Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 13:18

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet vel 05, 2009 19:37 

Citat:
Noa ima samo dva mjeseca i nije kršten jer je njegova majka ateistica. Sada je u bolnici i jako je bolestan, a liječnici kažu da će biti sve gore.
Molite se sa mnom da Noa ozdravi...
Ovo dijete je jako potrebno vaše molitve.
(Ukljucili smo se u molitve)

Imam pitanje,ovdje se ne zna,dali je otac vjernik,ali mama je ateist...
Kako se ponasati u takvom slucaju...,treba li dijete krstiti ili ne..??

Vrh

PostPostano: Pet vel 06, 2009 16:31 

Citat:
Imam pitanje,ovdje se ne zna,dali je otac vjernik,ali mama je ateist...
Kako se ponasati u takvom slucaju...,treba li dijete krstiti ili ne..??

Svakako bi trebalo krstiti dijete, osobito ako je bolesno. Vjernik-tata mora mami ateistici objasniti da taj čin smatra nečim važnim za njihov cjelokupan brak, te da je i njemu kao ocu važan taj sakrament na djetetu budući da se radi o roditeljskoj dužnosti vjernika.

Ateiste zna živcirati takva preduzetnost, ali ovisi od slučaja do slučaja. Sigurno je upoznata s time da će u svojem braku uvijek imati vjerski dio, i krštenje djeteta je dio koji spada u ovu kategoriju.

Vrh

PostPostano: Pet vel 06, 2009 20:21 

Hvala lijepa Sinke..
Na tako brzom odgovoru..i prenjet cu dalje...Mi jedino molimo za obracenje roditelja i za malog bolesnog Nou...
Ovo smo dobili za odgovor...kada smo pitali,sta je sa ocem...?

Citat:
Otac je kao vjernik koji ne prakticira svoju vjeru, ali on bi želio da se dijete krsti i da se oni vjenčaju u crkvi. Vjerujte mi, pokušavam ga podržati, ali ona je jako tvrdoglava. Mislim da ovdje pomaže samo molitva i jako puno strpljenja. Vrijeme će pokazati

Vrijeme ce pokazati...?? Da,to znamo svi...!

Vrh

PostPostano: Pet vel 06, 2009 21:47 

Ako ona kao ateist ne vjeruje u sakramente, trebala bi pristati na taj obred radi sloge u braku. Znam da ima takvih ateista kojima je ovo problem, ali se isto tako pitam što vide tako problematično u nečem što traje dvadesetak minuta.

Ako je on "nepraktičan vjernik", ne znam u kojim je segmentima "praktičan", tako da mu ne možemo pomoći savjetom. Ako mu je do krštenja radi običaja, tad ima poteškoća u shvaćanju što su dužnosti roditelja, i nije baš u poziciji koja je objektivno razumljiva.

Molit ćemo Boga da rasvijetli ovu čudnu poziciju.

Vrh

PostPostano: Čet vel 04, 2010 08:13 

Gledano iz moje 40 godišnje župničke prakse: takvima je najbolje odgoditi krštenje dok ili dijete ne odraste da samo može prihvatiti krštenje a neka ga oni usmjeruju prema tome, ako žele.
Odrediti katekumenat za roditelje djeteta da se i oni priprave za krštenje, pa svih skupa krstiti.
U slučaju bliže smrtne pogibelji, dijete krstiti.

Praktično gledano: Na početku obreda krštenja svećenik pita: Roditelji hoćete u vjeri odgajati svoje dijete. Odgovaraju Hoćemo! Lažu i sebi i Crkvi! Kako će odgajati u vjeri koju ne vjeruju niti žive...

Teološki: Dijete se krštava u vjeri i iz vjere roditelja. Ono treba hranu za rast u vjeri. Roditelji te hrane nemaju i djetetu ne mogu pružiti. Dijete se ne razvija u vjeri pa u njemu ne raste milost. I to postaje preprekom milosti sakramenta. Onoga časa kad dijete odraste - ostaje "osakaćeno" u milosti koje da je sakramenat krštenja i više nikada tu milost (mislost krštenja) ne može dobiti, jer se krštenje ne može ponoviti... I dijete cijelog žiovota ostaje na neki način duihovni bogalj!

Ovo se događa i sa djecom roditelja vjernika koji nakon krštenja ništa ne čine da se ta krsna milost razvije. Samo je pitanje koliko roditelja na to misli.. Ozbiljno pitanje trenutka ne samo roditelje iz ovog pitanja nego za sve nas. Nije li situacija u našoj Crkvi u Hrvata i drugdje plod ovakvog krivog odnosa prema krštenju.,

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata