Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 05:49

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
 Naslov: Re: Marihuana
PostPostano: Uto svi 17, 2016 09:39 

Mene zanima kada je marihuana zabranjena crkvenim zakonom? Znamo da se navedena biljka koristila i prije kristova rođenja. U drugim religijama ne samo da se koristi/la već se i spominje i sv. pismima. Samo da se podsjetimo, prvi put je zabranjena u Americi rujna 1937. Ima kakav crkveni spis koji je stariji od 1937 i gdje piše da se marihuana zabranjuje.

Hvala!

Lp

Vrh

PostPostano: Uto svi 17, 2016 12:00 

Mene zanima kada je marihuana zabranjena crkvenim zakonom? Znamo da se navedena biljka koristila i prije kristova rođenja. U drugim religijama ne samo da se koristi/la već se i spominje i sv. pismima. Samo da se podsjetimo, prvi put je zabranjena u Americi rujna 1937. Ima kakav crkveni spis koji je stariji od 1937 i gdje piše da se marihuana zabranjuje.

Hvala!

Lp

Izvoliš: viewtopic.php?f=1&t=1898#p32170

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Uto svi 17, 2016 22:58 

A šta, vratih me na početak teme :) ...

Vrh

PostPostano: Sri svi 18, 2016 14:49 

Ovdje je glavno pitanje razlog zašto se uzima marihuana ili alkohol. Uzimanje alkohola nije grijeh ako je umjereno, ali pijanstvo je grijeh, pogotovo namjerno pijanstvo kao težak grijeh, dok se marihuana redovito uzima namjerno sa jedinim ciljem da se dođe do cilja "napušenosti".
KKC navodi:
"Krepost umjerenosti raspolaže čovjeka da izbjegava svakovrsno pretjeravanje, zloporabu jela, alkohola, duhana i lijekova." (2290)
"Upotreba droge uzrokuje goleme štete ljudskom zdravlju i životu. Osim kad je riječ o strogo propisanom liječenju, to predstavlja teški grijeh.
Tajna proizvodnja i preprodaja droge sablažnjiva su djela; to je izravna suradnja u zlu jer potiče na ponašanje teško protivno čudorednom zakonu." (2291)

Moguće je umjereno uzimanje alkohola koje ne vodi do stanja pijanstva, dok marihuana nije namjenjena umjerenosti već se koristi namjerno sa ciljem da se dođe do stanja "napušenosti", i bez tog efekta se zapravo ne bi ni uzimala. Upravo to je razlog uzimanja marihuane, ali droga, ni "laka" ni teška, ne može riješiti čovjekovu prazninu.

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Čet svi 19, 2016 06:23 

Moje pitanje bilo samo o crkevnom zakonu, što se tiče marihuane. Nigdje nije navedeno napušavanje :( ... imam bolesnu osobu kojoj kupujem ulje koje je jako skupo :( Mene zanima ako bi zasadio tu "drogu" samo za potrebe lijeka, kako bi to crkva okarakterizirala.
Dali ja kršim koji od crkvenih zakona ? Dali postoji gdje u kršćanstvu,bibliji da je pisano o toj biljci ?

Ili ću morati nastaviti kupovati lijek.
Hvala!

Vrh

PostPostano: Čet svi 19, 2016 21:43 

mislim da ne jer u slučaju marihuane se radi o nepoštivanju zakona

KKC:
Kod:
[quote]1897   "Ljudsko drustvo ne moze biti dobro uredjeno ni plodno ako u njemu nije prisutna zakonita vlast, koja osigurava red i pridonosi, u dovoljnoj mjeri, ostvarenju opcega dobra".

"Vlascu" se naziva ono svojstvo kojim odredjene osobe ili ustanove proglasavaju zakone i ljudima izdaju naredjenja ocekujuci od njih poslusnost.

1898 Svakoj ljudskoj zajednici potrebna je vlast, kojom se ona upravlja. Ta vlast nalazi svoj temelj u ljudskoj naravi. Ona je nuzna za jedinstvo gradjanske zajednice. Zadaca joj je, koliko je moguce, osigurati opce dobro drustva.

1899 Vlast sto je trazi moralni red dolazi od Boga: "Svaka dusa neka se podlaze vlastima nad sobom. Jer nema vlasti doli od Boga: koje postoje, od Boga su postavljene. Stoga tko se suprotstavlja vlasti, Bozjoj se odredbi protivi; koji se pak protive, sami ce na se navuci osudu" (Rim 13,1-2). 1900 Obveza poslusnosti nalaze svima da vlasti odaju cast koja joj pripada i da osobama koje je obnasaju iskazuju postovanje i, prema njihovim zaslugama, zahvalnost i naklonost. Iz pera svetog Klementa Rimskog, pape, dosla je najstarija molitva Crkve za gradjansku vlast:

Gospodine, daj im zdravlja, mira, sloge, ustrajnosti da mogu bez zapreke izvrsavati vlast koja im je povjerena. Ti, Gospodine, nebeski kralju vjekova, dajes ljudskoj djeci slavu, cast i moc na zemlji. Stoga, Gospodine, upravljaj njihovim odlukama, da cine sto je dobro i sto se tebi svidja; i tako uzmognu pobozno, mirno i blago izvrsavati vlast sto si im je ti povjerio, i da budu dostojni tvoga milosrdja.[/quote]

Na žalost, ne znam je li to samo meni, no KKC na ovom linku http://www.hbk.hr/katekizam/iii/index.html nema "č" i ć" :?

Nisam siguran je li trava legalizirana u medicinske svrhe, ne pratim baš dnevnik a kazneno pravo sam dao davno... No, ukoliko je trava i dalje zabranjena, onda je jasno da po osnovi nepoštivanja zakona ne može proći ni za medicinske svrhe. Tim više što postoje lijekovi koji su propisani od doktora.

Dakle, opet nije moguće da ta osoba vidi šarene zmajeve kako čuvaju frižider a da pritom ne sagriješi :mrgreen:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Ned svi 22, 2016 10:05 

Legalizirana je upotreba THC-a kao aktivne tvari, u obliku ulja biljke cannabis, uz lijecnicki recept. Osusenu se biljku cannabisa za pusenje ne moze bas propisati ljecnickim receptom :)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata