Da, tvoje prvo pitanje je apstraktno i skrupulozno - do koje čestice je hostija Tijelo Kristovo.
Sakrament je uvijek vidljivi znak, kada više nije prepoznatljiv kao kruh i vino već se pretvori u nešto drugo, tada prestaju euharistijske prilike. A dok god traju prilike kruha i vina (da se prepoznaje da je to kruh i vino, a ne pojedini atomi), u njima je prisutan Krist: "Kristova euharistijska prisutnost počinje u trenutku posvete i traje tako dugo koliko traju euharistijske prilike. Krist je sav i čitav prisutan u svakoj prilici i u svakom njezinu dijelu, tako da lomljenje kruha ne dijeli Krista." (KKC 1377)
Za dar Euharistije su potrebne jasne, vidljive prilike kruha i vina, s tim česticama moramo biti oprezni, a kloniti se skrupuloznosti koja nas odvlači i udaljava od same biti.
Drugo pitanje, vjernici se nikad ne mole ljudima, nego traže braću da se pomole Bogu za njih. Npr. kažemo sutra imam tešku situaciju, pomoli se za mene. To čini i Sveti Pavao kada traži od braće: "suborci mi budite u molitvama Bogu upravljenima za me, da umaknem onim nevjernima u Judeji (...)" (Rim 15,30), jednako kao i što se on moli za drugu braću: "Uvijek se u svakoj svojoj molitvi za vas s radošću molim (...)" (Fil 1,4)
Crkva je zajedništvo ljudi na zemlji i onih na nebu koje možemo zatražiti da se pomole za nas, a to nazivati bogohuljenjem ili nepotrebnim je direktno u suprotnosti sa tekstom Biblije.
Pavao savjetuje i traži molitvu zajednice za druge: "U molitvi ustrajte, bdijte u njoj u zahvaljivanju! Molite ujedno i za nas: da nam Bog otvori vrata riječi te propovijedamo otajstvo Kristovo (...)"
Kako se to sakrament može pretvoriti u nešto drugo, možete li to malo bolje pojasniti? Da li se ikada desilo da se sakrament pretvori u nešto neželjeno tj. nedefinirano? Ja mislim kako to nije moguće. Tokom mise, škrob i vino se prevaraju u tijelo i krv Kristovu, to je jedan od temelja vjere. Vi kažete da kada oni više nisu prepoznatljivi, tada prestaju euharistijske prilike, prepoznatljive kome?
U vezi mog drugog pitanja, ako se želim pomoliti, kako da znam kome da se pomolim? Trojstvu, Bogorodici, nekom od svetaca? Da li svaka molitva ima "istu težinu"?