Muslimani se kao i mi kršćani "klanjaju jedinomu Bogu, živom i subzistentnom, milosrdnom i svemogućem, stvoritelju neba i zemlje, koji je govorio ljudima" (NE 3), no činjenica je da je slika tog jedinog Boga u Islamu izobličena i potpuno izokrenuta u odnosu na Božju objavu. Islam je Božju istinu zamijenio sa naukama lažnog proroka, i na to se ne mislim puno osvrtati, već samo pojasniti nauk Crkve.
Isus je ispunio Zakon, u njemu Izabrani narod nisu samo Židovi već u Kristu to postaju i "Pogani", tj. svi ljudi. To je
Novi Savez, na koji je upućivala cijela povijest spasenja. Ono što su Židovi obdržavali kao narod, obrezanje, nejedenje svinjetine i sl., nije obvezujuće za nas nežidove.
U vezi zabrane svinjskog mesa možeš pročitati temu
Biblija i zabrana svinjskog mesa.
Navest ću samo jedan dio:
Isus je Mesija, ispunjenje i smisao Zakona, samo po Njemu nema više "nečistih" Ne-Židova već se svi možemo spasiti, isto kao što nema ni nečiste hrane:
"Tada ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: "Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi - to ga onečišćuje. Tko ima uši da čuje, neka čuje!"
I kad od mnoštva uđe u kuću, upitaše ga učenici za prispodobu. I reče im: "Tako? Ni vi ne razumijete? Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te izlazi u zahod?" Tako on očisti sva jela.
(Mk 7,14-19)