Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 14:31

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto svi 13, 2008 21:08 

Dakle, postavljam ovo pitanje strucnim osobama:
Moze li obican covjek, krscanin, zamijeniti svecenika u obredu sprovoda i/ili egzorcizma u vrlo izvjesnom trenutku, tojest, kad se do svecenika ne moze doprijeti a jako je hitno i sila.
Ja sam cuo da to moze obaviti svaki pobozni covjek krscanin, katolik, dobra dusa. Mrtvoga pokopati nije problem, jedino ovo drugo izgon đavla...

Ne mogu se sjetiti koja je to bila knjizica u kojoj sam to procitao, ali 100% sam siguran da ju je izdao "hrvatski Katolicki zbor"
http://netbiblestudy.net/worship/Bible-.gif

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 14, 2008 12:35 
Administrator

Egzorcizam je širok pojam.
"U jednostavnom obliku egzorcizam se vrši u slavlju krštenja. Svečano otklinjanje, zvano "velikim
egzorcizmom", može izvršiti samo svećenik, i to s biskupovim dopuštenjem." (KKC 1673)

Tako npr. postoji krštenje u nuždi kada može krstiti i svaki vjernik uz određene uvjete, no to je iznimno rijetko, npr. u smrtnoj opasnosti, a redoviti krstitelj nije dostupan.
"Gdje bi potreba Crkve to savjetovala, ako nema službenika, mogu i laici, iako nisu čitači ili akoliti, preuzeti neke njihove službe, naime, obavljati službu riječi, predvoditi u bogoslužnim molitvama, krstiti i dijeliti svetu pričest prema pravnim propisima." (ZKK 230)

No službeni egzorcizam može obavljati samo svećenik koji ima posebno dopuštenje biskupa, iza kojih stoji cjelokupna egzorcistička vlast zapovijedanja Crkve, koju joj je darovao sam Krist. Laici (pojedinci ili zajednica) mogu samo moliti molitve za oslobođenje.

"Nitko ne može zakonito izricati zaklinjanja nad opsjednutima, osim ako je od mjesnog ordinarija dobio posebnu i izričitu dozvolu.
Neka mjesni ordinarij dade tu dozvolu samo prezbiteru koji se odlikuje pobožnošću, znanjem, razboritošću i neporočnošću života." (ZKK 1172)

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 14, 2008 21:08 

Zadovoljan sam odgovorom. Znao sam da svecenik prije obavljanja egzorcizma najprije mora dozvolu dobiti od samog biskupa. Htio sam biti siguran u kojim ostalim obredima krscani mogu sami zamijeniti svecenika.

Hvala Giovi.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 15, 2008 22:26 

bome sve i da mogu ne znam baš bi li istjerivao đavla iz nekog opsjednutog,fala lipa

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pet svi 16, 2008 08:05 

Gutaperka je napisao/la:
bome sve i da mogu ne znam baš bi li istjerivao đavla iz nekog opsjednutog,fala lipa

To ne bih mogao ni ja, jer sam trenutno preslab. No cim si jaci u vjeri, kusnje obadviju strana su sve vece do vrlo kriticnih mjera.
Ovo sa egzorcizmom bijase samo pitanje koje je stajalo uz osvrt ostalih obreda. Za neke "teze" stvari potrebno je biti specijaliziran, skolovan

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub svi 17, 2008 10:11 

Hvala na objašnjenjima i mene je ovo zanimalo.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub svi 17, 2008 17:20 

Dali mozete reci nesto vise o bolestima i Egzorcizmu, pod kojim uvjetom je dozvoljen Egzorcizam, sto se tice same bolesti...
Danas je rasprostranjeno u narodu,da su jako puno bolesti ,nastale zbog predaka grijeha...Dosta sam se raspitivala o tome, jer stalno nalazim ljude,koji tvrde..."da Egzorcist tjera opsjednutoga van,."To mi je jasno, ali ovdje gdje zivim,da bi se vrsio Egzorcizam nad bolesnom osobom....
treba imate sve medecinske nalaze..Ukoliko se ustanovi ,da je osba ili pacijenat organski bolestan,ne vrsi se Egzorcizam...

Mozete to malo vise objasniti???

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pon svi 19, 2008 13:59 
Administrator

Egzorcizam je dozvoljen samo ako je izvjesno da se ne radi o nekoj psihičkoj bolesti koja ima slične simptome. Iz tog razloga je potrebno imati sve medicinske nalaze. Mnogi imaju bojazan od opsjednuća zbog umišljanja, duhovnih rana, neizliječenih konflikata iz djetinjstva, ili pak raznih bolesti (histeria, shizofrenija...). I u takvim slučajevima treba sa vjerom moliti za ozdravljenje, ali se ne može raditi egzorcizam.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 21, 2008 12:47 

Rituale Romanum kojeg egzorcisti koriste kao svoj priručnik već više od četiri stoljeća jasno naglašava kako se kao dokaz opsjednuća i posljedično tome za dopuštenje egzorcizma traže dokazane manifestacije paranormalnog u opsjednutog npr. govorenje stranim jezicima koje opsjednuti sigurno ne zna, nadljudska snagam da zna tajne i grijehe ljudi oko sebe i slično.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 21, 2008 19:50 

Citat:
Htio sam biti siguran u kojim ostalim obredima krscani mogu sami zamijeniti svecenika.

što se sakramenata tiče:

1.krštenje:redoviti djelitelji-đakon, prezbiter i biskup, u nuždi svatko, pa i nekršteni, crkva može u nedostatku klera ovlastiti i laika za stalno.

2.potvrda:redovno biskup, prezbiter uz delegaciju od biskupa, osim u slučaju smrtne pogibelji

3.euharistija:služitelji prezbiter i biskup. djelitelji pričesti-redovni(đakon, prezbiter i biskup) izvanredni(akolit, ovlašteni vjernik, u krajnjoj nuždi svaki vjernik uz dozvolu služitelja). čitanja-svatko, osim evanđelja i homolije-đakon prezbiter biskup. klanjanje:svatko, osim euh.blagoslova-klerik

4.ispovijed:biskup i prezbiter(ovaj drugi uz posebnu jurisdikciju)

5.bol pomazanje:prezbiter i biskup

6.sv. red:biskup(rijetko u povijesti bilo priznato i prezb. ređenje od strane prezbitera)

7.ženidba:vjernici-mladenci! đakon, prezbiter i biskup samo kvalificirani svjedoci uime Crkve (od ovih samo mjesni ordinarij i župnik, ostali kler treba njihovu dozvolu). ako ih nema dosta u nekoj biskupiji, a biskup dobio povoljno mišljenje biskupske konferencije i dozvolu sv. stolice, tada i laik.

neke blagoslovine (sakramentali):

1.egzorcizam:prvotno svaki vjernik, zatim niži red egzorcista (službeno ukinut nakon 2.vat.),mjesni ordinarij i svećenik ovlašten od njega

2.sprovod:redovno kler(đakon, prezbiter, biskup), ostali po dozvoli

3.ostali blagoslovi (kuća, predmeta..):načelno svatko uz dozvolu, laik preskače dio "gosp.s vama, blagosl...oca i sina..", neki ipak pridržani.
posvete(crkava, oltara, zvona..), zavjeti:biskup

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata