaju daleko manje predrasuda prema ljudima, kod njih ne postoje nepoželjne skupine u što sam se i sam uvjerio, jer njima nije problem družiti se i sa vjernicima pa čak i konzervativnijim ljudima.

Kod ateista nema ušutkavanja pojedinaca s kojima se ekipa ne slaže (lako provjerljivo na bilo kojem svjetovnijem i nekatoličkom forumu).

Otvoreni su za nove i naprednije načine razmišljanja ali tu ne mislim na ono što će neki reć, otvoreniji dekadenciji, to je još jedna tipično naša Katolička predrasuda.

Osobno sam čuo više ateista kako pričaju protiv dekadencije kakva se može naću u Nizozemskoj, protiv droge, protiv seksualnih orgija i sl.

Imaju svoje stavove o svemu ali ne isključuju i ne obilježavaju nikoga, mogu živjeti sa drugim ljudima makar se s njima ne slažu po nijednom pitanju.

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 10:22 

Citat:

Citat:

Pa do te i sličnih definicija nije teško doći ako si ikada bio u kontaktu sa ateistima.

A što možemo naučiti od ateista, kao prvo, daleko su otvoreniji i opušteniji od nas Katolika i neznaju za tabu teme, kod njih nema frustracija zbog stvari o kojima mi Katolici naprosto ne smijemo pričati.

Također, često imaju daleko manje predrasuda prema ljudima, kod njih ne postoje nepoželjne skupine u što sam se i sam uvjerio, jer njima nije problem družiti se i sa vjernicima pa čak i konzervativnijim ljudima.

Kod ateista nema ušutkavanja pojedinaca s kojima se ekipa ne slaže (lako provjerljivo na bilo kojem svjetovnijem i nekatoličkom forumu).

Otvoreni su za nove i naprednije načine razmišljanja ali tu ne mislim na ono što će neki reć, otvoreniji dekadenciji, to je još jedna tipično naša Katolička predrasuda.

Osobno sam čuo više ateista kako pričaju protiv dekadencije kakva se može naću u Nizozemskoj, protiv droge, protiv seksualnih orgija i sl.

Imaju svoje stavove o svemu ali ne isključuju i ne obilježavaju nikoga, mogu živjeti sa drugim ljudima makar se s njima ne slažu po nijednom pitanju.

Tko su ti ateisti o kojima ti pričaš i gdje ih uopće ima?
Kroz život sam srela svega par ateista - dakle onih koji su došli do uvjerenja da doista nema ništa i nitko mimo čovjeka. Ostalo su agnostici kojima se fućka je li ima Boga. A većini njih je glavna preokupacija vlastito materijalno dobro i ni malo se ne propituju za duhovne vrednote.
Za takve je logično da ih nije briga za tuđe stavove, a još manje za vrijednosti. U pitanju je laksizam koji ima logiku: ostavi mene na miru i ja ću tebe - čini što hoćeš.

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 10:30 

Citat:
Tko su ti ateisti o kojima ti pričaš i gdje ih uopće ima?
Kroz život sam srela svega par ateista - dakle onih koji su došli do uvjerenja da doista nema ništa i nitko mimo čovjeka. Ostalo su agnostici kojima se fućka je li ima Boga. A većini njih je glavna preokupacija vlastito materijalno dobro i ni malo se ne propituju za duhovne vrednote.
Za takve je logično da ih nije briga za tuđe stavove, a još manje za vrijednosti. U pitanju je laksizam koji ima logiku: ostavi mene na miru i ja ću tebe - čini što hoćeš.

Pa recimo, znam više ljudi koji su na fax došli kao Katolici i to ne tradicionalni već stvarni a do kraja faxa su postali ateisti, pa sada vjeruju da nema ništa osim sad.

Nije točno da su oni isključivo materijalisti, to je još jedna od velikih predrasuda nas Katolika, ti ljudi nisu ni manje ni više materijalisti od Katolika, također imaju svoje oblike duhovnosti, koji su naravno okrenuti čovjeku a ne Bogu, jer oni vjeruju da imaju neki duh u sebi, duh koji je podvrgnut samo njima i njihovim stanjima.

Jednom sam tako čuo od jedne ateistice kada je tješila jednu Katolkinju koja je upravo pala težak ispit; ''nemoj plakati i nemoj pričat tako crno, makar ja znam da gore nema ništa, ne pričaj tako jer ćeš na sebe navuč nešto jako loše, nije se za igrat sa svojim duhom''.

Iz mnogih razgovora sa ateistima znam da oni itakako imaju svoje oblike duhovnosti, također imaju i sustave vrijednosti koje izuzetno samokritički (daleko više od nas Katolika) propituju.

Inače, poznajem i Katolike koji su izuzetni materijalisti, ali se drže svih propisa Katoličke crkve.

Moja namjera sa ovom temom nije u tome da se na kraju zaključi da su Ateisti i Ateizam bolji od Katolika i Katoličanstva, samo želim ukazati na stvari koje bismo mogli naučiti i preuzeti od njih jer su dobre a to ne znači da moramo preuzeti loše stvari.

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 13:50 

Ateizam znači da je svijet besmislen i da je čovjek besmislen. Pravi ateizam završava u samoubojstvu, jer čovjek ne vidi čemu. Pričaš o stvarima koje ne drže vodu.

Vrh

PostPostano: Sub stu 28, 2009 14:41 

sara je napisao/la:
Ateizam znači da je svijet besmislen i da je čovjek besmislen. Pravi ateizam završava u samoubojstvu, jer čovjek ne vidi čemu. Pričaš o stvarima koje ne drže vodu.

Vidiš ali postojanje velikog broja ateista koji se uopće ni ne pomišljaju ubiti jako dobro pobija tvoju tezu.

Ti ljudi vjeruju u dobro, pravo, pravdu, pa se često bave i humanitarnim radom, zaštitom ljudskih prava itd, to su sve redom stvari koje daju itakakav smisao.

Ti pričaš o stvarima o kojima neznaš apsolutno ništa a ja imam puno iskustava sa ateistima.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata