Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 15:44

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: krštenje
PostPostano: Uto lip 28, 2011 14:14 

Dobar dan,imam jedno pitanje naime imam kćerkicu od tri mjeseca koju bi htjela krstiti.Ja i suprug imamo sve sakramente i živimo vjerskim životom.Kuma koju smo odabrali je krštena ima prvu pričest i bermu jedino šta se je udala samo u općini jer suprug nema potrebne sakramente(prvu pričest i bermu) imaju to u planu naravno rješiti.Zanima me dal ona kao takva mi može biti kuma djetetu-puno hvala.

Vrh

Naslov: Re: krštenje
PostPostano: Uto lip 28, 2011 14:50 

MARIJANAB je napisao/la:
Dobar dan,imam jedno pitanje naime imam kćerkicu od tri mjeseca koju bi htjela krstiti.Ja i suprug imamo sve sakramente i živimo vjerskim životom.Kuma koju smo odabrali je krštena ima prvu pričest i bermu jedino šta se je udala samo u općini jer suprug nema potrebne sakramente(prvu pričest i bermu) imaju to u planu naravno rješiti.Zanima me dal ona kao takva mi može biti kuma djetetu-puno hvala.

Bez krizme nitko ne može biti krsni kum. Ipak, bi bilo dobro se obratit mjesnom župniku i izložit mu situaciju.

Vrh

PostPostano: Uto lip 28, 2011 15:41 

sara je napisao/la:
MARIJANAB je napisao/la:

Bez krizme nitko ne može biti krsni kum. Ipak, bi bilo dobro se obratit mjesnom župniku i izložit mu situaciju.

Obratite se njesnom župniku, jer on je jedini mjerodavan za rješenje tog problema, zato neko moje mišljenje ili savjet su praktično bez važnosti. Ja ne vidim razloga da ne bude kum (ako misle stvar riješiti). U principu onaj koji živi u "ne crkvenom braku" sebe isključuje iz crkvenog zajedništva!

Vrh

PostPostano: Ned srp 24, 2011 14:56 

da ne otvaram novi post na temu krstenja, pitat cu ovdje, nadam se da je to u redu. Za krsne kumove naseg djeteta pitali bi bracni par vjencan u crkvi, on ima sve sakramente, a ona samo crkveno vjencanje. Da li je moguce da oboje budu kumovi? Mi bi zapravo htjeli nju, al s obzirom da au u braku, uzeli bismo oboje

Vrh

PostPostano: Pon srp 25, 2011 06:04 

ivka je napisao/la:
da ne otvaram novi post na temu krstenja, pitat cu ovdje, nadam se da je to u redu. Za krsne kumove naseg djeteta pitali bi bracni par vjencan u crkvi, on ima sve sakramente, a ona samo crkveno vjencanje. Da li je moguce da oboje budu kumovi? Mi bi zapravo htjeli nju, al s obzirom da au u braku, uzeli bismo oboje

Ona je očito ili druge vjere i nije primila sakramenat kršćanske ženidbe, nego je samo prihvatila vjenčanje u crkvi koje za nju nema sakramentalnog učinka. Krštenje je prvi i osnovni sakramenat, njime se ulazi u Crkvu, stoga očito da ta gospođa nije član Crkve. Slijedom toga ona ne može biti krsna kuma, jer je zadatak kuma/e potpora u vjerskom odgoju djeteta, a ona to ne može pružiti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata