Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 15:31

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Prosjaci
PostPostano: Uto pro 06, 2016 19:51 

Svi znamo da je unazad tjedan dana zahladilo, jesen je prošla i došla nam je zima...barem u klimatološkom smislu.
No, nekako u tom razdoblju počeli su prosjaci "žicati" pare na ulici. U tom "žicanju" i jest problem. Shvaćam ljude koji zbilja nemaju, pa čak nemaju ni snage za moliti nego leže/sjede na pločniku i ispred sebe imaju kapu/kutiju u koju se ubacuju novci. Njima uistinu je sitniš nešto najmanje što možemo dati... "Žicaroši" često su dobro i obučeni, da ne kažem da znaju imati i obojanu kosu, a pazite sad ovo: točno biraju koga će i pitati. Da, zvuči nevjerojatno, ali ove godine mi je već prisjelo što sam neka (uredna i našminkana) lica vidio nekoliko puta unazad par godina i odlučio sam, nakon što sam odbio dati novac (kojeg nisam imao uza se...točnije, nisam imao sitno), zastati i proučiti kretanje tih osoba. Pogađate...točno biraju koga će pitati i uvijek imaju pripremljen govor.
Najviše me iznenadilo kada me jedna osoba s mentalnim poremećajem (ali isto uredna i sređena) pitala za 20 kn. Kada sam rekao da nemam i da pita druge ljude koji su isto bili na trgu, rekla je da "oni neće dati" i kada je vidjela da i dalje ne popuštam, otišla je u drugom smjeru i nije pitala nikog pored koga je prošla. Da...neće dati jer ne pita (druge). :shock:
Kao da ti žicaroši imaju neki ugrađeni radar ili svoje obavještajno podzemlje gdje dilaju jedni drugima informacije koga mogu žicati pare. Pa zar to nije onda iskorištavanje tuđe dobrote? :?

Isto tako, koliko mi je poznato, Romi znaju svoju djecu tuči ako ne skupe onoliko novaca koliko su prikupili dan prije. Pa stoga im dati novce je dvosjekli mač. Tako sam danas i imao slučaj kada je jedna mlada Romkinja na relativno novom biciklu (prodaj bicikl, anyone?) pozvonila i tražila da joj dam nešto novaca jer je došla zima. Pitao sam je koliko novaca želi, pa mi je odgovorila koliko god dam. Otišao sam u kuću i donio joj 10 kn. Na to mi je onako sva nesretna rekla kako ih ima mnogo i kako su joj potrebni novci jer su gladni. Podsjetio sam je da sam je pitao koliko traži, što je i potvrdila ali je i dalje istodobno nastojala zadržati onaj profesionalni žicaroški pristup dok joj je tijelo odavalo tjeskobu i nervozu. Jesam li joj napravio uslugu? Mislim, ako će zbog tih mojih 10 kn ona imati problema, je li bi bilo bolje da sam je potjerao?
Da me se krivo ne shvati, za 10 kn koje je dobila samo od mene, za taj dan si može kupiti 1kg griza i još joj ostane par kuna...Dakle, da je hrana u pitanju, bila bi zahvalna do neba. :wink:

Ono što bih isto pitao jest je li ispravno takve žicaroše otpiliti sa činjenicom kako postoje karitativne ustanove i neka tamo potraže pomoć ukoliko im je potrebna? U državi gdje postoji socijala, je li uopće "žicanje" potrebno? Mislim...onaj Romkinji sam tako rekao kako u mojoj ulici ima 60 kuća i da 10 kuća da po 10 kn, to joj je 100 kn za taj dan. Dakle, pored socijale još imate i 3000 kn mjesečno, ako bi ste slijedili taj tempo. Nismo li onda mi koji dajemo novce takvim ljudima isto čimbenici koji su od žicanja napravili unosan posao i tako naštetili i onima koji su zbilja u potrebi a i društvu u cjelini potičući ljude na takvu vrst posla?

Gdje povući granicu?

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

Naslov: Re: Prosjaci
PostPostano: Sri pro 07, 2016 16:33 
Administrator

Nismo li onda mi koji dajemo novce takvim ljudima isto čimbenici koji su od žicanja napravili unosan posao i tako naštetili i onima koji su zbilja u potrebi a i društvu u cjelini potičući ljude na takvu vrst posla?

Da, jer da nema tržišne isplativosti, da nema "kupaca", ne bi se ni ljude prisiljavalo da rade (slično kao i kod rada nedjeljom). A ovo uopće nije nikakav "posao", već zakonski prekršaj, a u slučaju navođenja djece i kazneno djelo.

Gdje povući granicu ti ne može nitko odrediti, to moraš sam učiniti po svojoj savjesti.
Treba pomagati čovjeku u potrebi, a ne podupirati zlo i stoga treba rasvjetliti neke situacije.

Po savjesti ne bi smio dati novac ako si upoznat da će on biti iskorišten za zlo. S druge strane ako si dao, i bio čvrsto uvjeren da činiš dobro i da ćeš time pomoći, učinio si po svojoj savjesti dobro.
Ima ljudi kojima se ne da time zamarati, pa daju svakome tko ih upita, i misle da čine najbolje. Za to vrijeme oni koji su stvarno u potrebi, koji su najčešće tihi i nenapadni ne dobivaju ništa, nitko za njih ni ne zna.

Treba razmisliti je li prosjak koji nas traži novac, zvoni na vrata, stoji ispred crkvi ili po trgovima zaista u potrebi. Ovo je primjer sa teme o prosjačenju (preporučam pročitati cijelu temu):
"Prošli mjesec mi je došla prosjakinja na kućna vrata za vrijeme doručka , i eto ako imam koju kunu za nju i djecu njezinu a ja (nikad mi to prije nije palo na pamet) njoj lijepo "ako ste gladni evo upravo doručkujemo a ako hoćete novac evo imam prljavo kupatilo" , na to mi je samo rekla doviđenja i otišla."

I policija poziva da se ne potiče biznis prosjačenja i zašto: "S ciljem sprečavanja prekršaja prosjačenja, molimo sve građane da takve događaje odmah prijave policiji na besplatan broj 192 te da takvim osobama ne daju novac jer to prosjake potiče da i dalje na taj način dolaze do zarade."

Posebno je to izraženo za vrijeme blagdana, naročito sad pred Novu Godinu. Evo nedavni primjer iz medija:
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/prov ... 59111.html

Nasuprot takvim lošim primjerima bolje se ipak malo potruditi, dati svog vremena da upoznamo ljude oko nas, u svojoj župi ili široj zajednici, te da se pomoć ponudi stvarno potrebnima. U našoj župi isplaćena je ove godine pomoć za sve obitelji s više djece, drugdje mladi obilaze župljane kako bi upoznali njihovu situaciju, i onda lakše znaju kome treba pomoći. Hladno davanje novca "prosjaku" da ga se riješimo, da nam ne bude neugodno ili da se osjećamo bolje često je zapravo samo iz naše lijenosti da upoznamo i pomažemo stvarno potrebne.

Vrh

Naslov: Re: Prosjaci
PostPostano: Sri pro 07, 2016 17:33 

Posebno je to izraženo za vrijeme blagdana, naročito sad pred Novu Godinu. Evo nedavni primjer iz medija:
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/prov ... 59111.html

Nasuprot takvim lošim primjerima bolje se ipak malo potruditi, dati svog vremena da upoznamo ljude oko nas, u svojoj župi ili široj zajednici, te da se pomoć ponudi stvarno potrebnima. U našoj župi isplaćena je ove godine pomoć za sve obitelji s više djece, drugdje mladi obilaze župljane kako bi upoznali njihovu situaciju, i onda lakše znaju kome treba pomoći. Hladno davanje novca "prosjaku" da ga se riješimo, da nam ne bude neugodno ili da se osjećamo bolje često je zapravo samo iz naše lijenosti da upoznamo i pomažemo stvarno potrebne.

Video me posebno pogodio, jer žalosno je da netko ubire masne pare a da potrebiti od toga imaju jako malo. Mislim, nemam ništa protiv zarade, tim više ako je to jedini način da neke udruge i dođu do dodatnog novca, ali ovo je baš pljačka. Tim više što se tu pljačka i državu bez ikakva razloga.

Ovaj drugi dio je izvrstan zaključak i dobro ga je ponoviti. :))

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.