Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 14:33

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pet lis 02, 2009 20:44 

Jednom sam molio za više osoba i savjet jednog svećenika je bio da se prije nego počmem moliti za neku osobu obavezno izmolim Litanije Krvi Kristove kao zaštitničku molitvu.Što vi mislite o tome?

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 21:26 

Meni je to ponašanje s primjesama magije, kao da bi ikoja molitva imala čarobne riječi.

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 21:49 

A ,zasto onda ne pise i u Molitveniku Katolickom,da se treba zastiti?????

Tamo,gdje je ta Litanija...!

Vrh

PostPostano: Pet lis 02, 2009 22:06 

Citat:
A ,zasto onda ne pise i u Molitveniku Katolickom,da se treba zastiti?????

Tamo,gdje je ta Litanija...!

Neznam zato i pitam vas što mislite o tome?

Vrh

PostPostano: Sub lis 03, 2009 19:19 

( Glas Koncila)
Sotona ipak nema vlasti nad čovjekom da bi mu mogao nametnuti grijeh. Grijeh se događa u čovjeku samo htijenjem čovjeka. Kada čovjek hotimično, svjesno i potpuno u velikoj i važnoj stvari svoju odluku suprotstavi volji Božjoj, tada on tone u svijet grijeha; otima samog sebe Božjoj ljubavi. Ranjen je čovjek u svom biću od iskona. Nosi u sebi požudu, sklonost na zlo; ograničen je, slab je. Napasti izvana čine njegov položaj još mučnijim. Na to upozorava i Koncil u konstituciji "Radost i nada". "Cijelu ljudsku povijest prožimlje teška borba protiv noći mraka. Ta borba, koja je započela već od početka svijeta, trajat će, po riječi Gospodnjoj, sve do posljednjega dana. Ubačen u tu borbu, čovjek se mora neprestano boriti da prione uz dobro. I jedino uz napore i pomoć Božje milosti može postići svoje unutarnje jedinstvo" (Radost i nada, br. 37).
Unutarnje jedinstvo čovjeka je unutarnja sloboda od zla. Pali Svjetlonoša tu slobodu naziva ropstvom, a grijeh slobodom. Širi svijetom veliku laž da grijeha uopće nema. S tom laži mnoge su duše, posebno mladih, zavedene i uhvaćene u mrežu crnoga ropstva. Otkupitelj čovjeka otkriva nam pogled u pravu stvarnost grijeha. On govori svojim protivnicima: "Zaista, zaista, kažem vam: tko god čini grijeh, rob je grijeha... Ako vas dakle Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni" (Iv 8,34-35).
Svaki rob grijeha hoda u tami. Tama je u njemu. Ali ta se tama iz srca izlijeva i u svijet, u društvo ljudi. Grijeh ne ostaje zatvoren samo u osobnoj savjesti, nego ranjava zajednicu.

Ipak, unatoč svoje slabosti, unatoč zavodljivosti zla u svijetu, unatoč skrivenih zasjeda Upropastitelja, čovjek nije beznadno prepušten svojem grijehu; nije bespomoćno napušten. U njegovu noć stalno dopire poziv Milosrđa: "Dođite k meni svi vi, izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti" (Mt 11,28).

Da,i mene zanima ta molitva "zastite" jer smatram da nisu svi "opsjednuti"
Imala sam priliku vidjeti gdje ljudi prije svake Trodnevnice,Devetnice koje mole zajednicki,za nekoga pozivaju na "molitvu zastite" ..Ima ih svakojaki...Cak i " privatni egzorcizam je danas u modi",a tu nebi bilo cudo da mole te molitve zastite,ali kako prepoznati,tko je danas opsjednut?
Bez obzira za cega se moli ,nisu svi opsjednuti...Nije bolest i grijeh covjeka opsjednuce..a to je najcesce razlog za molite...

Molim ,da oni koji vise znaju o tome,da napisu nesto...!

Vrh

PostPostano: Ned lis 04, 2009 16:37 

Po mom skromnom mišljenju (nisam teolog) i molitva Oče naš je tzv. zaštitnička:

"... i ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od Zla."

Kako Katekizam piše:

VI. "Ne uvedi nas u napast"
2846 Ova prosnja seze u korijen prethodne, jer su nasi grijesi plod pristanka na napast. Molimo naseg Oca da nas u nju ne "uvede". Tesko je grcki izraz prevesti jednom rijecju: znaci "ne dopustiti unici u", "ne dopusti da podlegnemo napasti". "Bog ne moze biti napastovan na zlo, i ne napastuje nikoga" (Jak 1,13). Naprotiv, zeli nas od nje osloboditi. Mi ga molimo da ne dopusti da krenemo putem koji vodi u grijeh. Ukljuceni smo u borbu "izmedju tijela i Duha". Ova prosnja moli Duha razlucivanja i jakosti.

2847 Duh Sveti nam omogucuje razlucivati izmedju kusnje, nuzne za rast unutarnjeg covjeka, sto vodi k "prokusanoj kreposti" (Rim 5,3-5), i napasti koja vodi u grijeh i smrt. Moramo takodjer razlikovati sto je "biti napastovan" a sto je "pristati" na napast. Konacno, dar razlucivanja razoblicuje varku napasti: prividno, njezina je ponuda "dobra, zamamljiva za oci i pozeljna" (Post 3,6), a, u stvari, plod joj je smrt.

...

VII. "Nego izbavi nas od Zla"
2850 Zadnja prosnja nasem Ocu takodjer se nalazi u Isusovoj molitvi: "Ne molim te da ih uzmes sa svijeta, nego da ih ocuvas od Zloga" (Iv 17,15). Odnosi se na svakog od nas osobno, no uvijek smo "mi" koji molimo, u zajednistvu s cijelom Crkvom i za oslobodjenje cijele ljudske obitelji. Molitva Gospodnja neprestano nas otvara obzorima nauma spasenja. Nasa medjuovisnost u drami grijeha i smrti postaje solidarnost u Tijelu Kristovu, u "opcinstvu svetih".

2851 U ovoj molbi, Zlo nije apstrakcija, nego, oznacava osobu, Sotonu, Zloga, andjela koji se protivi Bogu. "Djavao" (dia-bolos: onaj koji se isprecuje) jest onaj koji "hoce sprijeciti" Bozji naum i njegovo "djelo spasenja" ostvareno u Kristu.

2852 "On bijase covjekoubojica od pocetka (...) lazac i otac lazi" (Iv 8,44), "Sotona, zavodnik svega svijeta" (Otk 12,9), po njemu su grijeh i smrt usli u svijet, a njegovim konacnim porazom sve ce stvorenje biti "oslobodjeno od grijeha i smrti". "Znamo: tko god je rodjen od Boga, ne grijesi, nego Rodjeni od Boga cuva ga i Zli ga se ne dotice. Znamo: od Boga smo, a sav je svijet pod vlascu Zloga" (1 Iv 5,18-19). Gospodin koji je oduzeo vase grijehe i oprostio vase krivice, kadar je ocuvati vas protiv zasjeda Djavla koji vas napada, da vas neprijatelj, koji je naviknut radjati krivnju, ne iznenadi. Tko se pouzdaje u Boga, ne boji se Djavla. "Ako je Bog za nas, tko ce protiv nas" (Rim 8,31). 2853 Pobjeda nad "knezom svijeta" (Iv 14,30) izvojevana je jednom zauvijek u Casu u kojem se Isus dragovoljno predao u smrt da nam dadne svoj zivot. Tada je nastao sud ovomu svijetu i knez ovog svijeta "izbacen je van" (Iv 12,31). On stade "progoniti Zenu", ali je ne moze uhvatiti: nova Eva, "puna milosti" Duha Svetoga, oslobodjena je od grijeha i raspadljivosti smrti (Bezgresno Zacece i Uznesenje Presvete Bogorodice Marije, vazda Djevice). "I razgnjevi se Zmaj na Zenu pa ode i zarati se s ostatkom njezina potomstva" (Otk 12,17). Zato Duh i Crkva mole: "Dodji, Gospodine Isuse" (Otk 22,17.20): njegov ce nas dolazak osloboditi od Zloga.

2854 Moleci da budemo oslobodjeni od Zloga, molimo ujedno da budemo oslobodjeni od svih zala, sadasnjih, proslih i buducih, kojih je on tvorac ili podstrekac. Ovom zadnjom prosnjom Crkva donosi pred Oca svu bijedu svijeta. S oslobodjenjem od zala koja satiru covjecanstvo ona moli dragocjeni dar mira i milost postojanog iscekivanja Kristova povratka. Moleci tako, u poniznosti vjere predostvaruje okupljanje svih i svega pod Glavu onoga koji ima "kljuce Smrti i Podzemlja" (Otk 1,18); On je "Onaj koji jest i koji bijase i koji dolazi, Svevladar" (Otk 1,8). Izbavi nas, molimo, Gospodine, od svih zala, daj milostivo mir u nase dane, da s pomocu tvoga milosrdja budemo svagda i slobodni od grijeha i sigurni od sviju nereda, cekajuci blazenu nadu: dolazak Spasitelja nasega Isusa Krista.

To sam našla još dok sam tražila sv. Mihaela, možda nekome bude korisno...

Vrh

PostPostano: Ned lis 04, 2009 17:48 

Danas je jako popularno biti preplašen svim i svačim. Ne znam kako se to događa kršćanima, ali izgleda da je tako. Nažalost ispada da mnogi misle kako količina i dramatičnost riječi čine molitvu stvarnijom.
A zapravo, Oče naš je uzor molitva i to vrlo jednostavna, sve što treba znati i moliti u njoj je.
Osobno mislim da treba ozbiljno raditi na upoznavanju sadržaja vjere i izričito bježati od duha kojega nameće vrijeme - duha dramatike, specijalnih efekata i teatralnosti. Valja biti vrlo oprezan s raznim oblicima pobožnosti koje nisu uobičajene, ali i s mnogim stvarima koje su izašle iz nekih drugih vremena. Bog je Bog reda i razuma, to nikada ne smijemo zaboraviti.

Vrh

PostPostano: Ned lis 04, 2009 20:20 

Da,tako je Sara...!

Vrh

PostPostano: Uto lis 20, 2009 20:42 

Sara:
Citat:
Meni je to ponašanje s primjesama magije, kao da bi ikoja molitva imala čarobne riječi.

Složio bih se s tobom, ali bih više obratio pažnju na riječ "obavezno izmolim" koju je Josip 2 dobio od svećenika. Ne dakle tekst molitve koji bi imao čarobne riječ, ve je s ovim "obavezno" pristup molitvi u magijskoj svijesti, gotovo praznovjeran. No možda je taj svećenik dao taj naglasak jer pozna Josipa i procjenio je da bi to bilo najbolje za Josipovu osobnost.. Trebalo bi znati više detalja.

Andrijana:
Citat:

Mislim da si malo pogrešno usmjerila tumačenje o samoj molitvi zaštite. Ako ju koriste neke labilne duše jer misle da im to pomaže, nek koriste, dok god imaju neke vjere. Naravno ne znači da su odmah opsjednute niti se te molitve za to koriste. One se tako orijentaciono zovu. Kao kad se kaže molitva zahvale, odmah je puno jasnije o čemu se radi. Molitve zaštite dosta često koriste oni koji su u službi oslobađanja. Mada je zapravo sve bez prevelikog obzira na samu strukturu molitve zaštite, zaštićujuće i blagotovorno ako se moli u vjeri i s pročišćenim motivima.

Vrh

PostPostano: Sri lis 21, 2009 19:29 

Rio je napisao/la:

Andrijana:
Citat:

Mislim da si malo pogrešno usmjerila tumačenje o samoj molitvi zaštite. Ako ju koriste neke labilne duše jer misle da im to pomaže, nek koriste, dok god imaju neke vjere. Naravno ne znači da su odmah opsjednute niti se te molitve za to koriste. One se tako orijentaciono zovu. Kao kad se kaže molitva zahvale, odmah je puno jasnije o čemu se radi. Molitve zaštite dosta često koriste oni koji su u službi oslobađanja. Mada je zapravo sve bez prevelikog obzira na samu strukturu molitve zaštite, zaštićujuće i blagotovorno ako se moli u vjeri i s pročišćenim motivima.

Zabuna!

Citirana rečenica nije moja nego Lejina...
Ne bih htjela dužiti jer se nalazimo u rubrici "Odgovori" a ne "Razgovori o vjerskim temama", (pravila su malko drugačija)... Nadam se da je Josip zadovoljan odgovorom. :wink:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata