Citat:
loveyou je napisao/la:
pa ja ne znam smijem li odgovoriti primjerom, ali smatram da drugacije niti ne mogu.........
u Crkvi u koju ja idem svake nedjelje dolaze obitelji sa jako jako malom djecom, bebama, jer mnogi nemaju gdje ostaviti svoju djecu, a mnogi smatraju da je to pocetak jednog zivota u zajednici...
i nema nikakvih problema, male bebe cesto spavaju , ne smeta im glazba niti nista ...malo veca djeca vec naviknuta da su svake nedjelje tu, jednostavno sjede i gledaju okolo...
po neki put se zna dogoditi da neka bebica ima sto za dodati, ali se nitko na to ne obazire, cak sam svecenik koji propovjeda to sa smijeskom prokomentira, kao bitnost djece u Crkvi...
i primjetila sam da je to jako dobro i lijepo jer se nakon Mise ljudi vise druze i stariji prilaze i pricaju sa mladim roditeljima i tako to..
tako da neko ogranicavanje o djecijoj dobi nema bas nekog smisla..
cini mi se da je puno teze odjednom djete u 6 ili 7 godina dovesti i reci mu da je sada vrijeme da prisustvuje Svetoj Misi...
Ovdje puno radimo sa djecom u Pastoralu, sa malom djecom i sa djecom sa poremecajem u razvoju, i veliki je interes da djeca budu u nasim grupicama ...

Savršeno točno. Kud roditelj tud i dijete! A ovo limitiranje godinama nije drugo nego trošenje vremena i papira nekih suvremenih ''stručnjaka'', s izuzetkom crkvenog prava gdje se postavlja pitanje odgovornosti.
Djeca u najranijoj dobi upijaju sve dojmove oko sebe. Djeca koju roditelji donose u crkvu od najranije mladosti uče da je to poseban prostor gdije se šuti, moli ili pjeva. Nekoliko nedjelja postoji prilagodba, a onda sve ide kako treba. Djeca dobro komuniciraju očima. Ako je malo dijete nemirno i mama ga ne može smiriti, pogledam ga i stavim prst preko usta uz obavezan smiješak.
Nedavno mi je u trgovini pritrčala mala djevojčica kakvih četiri godine i stisla se uz mene i rekla: znam ti si velečasni. Onda sam se sjetio kako smo više puta ''komunicirali'' kod mise smiješkom, a mama joj je govorila - to je velečasni.
U našoj seoskoj kapeli u kojoj sam kao dječak ministrirao, a tada je crkva bila dupkom puna ljudi, mame su na rukama držale male bebe i ako bi plakalo, onaku među ljudima, dale bi im sisati na prsima i sve je to bilo sasvim normalno i razumljivo.
Kakav dob, kajgod.....