Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 12:49

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto vel 14, 2017 23:12 

1. Da li trebam biti opravdan pred Bogom, na koji je način čovjek opravdan pred Bogom, i zašto uopće pojedinac treba biti opravdan pred Bogom?
2. Da li trebam biti spašen, zašto trebam biti spašen i od čega točno trebam biti spašen?

Htio bih dobiti odgovore na ova pitanja ako je tko voljan i ima vremena odgovoriti.
Unaprijed Vam hvala! :)

Pavlov govor u Ateni, Djela Apostolska 17:29
Milost tebi.

Vrh

PostPostano: Pet vel 17, 2017 18:31 

Evo ti ukratko par redaka iz KKC:
112. P. Za koga je Isus Krist umro?
O. Isus Krist je umro za spasenje svih ljudi pa je on za sve ljude prikazao zadovoljštinu.

113. P. Ako je Isus Krist umro za spasenje svih ljudi, zašto se svi ne spašavaju?
O. Isus Krist je umro za sve, ali svi se ne spašavaju zato, što ga mnogi neće priznati, što ne poštuju njegov zakon, što se ne koriste sredstvima spasenja koja nam je on ostavio.

114. P. Je li dovoljno za naše spasenje da je Isus Krist umro za nas?
O. Da bismo se spasili, nije dovoljno što je Isus Krist umro za nas, nego je potrebno da svakome od nas budu primijenjeni plodovi i zasluge njegove muke i smrti. Ta se primjena najviše događa pomoću svetih sakramenata, koje je sam Isus Krist zato ustanovio. Međutim, mnogo ljudi ili uopće ne prima sakramente ili ih prima nedostojno, pa su sami sebi krivi, ako im smrt Kristova nije korisna za spasenje.

Ovdje ti je link pa možeš potražiti što te interesira:
http://bogoslovija-ri.hr/2011/03/veliki ... og-pija-x/

Vrh

PostPostano: Sub vel 18, 2017 18:27 

Evo ti ukratko par redaka iz KKC:
112. P. Za koga je Isus Krist umro?
O. Isus Krist je umro za spasenje svih ljudi pa je on za sve ljude prikazao zadovoljštinu.

113. P. Ako je Isus Krist umro za spasenje svih ljudi, zašto se svi ne spašavaju?
O. Isus Krist je umro za sve, ali svi se ne spašavaju zato, što ga mnogi neće priznati, što ne poštuju njegov zakon, što se ne koriste sredstvima spasenja koja nam je on ostavio.

114. P. Je li dovoljno za naše spasenje da je Isus Krist umro za nas?
O. Da bismo se spasili, nije dovoljno što je Isus Krist umro za nas, nego je potrebno da svakome od nas budu primijenjeni plodovi i zasluge njegove muke i smrti. Ta se primjena najviše događa pomoću svetih sakramenata, koje je sam Isus Krist zato ustanovio. Međutim, mnogo ljudi ili uopće ne prima sakramente ili ih prima nedostojno, pa su sami sebi krivi, ako im smrt Kristova nije korisna za spasenje.

Ovdje ti je link pa možeš potražiti što te interesira:
http://bogoslovija-ri.hr/2011/03/veliki ... og-pija-x/

Mene zapravo zanima gdje mogu kupiti KKC koji katolička crkva koristi danas. Ne onaj tanji, već onaj opsežniji. Da li tog ima u prodaji negdje u Zagrebu?

Jesi li pogledao što Biblija ima za reći o odgovorima na moja pitanja ili si samo prekopirao odgovore sa stranice čiji si mi link zalijepio?
Ne znam da li primjećuješ, ali odgovori na pitanja 111, 112, i 113 sadrže krive informacije u njima, dok se odgovori na pitanja 113 i 114 sukobljavaju sa odgovorom na pitanje 112. U prva dva odgovora piše da je Isus umro za sve ljude, dok u trećem autor KKC-a koristi zamjenicu 'nas' vjerojatno pod tim podrazumijevajući sve ljude, nastavljajući isti tok misli kao iz prethodna dva pitanja. Problem nastaje u ovome; ako je Isus zaista umro za sve ljude, logički zaključak je da su svi spašeni, zar ne? Ako je to točno, zašto postoji pitanje broj 113? Biblija kaže u Rimljanima 10:9-13;
"Ako ustima svojim priznaješ Isusa Gospodina i srcem svojim vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen. Vjera srca postiže pravednost, a priznanje usta spasenje, jer Pismo veli: »Tko god vjeruje u nj, neće se razočarati.« Ali nema razlike između Židova i Grka; isti je Gospodin sviju, bogat za sve koji ga zazivlju, jer: »Tko god zazove ime Gospodnje spasit će se.«"

Prema tome, spašavaju se samo oni koji vjeruju u nj i u to što je On učinio za njih, zar ne? Tako tekst kaže.
Što se tiče odgovora na pitanje 114, stvarno je spetljano. Razumijem ovaj dio teksta;
"Da bismo se spasili, nije dovoljno što je Isus Krist umro za nas, nego je potrebno da svakome od nas budu primijenjeni plodovi i zasluge njegove muke i smrti.", ali vidim da se proturječi sa drugim dijelom odgovora; "Ta se primjena najviše događa pomoću svetih sakramenata, koje je sam Isus Krist zato ustanovio."
Gdje o tom mogu čitati u Bibliji? Koji su to sakramenti i da li mi možeš pokazati u samoj Bibliji gdje je takvo što zapisano? Ako je čovjek spašen žrtvom Kristove smrti i pripisivanjem Njegove savršene pravednosti tom čovjeku koji je spašen, zar je moguće tom čovjeku izgubiti spasenje ako nešto ne radi kako bi trebao? Zar je Isus nemoćan i ne može održati takvog čovjeka spašenim? Jer ako ne ode na koji sakrament ili ako počini što loše, taj će ispasti iz spasenja, zar ne? Kakvo je to onda spasenje?
Ja to ne mogu naći u Bibliji. Tko je spašen, spašen je. Stvar je Božjeg suverenog izbora među svim grešnicima. Evo ti dokaz iz Biblije na primjeru Jakova i Ezava, te Mojsija i faraona poslanica Rimljanima 9:11-20;
"Dok (blizanci) još ne bijahu ni rođeni niti učinili kakvo dobro ili zlo, njoj bi rečeno - da ostane Božja odluka koja je učinjena po slobodnom izboru, koja ne ovisi o djelu, već o onom koji poziva -: »Stariji će služiti mlađemu«, kao što stoji pisano: »Jakova sam ljubio, a Ezava nisam ljubio.« Što ćemo dakle reći? Zar kod Boga ima nepravednosti? Daleko od toga! Jer Mojsiju veli: »Milosrđe iskazujem onomu komu ga iskazujem, a imam samilosti s onim s kime je imam.« Prema tome, izbor nije stvar onoga koji hoće ni onoga koji trči, već Boga koji se smiluje. Jer Pismo veli za faraona: »Upravo sam te zato stvorio da na tebi pokažem svoju snagu i da se razglasi moje ime po svoj zemlji.« Tako dakle: iskazuje milosrđe kome hoće, a čini tvrdokornim koga hoće."

Molim te, slijedeći put, iz same Biblije nađi odgovore na pitanja koja u sebi sadrže informacije koja proizlaze i temelje se na znanju iz Biblije. Sve i da nemaš Bibliju u tiskanom obliku, imaš je na internetu, tako da nemaš isprike za davanje krivih odgovora. :)
Na kraju krajeva, zar nije Biblija Riječ Božja? Zar ne govori Biblija o Isusu? Zar bi znao za ime Isusa Krista da netko prije tebe nije pretraživao jedini nepogrešivi izvor informacija o Njemu, odnosno Bibliju, te nakon toga objavio drugim ljudima da rade to isto pa da se sami uvjere u te informacije? A Vjerujem da ćeš se složiti sa mnom da Kuran nije Božja Riječ. Hvala ti na tvom trudu.

Pavlov govor u Ateni, Djela Apostolska 17:29
Milost tebi.

Vrh

PostPostano: Ned vel 19, 2017 00:14 

Izaija10 je napisao/la:
Mene zapravo zanima gdje mogu kupiti KKC koji katolička crkva koristi danas. Ne onaj tanji, već onaj opsežniji. Da li tog ima u prodaji negdje u Zagrebu?

Novi katekizam vjerovatno imaš ili u Verbuma ili u KS. Ovaj tanji se isto danas koristi. Naime ništa se nije u nauku promijenilo.

Citat:
Ne znam da li primjećuješ, ali odgovori na pitanja 111, 112, i 113 sadrže krive informacije u njima...

To je nemoguće. Nije problem u Katekizmu nego u tvom tumačenju.

Citat:
"Ako ustima svojim priznaješ Isusa Gospodina i srcem svojim vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen....

Preporučam čitanje Matejeva Evanđelja od 5 do 7 glave. Možda ti pomogne Mt 7,24-29.

Citat:
Gdje o tom mogu čitati u Bibliji? Koji su to sakramenti i da li mi možeš pokazati u samoj Bibliji gdje je takvo što zapisano?

U Evanđeljima, Djelima apostolskim i Poslanicama.

Citat:
Zar je Isus nemoćan i ne može održati takvog čovjeka spašenim? Jer ako ne ode na koji sakrament ili ako počini što loše, taj će ispasti iz spasenja, zar ne? Kakvo je to onda spasenje?

Može ga spasiti. Problem je što đavao obilazi kao ričući lav gledajući koga da proždre. Problem je još tijela i svijeta i na kraju naše slobodne volje. Sakramenti su neizmjerna pomoć no ne koriste mi ništa ako ih ne primam.

Citat:
Na kraju krajeva, zar nije Biblija Riječ Božja? Zar ne govori Biblija o Isusu? Zar bi znao za ime Isusa Krista da netko prije tebe nije pretraživao jedini nepogrešivi izvor informacija o Njemu, odnosno Bibliju, te nakon toga objavio drugim ljudima da rade to isto pa da se sami uvjere u te informacije?

Ako želiš možeš ovo pročitati:
http://www.katolik.hr/krscanstvomnu/pis ... odbiblije/

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata